Sivu 1/2
Leipä
Lähetetty: 24.11.2005 13:16
Kirjoittaja Mida
Hämeenlinnassa asuessani olisin hyvinkin voinut todeta, että "ennen vanhaan leipäkin maistui leivältä". Ei meinannut sieltäpäin löytyä juuri mitään muuta syötävän hyvää leipää kuin Fazerin paahdot ja Vaasan Ruispalat. Oli kurjaa elämä.
Mutta nykyään, ah.
Porissapa saakin
- Kakkoa
- Porin leivän Popea, eli porkkanaperunaleipää
- ja niin ikään Porin leivän Grahamsämpylöitä.
- Myös Porin Leivän Porinpoika-niminen ruisleipä on aivan sairraan hyvää.
Mistäspäin teijän lempileivät ovat? Onko kyseessä jokin ympäri maata myytävä käntty vai paikallinen herkkutuote? Vai ovatko lempileivät jääneet muuton myötä ulottumattomiin?
Lähetetty: 24.11.2005 13:23
Kirjoittaja Elppis
Imatran perunarieskat on loistavia!
Lähetetty: 24.11.2005 13:32
Kirjoittaja annepa
Lapin Pakarin ruispitko uunilämpimänä. Pakkasin Pakarilla pari kesää ruispaloja ja tein pullaa. Joka kesän jälkeen oli olo että ei koskaan enää ruisleipää, se taikina nimittäin haisee pahalle. Ei siinä kuitenkaan kauaa mennyt kun taas limppu maistui ja maistuu edelleen.
Omatekemät sämpylät on kans pop, laitan niihin vehnäjauhoja, grahamjauhoja, vehnäleseitä ja pellavarouhetta. Tarkoituksena on jossain vaiheessa kokeilla ruisleivän tekoa mutta matkassa on kaksi mutkaa; juuren saaminen ja tarpeeksi kovatehoisen uunin löytäminen. Mun uunilla ei paistella mitään limppuja... Lättänäleiviksi siis menee, ne paistuu vähän vähemmän tehokkaallakin uunilla.
Lähetetty: 24.11.2005 13:41
Kirjoittaja Camilla
Omatekemä "ruisleipä" on ihan nannaa, siihen tulee siis puolet ruista ja puolet vehnäjauhoa.
Kotiin ostan yleensä Ryvitaa, hapankorppuja, ruispaloja, reissaria tai ruissämpylöitä. Kaupan vaalea leipä on pahaa, tummempaan patonkiin tulee joskus sorruttua. Kaikista pahinta leipää on semmoset isot paahtoleivät jotka säilyy varmaan vuoden tulematta homeeseen, niissä oikein maistuu ne säilöntäaineet läpi

Lähetetty: 24.11.2005 13:42
Kirjoittaja Mylwin
Turkulainen Crusta pesto, ja sen oliiviversio ovat herkkusta. Sitä saa vain hieman jäähtyneenä stokiksesta. (eli stockmannilta, kieltäydyn ei-natiivina anarkistismielisenä helsinkiläisenä käyttämästä yleisesti hyviksi todettuja lyhenteitä)
Sitten kampin KKK-marketista saa hyvää tomaatti-oliivileipästä.
Lähetetty: 24.11.2005 13:45
Kirjoittaja Lolita
Reilu-ruispaloihin olen koukuttunut. Muutenkin vain ruisleipä menee, ei vaalea leipä edes tunnu oikealta leivältä.
Lähetetty: 24.11.2005 13:47
Kirjoittaja PerttiMakimaa
Vaasan "auringonjyvä" tai lidlin valmiiksi viipaloitu limppu.
Lähetetty: 24.11.2005 13:47
Kirjoittaja Camilla
Laitan tähän vielä helpon "ruisleivän" ohjeen
1pkt (50g) hiivaa
1-2 tl suolaa
6dl vettä
6dl ruisjauhoa
6dl vehnäjauhoa
Sekoita hiiva ja vesi, sitten ruisjauhot ja vehnäjauhot. Sekoita nopeasti puuhaarukalla irtonaiseksi. Kohota 40 min.
Levitä pöydälle vähän ruisjauhoa, työntele leipä limpun näköiseksi mutta älä vaivaa. Tee leivistä haluamasi kokoisia (ohuita mielellään). Kohota 15-20min. Paista uunin keskiosassa 225 asteessa 15-20 min.
Lähetetty: 24.11.2005 14:03
Kirjoittaja Patz
Vaasan ruispalat ja Pågenin unikkoleipä, namskis, kuten joku vähemmän hetero tokaisisi...
Lähetetty: 24.11.2005 14:06
Kirjoittaja Keikaus
Syön tosi vähän leipää, ei vaan maistu. Mutta kun syön, tykkään esim. Ruis- ja Kaurapaloista. Ja sellaisista täysjyväleivistä, joissa on joitain siemeniä.
Lähetetty: 24.11.2005 14:14
Kirjoittaja killkill
Partasen leipomon 1½ kg ruislimppu. Saa ainoastaan Kuopion torilta tuoreena.
Lähetetty: 24.11.2005 14:28
Kirjoittaja Aito_Johanna
Hartolan Uitoksen leipomon ruisleipä. Sitä leivotaan kahta kokoa: normaalikokoista ja jättisuurta reikäleipää. Rapeaa, täyteläisen rukiista, perinteistä aitoa_ruisleipää, josta ei ruisleipä parane.
Toinen ruisleipäsuosikkini, jota saan edellistä useammin, on lähileipomoni eli Punavuoren Kanniston leipomon ruislimppu.
Lähetetty: 24.11.2005 14:52
Kirjoittaja Terrorizer
* Korpelan ruisleipä
* Korpelan rieska
* Pullin ruisleipä
lappeerannasta
Vaasan Ruispalat
Vaasan Maukas (näkkileipä)
Re: Leipä
Lähetetty: 24.11.2005 14:56
Kirjoittaja Yönmustaritari
Mida kirjoitti:Mistäspäin teijän lempileivät ovat? Onko kyseessä jokin ympäri maata myytävä käntty vai paikallinen herkkutuote? Vai ovatko lempileivät jääneet muuton myötä ulottumattomiin?
Niin kyllähän se ruispuikula löytyy ihan minkä tahansa kaupan hyllyltä ja on hinta/laatu suhteeltaa mitä parhain vaihtoehto.
Lähetetty: 24.11.2005 17:11
Kirjoittaja tuulenpuiska
leipäääää!!!!!
Lähetetty: 24.11.2005 17:16
Kirjoittaja HoundDog
Vaasan Maukas leseripoteltu täysjyväruisnäkkileipä punaviinillä alashuuhdottuna. Niin maukasta!
Re: Leipä
Lähetetty: 24.11.2005 17:18
Kirjoittaja KGrilli
Mida kirjoitti:Hämeenlinnassa asuessani olisin hyvinkin voinut todeta, että "ennen vanhaan leipäkin maistui leivältä". Ei meinannut sieltäpäin löytyä juuri mitään muuta syötävän hyvää leipää kuin Fazerin paahdot ja Vaasan Ruispalat. Oli kurjaa elämä.
Mutta nykyään, ah.
Porissapa saakin
- Kakkoa
- Porin leivän Popea, eli porkkanaperunaleipää
- ja niin ikään Porin leivän Grahamsämpylöitä.
- Myös Porin Leivän Porinpoika-niminen ruisleipä on aivan sairraan hyvää.
Mistäspäin teijän lempileivät ovat? Onko kyseessä jokin ympäri maata myytävä käntty vai paikallinen herkkutuote? Vai ovatko lempileivät jääneet muuton myötä ulottumattomiin?
entisenä porilaisen joudun komppaamaan ilman lubrikanttia.
Lähetetty: 24.11.2005 17:19
Kirjoittaja aasi
Mökin lähellä saa Nelimarkan leipomon ruisleipää, joka erityisesti tuoreena on mielettömän hyvää. Oulussa tulee syötyä paljon Antellin ruispaloja.
Lähetetty: 24.11.2005 17:23
Kirjoittaja KGrilli
aasi kirjoitti:Mökin lähellä saa Nelimarkan leipomon ruisleipää, joka erityisesti tuoreena on mielettömän hyvää. Oulussa tulee syötyä paljon Antellin ruispaloja.
ai vimpelissä?
Lähetetty: 24.11.2005 18:04
Kirjoittaja tonttu8
Siis siitähän niiq lähetään, et ruista ranteeseen. Kunhan siinä ei ole kuminaa niin uppoo kun isä äitiin.
Eipä juur väliä missä se on väännetty, siis se leipä.
Lähetetty: 24.11.2005 18:07
Kirjoittaja AarneAnkka
Kaipaan Turun Rostenin leipiä, erityisesti graham-sämpylöitä ja reikäleipää. Niiiiin hyvää. Pääkaupunkiseudun Primulan naljun makuiset leivät kalpenevat niiden rinnalla. Tietävätköhän Kehä-III:n sisäpuolella asuvat edes mitä menettävät?
Toisaalta kraanavesi on täällä kyllä paljon parempaa. Turun Tuoksuvaa™ en välittäisi enää maistella.
Lähetetty: 24.11.2005 18:28
Kirjoittaja aasi
KGrilli kirjoitti:ai vimpelissä?
Joo.
Lähetetty: 24.11.2005 18:33
Kirjoittaja Dumari
Leipä on leipää, harvemmin on tiedossa mitään kulinaristisia pippaloita kun leipää ahdan itseeni. Ruisleipä menee nykyään ja tuleehan noita patonkeja välistä paisteltua. Tuore leipä on kyllä ykköstä, mutta en sen takia ala mitään stuntteja tekemään.
Lähetetty: 24.11.2005 18:42
Kirjoittaja pajazzo
Kauppahallista tullut ostettua maailman parasta leipää eli Ylhäisten leipomon juurella hapatettua ruisleipää. Aivan taivaallista!

Lähetetty: 24.11.2005 19:10
Kirjoittaja Tuohipää
Parhaimman makuinen leipä on nestemäiseen muotoon puristettu Velkopopovický Kozel tumma olut. Sen lisäksi Vaasan ruispaloja.