Kauhajoen kouluammuskelu.

Yleinen lätinä jä kitinä
EveryWoman
Kitisijä
Viestit: 5729
Liittynyt: 15.08.2005 21:45

Viesti Kirjoittaja EveryWoman »

Frederik Krueger kirjoitti:
EveryWoman kirjoitti:
Frederik Krueger kirjoitti:Yleensä ihmiset pyrkivät helpoimpaan tiehen saavuttaakseen päämääränsä.
Aivan, ja jos käsiasetta ei ole tarjolla, helpoin tie on jokin muu. Vaikka omatekoinen pommi sitten.
Aivvan, ja se tosiasia että tämä seuraava tie ei ole yhtä helposti tavoitettavissa kuin estetty helpompi tie aiheuttaa automaattisesti sen että jotkut höhlöt eivät joko pysty toteuttamaan, tai enää viitsi toteuttaa, aikeitaan.
Ja toiset taas saattavat motivoitua kahta enemmän (vrt. hakkeri, joka saa sitä enemmän mainetta ja kunniaa, mitä hankalammasta hommasta on kysymys). Pointtina se, että asioiden kieltäminen tuskin muuttaa tilannetta ratkaisevasti. Meitä on moneen junaan, ja Kalevi Keskimääräisen käytöksen soveltaminen tällaisiin yksittäisiin ääritapauksiin, joiden ajattelu ja toiminta on monelta osin hyvin erilaista kuin muiden, ei vaikuta parhaalta keinolta suunnitella vastatoimenpiteitä.

Kauhajoen tyyppi oli suunnitellut tekoaan vuosia. Kyllä siinä ajassa ehtii suunnitella myös tekotavan, vaikka asetta ei olisikaan saatavilla. Sellaisia kieltoja ja rajoituksia ihmisten elämään on mahdotonta tehdä, jotka estäisivät absoluuttisesti kaiken pahanteon.
Tai vaikka toteuttaisivatkin, eivät välttämättä pystyisi enää toteuttamaan sitä samassa mittakaavassa kuin aikoivat. Ajatellaan vaikkapa sellaista ajatuskulkua että Kauhajoen ampujalle olisi tarjottu esim. rynnäkkökiväärilupaa .22-kaliiperisen luvan puolesta, voidaan olettaa että vähintään hän olisi aiheuttanut paljon enemmän tuhoa koululla.
Niin. En ole sillä kannalla, että kaikki tappovälineet tulisi sallia kaikille. Sanoin vain, että nykyisin sallittujen kieltämisestä ei välttämättä ole juuri apua. Pommeja mm. pystyy kyhäämään nettiohjeilla edelleen. Kyllä silläkin tavalla luulisi pääsevän 11 uhriin, tai useampaan. Ja sekin on vain yksi esimerkki. Varmasti on paljon tapoja, joita minulle (tai sinulle) ei tule mieleenkään - syystä että en ole vuosien ajan hautonut moisia ajatuksia mielessäni.
Kummallinen ajatuskulku teillä joillakin että tarjolla olevat keinot eivät vaikuta mitenkään suunitelmien toteuttamiskelpoisuuteen tai aiheutettavaan tuhoon.
En ole esittänyt tällaista kantaa.
Pitäisikö siviileille myöntää lupia automaattiaseiden ja räjähteiden hallussapitoon? Miksi/miksi ei? Jos niitä ei sallita heille, hehän vain käyttäisivät pahoihin suunnitelmiinsa jotain muuta keinoa niiden puolesta, vai miten se nyt meni?
No räjähteiden käytön rajoittamisen ymmärrän jo sillä perusteella, että on vaikea keksiä mitään tarkoitusta, johon siviili niitä tarvitsisi. Tai varmaan jonkinlaiset louhintatyöt tms. voisi olla kiva tehdä räjähteiden avulla, mutta koska niiden käyttäminen tuolla tavoin vaatii asiantuntijuutta ja koulutusta, pidettäköön ne asiantuntijoiden käsissä. Ihan siis vahingossakin syntyvien onnettomuuksien estämiseksi.

Sama juttu kai automaattiaseissa. Jos ja kun sellaista ei tarvitse, miksi se pitäisi voida omistaa?

Lopuksi - koska ihmisillä on tapana lukea teksteistäni sellaistakin mitä siellä ei ole - pitänee vielä erikseen mainita, että minulla ei ole kantaa käsiasekiellon puolesta eikä sitä vastaan.
Rouva Pupu

Viesti Kirjoittaja Rouva Pupu »

Muistelen juuri kun aikoinaan koulussa oli ammattiin liittyvä itsepuolustuksen kurssi meneillään poliisin vetämänä. Eräällä kerralla otti mukaansa ison kassin, mikä oli täynnä yhden viikonlopun aikana nuorisolta kerättyjä "aseiksi" tjmv. luokiteltavia vempeleitä. Jopa minä hämmästyin sitä mielikuvitusta ja aikaa, mitä pakostakin oli kulunut helvetin paljon vehkeiden valmistamiseen. Materiaaleista, joita löytynee jokaisesta taloudesta. Oli sen verran uskomaton näky, etten mitenkään voi enää ajatella etteikö todellisen halun/pakon omaava henkilö tehtailisi kielloista huolimatta tarvitsemansa tappovälineen. Hätä keinot keksii jne.

Asekieltoon/rajoituksiin en omista mielipidettä.
bliss

Viesti Kirjoittaja bliss »

Rouva Pupu kirjoitti:Muistelen juuri kun aikoinaan koulussa oli ammattiin liittyvä itsepuolustuksen kurssi meneillään poliisin vetämänä. Eräällä kerralla otti mukaansa ison kassin, mikä oli täynnä yhden viikonlopun aikana nuorisolta kerättyjä "aseiksi" tjmv. luokiteltavia vempeleitä. Jopa minä hämmästyin sitä mielikuvitusta ja aikaa, mitä pakostakin oli kulunut helvetin paljon vehkeiden valmistamiseen. Materiaaleista, joita löytynee jokaisesta taloudesta.
Meille esiteltiin vastaavanlaista välineistöä yhdellä leirillä muutama vuosi sitten. Oli todella aika uskomatonta tavaraa.
Avatar
Frederik Krueger
Kitisijä
Viestit: 3760
Liittynyt: 09.04.2008 10:49
Paikkakunta: Häslinki

Viesti Kirjoittaja Frederik Krueger »

prosessi kirjoitti:
Frederik Krueger kirjoitti:Jos olisi mahdollista säilyttää räjähteitä kotioloissa tai muuten täysin turvallisesti, voitaisiinko silloin mielestäsi antaa siviileille lupa hankkia niitä, vaikka niillä voi pahoissa käsissä aiheuttaa suurta tuhoa?
Mielestäni ei, mutta edelleenkään en pidä pahoja käsiä motiivina kiellolle, vaan sitä, että räjähteiden käyttö ilman tarvittavaa ammattitaitoa itsessään on niin vaarallista, käsien hyvyydestä/pahuudesta riippumatta, että pidän tärkeänä suojella hyviä käsiä pään tyhmyydeltä.
Okei, päätit jatkaa vänkäämistä vältellen itse asiaa josta puhutaan, joten täydennän kysymystäni edelleen:

Jos olisi mahdollista säilyttää räjähteitä kotioloissa tai muuten täysin turvallisesti sekä ei ole erityisempää pelkoa että niiden huolimaton käsittely aiheuttaisi erityisempiä vaaratilanteita, voitaisiinko silloin mielestäsi antaa siviileille lupa hankkia niitä siitä huolimatta että niillä voi pahoissa käsissä aiheuttaa suurta tuhoa?

Edelleen ennaltaehkäistäkseni vänkäämistä, sovitaan samalla että voimakkaille räjähteille löytyy harrastajien mielestä tosi mielenkiintoisia harrastuskohteita, jotta et pääse selittämään kuinka räjähteitä ei tarvitse vapauttaa koska niille ei löydy harrastuskohteita.
Niinpä vastaankin, että jos tuo erotteluprosessi saadaan toimimaan riittävän hyvin, ei ole mitään syytä kieltää automaattiaseitakaan. Jostain syystähän sveitsiläisetkin ovat edelleen hengissä...
Ehkäpä sveitsiläisetkin kiristäisivät vähintään aseiden hallussapitosääntöjä jos siellä alkaisi ilmetä vuotuisia kouluammuskelutapauksia joissa käytettäisiin kyseisiä sarjatuliaseita. Sinä ilmeisesti oletat että eivät tekisi näin.
Toisaalta, jos sitä ei saada toimimaan riittävän hyvin, täytyy turvautua todennäköisyyksiin. Linjalla automaattiase - käsiase/metsästysase todennäköisyys pahoihin käsiin päätymisessä ratkaisee, ja todennäköisyys käsiaseiden/metsästysaseiden kohdalla on niin ratkaisevan paljon pienempi verrattuna todennäköisyyteen automaattiaseiden kohdalla, että siinä on riittävä syy kokonaiskieltoon.
Voisitko suomentaa tuon? Minusta vaikuttaa että käänsit yllättäen kelkkasi ja nyt automaattiaseiden kiellon tai vähintään hallussapidon kiristämiseksi riittäisikin se että ne päätyvät myös pahoihin käsiin?
Viimeksi muokannut Frederik Krueger, 28.09.2008 14:42. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Onko joku pissinyt mun muroihin?
Avatar
Frederik Krueger
Kitisijä
Viestit: 3760
Liittynyt: 09.04.2008 10:49
Paikkakunta: Häslinki

Viesti Kirjoittaja Frederik Krueger »

EveryWoman kirjoitti:No räjähteiden käytön rajoittamisen ymmärrän jo sillä perusteella, että on vaikea keksiä mitään tarkoitusta, johon siviili niitä tarvitsisi.
...
Sama juttu kai automaattiaseissa. Jos ja kun sellaista ei tarvitse, miksi se pitäisi voida omistaa?
Leikipä hetki että näin kuitenkin olisi, vaikkapa uusia kivoja ja turvallisia harrastuskohteita joihin kuuluu räjähteet tai automaattiaseet.

Eihän siviili välttämättä tarvitsisi tarkkuusammuntaan myöskään lippaallisia tai rullallisia, varsinkaan semiautomaattisia, aseita, vaan kyseiseen harrastukseen riittäisi käsiase joka pitää ladata uudestaan jokaisen laukauksen jälkeen. Practical-harjoittelu kärsisi, mutta se ei ole onneksi olympialaji.

Tässä vaiheessa on myös syytä korostaa ettei ole ainoastaan esitetty käsiaseiden täyskieltoa, vaan esim. tiukennuksia niiden säilyttämiseen (esim. seurat/ampumarata).
Lopuksi - koska ihmisillä on tapana lukea teksteistäni sellaistakin mitä siellä ei ole - pitänee vielä erikseen mainita, että minulla ei ole kantaa käsiasekiellon puolesta eikä sitä vastaan.
Silti kaikki antamasi kontribuutio tähän keskusteluun keskittyy käsiaseiden hallussapidon tiukentamista vastaan, kumma juttu sinänsä. Etkö uskalla tunnustaa väriä joka kirjoituksistasi kuitenkin huokuu? Yritätkö ottaa kantaa ottamatta kantaa?

Ylläoleva väitteesi kuulostaa aivan samanlaiselta paskapuheelta kuin aikaisemmat väitteesi ettet koskaan vittuile palstalla kenellekään, mutta siitä väitteestäsi taisit muistaakseni lopulta perääntyä parin esillekaivetun esimerkin vuoksi.
Onko joku pissinyt mun muroihin?
Avatar
Frederik Krueger
Kitisijä
Viestit: 3760
Liittynyt: 09.04.2008 10:49
Paikkakunta: Häslinki

Viesti Kirjoittaja Frederik Krueger »

Rouva Pupu kirjoitti:Muistelen juuri kun aikoinaan koulussa oli ammattiin liittyvä itsepuolustuksen kurssi meneillään poliisin vetämänä. Eräällä kerralla otti mukaansa ison kassin, mikä oli täynnä yhden viikonlopun aikana nuorisolta kerättyjä "aseiksi" tjmv. luokiteltavia vempeleitä. Jopa minä hämmästyin sitä mielikuvitusta ja aikaa, mitä pakostakin oli kulunut helvetin paljon vehkeiden valmistamiseen. Materiaaleista, joita löytynee jokaisesta taloudesta. Oli sen verran uskomaton näky, etten mitenkään voi enää ajatella etteikö todellisen halun/pakon omaava henkilö tehtailisi kielloista huolimatta tarvitsemansa tappovälineen. Hätä keinot keksii jne.
Kuinka monilla niistä yksi henkilö pystyy tappamaan koulussa helpohkosti 11 henkilöä?
Onko joku pissinyt mun muroihin?
Rouva Pupu

Viesti Kirjoittaja Rouva Pupu »

Frederik Krueger kirjoitti: Kuinka monilla niistä yksi henkilö pystyy mielestäsi tappamaan tenttiluokassa helpohkosti 11 henkilöä?
Ei niillä varmastikaan saisi kuin muutaman ruumiin aikaiseksi, oman hengen riistäminen olisikin sitten vaikeampaa. Pointti ei ollutkaan siinä saako näillä kyseisillä näkemilläni vehkeillä hengen pois vaan siinä, että jos halua on en epäile etteikö tehokkaampaa vehjettä saisi aikaiseksi. Mielikuvituksella kun ei näyttänyt rajoja olevan.

Ja jos ajatellaan vaikkapa Saaren tapausta, jossa tekoa on suunniteltu vuosia. Jos käsiaseet olisivat olleet kiellettyjä, siinä ajassa luulisi jo sen laittomankin version löytyvän.
Ylermi Ylihankala
Kitisijä
Viestit: 9426
Liittynyt: 22.09.2008 13:03

Viesti Kirjoittaja Ylermi Ylihankala »

Frederik Krueger kirjoitti:Kuinka monilla niistä yksi henkilö pystyy tappamaan tenttiluokassa helpohkosti 11 henkilöä?
Pupun ja blissin potentiaalinen pointti konkretisoituu Kauhajoen tapauksessa ympärillä velloneeseen keskusteluun vaarallisista/erittäin vaarallisista teräaseista. Näiden aseiden hallinnan tarkoituksenmukaisuus, kuten jalkajousen tai nyrkkiraudan, on vähintäänkin kyseenalaista. Näitähän saa pitää hallussaan, kunhan ei kiikuta yleiselle paikalle. Olen itse törmännyt joskus tilanteeseen, että kotietsinnällä löytyy jalkajousi, mutta perustetta takavarikolle ei ole. Kyllähän tässäkin olisi ainakin keskustelun paikka.
prosessi

Viesti Kirjoittaja prosessi »

Frederik Krueger kirjoitti:
prosessi kirjoitti:Mielestäni ei, mutta edelleenkään en pidä pahoja käsiä motiivina kiellolle, vaan sitä, että räjähteiden käyttö ilman tarvittavaa ammattitaitoa itsessään on niin vaarallista, käsien hyvyydestä/pahuudesta riippumatta, että pidän tärkeänä suojella hyviä käsiä pään tyhmyydeltä.
Okei, päätit jatkaa vänkäämistä vältellen itse asiaa josta puhutaan, joten täydennän kysymystäni edelleen:

Jos olisi mahdollista säilyttää räjähteitä kotioloissa tai muuten täysin turvallisesti sekä ei ole erityisempää pelkoa että niiden huolimaton käsittely aiheuttaisi erityisempiä vaaratilanteita, voitaisiinko silloin mielestäsi antaa siviileille lupa hankkia niitä siitä huolimatta että niillä voi pahoissa käsissä aiheuttaa suurta tuhoa?
Kyllä mielestäni voitaisiin tietyin rajoituksin esim. määrissä.
Niinpä vastaankin, että jos tuo erotteluprosessi saadaan toimimaan riittävän hyvin, ei ole mitään syytä kieltää automaattiaseitakaan. Jostain syystähän sveitsiläisetkin ovat edelleen hengissä...
Ehkäpä sveitsiläisetkin kiristäisivät vähintään aseiden hallussapitosääntöjä jos siellä alkaisi ilmetä vuotuisia kouluammuskelutapauksia joissa käytettäisiin kyseisiä sarjatuliaseita. Sinä ilmeisesti oletat että eivät tekisi näin.
En oleta mitään. Suosittelisin heitä kuitenkin kieltojen sijaan keskittymään ongelman syihin. Jos ongelma kehittyy ilman aselainsäädännössä tapahtuneita muutoksia, ei ongelma johdu lainsäädännön puutteista.
Toisaalta, jos sitä ei saada toimimaan riittävän hyvin, täytyy turvautua todennäköisyyksiin. Linjalla automaattiase - käsiase/metsästysase todennäköisyys pahoihin käsiin päätymisessä ratkaisee, ja todennäköisyys käsiaseiden/metsästysaseiden kohdalla on niin ratkaisevan paljon pienempi verrattuna todennäköisyyteen automaattiaseiden kohdalla, että siinä on riittävä syy kokonaiskieltoon.
Voisitko suomentaa tuon? Minusta vaikuttaa että käänsit yllättäen kelkkasi ja nyt automaattiaseiden kiellon tai vähintään hallussapidon kiristämiseksi riittäisikin se että ne päätyvät myös pahoihin käsiin?
Ei se vielä riitä, että päätyvät, vaan ratkaisevaa on se, kuinka suuri osuus niistä päätyy. Jos pelkkä päätyminen riittäisi, kaikki pitäisi kieltää. Yritän täsmentää ajattelutapaani:

1. On asioita, joihin haluan liittää kieltoja. Nämä asiat ovat sellaisia, joihin liittyy korkea riski vaaratilanteille, joko koska ne edellyttävät ammattitaitoa tai koska niiden käyttökelpoisuus luvallisiin käyttötarkoituksiin on heikko.

2. Tuon korkean riskin määrittelyyn pitää mielestäni käyttää sitä, minkälainen prosentuaalinen osuus näistä asioista johtaa vaaratilanteisiin, eli verrataan oikein käyttävien lukumäärää väärin käyttäviin. Yksittäistapausten käyttäminen perusteluna kokonaisen harrastuslajin kieltämiseksi on mielestäni aina väärin.

3. Jos rajoituksia ehdottomasti käsiaseisiin pitää saada, niin mielestäni sellaiset asetyypit, joita ei käytetä minkäänlaisessa kilpailu- tai metsästystoiminnassa, voisi kieltää. Pakkosäilytys seurojen tiloissa puolestaan on kuolleena syntynyt idea, sillä se mm. estäisi seurojen välisen kilpailutoiminnan, mikä on yksi harrastuksen tärkeistä elementeistä.

4. Ensisijaisena ehkäisykeinona tällaisille tilanteille pidän kunnollista aluepolitiikkaa, toissijaisena puolestaan aseiden hallintaoikeuksien varovaisempaa myöntämistä.
EveryWoman
Kitisijä
Viestit: 5729
Liittynyt: 15.08.2005 21:45

Viesti Kirjoittaja EveryWoman »

Frederik Krueger kirjoitti:
Lopuksi - koska ihmisillä on tapana lukea teksteistäni sellaistakin mitä siellä ei ole - pitänee vielä erikseen mainita, että minulla ei ole kantaa käsiasekiellon puolesta eikä sitä vastaan.
Silti kaikki antamasi kontribuutio tähän keskusteluun keskittyy käsiaseiden hallussapidon tiukentamista vastaan, kumma juttu sinänsä. Etkö uskalla tunnustaa väriä joka kirjoituksistasi kuitenkin huokuu? Yritätkö ottaa kantaa ottamatta kantaa?
Kontribuutioni ei ole mitään toimenpiteitä vastaan, vaikka kuinka haluaisit ajatella niin. Pointtini pähkinänkuoressa on: älkää tuudittautuko siihen uskoon, että aserajoitusten avulla ongelma olisi ratkaistu ja kaikki taas hyvin. Tämän pointin voi ja saa sanoa, vaikka aserajoituksista ei olisikaan mitään mieltä. Henkilökohtaista elämääni tai tuttujeni ja läheisteni elämää ei häiritsisi, vaikka kaikki ampuma-aseet ja niihin liittyvä harrastustoiminta kiellettäisiin kuolemanrangaistuksen uhalla (välilliset seuraukset poisluettuna).
Ylläoleva väitteesi kuulostaa aivan samanlaiselta paskapuheelta kuin aikaisemmat väitteesi ettet koskaan vittuile palstalla kenellekään...
Äpäp! En ole sanonut noin. Olen sanonut pyrkiväni olemaan vittuilematta, mikä on eri asia vaikka sinä et sitä eroa huomaisikaan.
...mutta siitä väitteestäsi taisit muistaakseni lopulta perääntyä parin esillekaivetun esimerkin vuoksi.
Otan sanojani takaisin aina kun on aihetta. Onko tämä mielestäsi jonkinlainen ongelma?

Tässä tapauksessa minulla ei tosiaan (ainakaan vielä) ole mielipidettä, eikä se johdu uskalluksen vaan faktatiedon puutteesta (pidätkö sinä muuten minua yleisesti ottaen tyyppinä, joka ei uskalla ottaa kantaa? :D ). Valitsen näet kantani sen mukaan, miten aserajoitukset todellisuudessa vaikuttaisivat - en Pois silmistäni, pahat aseet! / Jeejee, mulla on oikeus poseerata pyssy kädessä peilin edessä! -mutulla. On esitetty, että joissakin maissa, mm. Briteissä, aseiden rajoittamisen jälkeen aseelliset rikokset ovat lisääntyneet. Päinvastaistakin faktatietoa on, enkä ole juuri nyt ehtinyt tarkistella noiden tietojen perusteita ja uskottavuutta (esim. minkä tyyppistä rikollisuutta ylläoleva tarkemmin koskee). Toisin sanoen en ole muodostanut kantaani.

Oletko muka itse sitä mieltä, että tällaisissa tapauksissa olisi hyvä "tunnustaa väriä" ilman parempaa tietoa oman hätiköidysti valitun kannan toteutumisen seurauksista?
EveryWoman
Kitisijä
Viestit: 5729
Liittynyt: 15.08.2005 21:45

Viesti Kirjoittaja EveryWoman »

Frederik Krueger kirjoitti:
EveryWoman kirjoitti:No räjähteiden käytön rajoittamisen ymmärrän jo sillä perusteella, että on vaikea keksiä mitään tarkoitusta, johon siviili niitä tarvitsisi.
...
Sama juttu kai automaattiaseissa. Jos ja kun sellaista ei tarvitse, miksi se pitäisi voida omistaa?
Leikipä hetki että näin kuitenkin olisi, vaikkapa uusia kivoja ja turvallisia harrastuskohteita joihin kuuluu räjähteet tai automaattiaseet.
Ei nyt riitä mielenkiinto leikkimiseen, koska skenaario tuntuu liian epäuskottavalta. Jos ajatusta viedään vielä pitemmälle, voisit pyytää minua leikkimään, että matkustajakoneilla korkeita rakennuksia päin lentäminen olisi suosittu harrastus, ja käskeä arvioimaan pitäisikö kaikkien halukkaiden päästä lentämään matkustajakonetta. Ei sellainen tuota mitään olennaista selvennystä kysymykseen käsiaseista.

Mitä enemmän asiantuntemusta jonkin vempeleen turvallinen käyttäminen vaatii, sitä vaikeammaksi sen joutuminen yksityishenkilön käsiin pitäisi tehdä. Käsiasetta on helpompi käyttää ja säilyttää turvallisesti kuin räjähteitä tai matkustajakoneita. Kyse on rajan vetämisestä, ja mielipiteitä rajan oikeasta paikasta on useita. Käytännön toteutusmahdollisuudet vaikuttavat asiaan myös, tai ainakin niiden pitäisi vaikuttaa (esim. miten laittomiksi muuttuvat aseet saadaan pois ihmisiltä, joilla niitä on, ja jos ei saada, miten se vaikuttaa tilanteeseen).
Monsieur Manala

Viesti Kirjoittaja Monsieur Manala »

Frederik Krueger kirjoitti:Aivvan, ja se tosiasia että tämä seuraava tie ei ole yhtä helposti tavoitettavissa kuin estetty helpompi tie aiheuttaa automaattisesti sen että jotkut höhlöt eivät joko pysty toteuttamaan, tai enää viitsi toteuttaa, aikeitaan. Tai vaikka toteuttaisivatkin, eivät välttämättä pystyisi enää toteuttamaan sitä samassa mittakaavassa kuin aikoivat. Ajatellaan vaikkapa sellaista ajatuskulkua että Kauhajoen ampujalle olisi tarjottu esim. rynnäkkökiväärilupaa .22-kaliiperisen luvan puolesta, voidaan olettaa että vähintään hän olisi aiheuttanut paljon enemmän tuhoa koululla.
No ajatellaanpa vaikka sellaista ajatuskulkua, että saisit hankittua vaikkapa skeet-ammuntaa varten suhteellisen yksinkertaisesti pumppuhaulikon. Tästä kun sahaat vielä teurastuskäytössä täysin turhan piipun pois, se on lähes yhtä mutkaton kuljettaa kuin käsiase. Olisiko sinulla olemassa jonkinlainen syy, mikä tekisi tällaisesta aseesta samanlaisessa käytössä vähemmän uhkaavan ja tuhoisan kuin .22 nallipyssystä? Ilkka Kanervaa siteeratakseni, mikä se voisi olla?

Tässä naapurustossa asuva kaverini on kerännyt parissa vuodessa yli viiden aseen kokoelman. Löytyy pumppuhaulikkoa, .357 revolveria, 9mm puoliautomaattista pistoolia ja muuta mukavaa, jolla hoitaa mukavasti vaikka puoli koulua pois päiviltä väärissä käsissä. Luvat hän haki ensimmäisenä pumppuhaulikolle, jotka tuli täysin mukisematta. Kun ei ensimmäiseen vuoteen tappanut ketään kunnollisena kansalaisena, niin alkoi näyttämään sitä että about ihan mihin vain niitä lupia kyllä heruu, rynnäkkökivääreitä lukuunottamatta. Ja ei, ko. kaveri ei metsästä millään muotoa. Ainoastaan skeettaa ja ampuu tauluja.

Jos jantterilla on mielessä muutaman vuoden mietintää aiheuttava massamurha, miksei hän voisi em. tavalla keräillä aseistusta suoritustaan varten? Eiköhän suurin ongelma noissakin hommissa ole ollut se, että opiskelevan Pertti Perusamiksen palkkapussille 2-3 kertaa halvempi nallipyssy on aika tavalla helpompi hankinta "ajaen suurin piirtein saman asian", kuin vaikkapa pumppuhaulikko. Jos oikeus nallipyssyn hankkimiseen kuitenkin vietäisiin pois, uskotko ihan tosissasi että asiaa monta vuotta suunnitellut viiraraivo ei keksisi mitään muuta kaavaa vaikkapa vuoden lisäajalla, millä saisi vähintään samaa tuhovoimaa käsiinsä?
Kummallinen ajatuskulku teillä joillakin että tarjolla olevat keinot eivät vaikuta mitenkään suunitelmien toteuttamiskelpoisuuteen tai aiheutettavaan tuhoon.
Totta kai vaikuttavat. Mutta sori nyt vaan, kun puhutaan siitä entry-level nallipistoolista ja tarjolla on kuitenkin aika paljon tuhoisampaakin rautaa kevyemmin perustein, tästä jorinoinnista vähän katoaa pohja.
elco

Viesti Kirjoittaja elco »

Tuli vaan mieleen, että milloinkohan ensimmäinen luonnonvalitsija ryhtyy tosissaan (itsemurha)pommittamaan tyyliin rauhanuskonnon paratiisihakuinen jäsen? Eli ajaa räjähteillä lastatun auton koulun pihaan välitunnin tmv loppuessa tai räjäyttää itsensä luokkahuoneessa.
NegaDuck

Viesti Kirjoittaja NegaDuck »

Monsieur Manala kirjoitti:Olisiko sinulla olemassa jonkinlainen syy, mikä tekisi tällaisesta aseesta samanlaisessa käytössä vähemmän uhkaavan ja tuhoisan kuin .22 nallipyssystä? Ilkka Kanervaa siteeratakseni, mikä se voisi olla?
Teoriassa: useimpiin pumppuhaulikoihin mahtuu vain 4 patruunaa (8 patruunan putkilipas on niin pitkä ettei piippua edes voi lyhentää - tukin toki voi). Uusien patruunoiden työntäminen aseeseen on hieman konstikkaampi ja aika paljon hitaampi operaatio kuin lippaan vaihtaminen pistoolista. Lisäksi haulikko on hieman pidempänä hieman hitaampi suunnata nopeasti kohteesta toiseen (toisaalta katkaistun haulikon hajonta on sen verran iso ettei tähtäyksen tarvitse olla kovin tarkkaa). Teoriassa siis ampuja saisi ensin haavoitettua monia tyhjentämällä haulikkonsa, mutta jos paikalla on isompi ihmisjoukko, hän joutuisi pakenemaan camping fagot -turvanurkkaukseen lataamaan asettaan. Tällöin hurjistunut väkijoukko saattaisi hyvin saada hänet taltutettua.

Ero on kuitenkin sen verran marginaalinen ettei sillä välttämättä ole merkitystä.
bliss

Viesti Kirjoittaja bliss »

NegaDuck kirjoitti:Teoriassa siis ampuja saisi ensin haavoitettua monia tyhjentämällä haulikkonsa, mutta jos paikalla on isompi ihmisjoukko, hän joutuisi pakenemaan camping fagot -turvanurkkaukseen lataamaan asettaan. Tällöin hurjistunut väkijoukko saattaisi hyvin saada hänet taltutettua.
Tartun taas kerran epäoleelliseen, mutta... Miksi mulla on tunne, että tollasessa ampumistapauksessa se paikalla oleva väkijoukko on kaikkea muuta kuin hurjistunut. Lähinnä kauhistunut/paniikissa.
Elämä ei kulje kuten tietokonepeli.
NegaDuck

Viesti Kirjoittaja NegaDuck »

bliss kirjoitti:Miksi mulla on tunne, että tollasessa ampumistapauksessa se paikalla oleva väkijoukko on kaikkea muuta kuin hurjistunut. Lähinnä kauhistunut/paniikissa. Elämä ei kulje kuten tietokonepeli.
Ajattelin samaa, mutta päätin jättää sen kirjoittamatta, sillä kysymys oli pelkästä spekulaatiosta. Vahtimestarihan oli juoksemassa paikalle, eli oli ainakin teoreettinen mahdollisuus että joku olisi pystynyt pysäyttämään ampujan jos käy hyvä mäihä.
Elämä ei kulje kuten tietokonepeli.
No mitä mä tällä joystickilla sitten teen?
bliss

Viesti Kirjoittaja bliss »

NegaDuck kirjoitti:
Elämä ei kulje kuten tietokonepeli.
No mitä mä tällä joystickilla sitten teen?
Tarkista käyttöohjeet. :P
NegaDuck

Viesti Kirjoittaja NegaDuck »

^ Löysin varoituksen toistuvan käytön aiheuttamista rasitusvammoista.
NegaDuck

Viesti Kirjoittaja NegaDuck »

prosessi kirjoitti:Automaattiaseille puolestaan ei ole olemassa minkäänlaista harrastekäyttöä, koska niillä on mahdotonta osua tähtäämällä yhtään mihinkään. Niinpä niille ei oikeastaan edes tarvittaisi mitään täyskieltoa, sillä aseen hallintaoikeuteen pitää merkitä jokin hyväksyttävä käyttötarkoitus, jollaisia automaattiaseille ei ole olemassakaan.
Oliko tässä nyt pointtina se että sen sijaan että sanotaan "et saa", sanotaankin "et sä tekis sillä mitään"?

Oletan että nämä eivät ole hyväksyttyjä harrastuskäyttöjä automaattiaseelle:
http://www.youtube.com/watch?v=LvHMbN_epe4
http://www.youtube.com/watch?v=QC8jnSaCqxY
sivustahuutaja
Kitisijä
Viestit: 7640
Liittynyt: 15.08.2005 0:29

Viesti Kirjoittaja sivustahuutaja »

Frederik Krueger kirjoitti:Tunnut miettivän asiaa jonkinlaisella on/off-skaalalla, ikäänkuin kaikissa tapauksissa aseiden saanti olisi suunnilleen yhtä helppoa paitsi jos aseet poistetaan kokonaan markkinoilta. Minä en usko niin.
Julkisessa keskustelussa homma tuntuu kulminoituvan käsiaseiden kieltoon, niin kuin tuolla nyt saavutettaisiin mitään. Jostain koulupsykologeista tai nuorten mielenterveysjonoista ei puhu kukaan.

Käsiaseiden kielto on aivan turha, mikäli pitkän aseen saa jatkossakin yhtä helposti kuin nyt. Metsästyskäyttöön lupaan vaaditaan käytännössä metsästäjän tutkinto. Muilta voitaisiin aivan hyvin edellyttää esim. turvallisen ampujan kurssia. Nykyinen käytäntö, jossa luvan saamisen ehtona on käytännössä 'halu ampua' ei oikein toimi. Eli luvan saantiin kaipaan kautta linjan nykyistä enemmän rotia. Vertailun vuoksi: Ajokorttiin vaaditaan teoriaopetusta 20h ja 32 ajokertaa.
Monsieur Manala

Viesti Kirjoittaja Monsieur Manala »

NegaDuck kirjoitti:Teoriassa: useimpiin pumppuhaulikoihin mahtuu vain 4 patruunaa (8 patruunan putkilipas on niin pitkä ettei piippua edes voi lyhentää - tukin toki voi). Uusien patruunoiden työntäminen aseeseen on hieman konstikkaampi ja aika paljon hitaampi operaatio kuin lippaan vaihtaminen pistoolista.
En ole mikään asealan erikoisasiantuntija, mutta olen saanut jostain sellaisen käsityksen, että noihin vehkeisiin olisi moniin tarjolla erilaisia lupavapaita lisävarusteita, joilla saadaan sekä latausnopeutta että ammuskapasiteettia kasvatettua.

Ja kuten Bliss sanoi, kun näet miten suolet lentää seinälle vieressäsi istuvalta parhaalta kaveriltasi, et ehkä ala ihan ensimmäisenä miettimään että mikähän tässä on nyt se sun foe-reload-time-aikahaarukkasi rynniä leikkimään FPS-sankaria DOOM-nyrkein. Ja pumppareitahan ei tarvitse muutenkaan ehtiä lataamaan täyteen jotta sellaisella voi ampua. Yhden lisäpatruunan sellaiseen viskoo tarvittaessa aika vauhdilla.

Jos sun pitäisi valita joudutko samaan luokkaan ovella seisovan massamurhaajan kanssa, jolla on katkaistu pumppuhaulikko ja rajaton määrä ammuksia, tai massamurhaajan kanssa, jolla on .22 kaliiberin puoliautomaattinen käsiase ja rajaton määrä ammuksia, valitsisitko tosiaan pumppuhaulikkomiehen? .22:lla on sentään osuttava suhteellisen tarkasti ja laskelmoidusti tappaakseen/vahingoittaakseen hengenvaarallisesti verrattuna katkaistuun pumppuhaulikkoon, jolla riittää että losauttaa edes vähän sinnepäin, niin raajoja lentää kuin elokuvissa.
slam
Kitinäaddikti
Viestit: 56
Liittynyt: 24.09.2008 11:42

Viesti Kirjoittaja slam »

Kuinkahan monta taitava kaveri ehtisi ampumaan konekiväärillä esim. Hesan rautatieaseman kampin puoleisella päädyllä ruuhka-aikaan?

- Ei hulluille aseita.
NegaDuck

Viesti Kirjoittaja NegaDuck »

Monsieur Manala kirjoitti:Jos sun pitäisi valita
Keskityin vain pohtimaan ääneen miten haulikko saattaisi olla vähemmän uhkaava kuin .22, kun menit sitä kysymään. En muuta. Molemmilla saa aikaan pahaa jälkeä, ja olisin kummassakin tilanteessa ihan yhtä kuollut.

Erikoisjoukot tekevät näistä ampumatilanteista helvetisti tilastoja. Voit tarkistaa sieltä.
Storia

Viesti Kirjoittaja Storia »

Leevi
Kitinän uhri
Viestit: 659
Liittynyt: 25.10.2007 16:15

Viesti Kirjoittaja Leevi »

Vastaa Viestiin