Melnais kirjoitti:Pehmis kirjoitti:Jostain omituisesta syystä suurimmat mielihyvän ja onnellisuuden lähteeni ovat olleet lähtöisin asetelmista, jotka perustuvat muista välittämiseen.
Varsin samaa mieltä. Sitten aina ajoittain, yleensä näin yöllä, alan ajatella onko tämäkin loppujen lopuksi vain ovelaa, tiedostamatonta itsekkyyttä. Välittämällä toisista saa vastalahjaksi heidän kiintymyksensä ja huomionosoituksensa, joita tuskin kultalautasella muuten ojennettaisiin. Ajatus voimistuu jokaisen kerran kun autan ihmisiä rahasta ja saan vastineeksi kiitollisuutta ja ylistystä. Aiheesta taidettiin joskus käydä pyyteettömyyskeskustelua, jolloin kriittisimmät pitivät muistaakseni kaikenlaista hyväntahtoisuutta sosiaalisena pelinä, jonka tarkoitus on vain vahvistaa asemaa yhteisössä. Taidan kuitenkin pysyä useimmiten vahvimmassa kannassani, jonka mukaan vastikkeetonta toisten huomiointia on olemassa.
Kyllä jokaisen ihmisen toiminnan motiivit tähtäävät oman hyvinvoinnin edistämiseen. Neuroottisinkin marttyyri loppujen lopuksi toimii niin kuin toimii siksi, että saa (omasta mielestään) muiden hyväksi raataessaan omilta itsesyytöksiltään edes hetken rauhan. Kovin
viisasta tämä ei ole, mutta itsekästä siinä missä oikeastaan mikä tahansa muukin inhimillinen toiminta, jos itsekkyys on määritelty oman edun tavoittelun kautta.
Oikeastaan itsekkyyden käsite ei ole mielestäni kovin käyttökelpoinen työkalu tässä tarkastelussa (ainoa mielekäs määritelmä itsekkyydelle kun mielestäni on: "Itsekkyyttä ei ole se, että toimii itse juuri niin kuin haluaa; itsekkyyttä on se, että vaatii
muiden toimivan niin kuin itse haluaa."). Olennaisempaa onnellisuuden kannalta on viisaus, ymmärrys siitä miten toimimalla
todella edistää omaa hyvinvointiaan eikä vain sätkyile sosiaalisten paineiden tai muiden hörhöilyjen ohjaamana. Ei vaikkapa Dalai-lama sen enempää muiden "hyväksi" uhraudu oman hyvinvointinsa kustannuksella kuin joku väkivaltainen juoppo -- hän vain on paljon viisaampi ja hänen "itsekkyytensä" siten jopa johtaa syvään onnellisuuteen toisin kuin rettelöitsijäjuopon.
Se, että muiden pyyteettömän auttamishalun toteuttaminen tekee onnelliseksi, ei mielestäni kuitenkaan liity sosiaalisiin peleihin. Pointti kun on nimenomaan se, että auttaminen on
pyyteetöntä.
Melnais kirjoitti:Mitä tulee ihmisen itsekkääseen tarpeiden toteuttamiseen, useinhan tyydyttävintä ei ole jonkin toteutuminen vaan sen tavoittelu pienine osavoittoineen. Pidän suurena tyytymättömyyden aiheuttajana sitä pysähtyneisyyttä johon upotaan vellomaan kun perhe, asema ja status on saavutettu. Elämässä täytyy olla tavoitteita, haaveita joita kohti kurkottaa. Ne pitävät tyytyväisenä paremmin kuin kaiken saaminen.
Ikuisesti tyytymätön, jatkuvasti onnellinen? Aivan mahdollista. Ei kaikkea voi ikinä saadakaan (siis minään pysyvänä konkretian joukkona), olennaisinta on prosessi. Tietyssä mielessä voi toki metaforisesti sanoa, että jos elät itsellesi rehellisesti, sinulla on kaikki. Tämä on kuitenkin kaukana mistään pysähtyneisyydestä vaan päinvastoin jatkuva oppimisen ja uudistumisen tila, kuten tuossa kuvasitkin.