Sivu 1/2

Suola- ja pippurimyllyt

Lähetetty: 06.12.2005 0:40
Kirjoittaja Herra Manala
Omistatko suola- tai pippurimyllyä? Pidätkö moisia kapistuksia tärkeinä vai ainoastaan snobien hömpöttelynä? Mitä sinä laitat myllyihisi?

Itseltäni löytyy noin desin vetoinen akryylinen suolamylly jossa majailee jozon gourmetsuolaa. Sen kaverina on vähän isompi puinen pippurimylly, jossa elää ihan tavallisia kokonaisia mustapippureita. Pidän myllyjä tärkeänä osana mitä tahansa ruoanlaittoa enkä luopuisi niistä kovin helpolla.

Lähetetty: 06.12.2005 0:44
Kirjoittaja Patz
Aah, ihan lempiaiheita! Omistan kaksi pippurimyllyä, joista toinen nyt käytössä. Koneiston tulee olla hyvä ja mylly sisältää mustapippureita. Suolamyllyssä suosin Jozon myllysuolaa. Molemmat myllyt käytössä päivittäin, enkä juuri muita mausteita perusmättöihin lisäile, vaan maku tulee hyvistä raaka-aineista.

Saatasko vielä veitsikeskustelu aikaseks?

Lähetetty: 06.12.2005 0:44
Kirjoittaja Dumari
Löytyy kummatkin, tämä Snobi osti hulluilta päiviltä. (tiedän, joo tiedän..)

Re: Suola- ja pippurimyllyt

Lähetetty: 06.12.2005 0:46
Kirjoittaja Meik
Vaimo sanoi joskus ravintolassa (kesähelle, kangasta yllä vähemmän kuin nimeksi), että "tota en pystyis salakuljettamaan täältä ulos". Sen jälkeen se(llainen) on kuulunut keittiön vakiovarusteisiin.

Suolaa en ruokaan kovinkaan usein lisää, joten mitä sitä myllyttämään.

Lähetetty: 06.12.2005 0:46
Kirjoittaja Lolita
Mulla ei ole, mutta hankin kyllä kohta puoliin. Koen molemmat tarpeellisiksi.

Edit: Veitsistä on käytössä Victrinoxen iso kokkiveitsi. Muuten hyvä, mutta isompi työlauta pitäisi löytää, mieluiten ei puinen. Myös saman valmistajan fileerausveitsi on käytössä joskus harvoin. 210 markkaa näyn niistä maksaneen yhteensä.

Lähetetty: 06.12.2005 0:49
Kirjoittaja SingleMalt
4 kpl. Mustapippuri, valkopippuri, chili ja sekoitus jossa on vihreitä yrttejä, valkosipulia ja chiliä. Suolamylly puuttuupi.

Lähetetty: 06.12.2005 0:53
Kirjoittaja Exsat
Pippurimylly on, suolamylly hankintalistalla.

Lähetetty: 06.12.2005 2:13
Kirjoittaja AarneAnkka
Mustapippuri- ja suolamylly löytyy. Peugeot-merkkisiä, läpinäkyvää pleksiä (tai akryylia?). Ostin vanhemmilleni lahjan joka heillä olikin jo. En saanut siitä kaupassa rahoja takaisin, vaan minun piti ottaa jotain vastaavan arvoista tilalle, joten otin nuo myllyt.

Pippurimyllyn idean ymmärrän sillä pippurit säilyvät paremmin ehjinä kuin rouhittuna, mutta mikä se suolamyllyn idea on?

Lähetetty: 06.12.2005 2:16
Kirjoittaja Enthu
ei löydy kumpaakaan köyhä kun olen

Lähetetty: 06.12.2005 2:21
Kirjoittaja AarneAnkka
Kyllä: suolamylly on snobien hömpöttelyä. Suola on mineraali joka ei muutu miksikään vaikka sitä miten kauan säilyttäisi. Suolan jauhaminen myllyssä ei tee siitä yhtään tuoreempaa. Asia olisi tietenkin toisin jos kaupasta ei saisi kuin karkeaa suolaa jota pitäisi jauhaa. Mutq ei.

Mutta kai sitä on silti ihan kiva räikätä siinä pannun / kattilan yläpuolella.

Lähetetty: 06.12.2005 2:42
Kirjoittaja Hebuli
Meinasin jo kysyä mihin ihmeeseen tarvitsee suolamyllyä, mutta Aarne vastasikin jo ansiokkaasti. Yksi pippurimylly on, mustapippuria sisällä.

Kahvimyllyä ei ole, vaikka itsejauhettua kahvia niin kehutaankin. Murukahvi rules ok, saa siitäkin ne päivittäiset kofeiinit.

Lähetetty: 06.12.2005 2:47
Kirjoittaja Lolita
Kahvimylly löytyy täältäkin ja parhaat yövieraat saa vastajauhettua kahvia.

Lähetetty: 06.12.2005 3:48
Kirjoittaja Herra Manala
Hebuli kirjoitti:Meinasin jo kysyä mihin ihmeeseen tarvitsee suolamyllyä, mutta Aarne vastasikin jo ansiokkaasti.
Ei minusta.

Parhaimman makuisia suoloja ei yksinkertaisesti saa valmiiksi pienikiteisessä muodossa, kuten merisuolaa ja kaivossuolaa (gourmet-suolaa). Eroa maussa on reippaanlaisesti tavalliseen kitkeränpistävään jodioituun halpisruokasuolaan verrattuna. Suolaa tulee kuitenkin käytettyä niin vähän, että voin hyvin ostaa sen 50 sentin ruokasuolapurkin sijaan 3 euron gourmetsuolapurkin kerran vuodessa, ja käyttää samaa suolaa sekä suurikiteisenä esim. kalalle ja jauhaa sen pienikiteiseksi myllyllä muuhun käyttöön.

Kyse ei siis ole snobbailusta vaan ihan puhtaasta makuasiasta. Verrokiksi toki löytyy kaapista myös se normaali kilon ruokasuolapurkki. Sitä vain tulee käytettyä kovin vähän. Se lähinnä toimiikin ainoastaan täytevarastona ruokapöydässä olevalle suolasirottimelle. Epäilen kyseisen suolapurkin ehtyvän aikaisintaan noin vuonna 2010...

Ja pippureissahan on öljyä joka höyrystyy ilmaan pippurin rikkoonnuttua. Tämä öljy antaa mustapippurille sen oman potkunsa. Kyse ei niinkään ole suoranaisesti säilyvyydestä, vaan valmiiksi jauhettu mustapippuri ei yksinkertaisesti vain maistu samalta. Siitä on auktoriteetti karannut.

Lähetetty: 06.12.2005 4:04
Kirjoittaja Quarter
Omistan läpinäkyvät muoviset myllyt jotka sain lahjaksi. Kääntökahva on vanhan vesihanan näköinen. Hianot. Mustapippureita ja karkeaa merisuolaa myllyt täynnä. Käytän lähes päivittäin.

Lähetetty: 06.12.2005 11:26
Kirjoittaja Aito_Johanna
En tiennyt, että suolamyllyjä on olemassa. Pippurimylly olisi kiva omistaa. En ole niin hienoaistinen kulinaristi, ettenkö olisi tyytyväinen valmiiksi jauhetulla mustapippurilla maustetun ruoan makuun, mutta pippurimylly on tunnelmallinen. Sitä pyörittäessä kuuluu mukava rouhaisu.

Lähetetty: 06.12.2005 11:37
Kirjoittaja SingleMalt
Herra Manala kirjoitti:Ja pippureissahan on öljyä joka höyrystyy ilmaan pippurin rikkoonnuttua.
Mainittakooot vielä että mustapippuri, valkopippuri ja viherpippuri ovat saman kasvin marjoja, jotka on vain kerätty eri kyypsyasteisina.
Viherpippuri on kerätty raakana, mustapippuri puolikypsänä, ja valkopippuria saadaan kun kypsät pippurihedelmät liotetaan vedessä ja kuivataan.

Lähetetty: 06.12.2005 11:38
Kirjoittaja aasi
Pippurimylly löytyy, aika vähällä käytöllä tosin.

Lähetetty: 06.12.2005 14:32
Kirjoittaja urpiainen
Molemmat on ja käytän niitä aktiivisesti, lähinnä Manalan ja Aito_Johannan mainitsemista syistä. Omistan kuitenkin vain kaksi myllyä: toisessa on merisuolaa ja toisessa kokoamani sekoitus pippureita (musta-, puna- ja viherpippureita). Pidän tällaisesta pippurisekoituksesta, mutta monesti kaipaan myös puhdasta musta- ja valkopippuria. Ja kuten Manala väkevästi todistaa, ei valmis rouhe suinkaan aja samaa asiaa kuin käyttötilanteessa rouhittu. Niinpä edessä lienee ainakin kahden lisämyllyn hankinta.

Lähetetty: 06.12.2005 14:41
Kirjoittaja Bluntly
Kolme myllyä löytyy hyllystä. Musta- ja valkopippurille sekä karkealle merisuolalle. Myllyt ovat IKEAsta ostettuja, mutta harvinaisen toimivia tuon puljun tuotteiksi.

Mustapippuria kuluu melkoisesti, valkopippuria käytän ainoastaan voileipiin ja lohelle ja suolaa ei kulu juuri yhtään mutta en kuvittelisikaan käyttäväni "ruokasuolaa" mihinkään, karseaa kamaa.

Lähetetty: 06.12.2005 14:57
Kirjoittaja annepa
Omistan pippurimyllyn. Se oli pakko ostaa koska se on kuoreltaan teräksinen ja näyttää dildolta jonka yläpäässä on nänni. Se on aika härski kyllä. Visuaalisin perustein tehdystä ostopäätöksestä huolimatta mylly ajaa asiansa ruuanlaittonsa erittäin mallikkaasti ja siinä on 25v takuu. HeiRol.

Lähetetty: 06.12.2005 15:12
Kirjoittaja ninnithequeen
Eipä löydy, mutta tässäpä oiva vinkki Joulupukille. Mamma tahtoo pipurimyllyn.

Suolamylly kuulostaa vähän turhalta. Meille ei osteta kuin pan-suolaa, ja senkin käyttö on vähäistä.

Lähetetty: 06.12.2005 15:48
Kirjoittaja Patz
ninnithequeen kirjoitti:tässäpä oiva vinkki Joulupukille
Myös tälle tontulle saa lahjoittaa jouluna kaksi sellaista iiisoa, viinipulloa jäljittelevää myllyä. Ainakin Stocka myy.. *vink, vink*

Lähetetty: 06.12.2005 15:49
Kirjoittaja AarneAnkka
Herra Manala kirjoitti:Parhaimman makuisia suoloja ei yksinkertaisesti saa valmiiksi pienikiteisessä muodossa, kuten merisuolaa ja kaivossuolaa
Miksei?

Onkohan kyseessä suolamyllyjen valmistajien salaliitto? :twisted:

Lähetetty: 06.12.2005 16:58
Kirjoittaja Herra Manala
AarneAnkka kirjoitti:
Herra Manala kirjoitti:Parhaimman makuisia suoloja ei yksinkertaisesti saa valmiiksi pienikiteisessä muodossa, kuten merisuolaa ja kaivossuolaa
Miksei?

Onkohan kyseessä suolamyllyjen valmistajien salaliitto? :twisted:
Toisin kuin aiemmassa viestissäsi väitit, minulla on sellainen kuvitelma, että pienikiteinen suola muuttaa ajan kanssa koostumustaan ja imee ilmasta kosteutta ja sen mukana epäpuhtauksia ja makuja. Pienikiteinen suola on myös herkkää paakkuuntumaan ilman teollisia paakkuuntumisenestoaineita, jotka nekin tekevät osansa alkuperäisen maun turmelemisesta. Isompikiteinen karkea suola siis käsittääkseni myös säilyy paremmin kuin pienikiteinen, päinvastoin kuin väitit (vaikka en jaksa alkaa googlaamaan juuri nyt tälle väitteelle todisteita).

Lähetetty: 06.12.2005 17:05
Kirjoittaja AarneAnkka
Herra Manala kirjoitti:pienikiteinen suola muuttaa ajan kanssa koostumustaan ja imee ilmasta kosteutta ja sen mukana epäpuhtauksia ja makuja. Pienikiteinen suola on myös herkkää paakkuuntumaan ilman teollisia paakkuuntumisenestoaineita, jotka nekin tekevät osansa alkuperäisen maun turmelemisesta.
Tämä selvä. Oikeassa taidat olla. Maallikkona en huomaa makueroa, mutta se tuskin estää minua suolamyllyni omistamisen ja käyttämisen jatkamista.