Miinusäänivaaligallup
Miinusäänivaaligallup
Olen usein leikitellyt ajatuksella, että vaaleissa pitäisi saada äänestää myös ehdokasta tai ainakin puoluetta vastaan, se olisi omiaan nostamaan äänestysaktiivisuutta ja tuomaan myös sopivien ehdokkaiden puuttuessa nukkuvien mielipiteen näkyviin siitä millainen poliittisen kartan pitäisi olla. Varmaan systeemissä olisi huonojakin puolia, mutta se osaltaan tasaisi suhteellisen vaalitavan tuomia epäkohtia.
Käyttäisitkö itse miinusvaihtoehtoa?
Käyttäisitkö itse miinusvaihtoehtoa?
Re: Miinusäänivaaligallup
Käyttäisin varmasti, jos sopivaa ehdokasta plussalle ei löytyisi. Minulla olisi edellisissä eduskuntavaaleissa ollut sopiva ehdokaskin miinusvaihtoehdolle. En tähän hätään edes muista ketä sitten loppujen lopuksi äänestin, mulla kun on se periaate että äänestämässä käydään.Tix kirjoitti:Käyttäisitkö itse miinusvaihtoehtoa?
Olen miettinyt samaa käytäntöä, lähinnä ajatukseni ovat pyörineet sen ympärillä, että mitä ns. protestiäänestäjät saisivat tuolla käytännöllä aikaan. Olisi kyllä mielenkiintoista, jos tästä voisi joskus jokin taho työstää jonkin esim. pilotin nettiin. Tosin oikean käytännön jäljitteleminen olisi varmasti hankalaa --> vaalipiirit ja jokaisella äänestäjällä vain yksi ääni. Joten mahtaisivatko tulokset olla kovin todenperäisiä..?
"Never wrestle with a pig. You get dirty and besides the pig likes it. -George Bernard Shaw
Siihen, että nekin ihmiset, joille ei ole uskottavaa/mielekästä vaihtoehtoa, aktivoituisivat poliittisesti ainakin sen verran, että ottaisivat selvää mitä vaihtoehtoa eivät ainakaan halua vallan kahvaan.Vadim kirjoitti:En kyllä ymmärrä yhtään, mihin miinusääniä tarvittaisiin. Paljon nokkelampiakin äänestysjärjestelmiä näet löytyy, jos d'Hondtin systeemiä välttämättä halutaan muuttaa. En kyllä heti näe, miksi sitä pitäisi muuttaa.
Jos tuntuu siltä, ettei ole uskottavaa/mielekästä vaihtoehtoa, voi joko jättää äänestämättä tai asettua itse ehdolle.Tix kirjoitti:Siihen, että nekin ihmiset, joille ei ole uskottavaa/mielekästä vaihtoehtoa, aktivoituisivat poliittisesti ainakin sen verran, että ottaisivat selvää mitä vaihtoehtoa eivät ainakaan halua vallan kahvaan.Vadim kirjoitti:En kyllä ymmärrä yhtään, mihin miinusääniä tarvittaisiin. Paljon nokkelampiakin äänestysjärjestelmiä näet löytyy, jos d'Hondtin systeemiä välttämättä halutaan muuttaa. En kyllä heti näe, miksi sitä pitäisi muuttaa.
Minusta se voisi johtaa entistä suurempaan turhautumiseen poliittiseen järjestelmään, koska muut kuin valtavirran edustajat eivät saisi ääntään kuuluviin.Tix kirjoitti:Niin. Tai sitten äänestää huonointa vaihtoehtoa pois. Mitä haittaa siitä olisi?Vadim kirjoitti:Jos tuntuu siltä, ettei ole uskottavaa/mielekästä vaihtoehtoa, voi joko jättää äänestämättä tai asettua itse ehdolle.
Mihin perustat tuon päätelmän? Luulen että miinusäänikuninkaat olisivat eturivin poliitikkoja jotka ovat näkyneet paljon julkisuudessa.Vadim kirjoitti:Minusta se voisi johtaa entistä suurempaan turhautumiseen poliittiseen järjestelmään, koska muut kuin valtavirran edustajat eivät saisi ääntään kuuluviin.
Ilmeisesti ajattelet, että näitä miinusääniä annettaisiin henkilöehdokkaalle. Luulisinpa että useimpien olisi vaikea tietää, kuka miinusäänen ansaitsisi, koska sopimattomia ehdokkaita on paljon, ja olisi vaikea hahmottaa, kuka heistä on sopimattomin.Tix kirjoitti:Mihin perustat tuon päätelmän? Luulen että miinusäänikuninkaat olisivat eturivin poliitikkoja jotka ovat näkyneet paljon julkisuudessa.Vadim kirjoitti:Minusta se voisi johtaa entistä suurempaan turhautumiseen poliittiseen järjestelmään, koska muut kuin valtavirran edustajat eivät saisi ääntään kuuluviin.
Miksi vaihtoehdot tässä kyselyssä ovat puolueita, jos kerran miinusääniä annettaisiin henkilölle?
Tämä keskustelu pitkästyttää minua jo nyt.
Siksi, että pelkästään henkilöön kohdistuva miinusääni on tuolla erillisenä vaihtoehtona. Valintahan voi perustua joko henkilöön tai puolueeseen. Sinun tapasi keskustella ja olla perustelematta kantojasi pitkästyttää kyllä minuakin. Älä siis osallistu.Vadim kirjoitti:Miksi vaihtoehdot tässä kyselyssä ovat puolueita, jos kerran miinusääniä annettaisiin henkilölle?
Tämä keskustelu pitkästyttää minua jo nyt.
Meinaat että kukaan ei miinusäänestäisi perussuomalaisia? Ja että miinusäänien määrä olisi suurempi kuin perinteisten?Edith kirjoitti:Emmätiiä. Eiks tässä kävis niin, että miinusäänistäkin suurimman osan saisivat kolme suurinta puoluetta ja ne äänet nollais plusäänet ja sit meillä oliskin hallitus täynnä perussuomalaisia?
Mä oikeastaan uskon siihen, että entistä suurempi osa menisi äänestämään ja perinteisten annettujen äänien osuus vain kasvaisi. Sen sijaan ne jotka ovat menneet piirtelemään pillunkuvia ja heittelemään tyhjiä lappuja saisivat todellisen vaihtoehdon. Ei se niin suuri vahinko olisi jos perussuomalaiset joskus hiukan menestyisivätkin. Voisi herättää ihmisiä - vaalien ainoa jännistys ei olisikaan mikä kolmesta suuresta saa puheenjohtajansa pääministeriksi.Edith kirjoitti:Emmä edelleenkään tiiä, mutta säkin unohdit perussuomalaiset tosta listalta. Ne voi silleen salakavalasti just unohtua tai sit niitä pidetään liian pienenä pahana.Tix kirjoitti: Meinaat että kukaan ei miinusäänestäisi perussuomalaisia?
Sosiaalidemokraattien viime aikoina harrastama itseruoskinta ja ullakon tuuletus on ainakin ihan mielenkiintoista seurattavaa.
...ja tyytyä sitten siihen, että vaalit voitti taas - *tättärää, yllätys yllätys* - Suomen sosiaalidemokraattinen puolue, Suomen sosiaalidemokraattinen keskustapuolue tai Suomen vähän vähemmän sosiaalidemokraattinen kansallinen kokoomuspuolue.Vadim kirjoitti: Jos tuntuu siltä, ettei ole uskottavaa/mielekästä vaihtoehtoa, voi joko jättää äänestämättä tai asettua itse ehdolle.
Sitten n+1 vadimia on taas laukomassa, että "et voi valittaa kun et kerran itse vaikuttanut äänestämällä".
Suhteellisella vaalitavalla vaadittaisiin vähintäänkin jumalallinen väliintulo, että joku muu kuin joku noista kolmesta suuresta pääsisi edes katseluetäisyydelle vallankahvasta.
Itse ehdolle asettuminen on tehty suomalaisessa suurpuolueita suosivassa järjestelmässä suorastaan naurettavan vaikeaksi - puhumattakaan siitä, ettei vaalikampanjointiin tarvittavia rahoja taida löytyä ihan joka Liisalta ja Terolta. Saadakseen lähimainkaan eduskuntapaikkaan oikeuttavan määrän ääniä on käytännössä pakko myydä sielunsa jonkun isomman puolueen puoluekurille tai(/ja) olla jo valmiiksi joku Suomen turhin julkkis á la kansanedustaja Halme.
Minä en oikein jaksa uskoa, että miinusäänimahdollisuuskaan herättäisi nukkuvia, joten antaisin heidän nukkua ihan rauhassa. Tärkeämpää minun mielestäni olisi havahduttaa ne zombit, jotka luulevat olevansa hereillä, puhumattakaan siitä, että protestiäänestäjillekin voisi antaa vähän rakentavampia ideoita. Itse olen päätynyt siihen, että kun olen ollut tyytymätön eduskunnan toimintaan kokonaisuutena edellisellä kaudella, yritän sekoittaa soppaa äänestämällä jotakuta sellaista, joka ei ole ennen päässyt läpi. Tavallaan nekin kai ovat protestiääniä, sillä ei kukaan niistä ole tietenkään ikinä mennyt läpi, mutta silti olen päässyt vaikuttamaan siihen, että mikä puolue sen ääneni saa, eli olen samanaikaisesti protestoinut ja vaikuttanut. Näppärää. Vielä kun kaikki muutkin tekisivät samoin, niin eduskunta menisi sekaisin...