Kityn keittokirja

Aktiviteettien suunnitteluun ja kertaukseen.
aimohaiku

Viesti Kirjoittaja aimohaiku »

Aimon merellinen pasta

100 g kylmäsavukirjolohta
100 g katkarapuja
1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
2 tl voita, margariinia tai öljyä
1 kesäkurpitsa
1 prk (noin 400 g) tomaatti-oliivikastiketta
chilijauhetta
1 tlk (250/150g) säilöttyjä savunmakuisia simpukoita
1-2 rkl kaprista


Valmistus

1. Sulata ja valuta katkaravut siivilässä.

2. Hienonna sipuli ja valkosipuli, kuullota ne voissa.

3. Leikkaa kesäkurpitsa ja lisää pannulle. Anna kypsyä hetken.

4. Lisää tomaattikastike ja mausta chilillä. Keitä kannen alla hiljalleen noin 5 minuutin ajan.

5. Lisää kapris, kylmäsavulohi ja simpukat ja hetken kuluttua katkaravut. Älä keitä, jotta katkaravut eivät sitkisty.

6. Tarjoa keitetyn pastan, parmesanin ja hyvän leivän kanssa.
Avatar
Clay
Kitisijä
Viestit: 2579
Liittynyt: 14.08.2005 23:46

Viesti Kirjoittaja Clay »

Kastike

Piffien öljyssä paistamisen jälkeen pannulle vettä, kiehautus, perään brandya, vaffaa kaffia ja kermaa. Antaa kiehua jonku tovin, maustaminen suolalla ja reiluhkosti mustapippurilla, lopuksi vielä persilja-yrttivoita. Voi toki suurustaa, itte en jaksanu.
Nesteet laittelin ihan käsi-silmävaralla, mutta kermaa enempi ku kaffia ja brandya.
Nyt penikseni on fantastinen!
Avatar
KisSandra
Kitisijä
Viestit: 1126
Liittynyt: 14.08.2005 21:43
Paikkakunta: Hevonvitunjeera jota Tyrnäväksikin kutsutaan

Viesti Kirjoittaja KisSandra »

Joulu-ukko toi fondue padan ja en nyt sit yhtään hiffaile miten sitä käytetään tai siis mitä sillä vois tehä.. :) ..mitäs menin pyytämään :P

Hyvejä ohjeistukseja enibadi?
Pikku Myy veti henkeä nenän kautta ja puhalsi sen ulos hampaiden välistä hyvin keljulla tavalla, joka merkitsi:En-ole-eläissäni-kuullut-mitään-näin-hullua.
(T. Janson: Muumipappa ja meri)
Hellu
Kitinän uhri
Viestit: 594
Liittynyt: 24.08.2005 16:25

Viesti Kirjoittaja Hellu »

KisSandra kirjoitti:Joulu-ukko toi fondue padan ja en nyt sit yhtään hiffaile miten sitä käytetään tai siis mitä sillä vois tehä.. :) ..mitäs menin pyytämään :P

Hyvejä ohjeistukseja enibadi?
Fondue on sika hyvää! Mä en jostain syystä koskaan muista et mitkä juustot valkkasin, kannattaa kysyä juustotiskin tädiltä suosituksia.
Ja tietty kiva kokeilla kaikkia erilaisia niin löytyy sopivat.
Pitää olla suht. vahvan makusia, ja ainakin kolmee eri niin tulee hyvä.
Ei kannata sortua niihin valmispakkauksiin, ne on yleensä pahoja.
Valkoviiniä, en muista senkään nimee mut kalan muotonen pullo, sopii musta hyvin tähän tarkotukseen.
Pataan hierotaan valkosipulia ennen ku roinat heitetään sinne,
valkosipulia voi laittaa juuston sekaankin.
Juustot siis raastetaan ja pikkuhiljaa sekotetaan kuumaan viiniin.
Sit dippaillaan vaaleeta kovakuorista leipää, mä laitan aina myös pieniä omenan paloja, täydellinen yhdistelmä!
Varmaan löytyy helposti ihan oikee ohjekin mut näin me ollaan tehty.
Avatar
KisSandra
Kitisijä
Viestit: 1126
Liittynyt: 14.08.2005 21:43
Paikkakunta: Hevonvitunjeera jota Tyrnäväksikin kutsutaan

Viesti Kirjoittaja KisSandra »

Hellu kirjoitti:
KisSandra kirjoitti:Joulu-ukko toi fondue padan ja en nyt sit yhtään hiffaile miten sitä käytetään tai siis mitä sillä vois tehä.. :) ..mitäs menin pyytämään :P

Hyvejä ohjeistukseja enibadi?
Varmaan löytyy helposti ihan oikee ohjekin mut näin me ollaan tehty.
Joo, pikku googlettamisella löytyi kyl valmiita ohjeita, tulin huomanneeksi mutta valmiita ohjeita kivempia ovat aina jonkun oikeaan kokemukseen perustuvat ideat, sellaset mitä joku on kokeillut ja suosittele lämpimästi :)

Vielä jos joku laittas vaikka niitä juustoehdotelmia niin vähänkö olis kiva..

Mulla oli tarkotus alunperin pitää tänään uudenvuoden kunniaksi fondue illanistujaiset mut sit kaverille jonka kanssa tätä suunnittelin tulikin muuta ja jäi pitämättä.. No, varmahan nuita tilaisuuksia tulee vastaan toistenkin.. Vähän kyllä sellaselta jutulta tuntuu toi kuitenkin et ihan yksinäns ei kehtaa rupee fondue kekkereitä pitämään..
Pikku Myy veti henkeä nenän kautta ja puhalsi sen ulos hampaiden välistä hyvin keljulla tavalla, joka merkitsi:En-ole-eläissäni-kuullut-mitään-näin-hullua.
(T. Janson: Muumipappa ja meri)
ninnithequeen

Viesti Kirjoittaja ninnithequeen »

KisSandra kirjoitti:Vielä jos joku laittas vaikka niitä juustoehdotelmia niin vähänkö olis kiva..
Mul olis semmonen kuva että Goudasta tulis taivaallista noin(kin).
1108

Viesti Kirjoittaja 1108 »

Helppo ja nopea ohje.

Mene ravintolaan
Tilaa ruokaa
Syö
Elppis
Kitisijä
Viestit: 10700
Liittynyt: 15.08.2005 15:07
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja Elppis »

KisSandra kirjoitti:ihan yksinäns ei kehtaa rupee fondue kekkereitä pitämään..
Koita suklaalla ja hedelmillä :h:
The great club outshines the individual, always and forever.
Herra Manala

Viesti Kirjoittaja Herra Manala »

SikaMika kirjoitti:
ninnithequeen kirjoitti:lisää muutamia litroja vettä
Jepulis. Mä kusen sakeampaa soppaa kuin mitä tuo vesivelli on.

Itse tein makaroonilaatikkoa. Resepti on seuraavanlainen:

400gr pussi makaroonia. Lue sen kyljestä valmistusohje ja lisää sekaan reilusti chiliä ja muita mieluisia mausteita sekä päälle juustoa.
Ja minä paskon lihaisampaa laatikkoa kuin mitä tuo ituhippien Sikaflexi on.

Haa-haa!

Eikun itse asiaan. Ajattelin kokeilla tehdä Beef Jerkyä ihan itse. Katsotaan onnistuuko.
aimohaiku

Viesti Kirjoittaja aimohaiku »

Marinoidut punasipulit

3 punasipulia
4 rkl sokeria
2 dl valkoviinietikkaa
0,5 dl balsamicoa
2 rkl soijakastiketta

Leikkaa punasipulit renkaiksi. Valmista marinadi sekoittamalla sokeri, etikat ja soijakastike keskenään. Lisää joukkoon sipulirenkaat. Anna sipulirenkaiden maustua jääkaapissa marinadissa noin tunnin ennen käyttöä. Sekoittele välillä.
Avatar
Niba
Kitisijä
Viestit: 15901
Liittynyt: 15.08.2005 3:14
Paikkakunta: Hell

Viesti Kirjoittaja Niba »

Habanero kasslerpiffi

½kg kassler
purkki ananasmurskaa
1 habanero(tai niin monta kuin haluaa)
1tl chilijauhetta
1tl mustaapippuria..
1tl merisuolaa

Valurautapannulle kokonainen habanero ohuiksi siivuiksi leikattuna pieneen yljytikkaan ja kypsennys viisi minuuttia.
puolkiloo kassleria kolmeksi piffiksi..rouhi pustaapippuria pintaan molemmille puolille ja sipottele shilijauhetta hiukan pintaan..
Kypsennä molemmin puolin kypsäksi..
Kaada kasslerin niskaan purkki ananasmurskaa..
kääntele ja sekoita habanero ja ananas..
Anna rauhassa ruskistua..
lopuksi rouhi piffien päälle merisuolaa..
Nauti perunasalaatin kera..
Huuhdellaan alas oluella Pilzen-tyyppinen sopii..
Viimeksi muokannut Niba, 05.02.2008 2:31. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Pyyhin Netikettiin..
aimohaiku

Viesti Kirjoittaja aimohaiku »

Tulinen lohi-papukeitto

1 punasipuli
1 punainen chilipalko
6 perunaa
3 rkl öljyä
1 ½ tl kuivattua korianteria
1,25 l vettä
1 kalaliemikuutio
2 kasvisliemikuutiota
1 tlk (370 g) chilimaustettua tomaattimurskaa
2 tlk (400/255 g) kidneypapuja
250 g lämminsavulohikuutioita

Kuori ja hienonna punasipuli. Poista chilistä siemenet ja hienonna palko. Kuori ja kuutioi perunat. Kuumenna öljy kattilassa ja paista punasipulia, chiliä ja korianteria hetki öljyssä. Lisää perunakuutiot ja jatka muutama minuutti. Lisää vesi, liemikuutiot ja tomaattimurska ja keitä noin 15 minuuttia, kunnes perunat ovat kypsiä. Valuta kidneypavut liemestään. Lisää ne ja lohikuutiot keittoon, keitä vielä muutama minuutti.

(Yhteishyvä 2/08 Ruokamaailma)
aimohaiku

Viesti Kirjoittaja aimohaiku »

Pollo Limonello

3 broilerin rintafileetä
50 g voita ja/tai loraus öljyä
1 pieni sipuli pilkottuna
ripaus cayennepippuria
2 dl kuohukerma (mieluiten luomua)
1 rkl kanafondia
1/2 rkl kurkumaa
3-4 murskattua valkosipulinkynttä
1-2 tl raastettua inkivääriä
2 rkl sitruunan mehua
2 rkl hunajaa
2 dl maustamatonta jogurttia (mieluiten turkkilaista, toim. huom.)
suolaa
noin 200 g spagettia
parmesania tai pecorinoa
tuoreita yrttejä

Suikaloi broilerifileet ja ruskista ne rasvassa pannulla. Lisää pilkottu sipuli ja cayennepippuri, kuullota. Sekoita joukkoon kerma ja kanafondi. Anna kastikkeen kypsyä hetki. (tässä välissä voit laittaa spagettiveden kiehumaan). Lisää kurkuma, valkosipuli, inkivääri, sitruunan mehu ja hunaja. Jatka kypsennystä hiljaisella tulella. Lisää lopuksi jogurtti ja suolaa maun mukaan.

Sekoita kastike hyvin valutetun pastan joukkoon. Tarjoa ruoka syviltä lautasilta ja ripottele päälle raastettua juustoa. Koristele annokset lehtipersiljalla tai muilla tuoreilla yrteillä.
Avatar
Vaola
Kitisijä
Viestit: 4494
Liittynyt: 15.08.2005 10:36
Paikkakunta: pois

Viesti Kirjoittaja Vaola »

Mulle sais nyt tyrkyttää jotain helppoja ja edullisia suolaisten herkkujen reseptejä. Meillä on lauantaina tyttöjen juhlat, eikä aina jaksais vääntää niitä samoja piirakoita ja salaatteja, muttei kamalasti ehdi näpertelemäänkään kun on kakut ja kaikki muutkin järkkäiltävänä...
"Never wrestle with a pig. You get dirty and besides the pig likes it. -George Bernard Shaw
Avatar
Bluntly
Kitisijä
Viestit: 14092
Liittynyt: 15.08.2005 8:41

Viesti Kirjoittaja Bluntly »

Vaola kirjoitti:Mulle sais nyt tyrkyttää jotain helppoja ja edullisia suolaisten herkkujen reseptejä.
Leikkaa suolakurkkuja sopivan kokoisiksi palasiksi tarjoiluastiaan ja tuuleta vodka.
"Vetäkää käteen, minä maksan" Bluntismi 2006.
prosessi

Viesti Kirjoittaja prosessi »

Bluntly kirjoitti:
Vaola kirjoitti:Mulle sais nyt tyrkyttää jotain helppoja ja edullisia suolaisten herkkujen reseptejä.
Leikkaa suolakurkkuja sopivan kokoisiksi palasiksi tarjoiluastiaan ja tuuleta vodka.
Unohdit hunajan ja smetanan!
Avatar
Bluntly
Kitisijä
Viestit: 14092
Liittynyt: 15.08.2005 8:41

Viesti Kirjoittaja Bluntly »

prosessi kirjoitti:Unohdit hunajan ja smetanan!
En unohtanut. En pidä niistä.
"Vetäkää käteen, minä maksan" Bluntismi 2006.
prosessi

Viesti Kirjoittaja prosessi »

Bluntly kirjoitti:
prosessi kirjoitti:Unohdit hunajan ja smetanan!
En unohtanut. En pidä niistä.
Selevän tek! Mut joku muu voi pitää, ehkä?
1108

Viesti Kirjoittaja 1108 »

Lapsellisen helppo luomusoossi:

1kg luomuperunoita
4-5 pehmeää avokadoa
1dl luomuohraa
vettä
1tl suolaa
5dl kermaa

Keitä potut kypsiksi al dente. Keitä ohrasuurimot suolalla maustetussa vedessä kypsiksi (n 15min). Muhenna sillä aikaa avokadot soseeksi. Sotke ohra ja avokado, kaada kerma ja sekoita soossi. Tarjoa kuumana kuin 16-vuotias.

Hyvää kuin ala-asteikäinen!
Herra Manala

Viesti Kirjoittaja Herra Manala »

1108 kirjoitti:Keitä potut kypsiksi al dente.
Aaahhahhah! Vakava asiavirhe! Potut keitetään JOKO kypsiksi tai al dente, ei kypsiksi al dente, aahhahhahha, LOL, N0000B!
1108

Viesti Kirjoittaja 1108 »

Herra Manala kirjoitti:aahhahhahha, LOL, N0000B!
Ohje olikin varastettu erästä Suvia herjaavasta blogista.
BettyB.

Viesti Kirjoittaja BettyB. »

Pannaan nyt munakakun ohje tännekin, pääsette herkuttelemaan. Ohje ei siis tosiaankaan ole mun oma vaan bongattu jostain lehdestä. Hyvää oli. Toimii varmasti myös mangolla tai marjoilla.

Pääsiäiskakku

Pohja:
150 kaurakeksejä
75g sulatettua voita

Persikkatäyte:
5 liivatelehteä
½dl sitruunamehua
2tlk persikoita (425/240)
1dl sokeria

Vaniljainen rahkatäyte:
4 liivatelehteä
½dl sitruunamehua
500g maitorahkaa
1rkl vaniljasokeria
1½dl sokeria
2dl kuohukermaa

Koristeluun:
Suklaamunia

Murskaa keksit ja sekoita joukkoon voisula. Painele seos irtopohjavuoan pohjalle (alle kannattaa laittaa voipaperia, irtoaa nätimmin).

Pane liivatelehdet liukenemaan kylmään veteen 5min ajaksi. Purista liika vesi ja sulata kiehuvan kuumaan sitruunamehuun. Valuta ja soseuta persikat ja ripota sekaan sokeri. Lisää liivate ohuena nauhana samalla voimakkaasti vatkaten. Kaada persikkatäyte vuokaan, peitä vuoka foliolla ja nosta jääkaappiin hyytymään.

Rahkatäyte valmistetaan n. tunnin kuluttua edellisestä. Pane liivatelehdet liukenemaan kylmään veteen 5min. Purista liika vesi ja sulata kiehuvan kuumaan sitruunamehuun. Sekoita kulhossa keskenään rahka ja sokerit. Lisää liivate ohuena nauhana samalla voimakkaasti vatkaten. Vaahdota kerma ja sekoita nuolijalla 2-3 erässä rahkaseokseen. Kaada täyte vuokaan hyytyneen persikkatäytteen päälle. Tasoita pinta nuolijalla ja peitä foliolla, anna hyytyä jääkaapissa yön yli. Irrota kakku vuoasta ohuella veitsellä, koristele kakku suklaamunilla.
NegaDuck

Viesti Kirjoittaja NegaDuck »

Beef Jerky eli kuivaliha, kotiteko-ohjeet Manzelin pyynnöstä. Tässä siis vain perusasiat, joku tietäväisempi voi tarkentaa:

1) Tarvitset mahdollisimman rasvatonta ja vähäjänteistä naudanlihaa. Naudan ulkopaistissa hinta-laatusuhde on melko hyvin kohdallaan.

2) Leikkaa liha syiden suuntaisesti riittävän ohuiksi (n. 3 mm) ja tasapaksuiksi suikaleiksi. Käytä terävää fileerausveistä, tai vieläkin parempi, siivutuskonetta. Voi olla että lihatiskin setä/täti voi auttaa tässä.

3) Laita lihansuikaleet marinadiin. Tiiviisti suljettu muovipussi josta ilmat on puristettu ulos toimii hyvin. Itse käytin viime kerralla teriyaki-kastiketta, mutta se oli hirmu suolaista, kokeile jotain muuta (suosituksia?). Anna lihojen lillua marinadissa pari vuorokautta, kääntele välillä pussia jotta marinadi menee joka koloon.

4) Lihojen marinoiduttua seivästä lihasuikaleet grillaustikkuihin läheltä suikaleen päätä, sopivin välein jotta lihat sopivat roikkumaan uuniritilän väleistä. Ujuta tikut ritilän varaan roikkumaan niin että tikut ovat poikittain ritilän suhteen (ks. kuva), ja lihat roikkuvat väleistä. Laita uuniritilä mahdollisimman ylös uuniin, ja alle uunipelti ja/tai leivinpaperia, sillä lihoista tihkuu marinadia.

5) Pidä uuni 40-60 asteessa noin 6 tuntia, ja tue uuninluukun yläreuna auki korkilla, jotta kosteus pääsee haihtumaan. Tarkoitus on että liha kuivuu kittanaksi, muttei pääse kypsymään, siksi alhainen lämpötila. Jos sinulla on kiertoilmauuni, prosessi nopeutuu huomattavasti. (itselläni tämä vaihe tuotti ongelmia, sillä matalimmallakin asetuksella uuni kuumeni liikaa - minun piti jatkuvasti käydä kääntelemässä uunia päälle ja pois)

6) Kun jerky taipuu katkeamatta, mutta taittokohtaan tulee halkeamia, se on sopivaa! Ei kun varastoon ja naatiskelemaan. Kannattaa säilyttää kuivassa ja viileässä, ettei lihaan mahdollisesti jäänyt rasva pääse härskiintymään. Muista jerkyä syötyäsi myös hammaslanka / hammastikut, sillä lihanriekaleet ikenissä aiheuttavat inhoja ientulehduksia.

Tarvikeluettelo tiivistettynä:
  • Rasvaton naudan ulkopaisti
  • Marinadi
  • Grillaustikut
  • (Kiertoilma)uuni, ritilä ja pelti
  • korkki tai muu esine jolla uuninluukun saa tuettua raolleen
Jotkut ovat kokeilleet jerkyn tekoa myös vihannes/sienikuivurilla, kuulemma toimii hyvin. Itselläni ei sellaista ole.
Herra Manala

Viesti Kirjoittaja Herra Manala »

NegaDuck kirjoitti:Beef Jerky eli kuivaliha, kotiteko-ohjeet Manzelin pyynnöstä. Tässä siis vain perusasiat, joku tietäväisempi voi tarkentaa:

1) Tarvitset mahdollisimman rasvatonta ja vähäjänteistä naudanlihaa. Naudan ulkopaistissa hinta-laatusuhde on melko hyvin kohdallaan.
Omat parhaat tulokset olen tähän asti saanut naudan kulmapaistilla. Hintaa oli 4,95€/kg lihatiskistä.
2) Leikkaa liha syiden suuntaisesti riittävän ohuiksi (n. 3 mm) ja tasapaksuiksi suikaleiksi. Käytä terävää fileerausveistä, tai vieläkin parempi, siivutuskonetta. Voi olla että lihatiskin setä/täti voi auttaa tässä.
Lisäisin sen, että liha kannattaa ehdottomasti pitää pakkasessa 3-4 tuntia ennen siivutusta, silloin murean lihan siivuttaminen ohueksi on edes jotenkin mahdollista. Lihatiskilämpimänä se on käytännössä mahdotonta jopa koneella, joten lihatiskin sedän/tädin hermoja tuskin kannattaa kokeilla asian suhteen. Itse vedin pakastamisen jälkeen siivuttajalla noin 1-2mm siivuja jotka ovat omaan makuuni aika maksimipaksuisia. Enkä ole ihan samaa mieltä tosta lihan syiden mukaan leikkaamisesta... Rapeampaa ja vähemmän hampaisiin tarttuvaa saa, kun leikkaa poikkisyin.
3) Laita lihansuikaleet marinadiin. Tiiviisti suljettu muovipussi josta ilmat on puristettu ulos toimii hyvin. Itse käytin viime kerralla teriyaki-kastiketta, mutta se oli hirmu suolaista, kokeile jotain muuta (suosituksia?).
Mä teen ainakin marinadit itse. En muista suoraan mitä kaikkea käytin siihen viimeksi, kun vedän tällaiset asiat yleensä aika hatusta. Ainakin siihen tuli:
- liquid smokea (nestemäistä savustuskastiketta)
- mustapippuria
- naga morich -jauhetta
- chipotle jalapeno -jauhetta
- bull's eye bbq-kastiketta
- tuorepuristettua valkosipulia
- vaaleaa balsamicoviinietikkaa
- pari tippaa sitruunamehua
- rakuunaa
- soijaa
- aromisuolaa

Koostumus saa mielellään olla melko nestemäinen, sillä superohuet jerky-viipaleet muodostavat helposti toisiinsa liiskaantuneena katvealueita joihin paksummat marinadit eivät helposti yllä.
Anna lihojen lillua marinadissa pari vuorokautta, kääntele välillä pussia jotta marinadi menee joka koloon.
Yön yli marinoiminen riittää mielestäni oikein mainiosti, kun otetaan huomioon että puhutaan ainoastaan parin millin paksuisista lihaviipaleista.

Mulla on muutaman kympin maksanut 5-kerroksinen Lexa-merkkinen kotitalouskuvuri, jolla kuivaaminen onnistuu mainiosti. Siinä kiertävän ilman lämpötila nousee 250W elementillä noin 55 asteeseen. Itse tykkään kuivattaa Jerkyä varmaan vähän pidempään kuin Suuren Yleisön Mielestä sitä oikeasti tulisi kuivattaa: Alle 2mm viipaleitakin noin 8-9 tuntia. Lihaviipaleista tulee silloin purukumimaisen sijaan lähes pekonimaisen rapeita. Ja makua löytyy, nams!
Stinky

Viesti Kirjoittaja Stinky »

mustaenkeli kirjoitti:
Stinky kirjoitti:Varmaanniin teen peruna-bataattikeittoa.
Saisko tohon reseptin, kiitos?! :P
Nyt vasta huomasin pyynnön joten hier ju aar. Näinkin yksinkertainen resepti mutta juuri mun makuun.

Kaksi perunaa kuorittuna ja paloiteltuna. Iso bataatti kuten edellä. Kattilaan vettä just sen verran että perunat ja bataatti peittyy. Heitä joukkoon kasvisliemikuutio - ei pakollinen. Keitä kypsäksi.
Kaada keitinvesi talteen. Soseuta perunat ja bataatti. Lisää keitinvettä soossiin sopivasti. (Mä tykkään paksusta keitosta). (Mausta maun mukaan suolalla tai jollain jos et käyttänyt liemikuutiota) ja loraus ruokakermaa joukkoon. Nauti ruisleivän kanssa. Nam.
Vastaa Viestiin