Sivu 1/2

Sudden Blue Screen of DEATH

Lähetetty: 27.12.2005 10:45
Kirjoittaja AarneAnkka
Nyt vähän huolettaa ja ottaa päähän. Koneeni tuntuu blue screenaavan ilman mitään helposti havaittavaa syytä tämän tästä. Ennen luulin sen johtuvan jostain kaatuilevasta Java-softasta, mutta en aja sellaisia nykyisin (= uninstalloin Azureuksen).

Koneeseeni on asennettu AVG Anti-Virus joka päivittää itsensä joka päivä. Windows on päivitetty säännöllisesti Windows Updatella. Vedin läpi Disk Checkin mutta levy/tiedostovirheitä ei löytynyt. Tämänaamuisen kaatumisen jälkeen huomasin että Thunderbirdin preferenssit ruudun asemoinnin suhteen olivat palautuneet alkuperäisiksi. Eli Registryssä ilmeisesti kosahtelee jotain.

Onko kellään mitään aavistuksia mikä tällaista kaatuilua saattaisi aiheuttaa? Kovalevy ratkeamassa?

Lähetetty: 27.12.2005 11:40
Kirjoittaja aasi
Minä en kovalevyä ihan ensimmäisenä epäilisi. Moderneissa levyissä tiedot sekä tiedonsiirto on kuitenkin varmistettu tarkistussummilla ja käyttöjärjestelmän pitäisi huomata ilman kaatumista mikäli levyltä tuleva data on korruptoitunutta.

Keskusmuistissa tapahtuvia bittien kääntymisiä taas ei normaaleissa työpöytäkoneissa huomata normaalisti mitenkään. Itse ajaisin muistitestiä muutaman tunnin tai jopa vuorokauden ajan, esimerkiksi Memtest86+:a.

Kityn palvelinpumppu taas alkaa oikuttelemaan mikäli prosessorituuletin on keränyt liikaa pölyä ja anturin kertoma lämpötila alkaa hipoa kahdeksaakymppiä, silloin huolellinen imurointi auttaa samantien.

Lähetetty: 27.12.2005 11:57
Kirjoittaja Bhven
Ootko asentanu uutta rautaa (muistia)tai uusia ohjelmia / ajureita viime aikoina? Koska oireet alkoivat?

Tee nyt ekaks vaikka niin , että sammutat koneen ja käynnistät uudestaan ja sit nappaat tehtävienhallinnan prosesseista screen shotin käynnistyksen jälkeen tähän tyyliin:

Kuva

ja postaat tänne niin saa jotain osviittaa onko sulla jotain turhaa taustalla pyörimässä ja niitä turhia prosesseja sitten tappamalla koneen toimintakin sitten vakautuu. Terv. nimim. XP:ssä ei ollut ikinä mitn toimintahäiriötä.

Lähetetty: 27.12.2005 11:59
Kirjoittaja Gattaca
Minähän en enää vaikuta täällä, mutta vakioselitys lähes kaikkeen on Windowsin rekisterin sekoaminen. Windows pitäisi uudelleenasentaa kerran vuodessa. Päälleasennuskin auttaa, yleensä vaaraton muille tiedostoille, parempi kumminkin alustaa levy ja vetää Windows puhtaalle pohjalle. Viisas on osioinut levynsä niin että Windows on omalla osiollaan, säilytettävät tiedostot omallaan ja säilyvät vaikka Ceen alustaa.

Lähetetty: 27.12.2005 12:32
Kirjoittaja AarneAnkka
ARGH! Se tapahtui taas! Tällä kertaa otin valokuvan blue screenistä. Siinä luki (muun muassa):

Koodi: Valitse kaikki

...

The problem seems to be caused by the following file: win32k.sys

PAGE_FAULT_IN_NONPAGED_AREA

...

Technical information:

*** STOP: 0x00000050 (0xF1022FA8, 0x00000000, 0xBF836B90, 0x00000002)

*** win32k.sys - Address BF836B90 base at BF800000, DateStamp 43446a58
...

Lähetetty: 27.12.2005 12:38
Kirjoittaja AarneAnkka
Aasi; Kiitos vinkistä. Täytyypä ajaa tuo muistitesti.

Bhven; En ole pitkään aikaan asentanut uutta hardista, ja Windows-installaatio on kaiken kaikkiaan aika vanha. Oireita on ollut ainakin puoli vuotta. Tässä screenshot prosessilistastani. Aika pitkä näköjään.

Kuva

Gattaca: Pitää todennäköisesti paikkansa. Pitäisiköhän vaan ottaa joululomaprojektiksi Wintoosan uudelleenasennus... *huokaus*

Lähetetty: 27.12.2005 12:46
Kirjoittaja sivustahuutaja
Aarne: outtasit itsesi tyylikkäästi tuolla kuvalla. Jos ei ollut tarkoitus, niin käväise photoshopin puolella.

Lähetetty: 27.12.2005 12:50
Kirjoittaja AarneAnkka
sivustahuutaja kirjoitti:Aarne: outtasit itsesi tyylikkäästi tuolla kuvalla. Jos ei ollut tarkoitus, niin käväise photoshopin puolella.
Prrrrr-hoplaa! :oops:

Nyt boottaan ja kokeilen tuota MemTestiä.

Lähetetty: 27.12.2005 14:23
Kirjoittaja AarneAnkka
MemTest on nyt pyörinyt aikansa (ja pyörii edelleen, kirjoitan nyt eri koneelta), ja yksi vinoutunut bitti sieltä tuntuu löytyneen. Olisiko tuo näiden kaikkien virheiden takana?

Pitääkö ostaa uusi muistipiiri, vai olisiko mahdollista jotenkin varata / merkitä tuo osa muistia niin ettei sitä käytetä?

Lähetetty: 27.12.2005 14:41
Kirjoittaja Herra Manala
Tarkista huviksesi emolevyltä prosessorin vierellä olevien puolijohdekomponenttien kunto silmämääräisesti. Itselläni ilmeisesti tarpeisiini vajaakykyinen 350W virtalähde aiheutti turhan paljon tuskaa regulaattoripiiristölle, ja muutamat komponentit näyttivät ns. päästäneen savun karkuun. "Selittämättömät" BSOD:t ovat monesti kiinni juuri virransyötön ongelmista, jos kyllä myöskin keskusmuistista.

Kuva

Lähetetty: 27.12.2005 14:45
Kirjoittaja aasi
AarneAnkka kirjoitti:MemTest on nyt pyörinyt aikansa (ja pyörii edelleen, kirjoitan nyt eri koneelta), ja yksi vinoutunut bitti sieltä tuntuu löytyneen. Olisiko tuo näiden kaikkien virheiden takana?
Jokseenkin todennäköisesti.
Pitääkö ostaa uusi muistipiiri, vai olisiko mahdollista jotenkin varata / merkitä tuo osa muistia niin ettei sitä käytetä?
Linuxille on olemassa tuommoinen BadRAM-ominaisuus, jolla pystyy varaamaan muistialueita käytön ulkopuolelle. Pikaisesti googlettamalla vastaavaa ei tunnu Windowsille löytyvän, löysin ainoastaan keskusteluja joissa ko. mahdollisuutta kaivattiin.

Joillakin muistimerkeillä on elinikäinen takuu, kannattaa tarkistaa.

Lähetetty: 27.12.2005 15:52
Kirjoittaja AarneAnkka
aasi kirjoitti:Jokseenkin todennäköisesti.
Muistitesti on nyt pyörinyt vajaat kolme tuntia, ja virhuleita on löytynyt jo kolme, 3Mb:n, 228 Mb:n ja 495 Mb:n kohdalla. Koneessani on kolme 512 Mb:n muistipiiriä. Maalaisjärkeni sanoo että kaikki viat ovat yhdessä (ensimmäisessä?) muistipiirissä, mutta olenko väärässä?
Joillakin muistimerkeillä on elinikäinen takuu, kannattaa tarkistaa.
Onneksi kuitti löytyi. Katsotaan onko takuu voimassa. Kiitokset kaikille vastanneille neuvoistanne.

Manala; virtalähteeni tuskin on vajaakykyinen, se on suht' uusi ja tarkoituksella "ylimitoitettu". Katsoin emolevyä silmämääräisesti eivätkä komponentit näyttäneet kärähtäneiltä tahi kondensaattorit pullahtaneilta.

EDIT: Takuu (36kk) on voimassa, jee. Verkkokaupan huollosta suosittelivat testaamaan muistipiirit yksi kerrallaan (huokaus), ja tuomaan heille vialliset joiden tilalle sitten tilataan uudet (huokaus). No, kone onneksi toimii yhdelläkin muistipiirillä.

Lähetetty: 28.12.2005 1:39
Kirjoittaja nokkaelain
Herra Manala kirjoitti:Tarkista huviksesi emolevyltä prosessorin vierellä olevien puolijohdekomponenttien kunto silmämääräisesti. Itselläni ilmeisesti tarpeisiini vajaakykyinen 350W virtalähde aiheutti turhan paljon tuskaa regulaattoripiiristölle, ja muutamat komponentit näyttivät ns. päästäneen savun karkuun. "Selittämättömät" BSOD:t ovat monesti kiinni juuri virransyötön ongelmista, jos kyllä myöskin keskusmuistista.
Muutama vuosi sitten emolevyissä käytettiin myös luvattoman huonolaatuisia kondensaattoreja. Edellisessä työkoneessa regulaattoripiirien viereiset elkot olivat ns. huonossa hapessa: yksi oli räjähtänyt siten, että joka puolella oli jotain jauhetta ja kotelon vastakkaisessa seinässä näkyi räjähdyksen "purkausjäljet". Omastakin Epoxin SocketA-emosta olivat kypsässä reilun vuoden iässä n. 20 kondensaattoria vuotaneet (tuolla hyllyssä odottamassa, että kolvaisin 5 lisää, jos jostain löytyisi sopivat). Oireina oli tuossakin vähitellen lisääntyvät BSOD:t.

Lähetetty: 28.12.2005 7:32
Kirjoittaja Herra Manala
nokkaelain kirjoitti:Omastakin Epoxin SocketA-emosta olivat kypsässä reilun vuoden iässä n. 20 kondensaattoria vuotaneet (tuolla hyllyssä odottamassa, että kolvaisin 5 lisää, jos jostain löytyisi sopivat). Oireina oli tuossakin vähitellen lisääntyvät BSOD:t.
Joo. Minä olen EP8KHA+:n onnellinen omistaja. Odottelee tuolla hyllylaatikossa, että...

Lähetetty: 28.12.2005 11:37
Kirjoittaja AarneAnkka
Nyt alan olla ymmälläni. Olen testannut jokaista piiriä yksi kerrallaan useita tunteja, eikä virheitä ole löytynyt. Olisikohan vika sitten emolevyn muistikannassa eikä muistipiireissä?

Lähetetty: 29.12.2005 8:18
Kirjoittaja Herra Manala
AarneAnkka kirjoitti:Nyt alan olla ymmälläni. Olen testannut jokaista piiriä yksi kerrallaan useita tunteja, eikä virheitä ole löytynyt. Olisikohan vika sitten emolevyn muistikannassa eikä muistipiireissä?
Ehkäpä muistipiirit olivat vain hieman huonosti kiinni, tai muusta syystä saivat hieman huonon kontaktin jostain päästä? BSOD:n ja muiden outojen ilmiöiden kohdalla kannattaa tosiaan ensimmäiseksi tarkistaa liitännät (savun hälvettyä). Muistit ja näytönohjain ihan ensimmäisenä. IDE-liittimet, PCI-kortit ja kaikki muut kaapelit heti perässä. Paineilma/aerosolipullo ei ole välttämättä ihan huono ostos sekään.

Lähetetty: 31.12.2005 11:30
Kirjoittaja AarneAnkka
Jep.. piirien irroittamisen, kantojen puhtaaksi puhaltelun ja piirien takaisin asentamisen jälkeen ei kone ole ainakaan toistaiseksi kaatuillut. Taisikin olla vain pölyä / hapettumista / huono kontakti.

Lähetetty: 31.12.2005 20:03
Kirjoittaja Bhven
AarneAnkka kirjoitti:Jep.. piirien irroittamisen, kantojen puhtaaksi puhaltelun ja piirien takaisin asentamisen jälkeen ei kone ole ainakaan toistaiseksi kaatuillut. Taisikin olla vain pölyä / hapettumista / huono kontakti.
Hyvä jos auttoi.

Huomasin, että sulla ei ollut tossa task listassa 'show processes from all users' niin sanotusti 'greyed out' eli käytät windowsia normaalikäytössä adminoikeuksilla? Ei ehkä kannattaisi, vaan kannattaa luoda toinen käyttäjätili, jolle annat adminoikeudet ja rajoitat nykyisen tilisi käyttöoikeuksia.

Sen lisäksi voit varmaankin disabloida windowsin oman palomuurin, koska sulla on zonealarm. Se haittaa usein nettipelaaamista, mut jos et pelaa niin ei väliä.

Aika hurjasti muistia käytössä heti käynnistyksen jälkeen (422M). Mielestäni paljon turhia autoupdatepalikoita taustalla mm jusched.exe. Mutta jos ne ei sua haittaa niin hyvä niin. iexplorea ihmettelen. Käytätkö Exploreria surffaamiseen?

Erikoismaininta folding at homesta. Two thumbs up.

Lähetetty: 02.01.2006 0:00
Kirjoittaja AarneAnkka
Bhven kirjoitti:Huomasin, että sulla ei ollut tossa task listassa 'show processes from all users' niin sanotusti 'greyed out' eli käytät windowsia normaalikäytössä adminoikeuksilla? Ei ehkä kannattaisi, vaan kannattaa luoda toinen käyttäjätili, jolle annat adminoikeudet ja rajoitat nykyisen tilisi käyttöoikeuksia.
Miksi näin? (n00b question)
Sen lisäksi voit varmaankin disabloida windowsin oman palomuurin, koska sulla on zonealarm.
Mutta kun se on poissa päältä. Näkyikö se prosessilistan perusteella olevan päällä?
Mielestäni paljon turhia autoupdatepalikoita taustalla mm jusched.exe.
Mistä tuo sitten disabloidaan? Sitä ei näy StartUp-hakemistossa. Koneeni tuntuu muuten pitävän omituisen pitkän tauon bootatessaan ennen kuin se lataa viimeiset palikat (mm. Wacomin ajuri) muistiin.
iexplorea ihmettelen. Käytätkö Exploreria surffaamiseen?
Voishan sitä Firefoxiakin käyttää, mutta... *olkain kohautus*
Erikoismaininta folding at homesta. Two thumbs up.
Ajatus siitä että koneestani yli jäävä prossuaika menee hyvään tarkoitukseen tuntuu hyvältä.

Lähetetty: 02.01.2006 3:46
Kirjoittaja Herra Manala
AarneAnkka kirjoitti:Ajatus siitä että koneestani yli jäävä prossuaika menee hyvään tarkoitukseen tuntuu hyvältä.
Niin minustakin. Ongelma vaan on siinä, että sitä ylimäärästä prossuaikaa tehdään virrankulutuksen kustannuksella. Nämä nykyajan tietokoneet kun kuluttavat pahimmillaan jopa yli 300 wattia sähköä täydellä kuormalla siinä missä idlellä tehontarve saattaa jäädä jopa alle puoleen.

Moni pitää 200w valaistuksen päällä pitämistä energiarosvouksena, mutta moniko ajattelee paljonko se pöydän alla huriseva matolaatikko oikeasti kuluttaakaan? Pelkkä Intelin prosessori saattaa kuluttaa kuormitettuna 130W. Tähän kun lisätään emolevyn, muistipiirien, näytönohjaimen, kiintolevyjen ja muun hardiksen tehontarve, ollaan aika äkkiä suun mutruun vääntävissä lukemissa. Ja ne virtalähteethän eivät ole hyötysuhteeltaan mitään kovin upeita laitteita nekään. 200W vaativa kokoonpano saattaakin imaista 300W seinästä.

250W rasiasta ottava kone kuluttaa 2190kWh vuodessa, joka tehnee nykyisillä sähkönhinnoilla yli sadan euron verran lisäkustannuksia vuodessa. Ei siis tee juuri mieli pyörittää konetta 24/7 päällä etsimässä älyllistä proteiiniketjua edes ulkoavaruudesta, vaikka hyväntekijä haluaisinkin olla. Tietysti jos kämpässä on jo muutenkin sähkölämmitys, lisäkustannuksia ei hirveästi pitäisi aiheutua. Nimittäin lämmöksihän se kulutettu energia joka tapauksessa muuttuu.

Lähetetty: 02.01.2006 9:28
Kirjoittaja AarneAnkka
Kappas. Olen tähän asti luullut että tehon mukaan vaihteleva sähköntarve pätee vain kannettaviin tietokoneisiin, siksi en ole pitänyt FAHhia päällä läppärissäni. Mutta jos se pätee pöytämikroihinkin niin siinä tapauksessa en ihmettele kasvaneita sähkölaskujani...

Koneen päällä pitäminen 24 tuntia kuluttaa kuulemma saman verran sähköä kuin sähkösaunan lämmittäminen kerran.

Ihan älytönhän tämä graffakiihdytintrendi joka tapauksessa on. Eikö grafiikkakiihdyttimen tehoa voi nostaa millään muulla tavalla kuin nostamalla kellotaajuutta (ja siten sähkönkulutusta)?

Lähetetty: 02.01.2006 9:42
Kirjoittaja AarneAnkka
AarneAnkka kirjoitti:Ihan älytönhän tämä graffakiihdytintrendi joka tapauksessa on. Eikö grafiikkakiihdyttimen tehoa voi nostaa millään muulla tavalla kuin nostamalla kellotaajuutta (ja siten sähkönkulutusta)?
Pääsin juuri ihmettelemästä kun törmäsin tähän artikkeliin:
http://www.gotw.ca/publications/concurrency-ddj.htm

Moniprosessointi / multithreading tulee olemaan yhä vahvemmin esillä tulevaisuudessa. Se tuonee harmaita hiuksia kaikkien ohjelmoijien päähän, sillä ohjelmoinnin perusperiaatteita on pohdittava hieman uusiksi.

Lähetetty: 03.01.2006 11:35
Kirjoittaja Herra Manala
AarneAnkka kirjoitti:Ihan älytönhän tämä graffakiihdytintrendi joka tapauksessa on. Eikö grafiikkakiihdyttimen tehoa voi nostaa millään muulla tavalla kuin nostamalla kellotaajuutta (ja siten sähkönkulutusta)?
Johan me ollaan pari vuotta oltu tilanteessa, jossa kellotaajuuksia ei enää voida juuri nostaa. Tehoa voidaan lisätä (sekä CPU:issa että GPU:issa) myös rinnakkaisilla ytimillä sekä ytimien sisäisten rinnakkaisten suoritinputkien määrää kasvattamalla. Tämä kuitenkin lisää sähkönkulutusta siinä missä kellotaajuuden nostaminenkin. Taikakaava hyötysuhteeseen onkin MHz/W, mutta sitä ei pystytä parantamaan käytännössä muuten kuin transistoritekniikkaa kutistamalla. Nykyään liikutaan 90nm-ballparkissa, mutta tässä pienennyskisassakin alkaa tulla rajat vastaan nykytekniikalla.

Täytyy kyllä myöntää että 90nm:n Athlon 64 3000+ Veniceni käy aika uskomattoman viileänä vaikka on perus boxed-mallia tuulettimineen. Alle 40 asteen idlellä, ja rasituksessakin noin 45:ssä, tosin CPU-tuulettimen hieman kasvattaessa automaattisesti nopeuttaan rasituksen lisääntyessä. Wanha Athlon XP 1700+:ni kävi hopeatahnasta ja isosta aftermarket-tuulettimestaan huolimatta jo idlelläkin 50:ssä asteessa ja rasituksessa lähellä 55:ttä. Vaan eipä tämä 3000+ ole käytännössä paskaakaan nopeampi esimerkiksi mp3-enkoodauksessa tai videoeditoinnissa, vaikka prosessoriveljeksillä on ikäeroa yli kolme vuotta.

Ja kyllä joo, nämä prosessorithan tiputtavat kellotaajuuttaan heti kun tehoa ei vaadita, ihan samalla tavalla kuin läppärissäkin. Jopa nuo wanhat Athlon XP-tuoteperheen prosessoritkin kuluttavat paljon enemmän virtaa tehokäytössä, jonka voi päätellä jo tuosta ytimen lämmön lisääntymisestäkin, tottakai. Hommaa huviksesi ohjelma nimeltään speedfan, se näyttää koneesi komponenttien lämpötilat sekä tuulettimien pyörimisnopeudet, mikäli emolevy ja tuulettimet sitä tukevat. Siitä vaan katselemaan nouseeko CPU:n lämpötilat kun lyöt kuormaa päälle.

Onkos sinulla muuten erillistä tuuletinta kiintolevyille? Täysillä huutava CPU kun osaltaan saattaa nostaa kotelon lämpöä kohtuullisesti, ja kiintolevyt ovat aika hurjia tiiliskiviä tekemään ja varastoimaan lämpöä itsekin. 50 asteessa pyöriville levyille ei kannata odottaa ihan järjetöntä elinikäennustetta. Verrantona voin mainita, että omassani levyt pysyvät lämmöiltään 28-32 asteen välillä.

Lähetetty: 03.01.2006 12:17
Kirjoittaja AarneAnkka
Herra Manala kirjoitti:Onkos sinulla muuten erillistä tuuletinta kiintolevyille?
Kotelossa (alumiininen Super LanBoy) on iso tuuletin siinä kiintolevyjen alla. Luotan siihen että ne jäähdyttävät kiintolevyjä tarpeeksi. *koputtaa puuta*

Lähetetty: 03.01.2006 17:54
Kirjoittaja Bhven
AarneAnkka kirjoitti: Miksi näin? (n00b question)
Jos kone saa tartunnan fiirukset eivät saa koko konetta hallintaansa, koska rajoitetussa tilassa ei voi terminoida prosesseja ja lisätä tai poistaa ohjelmia.
Mutta kun se on poissa päältä. Näkyikö se prosessilistan perusteella olevan päällä?
alg.exe viittasi tähän mutta en sitten osaa sanoa miksi se olisi päällä ilman palomuuria. Jaettu internet-yhteys useamman koneen kanssa?
Mistä tuo sitten disabloidaan? Sitä ei näy StartUp-hakemistossa. Koneeni tuntuu muuten pitävän omituisen pitkän tauon bootatessaan ennen kuin se lataa viimeiset palikat (mm. Wacomin ajuri) muistiin.
Yleensä ohjelmien preferences/options valikoissa löytyy mahdollisuus disablointiin. Joidenkin ohjelmien kohdalla joutuu raiskaamaan suoraan rekisteriä. Googlella löytyy prosessin nimellä ohjeet, jos jaksaa nähdä vaivan ja ylimääräiset prosessit häiritsee.
Voishan sitä Firefoxiakin käyttää, mutta... *olkain kohautus*
Nythän on juuri löydetty tuo WMF haavoittuvuus, joka exploreria käytettäessä saastuttaa koneen suoraan jos vain käy sellaisella nettisivulla, jolla saastunut kuvatiedosto sijaitsee. Firefox ja Opera sentään kysyvät käyttäjältä ensin haluaako ladata WMF tiedoston koneelleen.

Kannattaa lukea tämä blogi (aikajärjestyksessä alhaalta ylös)
http://www.f-secure.com/weblog/#00000752

Kannattaa suorittaa tuo regsrv32 komento muutenkin ja asentaa tuo hotfix vaikka käyttäisi muuta selainta kuin exploreria.