Olutketju

Aktiviteettien suunnitteluun ja kertaukseen.
masa

Viesti Kirjoittaja masa »

exPertti kirjoitti:Tietty siitäkään ei olisi haittaa jos joku paikalle kuuluttamistasi (tai joku muu) tulisi ja kertoisi miten asiat puhdistuksen suhteen oikeasti ovat.


Nojoo. En totta puhuen itsekään tiedä miten nuo hommat nykyään hoidetaan. Omasta baarimikkoajasta on jo 10 vuotta, joten saattaa olla että nykyään on ihan eri meininki noiden masiinoiden kanssa. :P

Suvinen varmaan voisi kertoa.
NuoriDaavid

Viesti Kirjoittaja NuoriDaavid »

Alkoholittomat olut ovat ehkä kehittyneet, tai sitten makuni on muuttunut.

Tumma Nikolai

on yllättävän hyvää. Paljon parempaa kuin vaalea.
Edith

Viesti Kirjoittaja Edith »

NuoriDaavid kirjoitti:Tumma Nikolai

Ihan parhautta minunkin mielestäni! Sitä perusniksua en enää kestä juoda, mutta tämä tummakin on kyllä niin ihmisten kuin kitinäläistenkin keskuudessa jakanut mielipiteitä.
Elppis
Kitisijä
Viestit: 10700
Liittynyt: 15.08.2005 15:07
Paikkakunta: Helsinki

Viesti Kirjoittaja Elppis »

Edith kirjoitti:
NuoriDaavid kirjoitti:Tumma Nikolai

Ihan parhautta minunkin mielestäni! Sitä perusniksua en enää kestä juoda, mutta tämä tummakin on kyllä niin ihmisten kuin kitinäläistenkin keskuudessa jakanut mielipiteitä.


Vaikka OLUTKETJU on kyseessä, niin laitanpa näin alkoholittomiin juomiin perehtyneenä tänne oman suosikkini viimosten pari kk ajalta: Kopperbergin omena-karpalo :h: Mä en yleensä siidereitä juo, ellei ole esim. Magners tai muuta kuivempaa / aidompaa kamaa, mutta tää on hyvää.

Odotan että kesällä pääsisin maistamaan hyvällä omalla tunnolla alkoholillista siideriuutuutta: Golden Cap:n PUOLUKKA.
The great club outshines the individual, always and forever.
masa

Viesti Kirjoittaja masa »

Elppis kirjoitti:Kopperbergin omena-karpalo


Sokeria vai korvikkeita?

Meillä on totaalisessa pannassa kaikki keinotekoiset makeutusaineet ja kuulemma oluen hajukin saa yökkäämään. :P
Avatar
Lolita
Kitisijä
Viestit: 8394
Liittynyt: 14.08.2005 18:46
Paikkakunta: Vantaa

Viesti Kirjoittaja Lolita »

masa kirjoitti:Omien kokemusteni mukaan baarihenkilökunta vaihtaa eka ite pullot ja tonkat, laskee lurjut läpi ja testailee. Jos maku pysyy paskana, otetaan yhteyttä panimon huoltomieheen, joka tulee paikalle tutkimaan ja korjaamaan masiinat. Masiinoille myös tehdään huoltoja ja putsauksia tietyin väliajoin. Muistaakseni nämä putsaus ja huoltotoimenpiteet kuuluvat tavarantoimittajan kanssa tehtyihin sopimuksiin.


Komppaan tätä, ja kyllä Pertsa, ihan omakohtaisella kokemuksella baarityöntekijänä.

Kärpäsiä hanoista löytyy taatusti, joten jos baarimikko tarjoaa aamullla krapulakaljaksi ekaa laskettua tuoppia, se kannattaa jättää väliin ja pyytää seuraava.


Kärpästen estämiseksi laitettiin vedellä täytetyt shottilasit tai koeputken näköiset muovitupet hanoihin.
Kärpäsiä muuten löytyy esim. viski- ja likööripulloista, jotka ovat siellä baarin hyllyssä pelkällä kaatonokalla varustettuina.
“Outside of a dog a book is a man’s best friend, inside of a dog it’s too dark to read” - Groucho Marx
Avatar
exPertti
Kitisijä
Viestit: 21470
Liittynyt: 08.02.2008 13:51

Viesti Kirjoittaja exPertti »

Lolita kirjoitti:Komppaan tätä, ja kyllä Pertsa, ihan omakohtaisella kokemuksella baarityöntekijänä.

Kärpäsiä hanoista löytyy taatusti, joten jos baarimikko tarjoaa aamullla krapulakaljaksi ekaa laskettua tuoppia, se kannattaa jättää väliin ja pyytää seuraava.


Kärpästen estämiseksi laitettiin vedellä täytetyt shottilasit tai koeputken näköiset muovitupet hanoihin.
Kärpäsiä muuten löytyy esim. viski- ja likööripulloista, jotka ovat siellä baarin hyllyssä pelkällä kaatonokalla varustettuina.


Taidan siirtyä pullotettuihin juomiin ihan joka baarissa. :laatta:

Kiitoksia insightistä.
Came here for school, graduated to the high life
Avatar
Lolita
Kitisijä
Viestit: 8394
Liittynyt: 14.08.2005 18:46
Paikkakunta: Vantaa

Viesti Kirjoittaja Lolita »

exPertti kirjoitti:
masa kirjoitti:Omien kokemusteni mukaan...


Minulla tuli kyllä BS alertti tässä kohtaa. Lentävät lehmät valmiuteen. :)


Anteeks, mutta missä kohtaa sun väitteet oli vähemmän BS:iä? "Join kerran pahan makuista hanaolutta ja tulin kipeäksi. Siitä päättelen, että pienet pubit (ainakin!) puhdistavat hanansa huonosti tai ei lainkaan. Tosin en tiedä miten miten ja milloin niitä pitäisi putsata".
“Outside of a dog a book is a man’s best friend, inside of a dog it’s too dark to read” - Groucho Marx
Avatar
exPertti
Kitisijä
Viestit: 21470
Liittynyt: 08.02.2008 13:51

Viesti Kirjoittaja exPertti »

Lolita kirjoitti:
exPertti kirjoitti:
masa kirjoitti:Omien kokemusteni mukaan...


Minulla tuli kyllä BS alertti tässä kohtaa. Lentävät lehmät valmiuteen. :)


Anteeks, mutta missä kohtaa sun väitteet oli vähemmän BS:iä? "Join kerran pahan makuista hanaolutta ja tulin kipeäksi. Siitä päättelen, että pienet pubit (ainakin!) puhdistavat hanansa huonosti tai ei lainkaan. Tosin en tiedä miten miten ja milloin niitä pitäisi putsata".


Öh, koko juttu lähti siitä liikkeelle, että luin lehdestä (juu, siitä kuuluisasta lehdestä jota ei koskaan saa paikalla kun sitä tarvitsee) että monet ravintolat laiminlyövät oluthanojen hygienian. Siinä oli tutkimusaineistoakin aiheesta.

Tämä mainitsemani tapaus ja monet muut kerrat kun olut maistui hassulta tuli silloin mieleen ja päätin ruveta pullo-oluen juojaksi ainakin pahimmissa räkälöissä.

Mistäs ihmeestä minä tietäisin miten ne hanat puhdistetaan? Minähän en sitä missään vaiheessa väittänytkään. Tämä ketju on kyllä väärinymmärryksen kehto.
Came here for school, graduated to the high life
Avatar
urpiainen
Kitisijä
Viestit: 6781
Liittynyt: 27.10.2005 17:37

Viesti Kirjoittaja urpiainen »

exPertti kirjoitti:
Lolita kirjoitti:
exPertti kirjoitti:
masa kirjoitti:Omien kokemusteni mukaan...

Minulla tuli kyllä BS alertti tässä kohtaa. Lentävät lehmät valmiuteen. :)

Anteeks, mutta missä kohtaa sun väitteet oli vähemmän BS:iä? "Join kerran pahan makuista hanaolutta ja tulin kipeäksi. Siitä päättelen, että pienet pubit (ainakin!) puhdistavat hanansa huonosti tai ei lainkaan. Tosin en tiedä miten miten ja milloin niitä pitäisi putsata".

Öh, koko juttu lähti siitä liikkeelle, että luin lehdestä (juu, siitä kuuluisasta lehdestä jota ei koskaan saa paikalla kun sitä tarvitsee) että monet ravintolat laiminlyövät oluthanojen hygienian. Siinä oli tutkimusaineistoakin aiheesta.
Tämä mainitsemani tapaus ja monet muut kerrat kun olut maistui hassulta tuli silloin mieleen ja päätin ruveta pullo-oluen juojaksi ainakin pahimmissa räkälöissä.
Mistäs ihmeestä minä tietäisin miten ne hanat puhdistetaan? Minähän en sitä missään vaiheessa väittänytkään. Tämä ketju on kyllä väärinymmärryksen kehto.

urpiainen kirjoitti:
masa kirjoitti:
exPertti kirjoitti:Kiinnostaa itseäkin nämä väittämäsi. Sehän tarkoittaisi, että panimot itse laiminlöisivät huoltoa.

Siis laiminlyövät mitä huoltoa? Anna nyt jotain tietoa tuosta väittämästäsi eka?
Omien kokemusteni mukaan laitteet putsataan määräajoin huoltomiehen toimesta. Ei niihin baarihenkilökunta satu muuten kuin vaihtamalla tonkan tai painepullon.

No ei minullakaan tähän ole mitään viitettä tarjota, enkä jaksa googlaillakaan, mutta tukisin Perttiä siinä, että muistan varmuudella lukeneeni lehtijuttuja, joissa pikkupubeja oli testattu pistokokein. Tulos oli, että yllättävän usein hanalaitteet olivat niin huonosti putsattuja, että sen pitäisi maistua myös maussa. Juttuun haastateltu brittiläinen panimoalan edustaja oli kauhuissaan suomalaisen olutkulttuurin alennustilasta.

No nyt tulee tekijänoikeuslakejarikkovan pitkiä lainauksia, kun kaikilla ei kuitenkaan ole käyttöoikeuksia Hesarin arkistoon (no sitä aiemmin muistelemaani brittiasiantuntijaa ei kyllä näissä esiinny):
19.6.1996 Helsingin Sanomat kirjoitti:Panimot eivät riittävän usein huolla vuokraamiaan letkuja

Likaiset annostelulaitteet pilaavat usein hanaoluen maun [...]Tuoppioluen juojan kannattaa herkistellä makunystyröitään, sillä likaiset annostelulaitteet pilaavat usein hanaoluen.
Jos siis oluesi on sameaa, maistuu happamalle, kirpeälle tai vanhan väljähtyneelle, syynä voivat olla letkuissa ja hanoissa kasvavat bakteerit ja hiivat.
Saksalaisten puhtaussuositusten mukaan oluen anniskelulaitteet on pestävä kahden viikon välein ja hanat joka päivä. Suomessa laitteiden tavallinen pesuväli on 4-6 viikkoa.
[...] Hanojen hygieniaongelmat johtuvat siitä, että laitteistot vuokrannut panimo vastaa myös niiden pesusta. Ravintolalla ei ole edes lupaa pestä letkustoja, vaan ainostaan hanoja.
Olutravintoloitsija Juha Lehto hermostuikin tästä syystä suomalaispanimoihin, irtisanoi sopimukset ja osti omat hanat. Hänellä on neljä olutravintolaa Helsingissä: Janoinen lohi, Hilpeä hauki, Vastarannan kiiski ja uusimpana Punainen Ahven Punavuoressa. Niiden hanoista virtaa nyt vain ulkomaista olutta.
"Anniskelulaitteiden huolto pitäisi olla ravintoloiden vastuulla, kuten Keski-Euroopassa. Me pesemme hanat joka päivä, ajamme kerran viikossa tai tarvittaessa useamminkin vettä letkustojen läpi ja desinfioimme ne kahden viikon välein. Joka hanaa kohden menee tällöin pari litraa olutta hukkaan, mutta se on pieni hinta hyvästä laadusta ja asiakaspalvelusta", Lehto sanoo. "Panimoiden huolto ei pelaa" Juha Lehdon mukaan panimot määräävät liikaa ravintoloiden toimintaa. Yksi estää toisen kotimaisen olutmerkin myynnin, eikä laitteistojen pesuja voi kilpailuttaa.
Panimoiden laitehuolto ei hänen mukaansa pelaa.
"Meillä Lapin kullan hanojen pesut tehtiin noin kuuden viikon välein. Emme saaneet pesijöitä niin tiheään kuin olisimme halunneet. Itse emme saaneet pestä vuokraletkuja. Panimot suhtautuvat niihin mustasukkaisesti. Ne antavat ymmärtää, että pesu on vaikeaa ja sen osaa vain ammattimies", Lehto sanoo.


17.12.1995 Helsingin Sanomat kirjoitti:Tuotevalvontakeskus aloittaa oluthanojen puhtaustarkastukset "Suomessa ravintoloita, joiden asenne oluen anniskeluun ei ole oikea"

Tuotevalvontakeskukseen on tullut runsaasti valituksia hanaoluen laadusta viime kuukausina. Valtion teknillisen tutkimuskeskuksen (VTT) kesällä julkaistussa selvityksessä ilmeni, että hanalaitteistoihin pesii helposti oluen laatua heikentäviä bakteereja. Tutkimuksessa arvioitiin, että hanat pestään liian harvoin.

"Jos tarkastuskäyntimme antavat aihetta moitteisiin, vaadimme ravintolalta parannusehdotuksen ja aikataulun. Mikäli ongelmat eivät korjaannu, kiellämme hanaoluen tarjoilun. Alkoholi- ja elintarvikelait antavat meille oikeuden siihen", tuotevalvontakeskuksen osastopäällikkö Pentti Salmi toteaa.

"Suomessa on ravintoloita, joiden asenne hanaoluen anniskeluun ei ole oikea. Kun täydellä hinnalla myydään huonokuntoista olutta, siihen on puututtava."

Ravintoloiden määrän voimakas kasvu on johtanut siihen, että oluen myynti hanaa kohti on pienentynyt. Salmi sanoo, että kaikki ravintolat eivät pääse riittävään oluen kiertonopeuteen.

"Ravintolan pitäisi pystyä myymään 30 litran tynnyri päivässä, korkeintaan kahdessa, jotta olut pysyisi laadukkaana. Jos tuhannen litran tankkia tyhjennetään neljä viikkoa, liikutaan arveluttavilla rajoilla."

Hanaolutta myydään yli 100 miljoonaa litraa vuodessa ja se tuottaa ravintoloille 3-4 miljardin markan liikevaihdon.

Tuotevalvontakeskus tutki syksyn aikana 21 ravintolapanimon oluiden laatua ja totesi niissä tuntuvia hygieniaongelmia. Tutkimukseen otetuista 32 näytteestä peräti 20:ssa oli maito- tai etikkahappobakteereita.

"Happopitoisuus oli liian korkea kymmenessä näytteessä. Joku voi pitää sellaisestakin oluesta, vaikka se toisten mielestä olisi kelvotonta", Pentti Salmi toteaa.

"Osa näytteistä otettiin anniskelulaitteiden kautta, ja niiden likaisuus saattaa selittää laatuvirheet."

Ilmeisesti osa ongelmasta selittyy sillä, että suomalaisissa pubeissa oluttynnyrit on usein varastoitu aika kauas itse hanasta, jolloin letkusta saattaa tulla huomattavan pitkä - ja sinne mahtuu parhaimmillaan useita litroja olutta. Ja jos letkua ei ole jäähdytetty asiallisesti, letkussa lämpimänä seisova olut on aika hyvä kasvulausta ällötyksille.

Huomautettakoon kuitenkin, että tämä on nyt reilut kymmenisen vuotta vanhaa tietoa. Ravintoloiden omavalvonta lienee sittemmin parantunut ja ongelma pienentynyt. Toisaalta:
masa kirjoitti:Nojoo. En totta puhuen itsekään tiedä miten nuo hommat nykyään hoidetaan. Omasta baarimikkoajasta on jo 10 vuotta, joten saattaa olla että nykyään on ihan eri meininki noiden masiinoiden kanssa.
"Urpiaisen pesintä on epäsäännöllistä ja lento keikkuvaa. Yleisimmät äänet ovat kimeä kutsuhuuto 'djihh!' ja rahiseva 'tssrrt-tssrrt'."
Herra Manala

Viesti Kirjoittaja Herra Manala »

masa kirjoitti:Kalja tulee tynnyrissä, happo tulee pullosta ja koko järjestelmä on niin umpinainen kuin painejärjestelmä nyt ikinä voi olla.

Täh? Ei kai happoa nyt mistään erillisistä pulloista lisäillä kuin limukoneissa? :shock:

Jos tää pätee normipissoihin, niin eihän tää nyt kaikkiin olusiin voi päteä millään?
masa

Viesti Kirjoittaja masa »

Herra Manala kirjoitti:Täh? Ei kai happoa nyt mistään erillisistä pulloista lisäillä kuin limukoneissa? :shock:


Juu ei, my bad. Se hiilihappo on tonkassa valmiina. Limsoihin laitetaan hiilihappopullo kaveriksi.
masa

Viesti Kirjoittaja masa »

Lolita kirjoitti:Kärpäsiä muuten löytyy esim. viski- ja likööripulloista, jotka ovat siellä baarin hyllyssä pelkällä kaatonokalla varustettuina.


Tää on kyl niin totta kuin olla ja saattaa :D

En olisi kyllä yhtään huolissani hanaoluen puhtaudesta, kun ravintolan hyllyt on täynnä avattuja flindoja kärpäsineen, perhosineen ja kaikkine muine ihme mönkiäisineen. Ne kaatonokalla varustetut sokeriset likööripullot on ihan helvetinmoisia hyönteisansoja ja kauan hyllyssä seisovat harvinaisemmat juomat sitä luokkaa ureaa, että niiden oikea paikka olisi viemäri.

Eikä noi yökerhoravintoloiden hygieniat kyllä muutenkaan kovin kovalla tasolla ole. Jääpalakoneet saattaa olla pesemättä ja huoltamatta vuosia, tuoppeja pestään vähän kuinka sattuu, ja mittakupitkin saattavat olla melkoisessa tatimassa, kun niitä ei ole muistettu tai jaksettu pestä edellisenä viikonloppuna :roll:

Mitä pissismäisempi juoma likööreinen, esansseineen ja helyineen, sitä enemmän pilaantuneita tai sotkuisia ainesosia.
Vihtahousu

Viesti Kirjoittaja Vihtahousu »

^ Stop it right now! Pertsa ei enää mene baareihin ja mä en halua kuulla enempää :D
Avatar
exPertti
Kitisijä
Viestit: 21470
Liittynyt: 08.02.2008 13:51

Viesti Kirjoittaja exPertti »

Vihtahousu kirjoitti:^ Stop it right now! Pertsa ei enää mene baareihin ja mä en halua kuulla enempää :D


Minä en ole ottanut tähän osaa hetkeen.

Ja minulta et muuten baareihin menoa kiellä. :hep:
Came here for school, graduated to the high life
Avatar
Clay
Kitisijä
Viestit: 2579
Liittynyt: 14.08.2005 23:46

Viesti Kirjoittaja Clay »

urpiainen kirjoitti:Toisaalta, kun marraskuun pimeydessä luikahtaa hämyiseen pubiin lämmittelemään, on Guinnes tai vaikkapa Koffin Portteri paikallaan.


Eipä tuo Koffin portteri nyt niin kovin tummanvaffaa ollu, mutta menettelee varmasti janojuomana paremmin kuin sellanen saapassukassa kypsytetyn tilsiter-juuston makuinen. Mutta aika laihoja nuo olivat kummatkin vielä kunnon winterbockeihin verrattuna. Kunnon jööti winterbock on kyllä jo elämyksenä maistamisen arvoinen, vaikkei tykkäiskään, en kyllä lähtis sellasella humaltumista yrittämään.
Nyt penikseni on fantastinen!
Avatar
Niba
Kitisijä
Viestit: 15901
Liittynyt: 15.08.2005 3:14
Paikkakunta: Hell

Viesti Kirjoittaja Niba »

Meen tänään vierailulle Hartwallin panimoon..
Pyyhin Netikettiin..
_ice_
Wannabe-kitisijä
Viestit: 2
Liittynyt: 14.11.2008 17:07

Viesti Kirjoittaja _ice_ »

KALJAA KONNEESEEN IHMISET .. MAISTELKAA TOISIANNE
_ice_
Wannabe-kitisijä
Viestit: 2
Liittynyt: 14.11.2008 17:07

Viesti Kirjoittaja _ice_ »

_ice_ kirjoitti:KALJAA KONNEESEEN IHMISET .. MAISTELKAA TOISIANNE

itse itseäni lainaten .. pärjäilkäähän .. v.loppu tulosessa ja näin!1 11 "¤#234
Avatar
Niba
Kitisijä
Viestit: 15901
Liittynyt: 15.08.2005 3:14
Paikkakunta: Hell

Viesti Kirjoittaja Niba »

UUTTA tietoa oluesta!

"Oluen on kehittänyt Helsingin Ruoholahdessa toimivan One Pint Pubin ravintoloitsija!"
(http://olut.vuodatus.net/page/syksy07olutarvioita)

Miksi oluenjuojan ei kannata harjoitella ja pitää huolta kehostaan?

"Sixpackissä olut tulee kalleimmaksi"
(Julkaistu: 20.1.2008 19:45)
Pyyhin Netikettiin..
Avatar
pierupylly
Kitinän uhri
Viestit: 741
Liittynyt: 05.10.2010 12:07

Viesti Kirjoittaja pierupylly »

En tummemmista olusista tavallisesti hirveästi välitä, mutta Herold Black Lager maistui yllättävän hyvin. Oisko suositella jotain muuta vastaavaa helppoa tummaa?
Pröötprööt
Avatar
Niba
Kitisijä
Viestit: 15901
Liittynyt: 15.08.2005 3:14
Paikkakunta: Hell

Viesti Kirjoittaja Niba »

Jouluvedet! alc. <-4,5% :wink: :lol:

Kuva

Sua lähde kaunis katselen, likellä Kamppia..
K-Suppermarket, oikeesti metron nänni on ihan hyppysillä vähän matkan päässä..
Viimeksi muokannut Niba, 17.11.2010 1:27. Yhteensä muokattu 1 kertaa.
Pyyhin Netikettiin..
Avatar
exsu
Kitisijä
Viestit: 4487
Liittynyt: 05.10.2010 12:11
Paikkakunta: Tampere

Viesti Kirjoittaja exsu »

^ tuo Keisarin "talvi" oli yllättävän hyvää.
Avatar
Niba
Kitisijä
Viestit: 15901
Liittynyt: 15.08.2005 3:14
Paikkakunta: Hell

Viesti Kirjoittaja Niba »

Keisarin uudet vaatteet ovat olleet hyviä mutta noissa kauppaoluissa on usein vikana keskenkäyneisyys ja liian alhainen alkoholipitoisuus, tietenkään kymppivolttisia ei montaa voi nauttia, tai sitä ei kutsuta enää maisteluksi ja nauttimiseksi..
Vankempaa kalustoa löytyy alkosta, sinänsä Kampin K-marketan olutvalikoima on suurentunut merkittävästi vuoden aikana..
Keisari varmaan pulloteltu Laitilassa arvaan..
Pyyhin Netikettiin..
Avatar
exPertti
Kitisijä
Viestit: 21470
Liittynyt: 08.02.2008 13:51

Viesti Kirjoittaja exPertti »

pierupylly kirjoitti:En tummemmista olusista tavallisesti hirveästi välitä, mutta Herold Black Lager maistui yllättävän hyvin. Oisko suositella jotain muuta vastaavaa helppoa tummaa?


En tiedä helposta tummasta, mutta koetan houkutella sinut takaisin lagereihin juottamalla

Kronenburg 1664:ä.
Came here for school, graduated to the high life
Vastaa Viestiin