Jahah.
Vielä kerran yritän biologiraakki-humanistipelle-hämyfilosofi -"asiantuntemuksellani" aikuisten-vakavuutta paikoitellen tavoitellen.
huima kirjoitti:Gattaca kirjoitti:Fortumin tuloksen nousu johtunee öljyn ja energian maailmanmarkkinahinnan noususta ja Fortumin omista mielivaltaisista hinnankorotuksista siihen päälle. Ei mistään bisnesneroudesta. Fortumin optioihin puututaan nyt, koska Fortum ei ole vapaan markkinatalouden kilpaileva yritys, vaan valtionyhtiö, jolla käytännössä on monopoliasema. Optioiden maksajina ovat Suomen kansalaiset, joilta ei ole lupaa kysytty, eivät normaalit osakkeenomistajat.
Mistä sinä oikein saat nämä sinun mielipiteesi ja ajatuksesi? Fortum ei ole monopoli ja se on markkinoilla samalla tavalla toimiva yritys kuin muutkin. Se että valtio on siinä omistajana on ikävä tosiasia joka tekee joistain päätöksistä politisoitavia - kuten tämä optio-kysymys.
Puhuin epätarkasti, mutta Fortum on siinä mielessä kuin monopoliyhtiö, että se tuottaa energiaa Suomeen ja toista sen kokoista ei tähän maahan mahdu eikä tule. Pienemmät kilpailijat eivät pysty tarvetta täyttämään vaikka hinnalla kilpailisivatkin. Siinä asemassa toki mielellään laskuttavat suunnilleen saman verran kuin Fortum, kun kerran eivät pysty Fortumia syrjäyttämäänkään. Tuotteen suhteen monopoliasema-väite pätee sikäli, että öljyn ja energian hinta on pikkumuutoksia lukuun ottamatta maailmanmarkkinahintojen määräämää.
(ja joo joo, tuossakin on varmaan joku virhe)
Ja Fortumin tai sen Neste-sektion tuloksen riippuvaisuus öljyn maailmanmarkkinahinnasta tekee juuri Liliuksen optiosopimuksen hyödyn ja merkityksen ja oikeudenmukaisuuden kyseenalaiseksi. Sopimusta tehtäessä ei tiedetty sitä öljyn hinnan nousua, joka varsinaisesti Nesteen tuloksen nosti, ei Liliuksen johtamistaito.
huima kirjoitti:
Fortum ei ole ainoa hintojen nostaja. Ja jos nostaminen olisi suhteetonta, pitäisi sen avata markkinoilla mahdollisuuden jollekin muulle hankkia asiakkaita itselleen. Olettaen tietenkin että markkinat toimivat ja kilpailu on aitoa.
Jossain näkyi muuten vittumaista epäilyä energian hinnan nostoista laittomin kartellisopimuksin.. siitä en tiedä joten tuota väitettä en puolusta.
huima kirjoitti:
Sopimuksiakin on kunnioitettava.
No totta kai sopimuksia on kunnioitettava.
Ei Fortumin optioita purettaisi kuin takautuvalla lailla, ja sellaisia ei nykyään onneksi tehdä. Silti joku minua viisaampi setä sanoi, että imagosyistä Fortumin kannattaisi asia jälkeen päinkin korjata. Tässä jupakassa kolhiutunut Fortumin maine paranisi, jos uudelleenneuvottelisvat optionsa itse. Kukaan ei mielellään luovu sellaisista rahoista, mutta jos niitä johtajia ei firman maine kiinnosta, niin motivaationsa ja sitoutumisensa yhtiön asioihin kuulostaa heikolta. Optioista huolimatta.
Kun se imagokin nykyään kuulemma on yrityksille tärkeä.
huima kirjoitti:
Olen yrittänyt ymmärtää maailmankuvaasi ja selittää mitkä muut asiat vaikuttavat käsiteltävään asiaan, mutta jostain syystä tässä keskustelussa - kuten monissa muissa - jätät kaikkien muiden näkemykset ja perustelut täysin huomioimatta ja keskityt epäolennaiseen, tai viet keskustelun eri raiteille.
No TÄHÄN keskusteluun minulla ei ole suuria intohimoja. Eikä asiantuntemustakaan, myönnän.
Jos viittaat niillä muilla vaikka eläinkeskusteluihin, niin sehän menee näin: Vastapuoli selittää ja selittää miten nykykäytäntö menee ja että ne asiat ovat niinkuin asiat ovat. Minä ja moni muu kerromme, miten HALUAISIMME asiat tehtävän, Vastapuoli kertoo taas miten asiat nykyään tehdään. SELLAINEN ei kuulu keskinäiseen väittelyyn, ja sen yksityskohtainen kommentointi olisi pointin ohi. Ja totta kai tarkoitus on viedä keskustelu eri raiteille sen hokemisesta että asiat ovat niinkuin asiat ovat ja nyt tehdään näin. Ajattelukyvyn puutetta, jos jää sitä jankkaamaan ja ylimielisesti luulee, ettei sitä valmista maailmaa voisi katsella myös ulkopuolelta ja toivoa perustavanlaatuisia muutoksia.
huima kirjoitti:
Voit syyttää minua jargonin viljelemisestä - mutta jos osoittaisit asiavirheitä tai loogisia kömmähdyksiä niin sanoillasi voisi olla merkitystäkin. Luin edellisen viestini useampaan kertaan, enkä tähän aikaan enää kyllä näe miten olisin voinut sanoa saman asian ilman tiettyjen sanojen käyttöä. Tyhjää bisnesliturgiaa se ei kuitenkaan ollut, tai jos oli - niin osoita toki missä ja miksi.
Tällä kertaa ei niinkään sanat herättäneet ärtymystä ja kyllähän minä ainakin sanasi ymmärrän. Vaikutelma vaan oli, että viestisi oli vailla keskustelevaa sisältöä, vain vallitsevan käytännön toteaminen sillä jargonilla sisällyksekkääksi naamioiden.
Silloin viittasin vain tähän viestisi loppuosaan:
huima kirjoitti:
Optioiden hyvyydestä ja pahuudesta ollaan montaa mieltä, mutta niitä tarkasteltaessa usein unohtuu että niiden toimivuutta pitää katsoa osana sitä koko järjestelmää - jossa niitä käytetään. Jos palkitaan arvonnousu lyhyellä aikavälillä ilman sitouttamista pitkän aikavälin kehitykseen, tehdään siinä johtamisvirhe.
Katkerasta kritiikistäsi jää sellainen maku, että et ole koskaan oikein edes ymmärtänyt organisaatioiden johtamisen ja kehittämisen haasteita - puhumattakaan sitä miksi on olemassa erilaisia palkitsemisjärjestelmiä ja -tapoja. Optioilla haetaan kasvua ja tuottoa - sitä mitä omistajat odottavat. Jos taas halutaan muita asioita - pitää niitä varten käyttää erilaisia kannustimia.
.
Täsmennyksesi pointteihin 1-4 minulla ei ole mitään protestoitavaa. Puhumme täysin toistemme ohi, koska kerran sinulla oli vastauksena viestini varsinaiseen sisältöön vain tämä:
huima kirjoitti:
En kommentoinut lainkaan sitä ovatko johtajat superihmisiä tai sen rahan arvoisia, sillä SE EI OLE OLEELLISTA.
Minusta tuo ON oleellista ainakin siltä osin, ovatko juuri ne JOHTAJAT jättioptionsa ansainneet tai onko juuri heistä pidettävä jättioptioilla kiinni. Parempi olisi jakaa kasvanut tuotto tasaisemmin yrityksessä. Ei minusta ole mitään takeita siitä, että aina juuri johtoporras yrityksen menestyksen rakentaa. Bulkkitavaraan kuten energiaan seuraava ei päde, mutta nykyajan bisnesmaailmassa usein unohtuu, että tärkeintä menestykselle ei ole johtoporras, bisnesnerous eikä lopulta markkinointikaan, vaan että yrityksellä on kilpailijoita parempi TUOTE, jota ihmiset haluavat ostaa. Ja sitä ei ideoi ja kehitä johtoporras vaan keskiportaan suunnittelijat. Insinöörit, designerit ym. Heille kuuluisivat miljoonaoptiot oikeutetummin kuin ylimmälle johdolle.
Kuka oikeasti tekee leffankin menestyksen? Tuottajako oikeasti? Tai filmiyhtiön pääjohtaja? Enemmänkin ohjaaja, näyttelijät ja kaikkein aliarvostetuin eli käsikirjoittaja.
Johtajan virka on yksi duunipaikka. Ei ole syytä otaksua, että he ovat sen korvaamattomampia kuin muutkaan. Taitaa vaan primitiivinen apinoiden laumanjohtajastatus potkia siinä arvostuksessa läpi.
Vielä bisneselämää enemmän tuota alfaurosstatuksen tuomaa mukaosaamista näkee polittisissa virkanimityksissä. On kansakoulupohjalta nousseita poliittisia kiipijöitä, jotka sitten ihmeenomaisesti pätevöityvät alan kuin alan huippujohtajiksi ja osaajiksi. Ei ole todennäköistä.
Sitten optioiden tarpeellisuudesta MOTIVOIJANA.
Muun arkielämän vinkkelistä kummallista. Luuletkos että vaikka valmiiksi suht. suuripalkkaiset lääkärit, otetaan vaikka alansa huiput, jättäisivät potilaita kuolemaan jos eivät saa 12 miljoonaa euroa? Tutkijat jättäisivät tutkimatta? Taiteilijat maalaamatta? Ei, koska he ovat jo valmiiksi MOTIVOITUNEITA, ala on heille kutsumus ja kunniakysymys. Niin luulisi olevan yritysjohtajillakin, jos oikealla alalla ovat.
Mutta kun optioista on tullut tapa, niin tottakai isot pamput mielellään jakavat isoa rahaa toisilleen. Ja eri yritysten pomot istuksivat ristiin toistensa johtokunnissa, jonka senkin merkitystä ylempänä epäilin.
No hyvä pointti se, että miljardibisnesten johtajien olisi kohtuullista itsekin saada osansa niistä rahavirroista joita käsittelevät ja ovat mukana hankkimassa. Siitä jaarittelua myöhemmin muille kirjoittajille. Mutta kun johtajatkin kuitenkin ovat firmalla TÖISSÄ, kuten muutkin työntekijät, ja sittenkin vain osa menestyksen tuojista, kuten ylempänä esitin.
Optiot eivät kai sittenkään ole osoittautuneet firmassa pysymisen takeeksi? Ihmiset lähtevät yleensä kuitenkin kuka mistäkin syystä.
Ja ehkä tietämättömyydestä johtuva henkilökohtainen epäilyni: jos todella alan A huippujohtaja noin vain kelpaakin ihan toisen maan ja ihan toisen alan B huippujohtajaksi, ovatko hänelle asetetut osaamisvaatimukset sittenkään kovinkaan syviä? Tuntuu samalta kuin niissä poliittisissa virkanimityksissä. Hyvävelikerholta.
huima kirjoitti:
Ja yksi vastaus kysymykseeni niistä seminaareista:
Seminaarissa oleminen voi olla tärkeää ja rahanarvoista osallistujille juuri niiden muiden osallistujien takia. Se on sitä verkostoitumista ja oikeiden ihmisten tapaamista.
Aha. No sitten.
Jos he haluavat maksaa 800 euroa sellaisten juttujen kuulemisesta, jotka jo lehdistä voisi lukea... sen takia että saavat juoda kahvia toistensa kanssa... sen sijaan että menisivät parille bisselle pubiin... niin oma asiansa.
huima kirjoitti:
Pitäisi tehdä melkein lupaus ettei enää vastaa Gattacan viesteihin, kun tässä tuntuu että selittäisi rautakangesta vääntäen ihan perusasioita siitä miten maailma toimii..
No, minä jo myönsin, että tähän keskusteluun minulla ei ole yksityiskohtaista asiantuntemusta. Mutta toistan, että jos keskustelun aiheena olisi, pitäisikö maailmaa muuttaa ja miten, siihen EI ole asiaankuuluva vastaus vain selostaa miten maailma nykyään toimii. Tuon kun käsität, niin yhdistettyinä muihin kykyihisi se saattaisi nostaa sinut oikeaksi bisnesneroksi. Nyt olet vain lineaarinen Mr Spock. Et oikea nero Kirk.
Vinkki: Luovu alkuun hevonpaskabizjargonista. Vie uskottavuuden epäilemättä ihan oikeasti kovalta osaamiseltasi, jos sinun täytyy verhota se kielellisin pitsiröyhelöin. Puhu asioista käytännön asioina, eikä könttäkliseinä. Ja katso mikä kova ydin sitten jää.
Tietysti voi olla, että sinun piireissäsi menestymiseen tarvitaan tuota jargonia vertaisillesi ja ylemmille puhuessa. mutta ulkopuolisesta se kyllä sitten vaikuttaa feikiltä helppoheikkikonstilta. Niinkuin Pahkasiassa, Isänmaan Toivoissa tai Firma-sarjassa

suuri suu, vähän villoja.
gullible kirjoitti:
Sinähän kun olet nyttemmin kovasti työväen asialla niin varmasti luovut siitä tulevasta perinnöstäsi yhteisen hyvän vuoksi?
Köhköh... OMISTAMISTA vastaan minulla ei ole mitään, varsinkin jos itse omistaisin

Ei tässä ihan kommareita olla. Käsittääkseni täällä puhutaan duunareiden eriarvoisuudesta.
gullible kirjoitti:
Pätevin aines hakeutuisi yrittäjiksi (ja nimenomaan johtaisivat yritystään itse, koska kaikki vähänkään paremmat johtajat olisivat lähtökohtaisesti itsekin yrittäjiä),
Hmmm.. onko ihan varmaa, että kaikilla huippujohtajilla olisi eväitä muuhun kuin huippujohtajan duuniin jo valmiiksi isossa yrityksessä? Että heillä olisi yksityisyrittäjinä kaikilla jotain ylitse muiden yrittäjien? Jos heilla sen tason asiantuntemusta on ollut, niin saattaa olla unohtunut. Ja nyt pystyisivät "vain" johtamaan sitä omaakin yritystään.
Jos ihan ruohonjuuritasolle mennään. Kuvittelepa jos Bill Gates jotenkin vempattaisiin irti Microsoftista ja rahoistaan, ja hänelle lyötäisiin pienyrittäjän starttiraha kouraan, että perustapa nörtti IT-alan firma. Olisiko hän sen tason yrittämiseen todella osaavampi kuin moni nykynörtti täällä Kityssä? Saattaisi mennä päivät muistellessa, että miten edes se basic-kieli oikein menikään ja miten niitä pienasiakkaita hankitaan

No joo, leikkiä, kyllähän Gatesilla kuitenkin rahaa olisi isompaan firmaan..
gullible kirjoitti:
jos omistaminen olisi ainoa tapa rikastua. Tämä on mielestäni avainkysymys, joka sivuutetaan kaltaistesi ihmisten kitinässä tykkänään: miksi omistaja saa rikastua, mutta työntekijä ei? Vastaa tähän, jos johonkin. Onko oikein, että toinen tekee töitä ja toinen vain on (omistaa): vain-olija tienaa sata kertaa enemmän kuin työntekijä ja maksaa siitä vielä vähemmän veroa? Minulla on tähän toki vastaus, mutta kuulisin sinun tai perttimakimaan tai jonkun muun kaikenvastustajan version mieluusti itse.
En ole varma, mitä oletat minun asiasta ajattelevan enkä onko vastaukseni riittävän suoraan kysymykseesi. Mutta kuten sanoin, omistamis-varallisuutta vastaan minulla ei ole mitään. Kun kerran vaikka yllämainittu Bill Gates on itse firmansa perustanut ja onnistunut pitämään (kai?) osake-enemmistön Microsoftin paisuessa jätiksi, niin omistakoon sitten. Omapa on firmansa. Sama minulle vaikka syljeskelisi päivät kattoon muuta tekemättä. Sama ns. vanhan rahan suhteen, vaikka joku Erkkoin suku Suomessa. Kun omistaa niin omistaa, jos turvaa suvun jälkipolvetkin niin mikä ettei.
Sitten työntekijöihin.
Totta kai minusta olisi oikein, että yrityksen kasvavasta tuloksesta hyötyisivät myös työntekijät. Mutta kuten edellä huimalle esitin, minusta on liioittelua olettaa, että kasvusta olisi vastuussa vain miljoonaoptioita saava pääjohtajataso. Kyllä varmasti muutkin, ja myös heille kuuluisi kannustusrahaa tai paremminkin bonuspalkkioita tuloksen mukaan.
Pilkistääpä kuitenkin se "kommari"minäni esiin. Yhteiskunta tarvitsee kohta entistä enemmän verotuloja. Ne on pakko-otettava niiltä, joilla rahaa on. Ja rahaa on enemmän omistajilla kuin työntekijöillä. Rahakkaiden raha on rahaa sen hankintakeinosta riippumatta. Siispä omaisuusveroa pitäisi nostaa tuloveroa vastaavaksi.
gullible kirjoitti:
Johtajan päätöksillä on enemmän merkitystä kuin rividuunarilla. Siksi palkka on kovempi.
Kaikki eivät uskoakseni pysty johtamaan yritystä menestyksekkäästi. Palkkaa maksetaan sen verran kun sovitaan. Jos minä menisin sanomaan pomolleni, että tahdon tänä vuonna 12 miljoonaa palkkaa niin epäilen, ettemme pääsisi sopimukseen. Omistaja voi toki ottaa riskin, että maksaa johtajalle vain pari tonnia kuukaudessa, mutta saako sillä sitten pätevän äijän koukutettua? Edelleen: miksi johtajan, joka tekee päämiehelleen miljardeja pitäisi tyytyä pariin tonniin kuussa? Tai edes sataan tonniin kuussa? On täysin ja vain ja ainoastaan omistajan asia, mitä rahoillaan tekee, kunhan nyt lakeja noudattaa
Tietysti on ymmärrettävää, että hierarkian huipulla on korkein palkka. Mutta edellä olen ihmetellyt, onko johtajan merkitys sittenkin yliarvostettu, jos miljoonaoptioihin asti mennään. Olethan sinäkin kai aiemmin täällä vähän kritisoinut niiden tarpeellisuutta kaikissa tapauksissa.
Tässä on vain käynyt niin, että optiosysteemi ja muut kannustinjärjestelmät ovat riistäytyneet käsistä, niiden koosta on tullut yleinen tapa. Kyllähän ottajia riittää, jos joku hullu antaa. Omistajien oma moka se liioittelu. Ja sitten ei ole mikään ihme, jos suuren kansan oikeustaju lopulta alkaa potkia vastaan.
sivustahuutaja kirjoitti:Ketjua silmäiltyäni epäilen, että kukaan kirjoittajista ei oikein ymmärrä johdon kannustinjärjestelmiä (sori, jos missasin jonkun hienon pointin!)
Johdon palkitsemisjärjestelmien 'filosofiana' ei ole maksaa työstä, vaan muokata johtajan riskiprofiilista yhtenevä omistajan riskiprofiilin kanssa. Omistaja ei voi valvoa täydellisesti johtajan tekemisiä, joten omistajan ainoa toivo on saada johtaja jollain konstilla toimimaan täsmälleen kuten omistaja haluaa.
Esimerkki: johtaja näkee kaksi vaihtoehtoa
A) Riskialtis peliliike, joka voi tuottaa huikeat voitot
B) Riskitön pikku parannus, joka onnistuu aina
Vaihtoehdot ovat toisensa poissulkevia ja A on keskimäärin huimasti kannattavampi, mutta se siis voi epäonnistua. Epäonnistuessaan kohdassa A johtaja voi saada kenkää. Vakiopalkkainen johtaja siis valitsee aina B-vaihtoehdon, kun taas optioilla pyritään kannustamaan johtajaa valitsemaan vaihtoehto A.
.
Hyvä kirjoitus. Minulle oikein valaiseva tästä ongelmasta.
Kansanradiotason mutu-tuntumalla:
Johtajahan on työntekijä siinä missä muutkin, joten potkujen anto on paikallaan huonoista ratkaisuista. Jos se tapa on omiaan estämään vaihtoehdon A) riskialttiita peliliikkeitä, niin ehkä olisi tehokkainta: Ei motivoida palkalla tai optiosopimuksilla, vaan jo alun alkaen lyödä johtajan kouraan paksu tukko firman osakkeita. Vielä tehden sellaisen (lakiteknisesti nykyään mahdottoman?) sopimuksen, että johtaja ei noin vain pystyisi hankkiutumaan osakkeistaan eroon. Sitten sekä varovaisuus että rohkeat liikkeet olisivat myös omalla rahalla ja toimeentulolla pelaamista.