Lähetetty: 04.11.2005 11:27
Ootko ollut kymmenen vuotta työelämässä? Tsekkaa mahdollisuutesi vuorotteluvapaaseen... 

Kitinää elämästä, ihmisistä ja kaikesta muusta tärkeästä
https://beta.kitina.net/
Edelleen: Kyllä, mutta ei ole ihme, että tulijoita tuohon paratiisiin olisi riittämiin. Pelkkä EU-passi ja yo-lakki ei riitä siihen, että rullaavat punaisen maton.killkill kirjoitti:Olen antanut itseni ymmärtää, että maa suhtautuu ammattitaitoiseen vierastyövoimaan varsin positiivisesti?
Viisi vuotta riittää ainakin valtiolla. Tietenkin mitä kauemmin, sitä paremmat korvaukset saa. Oliskohan ollut 25 vuotta yläraja korvauksen nousussa?Vaola kirjoitti:Ootko ollut kymmenen vuotta työelämässä? Tsekkaa mahdollisuutesi vuorotteluvapaaseen...
Siksi, että sitten vanhana mummona saat kiroilla, että "hitto kun piti jäädä tänne suomeen. Miksi silloin ei tullut lähdettyä kun oli mahdollista!"Gina kirjoitti:Voi perkeleenperkele, miksi mä en mene
Vahvasti epäilen tätä. Viittaan edelliseen viestiini. EU:n sisällä maasta toiseen meno on helpohkoa: ei tarvitse kuin muuttaa, duunia ja/tai rahaa. Suurin kynnys tässäkin on se, että keskiverto ihminen ei kykene moiseen peliliikkeeseen, vaikka siitä moni puhuukin.Gina kirjoitti:Mulle sinne meno olisi vielä naurettavan helppoa
Mulla on suomen, Britannian ja Uuden seelannin kansalaisuus.gullible kirjoitti:Vahvasti epäilen tätä. Viittaan edelliseen viestiini. EU:n sisällä maasta toiseen meno on helpohkoa: ei tarvitse kuin muuttaa, duunia ja/tai rahaa. Suurin kynnys tässäkin on se, että keskiverto ihminen ei kykene moiseen peliliikkeeseen, vaikka siitä moni puhuukin.Gina kirjoitti:Mulle sinne meno olisi vielä naurettavan helppoa
Opiskelijaksi meneminen on varmaan helpoin tapa. Tai britannian passin hommaaminen ensin: kansanyhteisö kun rulaa.
Tämä asia sitä vituttaa itseäkin ihan simona. 25 vuotias on nuori ja kaikki ovet ovat avoinna. Kymmenisen vuotta myöhemmin peli on pelattu ja tuntuu kuin olisi hylkiö joka asiaan. Vaikka sitä pitää itseään ikuisena poikana, eikä vanhenimesta ota stressiä, silti väkisin ikä jyrää päälle.killkill kirjoitti: Jotenkin aika pelottavaa ajatella, että 35 ikävuoden jälkeen ovet alkavat sulkeutua.
Ehkäpä gullible arvio, että siinä otetaan myös mittarilukema huomioon, eikä pelkästään vuosimallia.killkill kirjoitti: Silmäilin Gulli-sedän linkkiä pintapuolisesti. Olin lukevinani että kriittinen ikäraja olisi 45 eikä 35-vuotta.
Juu, oma pisteytykseni ihan vaan vertailun vuoksi:killkill kirjoitti: Jotenkin aika pelottavaa ajatella, että 35 ikävuoden jälkeen ovet alkavat sulkeutua.
35-40 on ehkä ratkaisevin ikä , mitä toimihenkilöputkessa olevalla voi olla. Jollei tuona aikana pääse viimeistään toteuttavasta portaasta ylöspäin tai kykene hankkimaan erityisosaamista niin on suuri vaara, että 40-50 vuotiaana putoaa kelkasta ja irtisanotaan ei-toivottuna vanhuksena, jotta seuraavassa nousussa voidaan palkata uutta, innokasta, koulutettua ja ennen kaikkea halvempaa lihaa myllyyn.SingleMalt kirjoitti: Tämä asia sitä vituttaa itseäkin ihan simona. 25 vuotias on nuori ja kaikki ovet ovat avoinna. Kymmenisen vuotta myöhemmin peli on pelattu ja tuntuu kuin olisi hylkiö joka asiaan. Vaikka sitä pitää itseään ikuisena poikana, eikä vanhenimesta ota stressiä, silti väkisin ikä jyrää päälle.
Samanlaisia havaintoja. Siksipä tässä yritetäänkin kovasti kaataa uutta oppia päähän ja kasata tehdyistä töistä jotain esittelykelpoista. Harmi vaan, että samoissa hommissa ei osaaijsta ole suoranaista pulaa, pikemminkin liikatarjontaa.gullible kirjoitti:35-40 on ehkä ratkaisevin ikä , mitä toimihenkilöputkessa olevalla voi olla... Itsensä kehittäminen on välttämättömyys. Etenkin jollei ura urkene.
Tietämättä mitenkään tarkemmin alanne markkinatilannetta, suositan mutu-pohjalta oman firman perustamista. Työt tuntuvat paljon mielekkäämmiltä, kun niitä tekee oman firman nimissä ja voi osoittaa valituksensa työoloista tms suoraan itselleen. Samaten voi esittää anomuksen ylimääräisestä arkivapaasta tai kesäloman ajankohdastakin samalle taholle. Suosittelen!killkill kirjoitti:Samanlaisia havaintoja. Siksipä tässä yritetäänkin kovasti kaataa uutta oppia päähän ja kasata tehdyistä töistä jotain esittelykelpoista. Harmi vaan, että samoissa hommissa ei osaaijsta ole suoranaista pulaa, pikemminkin liikatarjontaa.gullible kirjoitti:35-40 on ehkä ratkaisevin ikä , mitä toimihenkilöputkessa olevalla voi olla... Itsensä kehittäminen on välttämättömyys. Etenkin jollei ura urkene.
En viitsi lainata kaikkea, mutta koko tekstisi vastaukseen sisältyy.gullible kirjoitti:35-40 on ehkä ratkaisevin ikä
Pehmentääkseni tätä tuomiopäivän pasuunan tuuttausta lisään, että väestörakenteen ikääntyminen toimii ehdottomasti työllisyytemme eduksi. Tulevaisuus ei välttämättä ole aivan yhtä synkkä kuin miltä nykyisyys näyttää: seuraavan vajaan kymmenen vuoden kuluessa jää paljon jengiä eläkkeelle. Miinuspuolena on sitten se, että verotus ei ainakaan kevene.gullible kirjoitti:
Itsensä kehittäminen on välttämättömyys. Etenkin jollei ura urkene.
WP: Millaista softaa terveydenhuolto tarvitsee? Hallinnollista tai muuten? Miten vanhustenhuoltoa voi auttaa softalla? Mitä softaa firmasi tarvitsee?WanhaPervo kirjoitti: Tietämättä mitenkään tarkemmin alanne markkinatilannetta, suositan mutu-pohjalta oman firman perustamista.
Ottaen huomoon sen, miten helppoa sun olis mennä, niin ihmettelen samaa. Varsinkin kun sulla on siellä sukulaiset ja kaikki tukiverkostot.. Mut toisaalta en haluais sua edes päästää sinne. Nähtäis sitte vielä harvemmin..Gina kirjoitti:Voi perkeleenperkele, miksi mä en mene
Tässä on uskoakseni kymmenien miljoonien eurojen projekti, olkaa hyvä:gullible kirjoitti:WP: Millaista softaa terveydenhuolto tarvitsee? Hallinnollista tai muuten? Miten vanhustenhuoltoa voi auttaa softalla? Mitä softaa firmasi tarvitsee?WanhaPervo kirjoitti: Tietämättä mitenkään tarkemmin alanne markkinatilannetta, suositan mutu-pohjalta oman firman perustamista.
Siis: onko mitään rutiineja, (paperi)arkistoja tai muita aikaavieviä manuaalisia työvaiheita, joita voisi oikein ATK:lla tehostaa? Onko potilastietojen tallennus ja jakelu jo automatisoitu?
Juu, näin arvelinkin. Pitäisi pystyä eristämään joku arkirutiini tuolta tai etenkin vanhustenhuollosta, jonka voisi automatisoida. Laivaajakaveri valitteli kunnon kontinkalustussoftan puutetta joskus viime vuosituhannella. En voi käsittää munattomuuttani, etten kodannut sellaista siltä istumalta, lyönyt 80 pinnan marginaalia laskennalliselle 100 euron tuntipalkkiolleni ja myynyt sitä 20% vuotuisella supportsopimuksella eteenpäin kaikille alan toimijoille.WanhaPervo kirjoitti: Tässä on uskoakseni kymmenien miljoonien eurojen projekti, olkaa hyvä:
Ei tuo pelto aivan kyntämätön enää ole. Jossain päin on jo käytössä systeemi, jossa kotisairaanhoitajalla on kommari mukana ja kirjaa sinne käynnin tiedot/selaa pt:n tietoja. Kuulin, että tuo oli kohdannut kuitenkin muutosvastarintaa. Suuri osa noista kotish:sta on tuommoisia +-50v naisia, jotka eivät välttämättä ole koskaan tietokoneeseen eläessään koskeneet, mutta toki kehitys kehittyy tässäkin.gullible kirjoitti:Juu, näin arvelinkin. Pitäisi pystyä eristämään joku arkirutiini tuolta tai etenkin vanhustenhuollosta, jonka voisi automatisoida.WanhaPervo kirjoitti: Tässä on uskoakseni kymmenien miljoonien eurojen projekti, olkaa hyvä:
Mahdotonta. IT-konsultteja on muutenkin liikaa. En satsaisi telecomiin tai mihinkään uusmediaan nyt varsinkaan, vaan lähtisin hakemaan segmenttiä jostain muulta alalta. Terveyden- ja vanhustenhuollossa pyörivät jo nyt niin uskomattomat rahat, että se houkuttaisi - tulevaisuudesta nyt puhumattakaan.WanhaPervo kirjoitti:
Itse uskoisin, että helpointa olisi ulkoistaa nykyinen työnsä ja ryhtyä myymään firman kautta samaa, mitä tekee nykyäänkin.