Aava kirjoitti:Älä missään nimessä!prosessi kirjoitti:Yritän olla pilailematta tästedes.![]()
Mulla on vaan aika helvetilliset traumat noista väärintulkinnoista...

No mä kuvittelisin siellä taustalla olevan sensuuntaisen ajatuksen, että kun on oikein naimisiin menty, niin luultavasti se puolisko sitten myös pysyy kuvassa. Että se on suhteen ulkopuolisille viesti siitä, että nää on tosissas ny yhessä, ettei vaa seukkaile ja lähe litoon kovin herkästi. En mä osaa kuvitella, että ne uskos että se avioliitto itsessään jotenkin itse suhdetta muuttais. Tai mistä mää tiedän mitä itte kukin kuvittelee. Ja tuota itse vaikutusta ja sen hyödyllisyyttä mä lähinnä mietin suvun itsensä kannalta. Että heille on helpompaa ehkä, kun voivat tähän suhteeseen luottaa. Osaavat suhtautua enemmän "oikein".Aava kirjoitti:Jaa. No, ilmeisesti teidän suvussa pidetään avioliittoa lujittavana tekijänä parisuhteelle. Vai tarkoititko tällä sitä taloudellista sitoutumista ja yhtenäisyyttä? Ehkä tuollainen sivuvaikutus on toivottava, jos suku on kovin tiiviisti yhteyttäpitävä.Mida kirjoitti: Ihan kiva sivuvaikutus oli kans se, että kaikenlainen paperisota on aika paljon helpompaa ny ja sukukin mieltää meiät puolisot osiksi sukuaan hiukan painavammin.
Mulle järki on sitä, millä pystyy muodostamaan mahdollisimman loogisia ajatuskokonaisuuksia ja minkä avulla toimiessa on suuremmat mahdollisuudet olla pahemmin töppäilemättä. Tunteet ja tuntemukset taas ovat luonteeltaan sellaisia, joiden mukaan ei automaattisesti kannata hyppiä ja joiden mukaan mennessä on suurempi todennäköisyys "epäonnistua". Joskus nämä ovat ristiriidassa ja defenssit todellisuutta vastaan hyökyvät päälle ja voi olla vaikea nähdä, mikä on oikeasti järkevää ja minkä haluan vain uskoa olevan järkevää. Yhdenlainen defenssi myös on oman erehtymättömyyden suojelua, haluttomuutta myöntää virheitään, haluttomuutta tunnustaa valinneensa huonosti, olevansa syypää johonkin ikävämpään. Se on vähän sellainen itsensäkampitusdefenssi, joka pitemmän päälle varsinkin tekee valtavasti haittaa ihmiselle, jos sitä ei osaa tunnistaa ja ymmärtää. Toisinaan taas tunteissa on ihan hirveästi järkeä, mitä ei välttämättä päättelemällä näe, jos esimerkiksi ei ole riittävästi tietoa, mihin päättelynsä pohjaa. Molempia, järkeä ja tunnetta, pitää ottaa huomioon voidakseen hyvin. Järjen avulla voi vaikuttaa tuntemuksiinsa ja tuntemustensa avulla voi oppia tiedostamaan asioita ja käyttämään järkeään paremmin.Tosta tulee käsitys, että pystyt erottelemaan järjen tunteista aika tuloksekkaasti. Miten ihmeessä teet sen? Mulle nimittäin järki ja rationaalisuuskin on eräänlainen tunne, joka on seuraus sellaisesta tietyn päättelyketjumaisen ajatuksenjuoksun toteutumisesta, jota pidän perusteltuna ja johdonmukaisena.
Jos assosioin tuosta tekstistäsi oikein, ilmeisesti mielestäsi on olemassa epälooginen tunne. Annapa esimerkki sellaisesta.Mida kirjoitti:Mulle järki on sitä, millä pystyy muodostamaan mahdollisimman loogisia ajatuskokonaisuuksia ja minkä avulla toimiessa on suuremmat mahdollisuudet olla pahemmin töppäilemättä. Tunteet ja tuntemukset taas ovat luonteeltaan sellaisia, joiden mukaan ei automaattisesti kannata hyppiä ja joiden mukaan mennessä on suurempi todennäköisyys "epäonnistua".
Mida kirjoitti: Joskus nämä ovat ristiriidassa ja defenssit todellisuutta vastaan hyökyvät päälle ja voi olla vaikea nähdä, mikä on oikeasti järkevää ja minkä haluan vain uskoa olevan järkevää.
Mida kirjoitti: Yhdenlainen defenssi myös on oman erehtymättömyyden suojelua, haluttomuutta myöntää virheitään, haluttomuutta tunnustaa valinneensa huonosti, olevansa syypää johonkin ikävämpään. Se on vähän sellainen itsensäkampitusdefenssi, joka pitemmän päälle varsinkin tekee valtavasti haittaa ihmiselle, jos sitä ei osaa tunnistaa ja ymmärtää.
Tässä kohtaa toivoisin taas jotain esimerkkiä tunteesta, jossa ei ole hirveästi järkeäMida kirjoitti: Toisinaan taas tunteissa on ihan hirveästi järkeä, mitä ei välttämättä päättelemällä näe, jos esimerkiksi ei ole riittävästi tietoa, mihin päättelynsä pohjaa.
Niin, eli kysymykseni kuuluikin, että miten nämä voidaan luotettavasti erottaa toisistaan? Onko defenssimekanismien tiedostamaton käyttö mielestäsi ainoa tapa elää puhtaasti tunnepohjalta? Minusta defenssimekanismissakin on nimittäin tietty logiikka. Ja se logiikka on minusta sitä, että omien käsitysteni ja kokemusteni (tämä ei siis tod. ole mitään kirjatietoa) pohjalta defenssimekanismi toimii lähinnä silloin, kun sitä ei tiedosta. Jos sen tiedostaa, se ei oikeastaan ole enää defenssi vaan tilapäinen sijaistoiminto, joka tehdään tietämättömyyttään, koska siis ei tiedetä, mitä muutakaan pitäisi tehdä. Tämän tietämättömyyden tiedostaminen siis minusta sammuttaa epäloogisen defenssimekanistisen käyttäytymisen. Tiedostamaton defenssien käyttö taas on minusta lähes vaistomainen reaktio jollekin tapahtumalle. Ja koska pidän vaistonvaraista käyttäytymistä, vaikkakin kaavamaisena, myös loogisena, en ole itse vielä pystynyt luotettavasti erittelemään itselleni, miten tunteet ja järki siis olisi erotettavissa toisistaan. Käytin tässä nyt esimerkkinä vaistonvaraista toimintaa, koska ymmärtääkseni siihen liitetään useammin tunnevaltainen kuin järkipohjainen käyttäytyminen.Mida kirjoitti: Molempia, järkeä ja tunnetta, pitää ottaa huomioon voidakseen hyvin. Järjen avulla voi vaikuttaa tuntemuksiinsa ja tuntemustensa avulla voi oppia tiedostamaan asioita ja käyttämään järkeään paremmin.
Mida kirjoitti: Kolmannella jäin luokseen sitten loppujen lopuksi pysyvästi ja kun lopulta annoin periksi, että en mää löydä mitään vikaa, niin sitten pääs se alkusuhteen alkuhuuma päälle pikkuhiljaa ja järjetön (siis oikeasti järjen lähestulkoon mykäksi paukuttava) vauvakuume pomppas (onneksi vasta tässä vaiheessa kuitenkin, siihen asti ei minulla ollut ollut kiire suhteeseen senkään takia) jostain mielen perukoilta kiljumaan, että mitä tässä ny oikeen odotellaan.
Tällaisissa tilanteissa en itse lähtisi kyseenalaistamaan tunteiden hallitsevuuden seurauksia. Siinä hetkessä, niillä tiedoilla, mitä mulla silloin oli, se oli se reaktio, joka minussa vilpittömimmin puhkesi. Olen aivan liikaa rapauttanut itseäni reflektoimalla ja projisoimalla jotain menneiden vuosien reaktioita tämänhetkiseen näkemykseen ja tietomäärään. Minusta tällainen retrospektiivinen analytiikka on ihan pöhköä.Mida kirjoitti: Jälkeenpäin sitten miettii, että miten se siis oikeesti pysty sumentaan järjen niin tehokkaasti ja pitämään kaikkia hieman ontuvia perusteluita mukamas tosi olennaisina. Kyllä jollain tasolla itsekin tiesin, että toinen voi halutessaan hyvin perusteluin kieltäytyä ja tiesin itsekin mitä ne perustelut olisivat, mutta se vauvakuume jyräsi ihan älyttömällä voimalla "mitätöimään" niitä.
Aava kirjoitti:Jos assosioin tuosta tekstistäsi oikein, ilmeisesti mielestäsi on olemassa epälooginen tunne. Annapa esimerkki sellaisesta.Mida kirjoitti:Mulle järki on sitä, millä pystyy muodostamaan mahdollisimman loogisia ajatuskokonaisuuksia ja minkä avulla toimiessa on suuremmat mahdollisuudet olla pahemmin töppäilemättä. Tunteet ja tuntemukset taas ovat luonteeltaan sellaisia, joiden mukaan ei automaattisesti kannata hyppiä ja joiden mukaan mennessä on suurempi todennäköisyys "epäonnistua".
Mida kirjoitti: Joskus nämä ovat ristiriidassa ja defenssit todellisuutta vastaan hyökyvät päälle ja voi olla vaikea nähdä, mikä on oikeasti järkevää ja minkä haluan vain uskoa olevan järkevää.
Mutta eikö halun uskoa jonkin olevan järkevää takanakin piile jokin logiikka, jokin tarve? Jos tiedostaa sen tarpeen, täytyy myös pystyä tiedostamaan ne keinot, joilla sitä yrittää tyydyttää. Ja jos tiedostaa jonkun tarpeen, eikö se automaattisesti tarkoita sitä, että se tietoinen asia on silloin ehdollistettu loogisille pohdinnoille?
Mida kirjoitti: Yhdenlainen defenssi myös on oman erehtymättömyyden suojelua, haluttomuutta myöntää virheitään, haluttomuutta tunnustaa valinneensa huonosti, olevansa syypää johonkin ikävämpään. Se on vähän sellainen itsensäkampitusdefenssi, joka pitemmän päälle varsinkin tekee valtavasti haittaa ihmiselle, jos sitä ei osaa tunnistaa ja ymmärtää.
Näin varmasti. Defenssien tiedostamattomuus voi toki olla ihmisille jotenkin automaattisempaa, mutta samalla myös mahdollisesti haitallisempaa. Väittäisin vain, että se, että pystyisi pitkiä aikoja elämään tiedostamattomien defenssiensä "orjana", vaatisi kyllä jonkinlaista yleistäkin välinpitämättömyyttä analysoida omaa toimintaansa. Ja välinpitämättömyys taas sinällään on minusta epäloogista/epätarkoituksenmukaista. Voiko ihmisen käyttäytymisessä olla olemassa tietoista defenssiä, ainakaan kovin pitkää aikaa, siten, että sen kanssa pystyisi elämään takertumatta tietoisuuden herättämään tarpeeseen ehkä tehdä defenssille jotain, varsinkin jos se on kovinkin epätarkoituksenmukainen? Luulisi, että jos defenssi on tietoinen, nimenomaan se tietoisuus ottaisi kantaa myös siihen, onko defenssi enää tarkoituksenmukainen. (Pysynköhän enää kohta itsekään perässä näissä mielleyhtymissäni...)
[/quote]Niin, eli kysymykseni kuuluikin, että miten nämä voidaan luotettavasti erottaa toisistaan? Onko defenssimekanismien tiedostamaton käyttö mielestäsi ainoa tapa elää puhtaasti tunnepohjalta? Minusta defenssimekanismissakin on nimittäin tietty logiikka. Ja se logiikka on minusta sitä, että omien käsitysteni ja kokemusteni (tämä ei siis tod. ole mitään kirjatietoa) pohjalta defenssimekanismi toimii lähinnä silloin, kun sitä ei tiedosta. Jos sen tiedostaa, se ei oikeastaan ole enää defenssi vaan tilapäinen sijaistoiminto, joka tehdään tietämättömyyttään, koska siis ei tiedetä, mitä muutakaan pitäisi tehdä. Tämän tietämättömyyden tiedostaminen siis minusta sammuttaa epäloogisen defenssimekanistisen käyttäytymisen. Tiedostamaton defenssien käyttö taas on minusta lähes vaistomainen reaktio jollekin tapahtumalle. Ja koska pidän vaistonvaraista käyttäytymistä, vaikkakin kaavamaisena, myös loogisena, en ole itse vielä pystynyt luotettavasti erittelemään itselleni, miten tunteet ja järki siis olisi erotettavissa toisistaan. Käytin tässä nyt esimerkkinä vaistonvaraista toimintaa, koska ymmärtääkseni siihen liitetään useammin tunnevaltainen kuin järkipohjainen käyttäytyminen.Mida kirjoitti: Molempia, järkeä ja tunnetta, pitää ottaa huomioon voidakseen hyvin. Järjen avulla voi vaikuttaa tuntemuksiinsa ja tuntemustensa avulla voi oppia tiedostamaan asioita ja käyttämään järkeään paremmin.
Mida kirjoitti: Kolmannella jäin luokseen sitten loppujen lopuksi pysyvästi ja kun lopulta annoin periksi, että en mää löydä mitään vikaa, niin sitten pääs se alkusuhteen alkuhuuma päälle pikkuhiljaa ja järjetön (siis oikeasti järjen lähestulkoon mykäksi paukuttava) vauvakuume pomppas (onneksi vasta tässä vaiheessa kuitenkin, siihen asti ei minulla ollut ollut kiire suhteeseen senkään takia) jostain mielen perukoilta kiljumaan, että mitä tässä ny oikeen odotellaan.
Joo, siis tää on hyvää tekstiä. Ja ilmeisen toimiva ja luontainen käyttäytymismalli sulle, kun pystyt sitä tuossa määrin analysoimaankin. Ja on hieno homma, että teit, kuten itse näit parhaaksi.
Mulla taas se peruste ei riitä yhdessäolemiseen, että "siinä toisessa ei ole kerta kaikkiaan mitään vikaa". Tietty sullahan tuo miehesi oli jo läpäissyt sen käsittääkseni aika yksityiskohtaisen seulan, jonka nettiin olit laittanut, mutta silti, tuo ajatus ei olisi sytyttänyt vielä mua. Siihen vaaditaan jotain lisää. (Enkä nyt tarkoita, että kriteerisi olisivat löysempiä kuin mulla, vaan ilmeisesti sulla tuo kiintymystoiminta on vaan ehdollistettu erilaisille kriteereille mitä mulla). Ja sen jonkin klikin mussa määrää puhtaasti vaisto.
Ehkä joskus hankin vähän jostain lisää realismia, hylkään tämän filosofian toimimattomana ja muutan mieltäni, mutta toistaiseksi, näillä mennään. Ja mulle sen vaiston käyttö on loogista, koska pidän sitä eräänlaisena fyysisenä aistina. Olen koettanut keksiä tälle jonkin nimen, mutta toistaiseksi en ole osuvampaa nimitystä tälle aistille keksinyt kuin englannin kielen sana "lust" (suom. "halu", muttei ole tarpeeksi perusteellinen tässä kontekstissa), joka on toisin sanoen "intense sexual desire". Niissä miehissä, keissä sitä vaistoan, näen jotain puoleensavetävää, ja se tunne vahvistuu, jos arvomaailma ja korvienvälin liikehdintä on vastaavalla tasolla. Mutta siis kuten näet, mulle se etenemisjärjestys on aina tämä. Ja tämä vaisto ei ikinä herää keskustelemalla kohtaamatta toista, se herää läsnäolosta.
Tällaisissa tilanteissa en itse lähtisi kyseenalaistamaan tunteiden hallitsevuuden seurauksia. Siinä hetkessä, niillä tiedoilla, mitä mulla silloin oli, se oli se reaktio, joka minussa vilpittömimmin puhkesi. Olen aivan liikaa rapauttanut itseäni reflektoimalla ja projisoimalla jotain menneiden vuosien reaktioita tämänhetkiseen näkemykseen ja tietomäärään. Minusta tällainen retrospektiivinen analytiikka on ihan pöhköä.Mida kirjoitti: Jälkeenpäin sitten miettii, että miten se siis oikeesti pysty sumentaan järjen niin tehokkaasti ja pitämään kaikkia hieman ontuvia perusteluita mukamas tosi olennaisina. Kyllä jollain tasolla itsekin tiesin, että toinen voi halutessaan hyvin perusteluin kieltäytyä ja tiesin itsekin mitä ne perustelut olisivat, mutta se vauvakuume jyräsi ihan älyttömällä voimalla "mitätöimään" niitä.
Mida kirjoitti: Se kun ei ole niin yksinkertaista, että jos huomaa toimivansa defenssipohjalta, että sitten sen vain yksinkertaisesti lopettaisi.
Mida kirjoitti: Esimerkiksi nyt ensinnä tulee mieleen äitini, joka on koko ikänsä "juossut" ongelmiaan karkuun. En tiedä missä määrin tajuaa koko kuvion haitallisuuden itselleen ja järjettömyyden, mutta niin se vain jatkaa vuodesta toiseen.
I get that a lot.Mida kirjoitti: Ei ajatus vaan vieläkään kulje niin, että tuosta jotain tolkkua saisin.
Intuitiota?Mida kirjoitti: Trööt, väärin. En toiminut kuten itse näin parhaaksi. Jos olisin toiminut niin, olisin ottanut vakavaan harkintaan myös perheenlisäyksen hankkimisen lykkäämistä puoltavat perustelut. Mutta koska vauvakuume sumensi järkeä, en huolinut tarkastella perusteellisesti noita näkökulmia, vaikka tiesin niiden olemassaolosta. Tiedostin jo silloin tilanteen olevan tämä, eikä se silti sitä estänyt.
Ymmärrän tämän filosofian parinvalinnassa. Itse vaan en hae sinällään mahdollisimman pitkää parisuhdetta vaan mahdollisimman välttämätöntä. Suhde saisi olla miten lyhyt tai pitkä tahansa, mutta sen tunnekokemuksen siellä taustalla pitäisi olla siinä määrin voimakas, että (kuten olen varmasti jo johonkin kirjoittanut) se toinen saisi kyseenalaistamaan yksinelämisen helppouden. En pysty enkä halua ottaa kantaa suhteen kestoon sen alkumetreillä: se kestäisi niin kauan kuin sille olisi tilausta ja kun se tuntuisi hyvältä molemmista. En haluaisi asettaa suhteelle mitään päämäärää. Olisimme vain yhdessä ja nauttisimme toisistamme. Pitkä kesto olisi sitten hyvin toimivassa suhteessa luonnollinen seuraus mahdollisesta yhteensopivuudesta. (Mutta ihan suoraan sanottuna, kyllä täytyy miehen olla _hullu_, että jaksais mua pisemmän päälleMida kirjoitti: ..."ei mitään vikaakaan ole"...
Mä pidän sitä vain turvallisimpana lähtökohtana parinvalinnassa, jos tarkoituksena on etsiä mahdollisimman pitkää ja hyvää parisuhdetta.
Mida kirjoitti: Etkö usko, että tuollainen intensiivinen seksuaalinen vetovoima olisi voimakkuudessaan omiaan houkuttamaan siloittelemaan mahdollisia "vikoja" toisessa? Että säilyttääkseen huuman vielä vähän pidempään voi hiukan kaunistella toista omissa silmissään?
Mida kirjoitti: Enpä minäkään jossittelua kovin suuressa arvossa pidä. Oikeastaan siitä on hyötyä vain, jos siitä oppii jotain tulevaisuutta ajatellen. Rypeminen on tyhmää. Eikä tässä siitä ollut kyse, vaan esimerkistä, miten riittävän voimakas tarve voi ajaa yli logiikan.
Eräs opettajani kertoi, että "parasta aikaa tehdä lapset on silloin, kun se tuntuu hyvältä. Koska kukaan ei tule sitä ehdottamaan, varsinkaan työnantaja. Se ajankohta pitää vaan itse päättää."Mida kirjoitti: Meinaan en koe itse asian suhteen olevani tällä hetkellä juurikaan viisaampi kuin silloin. Minun olisi ollut mahdollista ottaa kunnolla huomioon myös vauvakuumeen kantaa vastustavat näkökulmat, mutta kieltäydyin siitä ja tavallaan sitä jo häpesin silloin, koska tiesin, että tässä en nyt toimi fiksusti. Tämä häpeä ilmeni siten, että toivoin hurjasti, ettei mieskään näitä näkökulmia ottaisi kovin vahvasti esiin, jolloin ne voisi sivuuttaa. Ei sitten yhtään tapaistani. Typerästi tehty ja tiesin silloin kyllä jo sen.
Kyllä, tällaiseen on suurempi mahdollisuus. Mutta: minusta jälkiviisaus ei ole viisautta. Minusta ei voi tehdä kuin sen, mikä siinä hetkessä tuntuu parhaimmalta vaihtoehdolta. Tulevaisuudesta ei kukaan tiedä. Ja varsinkin parisuhteissa, joissa on muitakin osapuolia itsensä lisäksi, on mahdoton mennä sanomaan mitään varmaa tulevasta.Mida kirjoitti: Pointtini on se, että vaikka tuntemuksille olisikin looginen syy, ei se silti tee tuntemuksen mukaan toimimisen seurauksesta parasta mahdollista ja jotkin tuntemukset todellakin voivat ollessaan "päällä" sumentaa muiden toimintavaihtoehtojen mielekkyyttä ja sitä voi olla mahdoton välttää itse tilanteessa ja vaikea sittenkin, vaikka olisi ennakkoon prosessoinut asiaa perusteellisesti. Lopputulemana siis korostunut mahdollisuus tehdä valintoja, jotka eivät niin kovin kannattavia olleetkaan.
Sinulle siis sellainen ihastus-huuma on vihje "tulevasta turhasta parisuhteesta"?Mida kirjoitti: Parinvalinnassa tiesin, että hlökohtaisesti mulla on kohtalainen riski hankkiutua kimppaan kanssani pitemmän päälle epäsopivan ihmisen kanssa, jos en eliminoi tutustumisprosessista mahdollisimman pitkään ihastumista ym. tarpeiden vaatimuksia. Ja vaikka se ihastuminen onkin kivaa, niin en sitten millään halunnut alkaa enää tuhlata elämästäni mahdollisesti vuosia "turhassa" parisuhteessa.
Mida kirjoitti: Vähän niinkuin pettäminenkin saattaa jonkin erityisen houkuttavan tilanteen tullen tuntua ihan mahdolliselta valinnalta, koska tilanteen kutkuttavuudesta ei haluaisi luopua tylsän järkeilyn takia ja siinä ollaankin jo hyvää vauhtia menossa metsään. Eri asia on, jos sen tylsän järkeilyn on hoitanut etukäteen, niin eipä se itse tilannekaan ole enää ihan niin houkuttava ja riski tyhmyyksien toteutukseen vähenee.
Miehet...SikaMika kirjoitti:AAAaaaaaaAAAaaAaaaaaaaaarrrrrghhhhhh!!!
Mida ja Aava ovat eLöytäneet toisensa!! Tämä tästä vielä puuttuikin, nyt ePuheripulihelvetti on irti! EW tule apuun, täällä tarvitaan lyhyempiä postauksia (ja mahdollisesti itsetuntemustakin)!!
Jos tuolla olisi ollut vielä Tix, arvaisin että ne kaikki mittarit.Herra Manala kirjoitti:Saako listallaolevat piparia vai minkälaista palkintoa olet kaavaillut?Aava kirjoitti:Mun epävirallisella "mun-on-PAKKO-VIIHTYÄ-kaikilla-Kitinän-palstoilla-ja-jos-en-viihdy-se-on-kirjoittajien-vika" -nimimerkkien listalla on toistaiseksi
Crowbar,
Herra Manala ja
SikaMika.
Palkinnoksi tulee lisää aivan helvetin paljon pisempiä keskusteluviestejä, joissa on mahdollisimman vähän asiaa ja vastaavasti mahdollisimman paljon tunnepitoisia ja vaikeaselkoisia lauseita. Parhaimmillaan samat jutut sitten vielä heti perään toistetaan alkeellisella ruotsinkielellä.Herra Manala kirjoitti:Saako listallaolevat piparia vai minkälaista palkintoa olet kaavaillut?Aava kirjoitti:Mun epävirallisella "mun-on-PAKKO-VIIHTYÄ-kaikilla-Kitinän-palstoilla-ja-jos-en-viihdy-se-on-kirjoittajien-vika" -nimimerkkien listalla on toistaiseksi
Crowbar,
Herra Manala ja
SikaMika.
Som pris kommer det mera alldeles helvetes mycket långare diskussionsmeddelanden, som innehåller minimalt med substans och motsvarande maximalt känslofyllda och svåruppfattliga meningar. Som bäst upprepas samma saker genast efter på primitiv svenska.Aava kirjoitti:Palkinnoksi tulee lisää aivan helvetin paljon pisempiä keskusteluviestejä, joissa on mahdollisimman vähän asiaa ja vastaavasti mahdollisimman paljon tunnepitoisia ja vaikeaselkoisia lauseita. Parhaimmillaan samat jutut sitten vielä heti perään toistetaan alkeellisella ruotsinkielellä.Herra Manala kirjoitti:Saako listallaolevat piparia vai minkälaista palkintoa olet kaavaillut?Aava kirjoitti:Mun epävirallisella "mun-on-PAKKO-VIIHTYÄ-kaikilla-Kitinän-palstoilla-ja-jos-en-viihdy-se-on-kirjoittajien-vika" -nimimerkkien listalla on toistaiseksi
Crowbar,
Herra Manala ja
SikaMika.
Mitäs läksitte, you suckers...
prosessi kirjoitti:Som pris kommer det mera alldeles helvetes mycket långare diskussionsmeddelanden, som innehåller minimalt med substans och motsvarande maximalt känslofyllda och svåruppfattliga meningar. Som bäst upprepas samma saker genast efter på primitiv svenska.
Ei sitten lähellekään. Intuitio ei estä ottamasta huomioon kaikkia näkökulmia. Intuitio voi huudattaa hälytystorvea jos jokin näkökulma ei käy yksiin kokonaisuuden kanssa, mutta ei se päinvastaista tee tyyliin: "Älä ny hyvä ihminen mieti viisaasti kaikkia vaihtoehtoja".Aava kirjoitti:Intuitiota?Mida kirjoitti: Trööt, väärin. En toiminut kuten itse näin parhaaksi. Jos olisin toiminut niin, olisin ottanut vakavaan harkintaan myös perheenlisäyksen hankkimisen lykkäämistä puoltavat perustelut. Mutta koska vauvakuume sumensi järkeä, en huolinut tarkastella perusteellisesti noita näkökulmia, vaikka tiesin niiden olemassaolosta. Tiedostin jo silloin tilanteen olevan tämä, eikä se silti sitä estänyt.
Pitkä kesto olisi sitten hyvin toimivassa suhteessa luonnollinen seuraus mahdollisesta yhteensopivuudesta.
Mida kirjoitti: Enpä minäkään jossittelua kovin suuressa arvossa pidä. Oikeastaan siitä on hyötyä vain, jos siitä oppii jotain tulevaisuutta ajatellen. Rypeminen on tyhmää. Eikä tässä siitä ollut kyse, vaan esimerkistä, miten riittävän voimakas tarve voi ajaa yli logiikan.
Miten tarve voi olla suoraan epälooginen? Eikö tarve -sana sinällään sisällä jonkinlaisen tilauksen/reaktion jollekin? Tai no joo... riippuu sen tarpeen vaihtoehdoista.
Kyllä, tällaiseen on suurempi mahdollisuus. Mutta: minusta jälkiviisaus ei ole viisautta. Minusta ei voi tehdä kuin sen, mikä siinä hetkessä tuntuu parhaimmalta vaihtoehdolta. Tulevaisuudesta ei kukaan tiedä. Ja varsinkin parisuhteissa, joissa on muitakin osapuolia itsensä lisäksi, on mahdoton mennä sanomaan mitään varmaa tulevasta.Mida kirjoitti: Pointtini on se, että vaikka tuntemuksille olisikin looginen syy, ei se silti tee tuntemuksen mukaan toimimisen seurauksesta parasta mahdollista ja jotkin tuntemukset todellakin voivat ollessaan "päällä" sumentaa muiden toimintavaihtoehtojen mielekkyyttä ja sitä voi olla mahdoton välttää itse tilanteessa ja vaikea sittenkin, vaikka olisi ennakkoon prosessoinut asiaa perusteellisesti. Lopputulemana siis korostunut mahdollisuus tehdä valintoja, jotka eivät niin kovin kannattavia olleetkaan.
Sinulle siis sellainen ihastus-huuma on vihje "tulevasta turhasta parisuhteesta"?
Periaatteet on kokemukseni mukaan melko käyttökelvottomia joissain tilanteissa, eikä niiden varaan kannata laskea. Ennemminkin olen panostanut erilaisten tilanteiden ymmärtämiseen, seurausten punnitsemiseen ja sensellaiseen. Että tulee millainen tilanne eteen tahansa, niin päässä on jo selkeä kuva siitä, että jos valitsen x, siitä seuraa y. Ja kun tietää, että voi ny helkkari, houkuttas valita x, mutta y on tosi kurja juttu, niin ehkä en sittenkään. Mut houkutus valita x voi olla suurempi jos ei ennalta tiedä y:stä eikä sitten halua itse tilanteessa mitään y:tä ajatellakaan. Periaate taas on helpompi heittää roskikseen sekin.Mida kirjoitti: Vähän niinkuin pettäminenkin saattaa jonkin erityisen houkuttavan tilanteen tullen tuntua ihan mahdolliselta valinnalta, koska tilanteen kutkuttavuudesta ei haluaisi luopua tylsän järkeilyn takia ja siinä ollaankin jo hyvää vauhtia menossa metsään. Eri asia on, jos sen tylsän järkeilyn on hoitanut etukäteen, niin eipä se itse tilannekaan ole enää ihan niin houkuttava ja riski tyhmyyksien toteutukseen vähenee.
Samaa mieltä: täytyy tietää periaatteensa ja pystyä seuraamaan niitä. Mutta koska ihminen pystyy myös kyseenalaistamaan ja erehtymään, ei periaatteisiinsa nojaaminen aina kannakaan loppuun asti. Riippuu varmaankin pitkälti siitä tarveharkinnasta, jolla periaatteet asetetaan.
Meillä on selkeästi aivan eri käsitykset intuitiosta. Minulla intuitio ei ole mikään perspektiivivarasto. Se on eräänlainen valmis vainu. Väittäisin, ettei se kuitenkaan ole sama asia kuin vaisto (perimään kirjoitettua käytöstä), muttei kyllä kauaskaan siitä mene.Mida kirjoitti: Ei sitten lähellekään. Intuitio ei estä ottamasta huomioon kaikkia näkökulmia. Intuitio voi huudattaa hälytystorvea jos jokin näkökulma ei käy yksiin kokonaisuuden kanssa, mutta ei se päinvastaista tee tyyliin: "Älä ny hyvä ihminen mieti viisaasti kaikkia vaihtoehtoja".
Mitä on taito rakastaa? Onko sitä joillain automaattisesti enemmän kuin toisilla?Mida kirjoitti: Kyllä se tahto ja taito rakastaa on kaikkein paras miksaus yhteensopivuuden kanssa, jos miettii millainen suhde kestää pisimpään onnellisempana. Ajelehtimalla saa lyhyempiä suhteita, mutta mikäs siinä, jos ei muuta halua, kuin sitä alkuhuumaa.
Ilmeisesti mielestäsi parisuhde-elämä on melko hyvin ennakoitavissa olevaa. Jos se siis saa tietynlaisen startin, siihen sitä vastaavaan lopputulokseen voi jo valmistautua, tyyliin: luja huuma --> lyhyt kesto, ei huumaa --> pitkä kesto. Ja että tästä pitäisi osata antaa "varoitus" toiselle? Jaa.Mida kirjoitti: Tällöin kyllä suosittelen heti alkuun kerrottavan seukkailuseuralle jotain sentyylistä kuin "Sit ku tää alkuhuuma haihtuu ni mää en enää meinaa suhteeseen panostaa". Ettei toinen sitten näe turhanpäiten kovastikin vaivaa suhteen pitämiseksi kasassa kun arki todella astuu kuvioihin. Ihan reiluuden nimissä.
Joo, ymmärrän ja olen samaa mieltäkin. Mutta pointtini oli, että tarpeillekin on yleensä syy, ja usein sieltä taustalta löytyy joku logiikkakin. On tietenkin ratkaisevaa, mitä tarpeelleen tekee, eli mitkä ovat seuraukset. Mutta minusta on rakentavinta oppia ymmärtämään myös niitä tarpeita, joita ei sitten haluakaan tyydyttää.Mida kirjoitti: Niin siis yhäti mä katselen asiaa seurausnäkökulmasta. (Kyllä, syynsä on kaikille tuntemuksille ja tarpeille, mutta olennaisinta on se, miten ihminen toimii ja mitkä ovat seuraukset.) Ja vaikka olisikin jokin tuollainen voimakas tarve, kuten esimerkiksi vauvakuume, niin mikä pakko se on saada tyydytettyä pahimmassa tapauksessa lapsen tulevaisuuden kustannuksella? Etenkin kun mikään ei olisi estänyt katsomasta suhdetta vähän pidempään ennen noin suuren päätöksen tekoa, jolloin olisi ollut varmempi tilanne perheen perustamiseen tai vaihtoehtoisesti suhde olisi kariutunut ja säästyttäisiin eroamasta perheenä.
Tässä on nyt ehkä sen verran menty ristiin, että minä puhun tunteiden, impulssien, intuition, vaistojen ja vainujen puolesta, kapinoiden sitä sellaista kategorista näiden epäloogiseksi leimaamista vastaan. Tottakai seuraus riippuu siitä, millä työkalulla se tehdään. Mutten lähtökohtaisesti menisi tuomitsemaan esim. impulsseja hyödyttöminä ja irrationaalisina vaikuttimina päätöksenteossa.Mida kirjoitti: Tässä kohtaa suosittelisin kyllä ottamaan vakavasti tuon EW:n käsitteistöä käyttääkseni tunne-impulssi-jaottelun. Sillä kun tosiaan on väliä miltä perustalta mikäkin jossain hetkessä tuntuu parhaimmalta (tai oikeastaan houkuttelevimmalta) vaihtoehdolta.
Mida kirjoitti: Jos ihastus-huuma syntyy livekontaktissa ilman, että tunnen henkilöä kovinkaan hyvin (en siis tiedä hänestä paljon mitään olennaista), niin todennäköisesti suhteesta tulisi turha.
Mida kirjoitti: Ensinnäkin mulla on melko seikkaperäinen käsitys siitä, mitä mulle sopivalta ihmiseltä vaaditaan ja näitä on kävellyt vastaan mitättömän vähän. Toiseksi ihastuneena mun kykyni arvioida miten tää ihminen täyttää nuo kriteerit heikentyy ja ihastus saattaa jopa kummuta ominaisuuksista, jotka pitemmän päälle hankaloittaisivat yhteiseloa.
Niinno. Tästä meidän perspektiivierosta onkin ollut jo aiemminkin puhetta. Mulle perhenäkökulma on erittäin vieras tässä elämäntilanteessa. Enkä halua sitä väkisinkään omaksua miksikään parisuhteen päätavoitteeksi - siitä yksinkertaisesta syystä, ettei se vaan tunnu hyvältä.Mida kirjoitti: Ja koska mulle parinvalinnassa erittäin oleellinen tekijä on ollut perhenäkökulma, niin en ole välittänyt arpapelistä, jollaisena kyseisenlaisen pariutumisen voimakkaasti koen. Että onhan se mahdollista että lotossa onni potkaisee, mutta en mä tulevaisuutta sen varaan rakenna.
No, ihan fiksulta kuulostaa. Itse en vaan yksinkertaisesti jaksa pohtia asioita kovin pitkään etukäteen, koska elämässä on niin paljon tekijöitä, joita ei voi ennakoida. Aika harvoissa inhimillisissä asioissa x:stä seuraa y. Itte olen paremmin kontrollissa kun en yritä sitä (kantapääreitti puhuu).Mida kirjoitti: Periaatteet on kokemukseni mukaan melko käyttökelvottomia joissain tilanteissa, eikä niiden varaan kannata laskea. Ennemminkin olen panostanut erilaisten tilanteiden ymmärtämiseen, seurausten punnitsemiseen ja sensellaiseen. Että tulee millainen tilanne eteen tahansa, niin päässä on jo selkeä kuva siitä, että jos valitsen x, siitä seuraa y. Ja kun tietää, että voi ny helkkari, houkuttas valita x, mutta y on tosi kurja juttu, niin ehkä en sittenkään. Mut houkutus valita x voi olla suurempi jos ei ennalta tiedä y:stä eikä sitten halua itse tilanteessa mitään y:tä ajatellakaan. Periaate taas on helpompi heittää roskikseen sekin.
Kantapääreitillä tuli niin paskat seuraukset (onhan nyt muuten selvää, että kirjoittelen nimenomaan pettämisestä), että ennakoin nyt mieluummin ne muut mahdolliset kantapäätilanteet kuin jatkan samalla strategialla. Ja vaikka voi siltikin tulla puun takaa tilanne, jota en ollut älynnyt ottaa huomioon, niin ei se silti mitätöi sitä hyötyä, mikä on ollut pohtia noi muut mahdollisuudet läpi. Ja kun on jo kerran saanut makua niistä seurauksista, niin kyllä se luo lisämotivaatiota pyrkiä välttämään samaan tilanteeseen ajautumisen uudestaan.Aava kirjoitti:No, ihan fiksulta kuulostaa. Itse en vaan yksinkertaisesti jaksa pohtia asioita kovin pitkään etukäteen, koska elämässä on niin paljon tekijöitä, joita ei voi ennakoida. Aika harvoissa inhimillisissä asioissa x:stä seuraa y. Itte olen paremmin kontrollissa kun en yritä sitä (kantapääreitti puhuu).Mida kirjoitti: Periaatteet on kokemukseni mukaan melko käyttökelvottomia joissain tilanteissa, eikä niiden varaan kannata laskea. Ennemminkin olen panostanut erilaisten tilanteiden ymmärtämiseen, seurausten punnitsemiseen ja sensellaiseen. Että tulee millainen tilanne eteen tahansa, niin päässä on jo selkeä kuva siitä, että jos valitsen x, siitä seuraa y. Ja kun tietää, että voi ny helkkari, houkuttas valita x, mutta y on tosi kurja juttu, niin ehkä en sittenkään. Mut houkutus valita x voi olla suurempi jos ei ennalta tiedä y:stä eikä sitten halua itse tilanteessa mitään y:tä ajatellakaan. Periaate taas on helpompi heittää roskikseen sekin.
No, kieltämättä hetkittäin saa tommosen vaikutelman. Mutta onhan se fakta, että sinä elät nyt parisuhdetta ja minä en. Siinä mielessä sun mekanismi on siis jo tuottanut sulle haluamasi lopputuloksen. Ehkä sen takia sun onkin helpompi nähdä se toimivampana kuin joku muu menetelmä, vaikket sitä ehkä ensisijaisesti teksteilläsi tarkoittaisikaan.Mida kirjoitti: Nääh. Kuvittelet vissiin että mää koittaisin jotenki käännyttää tai uskotella, että perseelles meet jos tolleen teet ja mää tiärän kaiken ja vähäks oot tyhmä jos et usko et oon oikees tms. Vai oonko käsittäny väärin?
Kyllä. Ehdottomasti haluan tietää ihmissuhteista muita perspektiivejä kuin omani. Siitä vaan en siis pidä, että aletaan toitottaa omaa tapaa sinä ainoana oikeana yleisesti ottaen. Joskus, jos olet kirjoittanut jotain tyyliin: "voi kai se noinkin toimia", tulee se vaikutelma, että ikäänkuin olisit oivaltanut jotain, mitä minä en ole.Mida kirjoitti: Ite aloit udella! Koita ny kestää että mää sitte omakohtasella perstuntumalla vastaan sen mukaan mikä ny ainaki omalla kohdalla vaikuttais vahvasti toimivimmalta kokonaisuudelta ja yritän viä perustella, että mikskä mää tälleen kuvittelen.
Mida kirjoitti: Ja tottakai jos mää kerron siitä minkä oon todennu itelleni parhaiten totta olevan ja sopivan, ni tietty mää otan huomioon mun henkilökohtaset motiivit. Ja totta helkkarissa sää otat omat motiivis huomioon ja elät niinku parhaakses tykkäät.
Aika keskeistä tässä on se, mihin se alkuhuuma pohjautuu... siis kuinka perustavaan tuntemiseen. Ja toisekseen se, että se ISV on niin tärkeää, ei tarkoita sitä, että haluaa heti sellaisen ISV-miehen kanssa hypätä suhteeseen. Siis se, että on herkistynyt ISV:lle, ei kerro vielä mitään siitä, miten nopeasti haluaa/pystyy sellaiseen mieheen sitoutumaan. Suhteen aloittamiseen, ainakin mulla, vaikuttaa myös oma aiempi elämä.Mida kirjoitti: Mut sellaselle ihmiselle jolle kaikkein tärkeintä on vahva ihastus ja alkuhuuma, niin senkus hyppää sinne kelkkaan ja potkii viä vähä vauhtia. Ja jos se ny ei nii nuukaa oo, että kestääkö se viikon vai pari vuotta, että tuleehan noita uusia kelkkoja, ni sitäkin suuremmalla syyllä mikäs siinä!
Joo. Nyt taitaa olla taas oireita informaatiokatkoksesta... ensinnäkin:Mida kirjoitti: Mua vaan henkilökohtaisesti vituttais jos mun kans elämään hyppäis kelkkaihminen, jolta kiinnostus parisuhdetta kohtaan laimenee siinä missä alkuhuumakin (mitäs se jotain vajaat pari vuotta kestää pisimmillään) ellei sitten tahattomasti oo päässy tilalle kehittymään rakkautta (joka ei oman kokemukseni mukaan pistä päätä pyörälle niinku alkuhuuma ja voi alkuhuumaihmisestä tuntua tylsältä ja pliisulta) ja sekään ei vielä takaa mitään jos ei ole valmis panostamaan sen rakkauden vaalintaan.
Niinno... mulla on sen verran vähän kokemusta ihmissuhteista, etten osaa ottaa kantaa noihin hahmottelemiisi "vaiheisiin". Että siis parisuhteessa on aina ne tietyt vaiheet?Mida kirjoitti: Että jos toinen on hakemassa suhdetta siltä pohjalta, että lujaa mennään niin kauan kuin erityisemmin panostamatta lujaa mennään ja sit ku ei mennä enää lujaa ni vähänkö käy tylsäks eikä oikee huvita, niin kyllä minä haluaisin siitä tietää etukäteen ihan vaan siksi, että vois potkia tyypin ettimään huumaansa muualta. Että elä niinku parhaaksi koet, mutta älä tule mun elämästäni aikaa tuhlaamaan. (Enkä nyt väitä että sää täysin tähän määritelmään istusit. Ite sää sen paremmin tiiät.)
Tietenkin, jos olet päättänyt, että alkuhuuma on ongelma, se sitä sulle todennäköisesti on. Minä taas ennemmin nautin siitä sen ajan, mitä sitä riittäää, ja sitten vasta kun se joskus loppuu, mietin, että mitäs nytte - jos sen loppumista pystyy edes tiedostamaan. Aika harvoin mun mielestä ihminen kovin pian tiedostaa sopeutuneensa johonkin.Mida kirjoitti: Rakastaa on verbi. Se ei ole jotain, mikä taivaasta tipahtaa jos tipahtaa ja johon ei voi mitenkään vaikuttaa. .... Ja tällä parisuhteeseen panostamisella mä tarkoitan ensisijaisesti rakastamiseen panostamista. Mulle suhteen alkuhuuma on ongelma ja sen arkipäiväistyminen se pohja, jolle todelliset mahdollisuudet rakennetaan. Huumaa tärkeänä pitävälle ihmiselle luultavasti enemmän tai vähemmän päinvastoin.
Nii-in. Itse ei voi olla kuin 50 % parisuhteesta. Ei koskaan enempää eikä toivottavasti ikinä myöskään vähempää.Mida kirjoitti: Sitä voi rakastaa vaikka kuinka, mutta samalla torpedoida koko suhteen tulevaisuuden huonoilla valinnoilla. Voi rakastaa niin että kipeää tekee ja silti tuottaa rakkauden kohteelle kipua ja tuskaa. Ja joskus pitää nähdä iso työ oppiakseen miten rakastaa ilman, että perseelles menee. Ja taito rakastaa on taito siinä missä muutkin. Henkilökohtaisten ominaisuuksien rajoissa voi oppia paremmaksi.
Sun perspektiivi. Mulle pieni todennäköisyys ei ole kategorinen este. Riippuu niin paljon asiasta.Mida kirjoitti: Mä en missään nimessä väitä, etteikö olisi ollenkaan mahdollista, että vahvan alkuhuuman seurauksena on parisuhde, jonka onnellisena pitäminen ei maistu koskaan työltä ja rakastaminen kumpuaa helposti ja sitä osataan ilmaista vahvistavasti, joten homma kestää ehkä pitkäänkin vähällä vaivalla. Mä pidän sitä vain epätodennäköisenä. Niin epätodennäköisenä, että en mä lähtis arpaonnea kokeilemaan.
Jep. Eka oli ihastunut johonkuhun toiseen, toka oli kihloissa ja kolmas oli muuten vaan tavoittamaton _mulle_.Mida kirjoitti: Ja mites se nyt oli, että kolmeko oli sulla saanu sukat pyörimään silleen niinku "oikeella tavalla" ja kenenkään kanssa ei varsinaista parisuhdetta edes tullut. Olen pahoillani, mutta kuulostaa aika huonolta ennusteelta mun korvaani, vaikka mistä sitä tietää jos se seuraava sukanpyörittäjä sitte oliski semmonen, jonka kanssa pääsis pitemmälle.
Tuota huolta valintojen mahdollisista seurauksista parisuhteessa pitkällä aikavälillä en voi kanssasi jakaa. Kuten sanoin, tulevaisuus on kaikin tavoin varsin ennakoimatonta. Stressaamaalla siitä etukäteen saisi aika hyvin ahdistumaan itsensä. (Kokemusta on taas.)Mida kirjoitti: Ennemminkin niin, että pitkän aikavälin seurauksiltaan parhaiden valintojen tekeminen voi tulla hyvin haastavaksi.
Voi olla. Muttei alkuhuuman loppuminen ole ainoa syy, johon parisuhde voi kaatua. Syitähän on äärettömän paljon. Miksi siis murehtia etukäteen sen alkuhuuman vähenemisen mahdollisesta hajottavasta vaikutuksesta, kun suhde on saattanut loppua jo ajat sitten aivan muista syistä, vaikka huumaa vielä olisi ollutkin?Mida kirjoitti: Mä en tiedä miten on, mutta mä voisin kuvitella, että jos oikein korkealle rankkaa sen alkuhuuman kokemuksen, niin siinä vaiheessa kun se on auttamatta parisuhteesta ohi, niin voi olla, että sitä alkaa taas jonkin ajan päästä kaivata sitä alkuhuumaa ja tulee tarve vaihtaa suhdetta, vaikka nykyisessä ei oikein muuta vikaa olekaan kuin että tylsistyttää. Eli siinä itsessään on jo mukana riskitekijä sille, että parisuhteesta ei välttämättä pitkäikäistä tule. Mut tähän vaikuttanee moni muukin tekijä, että miten helposti se huumankaipuu aktivoituu uudestaan ja kuinka vahvana ja että tuleeko sitä sitten seuranneeksi.
Lyhimmän korren kenen kannalta? Oletko sitä mieltä, että elämän pitäisi olla mahdollisimman vapaata vastoinkäymisiltä? Ettei niistä voi oppia mitään?Mida kirjoitti: Kun ei sillä pitkälle pötkitä, vaikka kuin ymmärtäisi tunteitaan jos sitten kuitenkin valitsee aina sen lyhimmän korren. Ja toisaalta menee vaikeaksi napata se pisin tikku jos on ihan ulalla tuntemustensa kanssa.
Minä en pysty olemaan yhtä vakuuttunut impulssien todennäköisestä tuhosta. Olen tehnyt harkitenkin varsin vääriä johtopäätöksiä. En siis luota automaattisesti kumpaankaan.Mida kirjoitti: Ja munkin kokemuksen mukaan ihastuminen on impulssinomaisempi tunne, koska se ainakin mulla sumentaa kokonaiskuvaa. Sen vallassa toimiminen siis todennäköisesti johtaa huonompaan lopputulokseen. Mutta koska olen oppinut tuollaiset sumentavat impulssit kokemaan huonommiksi noin valtaosassa tilanteita, niin en mä pysty siitä alkuhuumasta nauttimaan kuin rajallisesti ja siksi sellainen mahdollisuus, että tässä suhteen kuluessa ihastuisin toisaalle lähinnä risoo.
Onko se nyt sitten hirveän epäinhimillistä muuttaa mieltään ja tulkintaansa jostain tilanteesta? Ennemminkin tuo minusta vaikuttaa pelolta menettää kontrollinsa ja eräänlaiselta erehtymättömyyden ihanteelta.Mida kirjoitti: Jos mä "eläisin tunteella" ja antaisin mennä miten nyt milloinkin välittömästi tuntuu niin kyllä ihan käsittämättömiin mittoihin paisuisi noi mielenpahoitustilanteet. Ihan turhaan. Ja sit olis kamalan iso työ saada asiat selvitettyä. Uuvuttaa jo ajatuskin. Ja joskus jos on väsynyt, niin siten saattaa jossain määrin käydäkin, että ei jaksa vastustaa niitä impulsseja.
Mida kirjoitti: Ja jos tuntuu, että menee saarnaamiseks, ni siel on taustalla luultavasti joku väärinkäsitys, että oon päätelly väärin mitä tarvii selittää ja mitä ei.
Niin, itse sanoit jotenkin että "intuitio ei ainakaan estä ottamasta huomioon kaikkia vaihtoehtoja". Eli ikäänkuin intuitio sallisi tällaisen monessa perspektiivissä käymisen, jotta jossain tilanteessa pystyisi punnitsemaan vaihtoehdot. Ja mulle intuitiopohjainen toiminta on taas aivan liian nopeaa mihinkään vaihtoehtojen välillä sahaamiseen. Ennemminkin intuitio tarjoaa jo valmiina sen ainoan vaihtoehdon.Mida kirjoitti: Paitsi että mää en vieläkään tajua että mikä ihmeen perspektiivivarasto intuitio muka olis. Että mikä ajatus toi ny oli.
Nyt en ymmärtänyt et siis pidä pitkistä vähäisen sisällön, asiantuntemattomuuden jne. puheenvuoroista etkä pidä mistään muusta kuin primitiivisestä ruotsin mulkun lutkutuksesta? No, toisille se sopii paremmin suuhun!prosessi kirjoitti:Som pris kommer det mera alldeles helvetes mycket långare diskussionsmeddelanden, som innehåller minimalt med substans och motsvarande maximalt känslofyllda och svåruppfattliga meningar. Som bäst upprepas samma saker genast efter på primitiv svenska.Aava kirjoitti:Herra Manala kirjoitti:
Mitäs läksitte, you suckers...