Kityn keittokirja
Aimon merellinen pasta
100 g kylmäsavukirjolohta
100 g katkarapuja
1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
2 tl voita, margariinia tai öljyä
1 kesäkurpitsa
1 prk (noin 400 g) tomaatti-oliivikastiketta
chilijauhetta
1 tlk (250/150g) säilöttyjä savunmakuisia simpukoita
1-2 rkl kaprista
Valmistus
1. Sulata ja valuta katkaravut siivilässä.
2. Hienonna sipuli ja valkosipuli, kuullota ne voissa.
3. Leikkaa kesäkurpitsa ja lisää pannulle. Anna kypsyä hetken.
4. Lisää tomaattikastike ja mausta chilillä. Keitä kannen alla hiljalleen noin 5 minuutin ajan.
5. Lisää kapris, kylmäsavulohi ja simpukat ja hetken kuluttua katkaravut. Älä keitä, jotta katkaravut eivät sitkisty.
6. Tarjoa keitetyn pastan, parmesanin ja hyvän leivän kanssa.
100 g kylmäsavukirjolohta
100 g katkarapuja
1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
2 tl voita, margariinia tai öljyä
1 kesäkurpitsa
1 prk (noin 400 g) tomaatti-oliivikastiketta
chilijauhetta
1 tlk (250/150g) säilöttyjä savunmakuisia simpukoita
1-2 rkl kaprista
Valmistus
1. Sulata ja valuta katkaravut siivilässä.
2. Hienonna sipuli ja valkosipuli, kuullota ne voissa.
3. Leikkaa kesäkurpitsa ja lisää pannulle. Anna kypsyä hetken.
4. Lisää tomaattikastike ja mausta chilillä. Keitä kannen alla hiljalleen noin 5 minuutin ajan.
5. Lisää kapris, kylmäsavulohi ja simpukat ja hetken kuluttua katkaravut. Älä keitä, jotta katkaravut eivät sitkisty.
6. Tarjoa keitetyn pastan, parmesanin ja hyvän leivän kanssa.
Kastike
Piffien öljyssä paistamisen jälkeen pannulle vettä, kiehautus, perään brandya, vaffaa kaffia ja kermaa. Antaa kiehua jonku tovin, maustaminen suolalla ja reiluhkosti mustapippurilla, lopuksi vielä persilja-yrttivoita. Voi toki suurustaa, itte en jaksanu.
Nesteet laittelin ihan käsi-silmävaralla, mutta kermaa enempi ku kaffia ja brandya.
Piffien öljyssä paistamisen jälkeen pannulle vettä, kiehautus, perään brandya, vaffaa kaffia ja kermaa. Antaa kiehua jonku tovin, maustaminen suolalla ja reiluhkosti mustapippurilla, lopuksi vielä persilja-yrttivoita. Voi toki suurustaa, itte en jaksanu.
Nesteet laittelin ihan käsi-silmävaralla, mutta kermaa enempi ku kaffia ja brandya.
Nyt penikseni on fantastinen!
- KisSandra
- Kitisijä
- Viestit: 1126
- Liittynyt: 14.08.2005 21:43
- Paikkakunta: Hevonvitunjeera jota Tyrnäväksikin kutsutaan
Joulu-ukko toi fondue padan ja en nyt sit yhtään hiffaile miten sitä käytetään tai siis mitä sillä vois tehä.. ..mitäs menin pyytämään
Hyvejä ohjeistukseja enibadi?
Hyvejä ohjeistukseja enibadi?
Pikku Myy veti henkeä nenän kautta ja puhalsi sen ulos hampaiden välistä hyvin keljulla tavalla, joka merkitsi:En-ole-eläissäni-kuullut-mitään-näin-hullua.
(T. Janson: Muumipappa ja meri)
(T. Janson: Muumipappa ja meri)
Fondue on sika hyvää! Mä en jostain syystä koskaan muista et mitkä juustot valkkasin, kannattaa kysyä juustotiskin tädiltä suosituksia.KisSandra kirjoitti:Joulu-ukko toi fondue padan ja en nyt sit yhtään hiffaile miten sitä käytetään tai siis mitä sillä vois tehä.. ..mitäs menin pyytämään
Hyvejä ohjeistukseja enibadi?
Ja tietty kiva kokeilla kaikkia erilaisia niin löytyy sopivat.
Pitää olla suht. vahvan makusia, ja ainakin kolmee eri niin tulee hyvä.
Ei kannata sortua niihin valmispakkauksiin, ne on yleensä pahoja.
Valkoviiniä, en muista senkään nimee mut kalan muotonen pullo, sopii musta hyvin tähän tarkotukseen.
Pataan hierotaan valkosipulia ennen ku roinat heitetään sinne,
valkosipulia voi laittaa juuston sekaankin.
Juustot siis raastetaan ja pikkuhiljaa sekotetaan kuumaan viiniin.
Sit dippaillaan vaaleeta kovakuorista leipää, mä laitan aina myös pieniä omenan paloja, täydellinen yhdistelmä!
Varmaan löytyy helposti ihan oikee ohjekin mut näin me ollaan tehty.
- KisSandra
- Kitisijä
- Viestit: 1126
- Liittynyt: 14.08.2005 21:43
- Paikkakunta: Hevonvitunjeera jota Tyrnäväksikin kutsutaan
Joo, pikku googlettamisella löytyi kyl valmiita ohjeita, tulin huomanneeksi mutta valmiita ohjeita kivempia ovat aina jonkun oikeaan kokemukseen perustuvat ideat, sellaset mitä joku on kokeillut ja suosittele lämpimästiHellu kirjoitti:Varmaan löytyy helposti ihan oikee ohjekin mut näin me ollaan tehty.KisSandra kirjoitti:Joulu-ukko toi fondue padan ja en nyt sit yhtään hiffaile miten sitä käytetään tai siis mitä sillä vois tehä.. ..mitäs menin pyytämään
Hyvejä ohjeistukseja enibadi?
Vielä jos joku laittas vaikka niitä juustoehdotelmia niin vähänkö olis kiva..
Mulla oli tarkotus alunperin pitää tänään uudenvuoden kunniaksi fondue illanistujaiset mut sit kaverille jonka kanssa tätä suunnittelin tulikin muuta ja jäi pitämättä.. No, varmahan nuita tilaisuuksia tulee vastaan toistenkin.. Vähän kyllä sellaselta jutulta tuntuu toi kuitenkin et ihan yksinäns ei kehtaa rupee fondue kekkereitä pitämään..
Pikku Myy veti henkeä nenän kautta ja puhalsi sen ulos hampaiden välistä hyvin keljulla tavalla, joka merkitsi:En-ole-eläissäni-kuullut-mitään-näin-hullua.
(T. Janson: Muumipappa ja meri)
(T. Janson: Muumipappa ja meri)
Ja minä paskon lihaisampaa laatikkoa kuin mitä tuo ituhippien Sikaflexi on.SikaMika kirjoitti:Jepulis. Mä kusen sakeampaa soppaa kuin mitä tuo vesivelli on.ninnithequeen kirjoitti:lisää muutamia litroja vettä
Itse tein makaroonilaatikkoa. Resepti on seuraavanlainen:
400gr pussi makaroonia. Lue sen kyljestä valmistusohje ja lisää sekaan reilusti chiliä ja muita mieluisia mausteita sekä päälle juustoa.
Haa-haa!
Eikun itse asiaan. Ajattelin kokeilla tehdä Beef Jerkyä ihan itse. Katsotaan onnistuuko.
Marinoidut punasipulit
3 punasipulia
4 rkl sokeria
2 dl valkoviinietikkaa
0,5 dl balsamicoa
2 rkl soijakastiketta
Leikkaa punasipulit renkaiksi. Valmista marinadi sekoittamalla sokeri, etikat ja soijakastike keskenään. Lisää joukkoon sipulirenkaat. Anna sipulirenkaiden maustua jääkaapissa marinadissa noin tunnin ennen käyttöä. Sekoittele välillä.
3 punasipulia
4 rkl sokeria
2 dl valkoviinietikkaa
0,5 dl balsamicoa
2 rkl soijakastiketta
Leikkaa punasipulit renkaiksi. Valmista marinadi sekoittamalla sokeri, etikat ja soijakastike keskenään. Lisää joukkoon sipulirenkaat. Anna sipulirenkaiden maustua jääkaapissa marinadissa noin tunnin ennen käyttöä. Sekoittele välillä.
Habanero kasslerpiffi
½kg kassler
purkki ananasmurskaa
1 habanero(tai niin monta kuin haluaa)
1tl chilijauhetta
1tl mustaapippuria..
1tl merisuolaa
Valurautapannulle kokonainen habanero ohuiksi siivuiksi leikattuna pieneen yljytikkaan ja kypsennys viisi minuuttia.
puolkiloo kassleria kolmeksi piffiksi..rouhi pustaapippuria pintaan molemmille puolille ja sipottele shilijauhetta hiukan pintaan..
Kypsennä molemmin puolin kypsäksi..
Kaada kasslerin niskaan purkki ananasmurskaa..
kääntele ja sekoita habanero ja ananas..
Anna rauhassa ruskistua..
lopuksi rouhi piffien päälle merisuolaa..
Nauti perunasalaatin kera..
Huuhdellaan alas oluella Pilzen-tyyppinen sopii..
½kg kassler
purkki ananasmurskaa
1 habanero(tai niin monta kuin haluaa)
1tl chilijauhetta
1tl mustaapippuria..
1tl merisuolaa
Valurautapannulle kokonainen habanero ohuiksi siivuiksi leikattuna pieneen yljytikkaan ja kypsennys viisi minuuttia.
puolkiloo kassleria kolmeksi piffiksi..rouhi pustaapippuria pintaan molemmille puolille ja sipottele shilijauhetta hiukan pintaan..
Kypsennä molemmin puolin kypsäksi..
Kaada kasslerin niskaan purkki ananasmurskaa..
kääntele ja sekoita habanero ja ananas..
Anna rauhassa ruskistua..
lopuksi rouhi piffien päälle merisuolaa..
Nauti perunasalaatin kera..
Huuhdellaan alas oluella Pilzen-tyyppinen sopii..
Viimeksi muokannut Niba, 05.02.2008 2:31. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Pyyhin Netikettiin..
Tulinen lohi-papukeitto
1 punasipuli
1 punainen chilipalko
6 perunaa
3 rkl öljyä
1 ½ tl kuivattua korianteria
1,25 l vettä
1 kalaliemikuutio
2 kasvisliemikuutiota
1 tlk (370 g) chilimaustettua tomaattimurskaa
2 tlk (400/255 g) kidneypapuja
250 g lämminsavulohikuutioita
Kuori ja hienonna punasipuli. Poista chilistä siemenet ja hienonna palko. Kuori ja kuutioi perunat. Kuumenna öljy kattilassa ja paista punasipulia, chiliä ja korianteria hetki öljyssä. Lisää perunakuutiot ja jatka muutama minuutti. Lisää vesi, liemikuutiot ja tomaattimurska ja keitä noin 15 minuuttia, kunnes perunat ovat kypsiä. Valuta kidneypavut liemestään. Lisää ne ja lohikuutiot keittoon, keitä vielä muutama minuutti.
(Yhteishyvä 2/08 Ruokamaailma)
1 punasipuli
1 punainen chilipalko
6 perunaa
3 rkl öljyä
1 ½ tl kuivattua korianteria
1,25 l vettä
1 kalaliemikuutio
2 kasvisliemikuutiota
1 tlk (370 g) chilimaustettua tomaattimurskaa
2 tlk (400/255 g) kidneypapuja
250 g lämminsavulohikuutioita
Kuori ja hienonna punasipuli. Poista chilistä siemenet ja hienonna palko. Kuori ja kuutioi perunat. Kuumenna öljy kattilassa ja paista punasipulia, chiliä ja korianteria hetki öljyssä. Lisää perunakuutiot ja jatka muutama minuutti. Lisää vesi, liemikuutiot ja tomaattimurska ja keitä noin 15 minuuttia, kunnes perunat ovat kypsiä. Valuta kidneypavut liemestään. Lisää ne ja lohikuutiot keittoon, keitä vielä muutama minuutti.
(Yhteishyvä 2/08 Ruokamaailma)
Pollo Limonello
3 broilerin rintafileetä
50 g voita ja/tai loraus öljyä
1 pieni sipuli pilkottuna
ripaus cayennepippuria
2 dl kuohukerma (mieluiten luomua)
1 rkl kanafondia
1/2 rkl kurkumaa
3-4 murskattua valkosipulinkynttä
1-2 tl raastettua inkivääriä
2 rkl sitruunan mehua
2 rkl hunajaa
2 dl maustamatonta jogurttia (mieluiten turkkilaista, toim. huom.)
suolaa
noin 200 g spagettia
parmesania tai pecorinoa
tuoreita yrttejä
Suikaloi broilerifileet ja ruskista ne rasvassa pannulla. Lisää pilkottu sipuli ja cayennepippuri, kuullota. Sekoita joukkoon kerma ja kanafondi. Anna kastikkeen kypsyä hetki. (tässä välissä voit laittaa spagettiveden kiehumaan). Lisää kurkuma, valkosipuli, inkivääri, sitruunan mehu ja hunaja. Jatka kypsennystä hiljaisella tulella. Lisää lopuksi jogurtti ja suolaa maun mukaan.
Sekoita kastike hyvin valutetun pastan joukkoon. Tarjoa ruoka syviltä lautasilta ja ripottele päälle raastettua juustoa. Koristele annokset lehtipersiljalla tai muilla tuoreilla yrteillä.
3 broilerin rintafileetä
50 g voita ja/tai loraus öljyä
1 pieni sipuli pilkottuna
ripaus cayennepippuria
2 dl kuohukerma (mieluiten luomua)
1 rkl kanafondia
1/2 rkl kurkumaa
3-4 murskattua valkosipulinkynttä
1-2 tl raastettua inkivääriä
2 rkl sitruunan mehua
2 rkl hunajaa
2 dl maustamatonta jogurttia (mieluiten turkkilaista, toim. huom.)
suolaa
noin 200 g spagettia
parmesania tai pecorinoa
tuoreita yrttejä
Suikaloi broilerifileet ja ruskista ne rasvassa pannulla. Lisää pilkottu sipuli ja cayennepippuri, kuullota. Sekoita joukkoon kerma ja kanafondi. Anna kastikkeen kypsyä hetki. (tässä välissä voit laittaa spagettiveden kiehumaan). Lisää kurkuma, valkosipuli, inkivääri, sitruunan mehu ja hunaja. Jatka kypsennystä hiljaisella tulella. Lisää lopuksi jogurtti ja suolaa maun mukaan.
Sekoita kastike hyvin valutetun pastan joukkoon. Tarjoa ruoka syviltä lautasilta ja ripottele päälle raastettua juustoa. Koristele annokset lehtipersiljalla tai muilla tuoreilla yrteillä.
Mulle sais nyt tyrkyttää jotain helppoja ja edullisia suolaisten herkkujen reseptejä. Meillä on lauantaina tyttöjen juhlat, eikä aina jaksais vääntää niitä samoja piirakoita ja salaatteja, muttei kamalasti ehdi näpertelemäänkään kun on kakut ja kaikki muutkin järkkäiltävänä...
"Never wrestle with a pig. You get dirty and besides the pig likes it. -George Bernard Shaw
Lapsellisen helppo luomusoossi:
1kg luomuperunoita
4-5 pehmeää avokadoa
1dl luomuohraa
vettä
1tl suolaa
5dl kermaa
Keitä potut kypsiksi al dente. Keitä ohrasuurimot suolalla maustetussa vedessä kypsiksi (n 15min). Muhenna sillä aikaa avokadot soseeksi. Sotke ohra ja avokado, kaada kerma ja sekoita soossi. Tarjoa kuumana kuin 16-vuotias.
Hyvää kuin ala-asteikäinen!
1kg luomuperunoita
4-5 pehmeää avokadoa
1dl luomuohraa
vettä
1tl suolaa
5dl kermaa
Keitä potut kypsiksi al dente. Keitä ohrasuurimot suolalla maustetussa vedessä kypsiksi (n 15min). Muhenna sillä aikaa avokadot soseeksi. Sotke ohra ja avokado, kaada kerma ja sekoita soossi. Tarjoa kuumana kuin 16-vuotias.
Hyvää kuin ala-asteikäinen!
Pannaan nyt munakakun ohje tännekin, pääsette herkuttelemaan. Ohje ei siis tosiaankaan ole mun oma vaan bongattu jostain lehdestä. Hyvää oli. Toimii varmasti myös mangolla tai marjoilla.
Pääsiäiskakku
Pohja:
150 kaurakeksejä
75g sulatettua voita
Persikkatäyte:
5 liivatelehteä
½dl sitruunamehua
2tlk persikoita (425/240)
1dl sokeria
Vaniljainen rahkatäyte:
4 liivatelehteä
½dl sitruunamehua
500g maitorahkaa
1rkl vaniljasokeria
1½dl sokeria
2dl kuohukermaa
Koristeluun:
Suklaamunia
Murskaa keksit ja sekoita joukkoon voisula. Painele seos irtopohjavuoan pohjalle (alle kannattaa laittaa voipaperia, irtoaa nätimmin).
Pane liivatelehdet liukenemaan kylmään veteen 5min ajaksi. Purista liika vesi ja sulata kiehuvan kuumaan sitruunamehuun. Valuta ja soseuta persikat ja ripota sekaan sokeri. Lisää liivate ohuena nauhana samalla voimakkaasti vatkaten. Kaada persikkatäyte vuokaan, peitä vuoka foliolla ja nosta jääkaappiin hyytymään.
Rahkatäyte valmistetaan n. tunnin kuluttua edellisestä. Pane liivatelehdet liukenemaan kylmään veteen 5min. Purista liika vesi ja sulata kiehuvan kuumaan sitruunamehuun. Sekoita kulhossa keskenään rahka ja sokerit. Lisää liivate ohuena nauhana samalla voimakkaasti vatkaten. Vaahdota kerma ja sekoita nuolijalla 2-3 erässä rahkaseokseen. Kaada täyte vuokaan hyytyneen persikkatäytteen päälle. Tasoita pinta nuolijalla ja peitä foliolla, anna hyytyä jääkaapissa yön yli. Irrota kakku vuoasta ohuella veitsellä, koristele kakku suklaamunilla.
Pääsiäiskakku
Pohja:
150 kaurakeksejä
75g sulatettua voita
Persikkatäyte:
5 liivatelehteä
½dl sitruunamehua
2tlk persikoita (425/240)
1dl sokeria
Vaniljainen rahkatäyte:
4 liivatelehteä
½dl sitruunamehua
500g maitorahkaa
1rkl vaniljasokeria
1½dl sokeria
2dl kuohukermaa
Koristeluun:
Suklaamunia
Murskaa keksit ja sekoita joukkoon voisula. Painele seos irtopohjavuoan pohjalle (alle kannattaa laittaa voipaperia, irtoaa nätimmin).
Pane liivatelehdet liukenemaan kylmään veteen 5min ajaksi. Purista liika vesi ja sulata kiehuvan kuumaan sitruunamehuun. Valuta ja soseuta persikat ja ripota sekaan sokeri. Lisää liivate ohuena nauhana samalla voimakkaasti vatkaten. Kaada persikkatäyte vuokaan, peitä vuoka foliolla ja nosta jääkaappiin hyytymään.
Rahkatäyte valmistetaan n. tunnin kuluttua edellisestä. Pane liivatelehdet liukenemaan kylmään veteen 5min. Purista liika vesi ja sulata kiehuvan kuumaan sitruunamehuun. Sekoita kulhossa keskenään rahka ja sokerit. Lisää liivate ohuena nauhana samalla voimakkaasti vatkaten. Vaahdota kerma ja sekoita nuolijalla 2-3 erässä rahkaseokseen. Kaada täyte vuokaan hyytyneen persikkatäytteen päälle. Tasoita pinta nuolijalla ja peitä foliolla, anna hyytyä jääkaapissa yön yli. Irrota kakku vuoasta ohuella veitsellä, koristele kakku suklaamunilla.
Beef Jerky eli kuivaliha, kotiteko-ohjeet Manzelin pyynnöstä. Tässä siis vain perusasiat, joku tietäväisempi voi tarkentaa:
1) Tarvitset mahdollisimman rasvatonta ja vähäjänteistä naudanlihaa. Naudan ulkopaistissa hinta-laatusuhde on melko hyvin kohdallaan.
2) Leikkaa liha syiden suuntaisesti riittävän ohuiksi (n. 3 mm) ja tasapaksuiksi suikaleiksi. Käytä terävää fileerausveistä, tai vieläkin parempi, siivutuskonetta. Voi olla että lihatiskin setä/täti voi auttaa tässä.
3) Laita lihansuikaleet marinadiin. Tiiviisti suljettu muovipussi josta ilmat on puristettu ulos toimii hyvin. Itse käytin viime kerralla teriyaki-kastiketta, mutta se oli hirmu suolaista, kokeile jotain muuta (suosituksia?). Anna lihojen lillua marinadissa pari vuorokautta, kääntele välillä pussia jotta marinadi menee joka koloon.
4) Lihojen marinoiduttua seivästä lihasuikaleet grillaustikkuihin läheltä suikaleen päätä, sopivin välein jotta lihat sopivat roikkumaan uuniritilän väleistä. Ujuta tikut ritilän varaan roikkumaan niin että tikut ovat poikittain ritilän suhteen (ks. kuva), ja lihat roikkuvat väleistä. Laita uuniritilä mahdollisimman ylös uuniin, ja alle uunipelti ja/tai leivinpaperia, sillä lihoista tihkuu marinadia.
5) Pidä uuni 40-60 asteessa noin 6 tuntia, ja tue uuninluukun yläreuna auki korkilla, jotta kosteus pääsee haihtumaan. Tarkoitus on että liha kuivuu kittanaksi, muttei pääse kypsymään, siksi alhainen lämpötila. Jos sinulla on kiertoilmauuni, prosessi nopeutuu huomattavasti. (itselläni tämä vaihe tuotti ongelmia, sillä matalimmallakin asetuksella uuni kuumeni liikaa - minun piti jatkuvasti käydä kääntelemässä uunia päälle ja pois)
6) Kun jerky taipuu katkeamatta, mutta taittokohtaan tulee halkeamia, se on sopivaa! Ei kun varastoon ja naatiskelemaan. Kannattaa säilyttää kuivassa ja viileässä, ettei lihaan mahdollisesti jäänyt rasva pääse härskiintymään. Muista jerkyä syötyäsi myös hammaslanka / hammastikut, sillä lihanriekaleet ikenissä aiheuttavat inhoja ientulehduksia.
Tarvikeluettelo tiivistettynä:
1) Tarvitset mahdollisimman rasvatonta ja vähäjänteistä naudanlihaa. Naudan ulkopaistissa hinta-laatusuhde on melko hyvin kohdallaan.
2) Leikkaa liha syiden suuntaisesti riittävän ohuiksi (n. 3 mm) ja tasapaksuiksi suikaleiksi. Käytä terävää fileerausveistä, tai vieläkin parempi, siivutuskonetta. Voi olla että lihatiskin setä/täti voi auttaa tässä.
3) Laita lihansuikaleet marinadiin. Tiiviisti suljettu muovipussi josta ilmat on puristettu ulos toimii hyvin. Itse käytin viime kerralla teriyaki-kastiketta, mutta se oli hirmu suolaista, kokeile jotain muuta (suosituksia?). Anna lihojen lillua marinadissa pari vuorokautta, kääntele välillä pussia jotta marinadi menee joka koloon.
4) Lihojen marinoiduttua seivästä lihasuikaleet grillaustikkuihin läheltä suikaleen päätä, sopivin välein jotta lihat sopivat roikkumaan uuniritilän väleistä. Ujuta tikut ritilän varaan roikkumaan niin että tikut ovat poikittain ritilän suhteen (ks. kuva), ja lihat roikkuvat väleistä. Laita uuniritilä mahdollisimman ylös uuniin, ja alle uunipelti ja/tai leivinpaperia, sillä lihoista tihkuu marinadia.
5) Pidä uuni 40-60 asteessa noin 6 tuntia, ja tue uuninluukun yläreuna auki korkilla, jotta kosteus pääsee haihtumaan. Tarkoitus on että liha kuivuu kittanaksi, muttei pääse kypsymään, siksi alhainen lämpötila. Jos sinulla on kiertoilmauuni, prosessi nopeutuu huomattavasti. (itselläni tämä vaihe tuotti ongelmia, sillä matalimmallakin asetuksella uuni kuumeni liikaa - minun piti jatkuvasti käydä kääntelemässä uunia päälle ja pois)
6) Kun jerky taipuu katkeamatta, mutta taittokohtaan tulee halkeamia, se on sopivaa! Ei kun varastoon ja naatiskelemaan. Kannattaa säilyttää kuivassa ja viileässä, ettei lihaan mahdollisesti jäänyt rasva pääse härskiintymään. Muista jerkyä syötyäsi myös hammaslanka / hammastikut, sillä lihanriekaleet ikenissä aiheuttavat inhoja ientulehduksia.
Tarvikeluettelo tiivistettynä:
- Rasvaton naudan ulkopaisti
- Marinadi
- Grillaustikut
- (Kiertoilma)uuni, ritilä ja pelti
- korkki tai muu esine jolla uuninluukun saa tuettua raolleen
Omat parhaat tulokset olen tähän asti saanut naudan kulmapaistilla. Hintaa oli 4,95€/kg lihatiskistä.NegaDuck kirjoitti:Beef Jerky eli kuivaliha, kotiteko-ohjeet Manzelin pyynnöstä. Tässä siis vain perusasiat, joku tietäväisempi voi tarkentaa:
1) Tarvitset mahdollisimman rasvatonta ja vähäjänteistä naudanlihaa. Naudan ulkopaistissa hinta-laatusuhde on melko hyvin kohdallaan.
Lisäisin sen, että liha kannattaa ehdottomasti pitää pakkasessa 3-4 tuntia ennen siivutusta, silloin murean lihan siivuttaminen ohueksi on edes jotenkin mahdollista. Lihatiskilämpimänä se on käytännössä mahdotonta jopa koneella, joten lihatiskin sedän/tädin hermoja tuskin kannattaa kokeilla asian suhteen. Itse vedin pakastamisen jälkeen siivuttajalla noin 1-2mm siivuja jotka ovat omaan makuuni aika maksimipaksuisia. Enkä ole ihan samaa mieltä tosta lihan syiden mukaan leikkaamisesta... Rapeampaa ja vähemmän hampaisiin tarttuvaa saa, kun leikkaa poikkisyin.2) Leikkaa liha syiden suuntaisesti riittävän ohuiksi (n. 3 mm) ja tasapaksuiksi suikaleiksi. Käytä terävää fileerausveistä, tai vieläkin parempi, siivutuskonetta. Voi olla että lihatiskin setä/täti voi auttaa tässä.
Mä teen ainakin marinadit itse. En muista suoraan mitä kaikkea käytin siihen viimeksi, kun vedän tällaiset asiat yleensä aika hatusta. Ainakin siihen tuli:3) Laita lihansuikaleet marinadiin. Tiiviisti suljettu muovipussi josta ilmat on puristettu ulos toimii hyvin. Itse käytin viime kerralla teriyaki-kastiketta, mutta se oli hirmu suolaista, kokeile jotain muuta (suosituksia?).
- liquid smokea (nestemäistä savustuskastiketta)
- mustapippuria
- naga morich -jauhetta
- chipotle jalapeno -jauhetta
- bull's eye bbq-kastiketta
- tuorepuristettua valkosipulia
- vaaleaa balsamicoviinietikkaa
- pari tippaa sitruunamehua
- rakuunaa
- soijaa
- aromisuolaa
Koostumus saa mielellään olla melko nestemäinen, sillä superohuet jerky-viipaleet muodostavat helposti toisiinsa liiskaantuneena katvealueita joihin paksummat marinadit eivät helposti yllä.
Yön yli marinoiminen riittää mielestäni oikein mainiosti, kun otetaan huomioon että puhutaan ainoastaan parin millin paksuisista lihaviipaleista.Anna lihojen lillua marinadissa pari vuorokautta, kääntele välillä pussia jotta marinadi menee joka koloon.
Mulla on muutaman kympin maksanut 5-kerroksinen Lexa-merkkinen kotitalouskuvuri, jolla kuivaaminen onnistuu mainiosti. Siinä kiertävän ilman lämpötila nousee 250W elementillä noin 55 asteeseen. Itse tykkään kuivattaa Jerkyä varmaan vähän pidempään kuin Suuren Yleisön Mielestä sitä oikeasti tulisi kuivattaa: Alle 2mm viipaleitakin noin 8-9 tuntia. Lihaviipaleista tulee silloin purukumimaisen sijaan lähes pekonimaisen rapeita. Ja makua löytyy, nams!
Nyt vasta huomasin pyynnön joten hier ju aar. Näinkin yksinkertainen resepti mutta juuri mun makuun.mustaenkeli kirjoitti:Saisko tohon reseptin, kiitos?!Stinky kirjoitti:Varmaanniin teen peruna-bataattikeittoa.
Kaksi perunaa kuorittuna ja paloiteltuna. Iso bataatti kuten edellä. Kattilaan vettä just sen verran että perunat ja bataatti peittyy. Heitä joukkoon kasvisliemikuutio - ei pakollinen. Keitä kypsäksi.
Kaada keitinvesi talteen. Soseuta perunat ja bataatti. Lisää keitinvettä soossiin sopivasti. (Mä tykkään paksusta keitosta). (Mausta maun mukaan suolalla tai jollain jos et käyttänyt liemikuutiota) ja loraus ruokakermaa joukkoon. Nauti ruisleivän kanssa. Nam.