exPertti kirjoitti:Lolita kirjoitti:exPertti kirjoitti:
Minulla tuli kyllä BS alertti tässä kohtaa. Lentävät lehmät valmiuteen.
Anteeks, mutta missä kohtaa sun väitteet oli vähemmän BS:iä? "Join kerran pahan makuista hanaolutta ja tulin kipeäksi. Siitä päättelen, että pienet pubit (ainakin!) puhdistavat hanansa huonosti tai ei lainkaan. Tosin en tiedä miten miten ja milloin niitä pitäisi putsata".
Öh, koko juttu lähti siitä liikkeelle, että luin lehdestä (juu, siitä kuuluisasta lehdestä jota ei koskaan saa paikalla kun sitä tarvitsee) että monet ravintolat laiminlyövät oluthanojen hygienian. Siinä oli tutkimusaineistoakin aiheesta.
Tämä mainitsemani tapaus ja monet muut kerrat kun olut maistui hassulta tuli silloin mieleen ja päätin ruveta pullo-oluen juojaksi ainakin pahimmissa räkälöissä.
Mistäs ihmeestä minä tietäisin miten ne hanat puhdistetaan? Minähän en sitä missään vaiheessa väittänytkään. Tämä ketju on kyllä väärinymmärryksen kehto.
urpiainen kirjoitti:masa kirjoitti:exPertti kirjoitti:
Kiinnostaa itseäkin nämä väittämäsi. Sehän tarkoittaisi, että panimot itse laiminlöisivät huoltoa.
Siis laiminlyövät mitä huoltoa? Anna nyt jotain tietoa tuosta väittämästäsi eka?
Omien kokemusteni mukaan laitteet putsataan määräajoin huoltomiehen toimesta. Ei niihin baarihenkilökunta satu muuten kuin vaihtamalla tonkan tai painepullon.
No ei minullakaan tähän ole mitään viitettä tarjota, enkä jaksa googlaillakaan, mutta tukisin Perttiä siinä, että muistan varmuudella lukeneeni lehtijuttuja, joissa pikkupubeja oli testattu pistokokein. Tulos oli, että yllättävän usein hanalaitteet olivat niin huonosti putsattuja, että sen pitäisi maistua myös maussa. Juttuun haastateltu brittiläinen panimoalan edustaja oli kauhuissaan suomalaisen olutkulttuurin alennustilasta.
No nyt tulee tekijänoikeuslakejarikkovan pitkiä lainauksia, kun kaikilla ei kuitenkaan ole käyttöoikeuksia Hesarin arkistoon (no sitä aiemmin muistelemaani brittiasiantuntijaa ei kyllä näissä esiinny):
19.6.1996 Helsingin Sanomat kirjoitti:Panimot eivät riittävän usein huolla vuokraamiaan letkuja
Likaiset annostelulaitteet pilaavat usein hanaoluen maun [...]Tuoppioluen juojan kannattaa herkistellä makunystyröitään, sillä likaiset annostelulaitteet pilaavat usein hanaoluen.
Jos siis oluesi on sameaa, maistuu happamalle, kirpeälle tai vanhan väljähtyneelle, syynä voivat olla letkuissa ja hanoissa kasvavat bakteerit ja hiivat.
Saksalaisten puhtaussuositusten mukaan oluen anniskelulaitteet on pestävä kahden viikon välein ja hanat joka päivä. Suomessa laitteiden tavallinen pesuväli on 4-6 viikkoa.
[...] Hanojen hygieniaongelmat johtuvat siitä, että laitteistot vuokrannut panimo vastaa myös niiden pesusta. Ravintolalla ei ole edes lupaa pestä letkustoja, vaan ainostaan hanoja.
Olutravintoloitsija Juha Lehto hermostuikin tästä syystä suomalaispanimoihin, irtisanoi sopimukset ja osti omat hanat. Hänellä on neljä olutravintolaa Helsingissä: Janoinen lohi, Hilpeä hauki, Vastarannan kiiski ja uusimpana Punainen Ahven Punavuoressa. Niiden hanoista virtaa nyt vain ulkomaista olutta.
"Anniskelulaitteiden huolto pitäisi olla ravintoloiden vastuulla, kuten Keski-Euroopassa. Me pesemme hanat joka päivä, ajamme kerran viikossa tai tarvittaessa useamminkin vettä letkustojen läpi ja desinfioimme ne kahden viikon välein. Joka hanaa kohden menee tällöin pari litraa olutta hukkaan, mutta se on pieni hinta hyvästä laadusta ja asiakaspalvelusta", Lehto sanoo. "Panimoiden huolto ei pelaa" Juha Lehdon mukaan panimot määräävät liikaa ravintoloiden toimintaa. Yksi estää toisen kotimaisen olutmerkin myynnin, eikä laitteistojen pesuja voi kilpailuttaa.
Panimoiden laitehuolto ei hänen mukaansa pelaa.
"Meillä Lapin kullan hanojen pesut tehtiin noin kuuden viikon välein. Emme saaneet pesijöitä niin tiheään kuin olisimme halunneet. Itse emme saaneet pestä vuokraletkuja. Panimot suhtautuvat niihin mustasukkaisesti. Ne antavat ymmärtää, että pesu on vaikeaa ja sen osaa vain ammattimies", Lehto sanoo.
17.12.1995 Helsingin Sanomat kirjoitti:Tuotevalvontakeskus aloittaa oluthanojen puhtaustarkastukset "Suomessa ravintoloita, joiden asenne oluen anniskeluun ei ole oikea"
Tuotevalvontakeskukseen on tullut runsaasti valituksia hanaoluen laadusta viime kuukausina. Valtion teknillisen tutkimuskeskuksen (VTT) kesällä julkaistussa selvityksessä ilmeni, että hanalaitteistoihin pesii helposti oluen laatua heikentäviä bakteereja. Tutkimuksessa arvioitiin, että hanat pestään liian harvoin.
"Jos tarkastuskäyntimme antavat aihetta moitteisiin, vaadimme ravintolalta parannusehdotuksen ja aikataulun. Mikäli ongelmat eivät korjaannu, kiellämme hanaoluen tarjoilun. Alkoholi- ja elintarvikelait antavat meille oikeuden siihen", tuotevalvontakeskuksen osastopäällikkö Pentti Salmi toteaa.
"Suomessa on ravintoloita, joiden asenne hanaoluen anniskeluun ei ole oikea. Kun täydellä hinnalla myydään huonokuntoista olutta, siihen on puututtava."
Ravintoloiden määrän voimakas kasvu on johtanut siihen, että oluen myynti hanaa kohti on pienentynyt. Salmi sanoo, että kaikki ravintolat eivät pääse riittävään oluen kiertonopeuteen.
"Ravintolan pitäisi pystyä myymään 30 litran tynnyri päivässä, korkeintaan kahdessa, jotta olut pysyisi laadukkaana. Jos tuhannen litran tankkia tyhjennetään neljä viikkoa, liikutaan arveluttavilla rajoilla."
Hanaolutta myydään yli 100 miljoonaa litraa vuodessa ja se tuottaa ravintoloille 3-4 miljardin markan liikevaihdon.
Tuotevalvontakeskus tutki syksyn aikana 21 ravintolapanimon oluiden laatua ja totesi niissä tuntuvia hygieniaongelmia. Tutkimukseen otetuista 32 näytteestä peräti 20:ssa oli maito- tai etikkahappobakteereita.
"Happopitoisuus oli liian korkea kymmenessä näytteessä. Joku voi pitää sellaisestakin oluesta, vaikka se toisten mielestä olisi kelvotonta", Pentti Salmi toteaa.
"Osa näytteistä otettiin anniskelulaitteiden kautta, ja niiden likaisuus saattaa selittää laatuvirheet."
Ilmeisesti osa ongelmasta selittyy sillä, että suomalaisissa pubeissa oluttynnyrit on usein varastoitu aika kauas itse hanasta, jolloin letkusta saattaa tulla huomattavan pitkä - ja sinne mahtuu parhaimmillaan useita litroja olutta. Ja jos letkua ei ole jäähdytetty asiallisesti, letkussa lämpimänä seisova olut on aika hyvä kasvulausta ällötyksille.
Huomautettakoon kuitenkin, että tämä on nyt reilut kymmenisen vuotta vanhaa tietoa. Ravintoloiden omavalvonta lienee sittemmin parantunut ja ongelma pienentynyt. Toisaalta:
masa kirjoitti:Nojoo. En totta puhuen itsekään tiedä miten nuo hommat nykyään hoidetaan. Omasta baarimikkoajasta on jo 10 vuotta, joten saattaa olla että nykyään on ihan eri meininki noiden masiinoiden kanssa.
"Urpiaisen pesintä on epäsäännöllistä ja lento keikkuvaa. Yleisimmät äänet ovat kimeä kutsuhuuto 'djihh!' ja rahiseva 'tssrrt-tssrrt'."