Sivu 1/1
Pelastuslaitos haluaa hätäkoodin kännyköihin
Lähetetty: 20.05.2006 9:01
Kirjoittaja Bhven
Pelastuslaitos toivoo kännykänomistajien lisäävän puhelimeensa erityisen hätäkoodin. Kyse on ICE-kirjainyhdistelmästä, jonka jokainen voi näpytellä kännykkäänsä lähiomaisen nimen eteen. Näin pelastajat löytävät onnettomuustilanteessa pikaisesti tahon, jolle tapauksesta pitää ilmoittaa.
ICE on lyhenne englanninkielisistä sanoista in case of emergency eli hätätapauksessa.
Onnettomuuteen joutuneen ihmisen lähiomaisen löytäminen on joskus pelastajille turhan hankalaa. Yhteystiedot olisivat varmasti uhrin kännykässä, mutta monilla on puhelimen muistissa satoja nimiä.
Omaisen nopea löytäminen voi olla jopa elintärkeää, jotta ambulanssihenkilökunta saa tietoa uhrin käyttämistä lääkkeistä tai hänen sairauksistaan.
Varmistus, jota ei ehkä koskaan tarvita
Idea syntyi alun perin Britanniassa, kun ambulanssissa työskentelevä sairaanhoitaja väsyi käyttämään aikaansa omaisten yhteystietojen etsintään. Nyt ICE-koodi on leviämässä muuallekin.
Suomen pelastuslaitoksen johtaja Jyrki Landstedt kaavailee, että ICE-nimeä aletaan tehdä tutuksi suomalaisille pikapuolin. Hänen mukaansa pelastusviranomaiset saattavat järjestää aiheesta kampanjan jopa tänä vuonna.
- Samalla kun kansalaisia kehotetaan ICE:n käyttöön myös viranomaisten täytyy oppia hyödyntämään sitä, Landstedt tähdentää.
Ruotsissa pelastuslaitos markkinoi jo ICE-koodia.
- Koodi on fiksu ja yksinkertainen, eikä se maksa mitään. Sitä voi pitää ikään kuin varmistuksena, jota ei parhaassa tapauksessa koskaan tarvita, tiedottaja Anders Klarström summaa.
Hänen mukaansa on mainiota, jos koodi leviää käyttöön myös Suomessa, sillä liikehdintä Suomen ja Ruotsin välillä on tiuhaa.
Lääkäri voisi ottaa omaan kännykkään
Lääkäriliiton puheenjohtaja Pekka Anttila kuulee ICE-nimestä ensimmäistä kertaa mutta sanoo heti, että voisi lisätä koodin omaan kännykkäänsä.
- Idea kuulostaa todella hyvältä, sillä joskus käy niin, että vakavasti loukkaantunut ehtii menehtyä ennen kuin auttajat saavat yhteyden omaisiin.
Anttila uskoo, että koodista olisi apua etenkin ambulanssihenkilökunnalle.
STT–PATRIK EDMAN-IKK, 20.5.2006
Lähetetty: 22.05.2006 11:26
Kirjoittaja isohaara
Viksu ehdotus. Mutta kelles mää mun puhelinluettelosta tuon kunnian annan...?
Lähetetty: 22.05.2006 11:30
Kirjoittaja Lolita
isohaara kirjoitti:Viksu ehdotus. Mutta kelles mää mun puhelinluettelosta tuon kunnian annan...?

Lähetetty: 22.05.2006 14:04
Kirjoittaja Saz
Lisäsin samantien. Sellainen olo, että saattaa tulla aika piankin käyttöä.
Lähetetty: 22.05.2006 14:37
Kirjoittaja Melnais
No mikä ettei. Viimeisimmäksi soitetut puhelut tosin antavat yleensä osviittaa läheisistä, myöskään vanhemmat eivät tapaa olla puhelimessa koodinimillä. Lienee kuitenkin haitaton varmistus tuollainen koodi.
Olisi tietysti kiusallista jos joutuisi onnettomuuteen ja tajutonna teholle, ja lähiomaista vanhoista papereista etsittäessä exä saisi soiton tilastani. Tai mikä vielä kiusallisempaa, pääkaupungissa tieto tilasta ohjautuisi kitinäläiselle joka on yhä merkitty lähiomaiseksi.
Juu-u, laitetaan koodia muistiin.
Lähetetty: 23.05.2006 11:46
Kirjoittaja prosessi
Melnais kirjoitti:Viimeisimmäksi soitetut puhelut tosin antavat yleensä osviittaa läheisistä, myöskään vanhemmat eivät tapaa olla puhelimessa koodinimillä.
Minulla ovat molemmat vanhemmat todellakin koodinimillä. Äiti on amp, nimikirjainten mukaan, isän nimi kirjoitettuna muodossa, jossa sen joskus aikoinaan joku taivassalolainen äänsi väärin, eli pörne pött. Noin muutenkin ihmiset ovat puhelimessa hieman mystisin tunnuksin, kuten kitisijät nimimerkeillään, lisäksi mm. henkilöt heinää, hieroja, insuliinipumppu, kankkilkiintpkän, lampaat, lampaat koti, lääell, palloheinä, vesilaine saattavat hieman ihmetyttää ulkopuolista. Palloheinä on vanhempien kotinumero...
Lähetetty: 24.05.2006 0:48
Kirjoittaja Melnais
prosessi kirjoitti:Melnais kirjoitti:Viimeisimmäksi soitetut puhelut tosin antavat yleensä osviittaa läheisistä, myöskään vanhemmat eivät tapaa olla puhelimessa koodinimillä.
Minulla ovat molemmat vanhemmat todellakin koodinimillä.
No voi elämä.

Tietysti läheiset VOI kryptata, kaiken voi tehdä monimutkaisesti. Muistuu mieleen sketsi Risto Salmisesta taksissa ja viiden pisteen vihje halutun osoitteen sijainnista.
Ota koodi käyttöön. Eläkä koodaa sitä uusiksi!
Lähetetty: 24.05.2006 1:16
Kirjoittaja prosessi
Melnais kirjoitti:prosessi kirjoitti:Melnais kirjoitti:Viimeisimmäksi soitetut puhelut tosin antavat yleensä osviittaa läheisistä, myöskään vanhemmat eivät tapaa olla puhelimessa koodinimillä.
Minulla ovat molemmat vanhemmat todellakin koodinimillä.
No voi elämä.

Tietysti läheiset VOI kryptata, kaiken voi tehdä monimutkaisesti. Muistuu mieleen sketsi Risto Salmisesta taksissa ja viiden pisteen vihje halutun osoitteen sijainnista.
Ota koodi käyttöön. Eläkä koodaa sitä uusiksi!
Otinkin, en kyllä liittänyt sitä vanhempiini, vaan tuohon Elukkaan...
Lähetetty: 24.05.2006 13:27
Kirjoittaja Elukka
prosessi kirjoitti:Melnais kirjoitti:
Ota koodi käyttöön. Eläkä koodaa sitä uusiksi!
Otinkin, en kyllä liittänyt sitä vanhempiini, vaan tuohon Elukkaan...
Niin mäkin sua.
