elco kirjoitti:EveryWoman kirjoitti:
Selvityksen valossa näyttäisi kuitenkin siltä, että naisen todella tulee olla keskimäärin miestä pätevämpi johtajan paikalle päästäkseen.
Ei tarvitse. Nykyään ja etenkin tulevaisuudessa johtajaksi pääsee vain ja ainoastaan siksi, että sattuu olemaan nainen. Eikös esimerkiksi Norjassa ole voimassa pöyristyttävä laki, jossa markkinatalouspohjalta(kin) toimivien yritysten hallituksissa pitää olla 40%(?) naisia? Tämä suuntaus on vallalla Suomessakin - ainakin jos demarinaisministeri Haataiseen on uskominen.
Norjassa kyllä, Suomessa ei, eikä toivottavasti myöskään tulevaisuudessa. Johan se nyt olisi aivan tajuttoman tyhmää kansantalouden kasvun(kin) kannalta.
Voisin melkein ehdottaa, että [paasausta sukupuolikiintiöistä]
Tai sitten voisit keskittyä lukemaan, mitä keskustelunavauksessa oikeasti sanotaan. Enhän minä puhunut sukupuolikiintiöistä puolta sanaa. Ja jos olisin puhunut, olisin vastustanut niitä samasta syystä kuin tämän ketjun aloitin: toivoisin, että kuhunkin tehtävään palkattaisiin oikeasti, eikä vain muodollisesti, pätevin hakija.
En ymmärrä mitä tällä keskustelunavauksella haetaan? Kenties yritetään todistella, että kyllä ne (me?) naisetkin pärjäävät?
Ensinnäkin hain reaktioita nähdäkseni, miten kukakin tällaiseen selvitykseen suhtautuu. Toisena syynä oli vain se, että yllätyin lukiessani miten asia on (siis vaikka siitä ei tilastollisesti voisikaan mitään päätellä), ja halusin jakaa tämän yllättävän havainnon muidenkin kanssa.
Voisin vastavetona iskeä avaajaa päähän tilastolla, jonka mukaan 100% Suomen naispääministereistä on niin ketkuja, että eivät kestä virassaan vuottakaan ennen eroamistaan epäluottamuksen tähden.
Moisesta tilastosta voi kuitenkin tehdä vielä paljon vähemmän ja kestämättömämpiä johtopäätöksiä kuin referoidusta selvityksestä (josta siitäkään ei tieteellisesti kestävien johtopäätösten tekeminen onnistune), koska perusjoukko koostuu yhdestä yksilöstä. Tämän tiedät hyvin itsekin. Ihmettelen tätä epäanalyyttista provosoituneisuuttasi - eikös teidän miesten pitänyt hahmottaa asioita keskimäärin järkevämmin?
Omistaja nimittäköön hallitukseen ja sitä kautta yrityksen johtoon aivan kenet tahtoo - ei siinä kenellään pitäisi olla mitään sanomista. Jos nämä ovat miehiä niin mitä sitten? Jos ne ovat naisia niin edelleen mitä sitten? Jos naiset ovat parempia johtajia niin luulisi enemmistön johtajista olevan naisia?
Maailma ei ole vielä valmis. Se, miten asiat ovat, ei kerro ihannetilanteesta.
Naisten vähäisyyttä yritysten johdossa vähentää tilastollisesti se seikka, että he ovat naisia. Kyllä. Eli koska naiset saavat lapsia ja ovat keskimäärin poissa juuri silloin kun ammatillista kokemusta hankitaan (johtajiksi kasvetaan) niin paikat vievät miehet. Akateeminen kolmekymppinen nainen on työnantajalle niin epävarma sijoitus, ettei niitä uskalleta palkatakaan saati että herrahissiin pistettäisiin. Näinollen on vain hyväsyttävä, että naisjohtajia tulee jatkossakin olemaan vähemmän kuin miehiä (ellei sitten naisilla ole joitain muita avuja, jotka vähintäänkin kompensoivat lapsiriskin).
Tai ellei lasten kanssa kehittyneitä ominaisuuksia aleta nähdä myös johtajan tehtävissä arvokkaina, mitä ne hyvin saattavat olla. Tämä siis nykynaisten kohdalla, jotka vielä selvästi miehiä useammin ovatkin viettäneet aikaa lastensa kanssa uralla etenemisen sijaan. Tulevaisuudessa ihanteena pitäisin sitä, että vastuut perhe- ja työelämässä jakautuisivat tasaisemmin, jolloin sekä miehet että naiset pääsisivät kehittymään ihmisinä mahdollisimman monipuolisesti (jolloin uskoisin heistä tulevan entistä parempia johtajia).
Toinen vähintään yhtä merkittävä seikka on, että naiset hakeutuvat keskimäärin paljon miehiä enemmän "pehmeämmille" alolle kuten sairaanhoitajiksi, sosiaalitädeiksi, opettajiksi tjsp. mistä harvemmin megakorporaatioiden johtoon noustaan.
Totta, mutta naisjohtajien suhteellinen määrä on kuitenkin pienempi kuin naistyöntekijöiden suhteellinen määrä lähes alalla kuin alalla. Tästä ilmiöstä tässä on tarkoitus puhua.
Yksilötasolla ylläoleva ei kuitenkaan päde. Noin keskimäärin päästäkseen johtajaksi pitää tehdä aivan homona duunia ja omistautua työlleen tavalla, jota en usko monenkaan täällä edes kykenevän käsittämään: Yksittäinen nainen voi tulla johtajaksi uhraamalla perheen, vapaa-ajan ja muun, mikä mitä todennäköisemmin merkitsee myös sitä, ettei tee lapsia. Uskon noin keskimäärin elämän oikeudenmukaisuuteen niin, että totaalinen omistautuminen palkitaan. Nykytilannetta voisin tulkita niin, että omistautuminen on miehelle helpompaa ja miehet myös omistautuvat työlleen enemmän.
Totaalinen omistautuminen palkitaan? Sanoisin ennemmin: omistautuminen palkitaan. Mies, joka valitsee omistautua yksinomaan työlleen, ehkä palkitaan sillä sektorilla - mutta perhe-elämän suhteen palkinto menee tällöin täysin sivu suun. Optimaalista? Lisäksi olosuhteet muuttuvat jatkuvasti. Yritysten johtamistehtävissäkin vaaditaan kovenevassa kilpailussa yhä enemmän ja monipuolisempaa kapasiteettia - usein sellaista, jota ei ole mahdollista hankkia pelkästään työtehtäville omistautumalla. Mitä kokonaisvaltaisemmin henkilö on kiinnostunut kehittämään itseään ihmisenä, sitä todennäköisemmin hän on arvokas myös yrityselämässä.
On muuten minusta kummaa, että demaritasa-arvon lipunkantajat joka jumalan yhteydessä urputtavat, etteivät ilkeät omistajat ajattele mitään muuta kuin loputonta ahneuttaan; jotenkin nyt sitten nämä riistokapitalistit eivät oivalla palkata naisia johtamaan yrityksiään, vaikka se olisi oikotie vielä suurempiin rikkauksiin. Jos siis naiset olisivat miehiä parempia johtajia.
Eivät ymmärrä - vielä. Eihän yrityksissä koskaan täydellisesti ja välittömästi ymmärretä tehdä niitä muutoksia, jotka johtaisivat suurimpaan mahdolliseen menestykseen. Inhimillinen ajattelu on aina epätäydellistä ja jossain määrin kaavoihin kangistunutta. Tarkoitukseni ei suinkaan ole tässä (tai missään) kritisoida markkinatalouden toimintaa vaan sen optimaalista toimivuutta rajoittavaa inhimillistä ajattelua - ja siinä taas riittänee kritisoitavaa maailman tappiin asti.
Tämän kaltaiset selvitykset lienevät lähtölaukaus sille, että aihe alkaa kiinnostaa laajemminkin ja sitä ehkä aletaan jopa tutkia - minkä seurauksena ymmärrys sitten lisääntyy. En muuten tietääkseni yrittänyt väittää naisten olevan yleisesti ottaen johtajina
miehiä parempia tämän selvityksen perusteella, vaan että naisen on johtotehtäviin päästäkseen oltava keskimäärin miestä pätevämpi. Minusta olisi järkevintä olettaa, että naiset ja miehet ovat johtajina keskimäärin yhtä hyviä - ja että erittäin hyvä johtaja tarvitsee työssään niin naisille kuin miehillekin tyypillisiä ominaisuuksia (puhun nyt siis myönteisistä, en kaikista sukupuolivärittyneistä ominaisuuksista). Mustavalkoisen mutta helposti hahmotettavan sukupuolikysymyksen lisäksi ongelmana voidaan pitää myös esimerkiksi sitä, ettei johtajiksi haluta palkata miehiä, joilla on naisellisiksi koettuja ominaisuuksia - riippumatta heidän pätevyydestään tehtävään.
EveryWoman kirjoitti:
Usein naisten vähyyttä johtotehtävissä perustellaan sillä, että heissä on kerta kaikkiaan vähemmän johtajiksi sopivia yksilöitä kuin miehissä. Osittain uskon tuohon itsekin
Siis mitä tapahtui sille jargonille, ettei ole olemassa mitään mies- ja naisominaisuuksia vaan me kaikki ollaan vaan yksilöitä?
Olen aiemminkin selittänyt sinulle tätä näennäisesti ristiriitaista hahmotustapaani. Otetaan uusinta:
- keskimääräisen miehen ja keskimääräisen naisen välillä on nykytodellisuudessa havaittavia luonne-eroja
- miehen ja naisen välillä on myös fysiologisia eroja, ja koska ihmisen psykologia on aina tavalla tai toisella yhteydessä hänen fysiologiaansa, mies ja nainen eivät koskaan voi olla psykologisesti täsmälleen samanlaisia
- suurin osa miesten ja naisten välisistä luonne-eroista on kuitenkin kulttuurisia, mikä merkitsee sitä että ne voivat hyvin myös muuttua ja sekoittua
- jos tarkastellaan miehiä ja naisia yksilöinä ja heidän yhteiskunnassa elämiseen liittyviä vaikeuksiaan, on varsin helppo huomata että suuri osa näistä kulttuurisista eroista on keinotekoisia, sikäli kun henkilöiden omaa ideaalia ja kokemusta itsestään voi pitää mittarina

yksilöt ovat keskenään kokonaisvaltaisesti arvioituna enemmän erilaisia kuin sukupuolet keskenään, jos pitäydytään em. "todellisien" luonteenpiirteiden tarkastelussa

voidaan sanoa (ja toisinaan yksinkertaisuuden vuoksi sanonkin), että miehet ja naiset vielä toistaiseksi käyttäytyvät keskimäärin toisistaan poikkeavilla tavoilla, mutta omasta mielestäni miehissä ja naisissa on todellisia luonne-eroja selvästi vähemmän kuin näiden käyttäytymismallien perusteella voisi olettaa; tämän vuoksi sanon toisissa yhteyksissä etteivät miehet ja naiset nyt niin kovin erilaisia ole (riippuu siis tilanteesta, kumpi malli on olennaisempaa ymmärtää).
Tässähän vanhan evoluutiopsykologiaharrastajan silmäkulma kostuu, kun vihdoin allekirjoitetaan se, että miesten ja naisten henkisissä ominaisuuksissa on tilastollinen ero.
Nimenomaan heidän
ominaisuuksissaan ei minusta ole sellaista eroa, joka ilmenisi tilastollisesti johdonmukaisella tavalla -
käyttäytymisessä sen sijaan eroja toistaiseksi löytyy.
Minä kun olen todellinen tasa-arvon kannattaja viimeiseen saakka niin olen sitä mieltä, että ei sillä ole mitään väliä onko johtaja mies vai nainen.
Ei minustakaan, kunhan tehtävän saa se henkilö, joka on siihen pätevin.
Edit: selvennys