EveryWoman kirjoitti:Manaaja kirjoitti:Kyllä maidon terveyshyödyistä ja varsinkin fyysisen rasituksen palauttamiskyvystä on lukuisia tutkimuksia olemassa, missä sen hyödyllisyyttä on verrattu usein juurikin soijapohjaisiin tuotteisiin.
Ok. Huomioi kuitenkin myös maidon terveyshaitat kokonaisuutta arvioidessasi.
Tottahan toki. Kerrotko vielä minkälaisia terveyshaittoja ja riskejä maidon normaaliin kulutukseen mielestäsi sisältyy?
EveryWoman kirjoitti:Eläinrasvat ovat kuitenkin mulle nou. Kolesteroli pysyy hyvin kurissa ilman niitä, mutta niiden kanssa heilahtaa helposti vähän turhan korkealle. Siksi(kään) ei lehmänmaitoa minulle.
Väitätkö sä että sulla on oikeasti näyttöä siitä että rasvaton maito nostaa sun kolestroliarvoja? Kai sä ymmärrät että sä saat juoda kevytmaitoakin ihan järjettömiä määriä vuorokaudessa, jotta sillä voisi olla minkäänlaista vaikutusta sun kolestroliarvoihin? Litran kevytmaitoa juomalla saat vasta 1,5 prosenttia maitorasvaa, eikä maitorasvan katsota nykytietämyksen valossa vaikuttavan kolestroliarvoihin negatiivisesti toisin kuin vaikkapa nopeiden hiilihydraattien. Päinvastoin maitorasvojen on osoitettu jopa vaikuttavan positiivisesti LDL-kolestroliprofiiliin. Kannattaa lukea mm.
professori Kari Salmisen juttu aiheesta. Muutenkin eläinrasvojen katteeton demonisointi
alkaa pikkuhiljaa nousta tapetille terveydenalan ammattilaisten parissa. En siis voi uskoa faktatiedon valossa että maidolla olisi mitään tekemistä sun mahdollisesti seurantaa vaativien kolestroliarvojesi kanssa.
EveryWoman kirjoitti:Manaaja kirjoitti:Toivottavasti esität nyt sitten about saman verran niitä omia faktatietojasi.
Sori, en jaksa kaivaa (pystyt ihan yhtä hyvin kaivamaan niitä itse).
Että tämmöstä. Keskityt huutelemaan että mun motiivini käydä "mekkalointia" on jollain tavalla vääriä eikä mua kiinnosta totuudet vaan jotkut ihan muut jutut samalla kun mä sentään työnnän faktapohjaista referenssiä juttujeni perusteeksi kun sä taas "et jaksa" tarjota omien väittämiesi tueksi minkäänlaista tieteellistä faktaa. Öh.
EveryWoman kirjoitti:Manaaja kirjoitti:EveryWoman kirjoitti:
Dataa pöytään.
Venaas nyt. Sinähän tänne maitoketjuun tulit oikein ranskalaisin viivoin löyhyttelemään soijamaitosi paremmuutta mm. terveellisempänä ja ympäristöystävällisempänä vaihtoehtona. Olisikos se datan pöytäänlyöminen silloin näistä väittämistäsi vaikka sun vastuulla?
Todistustaakka on väittämän esittäjällä. Jos väittämäsi on, että purkin kyljen laskelmiin eivät sisälly raaka-aineen kuljetuksen vaikutukset, tämän osoittaminen on omalla vastuullasi.
Sä väität että soijamaito on ympäristöystävällisempää ja terveellisempää. Ei tämä nyt näin vaikeata oikeasti voi olla selvittää aikuiselle ihmiselle, että jos menee väittämään moisia juttuja, tarvitaan taakse ihan oikeasti jotain faktapohjaista perustettakin eikä pelkkää mutuilua.
Mähän en väittänyt soijapurkin kyljessä lukevan mitään dataa. Lukeeko sun soijapurkin kyljessä laskelmia hiilidioksidipäästöistä? Jostainhan sä kekkasit että maata ja vettä tarvitaan 5 ja 10 kertaa vähemmän per soijamaitolitra kuin maitolitra. Mistä sä nää datat kehitit?
EveryWoman kirjoitti:Mä puolestani en jaksa (enkä kyllä ehdikään) ruveta täällä todistelemaan soijamaidon etuja tieteellisillä tutkimuksilla.
Se johtuu ainoastaan siitä ettei sellaisia tieteellisiä tutkimuksia ole olemassakaan.
EveryWoman kirjoitti:Saan nimittäin laittaa sitä kahviini ilmankin. Jos sä puolestasi haluat mut käännyttää lehmänmaidon juojaksi, todistustaakka on silloinkin sinulla.
Saat toki laittaa kahvikuppiisi vaikka hatullisen passoaa. Minua ei kiinnosta mitä juot, enkä yritä käännyttää sinua mihinkään. Sen sijaan se mitä sinä et saa tehdä täällä, on luoda perusteetonta glorifiointia tuotteen X terveellisyydestä ja ympäristöystävällisyydestä ilman että pystyt perustelemaan väitteesi faktatiedolla. Nyt valitettavasti näyttää vähän siltä ettet siihen pysty.
EveryWoman kirjoitti:Manaaja kirjoitti:Mä en hetkeäkään usko että lisäaineiden E-koodien kirjaamisen unohtaminen olis näiden tuotteiden kohdalla vahinko. Ihan tarkoituksellista mielikuvapelleilyä. Itse pyrin kyllä syömään mahdollisimman lisäaineetonta ja vähän prosessoitua/jalostettua ruokaa. Sen vuoksi näitä lisäainepommeja on vähän vaikea ajatella luonnollisten raaka-aineiden korvikkeeksi. Etkös säkin joskus jutellut että sulta jää tuote helposti kaupan hyllylle, jos siinä on perässä E-koodeja litania?
Riippu ihan lisäaineesta. Se E-kirjain siinä koodissa ei ole lyhenne sanasta 'epäterveellinen'.
Aivan, riippuu ihan lisäaineesta. Ei mua luonnolliset sitruunahapot, aromit ja värit haittaa pätkääkään. Sen sijaan tollaset synteettiset hapettumisenestoaineet ja happamuudensäätöaineet ovat mun kirjoissa jo vähän eri asia. Itse asiassa en oikein tiedä minkälaisia lisäaineita pitäisin enää epäilyttävämpinä ja kartettavampina. Noi menee mun listoilla samaan kategoriaan kuin se mainitsemasi natriumglutamaattikin, atsovärien ja keinotekoisten makeutusaineiden kanssa. Natriumglutamaatin käytöllä ei muuten ole pystytty osoittamaan olevan pitkäaikaisia/pysyviä haittavaikutuksia, mutta lyhytkestoisien epäterveellisten oireiden ja haittavaikutuksien suhteen asiassa ei juuri ole kiistelemistä. Etenkin migreenipotilaille ja astmaatikoille natriumglutamaatti voi aiheuttaa vaarallisiakin oireita.
EveryWoman kirjoitti:Vai ovatko esim. puolukat mielestäsi epäterveellisiä? Niissä on mm. seuraavia lisäaineina käytettyjä aineita: happoja (E200 ja E210), hyytelöimisainetta (E440), väriaineita (E160a ja E163), ja aromeja.
Tuotanoin. Sä saat kovimmastakin superfood-cacapöcäleestä epäterveellistä kun marinoit sitä tarpeeksi lisäaineilla. Mitä ihmettä kuvittelet todistavasi lisäaineiden terveydellisyydestä sillä, että kerrot huomanneesi niitä laitettavan jonkin terveellisen raaka-aineen sekaan?
Vai siis kuvitteletko sä että jos luonnontuote sisältää jotain happoja ja värejä joita sitten synteettisesti laboratoriossa valmistetaan ja lisätään johonkin toiseen ruokaan (mikä tekee siitä vasta lisä(tyn)aineen), niin se on ihan sama asia kuin esiintyminen luonnossa ja kertoo että lisäaineet ovat pääosin terveellisiä ja ehkäpä jopa kannatettavia?
EveryWoman kirjoitti:Mutta jotkut nyt sattuvat olemaan luonteeltaan hysteerikkoja ja jengissä on lietsottu silmitöntä lisäainepelkoa, joka tekee järkiperäisen suhtautumisen mahdottomaksi.
Jos monet lisäaineet aiheuttavat ihmisille ihan osoitetusti pahoinvointia, en näe lisäaineiden karttamisessa mitään väärää, hysteeristä tai järjetöntä.
Kuten sanoin, ei mua paljoa rassaa hapot tai luontaiset värit ja aromit. Mutta siinä vaiheessa kun synteettiset lisäaineet vaikuttavat mm. tuotteen säilyvyyteen, rakenteeseen ja koostumukseen, eli toisin sanoen muodostaa vaikkapa jonkinlaisia luonnottomia molekyylisidoksia ym. niin mun mielestä mulla on ihan järjellinen syy välttää moisten tunkemista sisuksiini säilömään ja kovettamaan elimistöäni.