Sivu 1/1

COOLit toteutumattomat tekniset suunnitelmat menneisyydestä?

Lähetetty: 02.04.2009 1:34
Kirjoittaja Gat
Mikä on mielestänne cool tai retee tai makee (tai mitä sanoja te nykynuoret käytättekään) tekninen suunnitelma historiasta, joka ei koskaan toteutunut?

Minusta aikas Pähee olisi ollut 60-luvun USA:n lautasenmuotoinen avaruus-ydinpommittaja:
http://www.astronautix.com/craft/naahicle.htm

Tosin arvelen, ettei 60-luvun tekniikalla olisi onnistunut. Tuo on vain yksi lukemattomista paperiehdotelmista, joita aerospacefirmat tekee nykyäänkin. Ja tuosta ei edes selviä, miten tuo olisi muka paiskattu kiertoradalle.

Lähetetty: 15.04.2009 13:15
Kirjoittaja NuoriD
Ei ehkä coolein, vaan kirjaimellisesti kuumin:

Ydinkäyttöinen raketti

Sitten homma meni viherpiiperrykseksi.

ja miksi watussa tuo linkki ei toimi?

Lähetetty: 15.04.2009 13:25
Kirjoittaja Nehemiah James
NuoriD kirjoitti:miksi watussa tuo linkki ei toimi?


Sulut. Tästä oli jossain juttua. Stalkkaa Aasin viestihistoria.

Lähetetty: 17.04.2009 18:19
Kirjoittaja Stanislaw W.
abc

Lähetetty: 17.04.2009 20:54
Kirjoittaja Bhven
Uppoamaton lentotukialus Habbakuk, joka piti valmistaa pykriitistä.

http://vekotus.org/wp/2008/11/05/habbakuk/

http://en.wikipedia.org/wiki/Project_Habakkuk

Lähetetty: 18.04.2009 18:39
Kirjoittaja Gat
Stanislaw W. kirjoitti:Daedalus-projekti
Toi on mulle edelleen lapsuuden avaruustietokirjoista jäänyt kummittelemaan mieleen. Kun lukee 60- ja 70-lukujen tulevaisuudensuunnitelmista, niin olihan silloin homma paljon pitkäjänteisempää ja perustutkimuksen hyötyjä painottavampaa kuin nykyisin. Tieteessä sama juttu kuin bisneksessä; tulos samantien tai ulos.

Gat, kummasta olet diggaillut enemmän, USA:n vai Neuvostoliiton avaruusohjelmista?
Mun sympatiat on aina ollut Neukkujen 70-80-lukujen "hiljaa hyvä tulee" meiningissä, erityisesti näissä kiertoratojen piiitkien aikojen painottomuusohjelmissa (Saljut).

Samaten kuin scifissä; esimerkiksi Dante 01:n ohjaaja Marc Caro kertoo levyn exstroissa viehättyvänsä enemmän ruosteisesta itä-blokin tieteiselokuvasta kuin amerikkalaisten kiiltävistä unelmista. Joku omituinen mielikuva borsch-keittoa ryystävistä ja balalaikkaa soittavista kosmonauteista paikkaamassa jeesusteipillä vuotavia putkia ränsistyneellä avaruusasemalla.

Jeps.
Avaruuslennot (varsinkin miehitetyt) ovat riippuvaisia poliittisista suhdanteista. Minun lapsuuteni kovin juttu oli ensimmäiset kuulennot. Vähänpä tajusin, että rahoituksen motiivina oli arvovaltakilpailu, ja että suuri yleisökään ei muuta tajunnut, kuin että USA ehti ekana Kuuhun. Sitten kiinnostus lopahti. Tuo ei kuitenkaan meinaa sitä, että se olisi ollut vain poliittista peliä. Tiedemiehet ja insinörtit oikeasti halusivat kuulentoja niiden itsensä vuoksi, ja olivat sitten iloisia kun rahoitus järjestyi poliitikkoja vaikka höynäyttämällä.

Neuvostoliitollakin oli pitkälle edennyt kuulentosuunitelma. Mutta paradoksaalisesti se sortui lähinnä siihen, että Venäjällä se oli vähemmän keskusjohtoinen kuin Amerikassa! Liikaa kilpailevia suunnittelutoimistoja ilman yhteistä päätöstä.

Nyttemmin sitten minkään todella uuden systeemin tyhjästä polkaisemista ainakin USA.ssa rajoittaa se, että poliitikot vaativat ja saavat aikaan, että työpaikkojen takia vanhoja tuotantolinjoja pitää käyttää edelleen. Ei voi niin vain alkaa alusta. Ja luultavasti insinörteiltäkin on kadonnut halu ja uskallus uuden keksimiseen, ópetetulla rutiinilla tekevät vanhaan malliin. Näistä syistä USA:n uusi kuulento-ohjelma on menossa persiilleen.

Avaruussukkulastakin olisi voitu tehdä parempi ja turvallisempi. ja tekniikan puolesta Marsiinkin mennä jo 80-luvulla. Mutta ei saatu rahaa.

Kysymykseesi, että kyll olen enemmän "Pure jenkki"-linjalla.
Venäläisillä oli alkuun isompi kantoraketti, mutta USA ohitti ne pian (Paremmat saksalaiset heillä! :D ) Ja itse avaruusaluksista, että venäläisten nykyäänkin käyttämä Soyuz on 60-luvun tekniikkaa, jonka tason amerikkalaiset ohittivat jo Gemini-aluksillaan. Apollosta ja Sukkulasta nyt puhumattakaan.

Toki venäläisillä on enemmän aikaa avaruusasemilla, ja aikas cool sotilaallinenkin tiedusteluasema Polyus jopa tykin kera vähän aikaa. Amerikkalaisilla vain Skylab, mutta nyttemmin myös yhteinen ISS. Josta kyllä oikeutetusti kysytään, että mitäs vitun hyötyä siitä on. Siellähän kököttää, ei tee mitään, ei mene mihinkään, tiedearvokin kyseenalainen.

Lähetetty: 18.04.2009 18:48
Kirjoittaja elco
Tänään olisi ollut Jack Schmitt Pasilassa, mutten jaksanut kingetä paikalle. Olisihan siltä tietty voinut kysyä ihan täpinöissään, että: "Miltä tuntui kävellä Kuussa?"

Lähetetty: 21.04.2009 11:37
Kirjoittaja NuoriD
Tuo pykriitti on minulle aivan uusi materiaali :)

http://en.wikipedia.org/wiki/Pykrete

Aika härskin näköistä

http://en.wikipedia.org/wiki/File:Image_0010.JPG

Obs! Luodinkestävää!

Lähetetty: 21.04.2009 11:46
Kirjoittaja Vesper
Suvinen kirjoitti:Takerrun tietysti otsikon sananvalintaan, ja neuvoisin käyttämään joko tuoreempaa ilmaisua "kolee" tai vähän kuluneempaa termiä "helmi". :wink:

Pk-seudulla noikin on so last season.

Vähän kun kysyis että mikä pössis.

Lähetetty: 21.04.2009 11:55
Kirjoittaja Vesper
Suvinen kirjoitti:Jotenkin arvasin tämän!

Pitääkin kysyä kummilapsilta et mikä olis nyt niinq tosi koleeta. Ite oon niin urpå etten tietenkään tiedä...

Lähetetty: 21.04.2009 11:57
Kirjoittaja elco
Suvinen kirjoitti:
Jotenkin arvasin tämän!


Pääkaupunkiseudulla kaikki on niin so last season.

Lähetetty: 21.04.2009 12:07
Kirjoittaja NuoriD
Täh?! Eikö kolee ole enää kolee?

Lähetetty: 21.04.2009 16:10
Kirjoittaja Niba
Menkää skolee!

Eikä varsinkaan yli kaks'kynppisten kannata tavotella jotain tuoreita porkkanoita menee vaan herne nenään itusilmuineen..

En edes yritä kuunnella ja ymmärtää teinien jorinoita..