Terveelliset ruokareseptit

Aktiviteettien suunnitteluun ja kertaukseen.
Herra Manala

Terveelliset ruokareseptit

Viesti Kirjoittaja Herra Manala »

Kaikkihan osaa tehdä hyvää ruokaa tuoreista elintarvikkeista yksinkertaisesti upottamalla ne kermaan ja voihin, mutta minkäslaisia kikkoja teillä on terveellisten, vähärasvaisten ja vähäkaloristen ruokien suhteen? On paljon haastavampaa saada terveellinen ruoka maistumaan hyvältä, kuin "korjata kermalla kaikki".

Tässä yksi kehittämäni pippurinen kastike, joka toimii varsin hyvin esimerkiksi pihvien kanssa.

½ litraa voimakasta lihalientä (esim. pääsiäislampaan liemi käy hyvin)
½ litraa rasvatonta maitoa
2rkl vehnäjauhoja
1-2dl turkkilaista jugurttia
1tl viinietikkaa
½tl rakuunaa
1tl ruohosipulia
1rkl rouhittua mustapippuria
ripaus minttua

Sekoita vehnäjauho kylmään maitoon, lisää se kattilaan ja kuumenna lihaliemen kanssa kiehuvaksi. Sekoita rakuuna, ruohosipuli ja minttu mukaan. Anna hiljalleen porista viitisen minuuttia välillä sekoittaen. Lisää turkkilainen jugurtti ja viinietikka keskenän sekoitettuna. Tarkista suola ja kastikkeen paksuus. Lisää lihalientä ja maizenaa tarvittaessa.

Lähes rasvatonta ja melko vähäkalorista. Ota se suuhun. Nam.
Bliss

Viesti Kirjoittaja Bliss »

En osaa antaa tarkkoja määriä, koska en juurikaan mittaile, vaan olen luova ruuanlaittaja...

*PASTAKASTIKE*

-Paistijauhelihaa
-Jauhelihamaustetta
-Pari sipulia
-Pari porkkanaa
-Valkosipulia maun mukaan
-1 prk valkosipulilla tai basilikalla maustettua tomaattimurskaa
-Kasvislientä (saa olla lihalientäkin)
-Persiljaa ja basilikaa (mielellään tuoretta)
-Pari rkl soijakastiketta
-Loraus balsamicoa

Paahda sipulit & jauheliha pannulla, murustele jauheliha ihan silpuksi, mausta jauhelihamausteella. Lisää tomaattimurska, karkeaksi raastettu porkkana ja viipaloidut valkosipulinkynnet, sekä pari dl kasvislientä. Anna kiehua hiljaksiin jonkun aikaa. Ripottele joukkoon soijakastike ja balsamico, sekä tuoreet silputut yrtit. Sekoita & maista.
Suolaa ei lisätä, sitä on soijassa ja jauhelihamausteessa ihan tarpeeksi.

Varsin rasvaton ja vähäsuolainen vaihtoehto, mausteita voipi käyttää oman maun mukaan...
Herra Manala

Viesti Kirjoittaja Herra Manala »

Bliss kirjoitti:Varsin rasvaton ja vähäsuolainen vaihtoehto

Juu, ne kalorit kun vaan tuppaa sitten pomppimaan niistä hiilareista, mitä siinä pastassa on. Muutenhan tuo kuulosti aika normaalilta pastakastikkeelta. Pastakastike as is on jo terveellistä ja rasvatonta ilman light-versioitakin, kunhan se vain tehdään hyvästä lihasta niinkuin esimerkissäsi.
Bliss

Viesti Kirjoittaja Bliss »

Herra Manala kirjoitti:
Bliss kirjoitti:Varsin rasvaton ja vähäsuolainen vaihtoehto

Juu, ne kalorit kun vaan tuppaa sitten pomppimaan niistä hiilareista, mitä siinä pastassa on. Muutenhan tuo kuulosti aika normaalilta pastakastikkeelta. Pastakastike as is on jo terveellistä ja rasvatonta ilman light-versioitakin, kunhan se vain tehdään hyvästä lihasta niinkuin esimerkissäsi.


Juu, se on toki ihan totta, pasta = pelkkiä hiilareita. Asiaa voi yrittää korjata käyttämällä muuta kuin vitivalkoista pastaa, tosin se ei kyllä hiilaritilannetta pelasta, vaikuttaa lähinnä kai omatuntoa puhdistavasti...
Avatar
Vaola
Kitisijä
Viestit: 4494
Liittynyt: 15.08.2005 10:36
Paikkakunta: pois

Viesti Kirjoittaja Vaola »

Mä olen tehnyt pastaruokia siten, että joko tonnikala- tai jauhelihakastikkeen sekaan oon heittänyt hieman ruispastaa ja antanut sitten kypsyä sinne sekaan. Mutta vain n. 1/4 annosta per ruokailija. On riittänyt ainakin meillä ihan hyvin tyydyttämään sen pastan tarpeen.

Yleensä nykyisin teen jauhelihakastikkeen kuten Blisskin, nyrkkisääntönä se että yhtä paljon kasvisraastetta kuin jauhelihaakin - yleensä muutama porkkana ja kokonainen kesäkurpitsa. Sekaan olen vielä lisännyt pari pussia suikalejuureksia (ei perunaa), maustanut esim. tabascolla, salsalla tai tacomausteella ja nauttinut vähärasvaisen Creme fraiche-silmän ja guaqamolen kanssa.

Tässä vielä yksi resepti jauhelihalle:

Keitto

400 gr vähärasvaista jauhelihaa
1 pss vihreitä papuja
1 prk rainbow säilöttyjä paprikasuikaleita
2 pss suikalejuureksia
1 prk valio 5% fraichea
kasvisfondia tai -liemikuutioita ja muita mausteita

Kypsennä jauheliha kattilassa ja lisää puoli kattilallista vettä. Lisää juurekset, paprikat, pavut, mausteet ja kypsennä. Lisää fraiche ja anna muhia kannen alla miedolla lämmöllä vielä hetkonen.
"Never wrestle with a pig. You get dirty and besides the pig likes it. -George Bernard Shaw
Vastaa Viestiin