Olen vissiin unohtanut kommentoida tätä?elco kirjoitti:Niin. Ranskassa asuneena on valittaen todettava sikäläisen ravinteliruuan heikko taso noin keskimäärin. Vielä suurempi epäkohta on palvelun täydellisen kehno taso, mikä heijastelee osuvasti ranskalaisten luokattomia käytöstapoja ja yleistä sivistymättömyyttä esim. suomalaisiin verrattuna.
Vadim ksenomaanina tietty on eri mieltä, koska määritelmän mukaan missään ei voi olla alhaisempi sivistys-, ravintola- tai mikään muukaan taso kuin Suomessa - mutta se hänelle suotakoon.
Saahan sieltä hyvääkin tietty, jos tietää minne menee. Sama pätee kyllä varmaan Burkina Fasoon ja Albaniaankin.
En tiedä missä mahdoit syödä, mutta vietettyäni kaksi vuotta Pariisissa en voi opiskelijabudjetillakaan eläneenä syöneeni huonosti. Pariisilaiset käyttäytyvät toki kehnosti, se on osa heidän itseymmärrystään, mutten pitäisi tätä merkkinä yleisestä sivistymättömyydestä. Kirjoja luetaan enemmän kuin Suomessa, eikä filosofian harrastamista pidetä homouden merkkinä, kuten armaassa kotimaassani. Kännissäkin ollaan sivistyneemmin kuin Suomessa, eikä muukalaisia tarvitse tervehtiä turpakeikalla.
Albaniassakin saattaa kyllä saada kohtuullista ruokaa, jos tietää, minne menee - olen syönyt esimerkiksi Tiranassa varsin mainiosti. Mitään gourmeta sieltä ei kyllä löydy; tässä suhteessa Ranska on, uskallan sanoa, maailman paras maa. Burkina Fasosta en tiedä.
Suomalainen ravintolakulttuuri... no, minusta Helsingin ravintolaskene on ihan ok, joskin sunnuntaina ruokaa ei saa juuri mistään ja ketjutunnelma vähän ketuttaa. PalaceKämp ja Royal Ravintolat ovat jakaneet pitkälti markkinat keskenään, ja tulos on usein vähän keskinkertainen. Suomessa kiusaa ehkä eniten se, että luovuutta ei ole käytetty riittävästi, raaka-aineista on usein hieman tingitty ja makuja yleisesti ottaen pelätään. Toisaalta ruoka on yleensä kohtuullisen hyvin valmistettua, vaikka pihvit saa aina kypsinä, silloinkin, kun on tilannut ne raakoina.
Helsingin ulkopuolella ruoka on tietysti miltei aina pahaa.