Sivu 9/10

Re: Kahvikeskustelua

Lähetetty: 16.03.2014 20:58
Kirjoittaja Vagabondo
exPertti kirjoitti:Tietty samalla vaivallahan ottaisi jo muuten samantyylisen joka jauhaisi pavuista kahvin... sellaiset vaan tapaavat olla 2-3 hunttia minimissään. Moisen rahan laitto kahvin tekoon tuo mieleen monty pythonin jakson jossa hyttysiä jahdattiin panssarivaunulla,
Kas, vastasit siihen mun alkuperäiseen kysymykseen. Kyllähän nuo ihan valideja perusteluja oli. Vallankin jos tosiaan ei ole valmis tuota 2-3 hunttia minimissään sijoittamaan. Halvoista täysautomaateista pysyisin kuitenkin erossa. Tai no, en hankkisi kallistakaan vaikka olisi varaa, koska niissä jäisi se baristan leikkiminen pois.

Mitä tulee tuohon rahamäärään, niin cappuccinot ja latet taitaa monissa paikoissa olla nykyään 4 euron seutuvilla. Kerta viikkoon tahdilla parisataa menee jo vuodessa, joten jos oma laitteisto vähentää kahvilakäyntejä, niin se maksaa itsensä aikanaan takaisin.

Halpoja myllyjä kannattaa varoa. Harmittaa tuo oma (joku 60€) tekele ja paha myllykuume taas päällä, kun tuolla ei vaan saa tarpeeksi hienoa jauhatusta. Olen ollut ymmärtävinäni, että hyvä mylly + halpa espressokeitin olisi parempi vaihtoehto kuin hyvä keitin+huono mylly. Mulla nyt molemmat on edullisesta päästä. Keitin ei ihan halvin mahdollinen vaihtoehto, mutta yhteensä vähän yli 300€ joskus 8v sitten.

Re: Kahvikeskustelua

Lähetetty: 16.03.2014 21:12
Kirjoittaja Bluntly
Vagabondo kirjoitti: Halpoja myllyjä kannattaa varoa. Harmittaa tuo oma (joku 60€) tekele ja paha myllykuume taas päällä, kun tuolla ei vaan saa tarpeeksi hienoa jauhatusta.
Sama kuume. Nyt toinen Hario menossa ja saahan sillä hyvän tuloksen, mutta seitsemän mitan veivaaminen käy työstä.

Re: Kahvikeskustelua

Lähetetty: 17.03.2014 8:17
Kirjoittaja exPertti
Vagabondo kirjoitti:Kas, vastasit siihen mun alkuperäiseen kysymykseen. Kyllähän nuo ihan valideja perusteluja oli. Vallankin jos tosiaan ei ole valmis tuota 2-3 hunttia minimissään sijoittamaan. Halvoista täysautomaateista pysyisin kuitenkin erossa. Tai no, en hankkisi kallistakaan vaikka olisi varaa, koska niissä jäisi se baristan leikkiminen pois.

Mitä tulee tuohon rahamäärään, niin cappuccinot ja latet taitaa monissa paikoissa olla nykyään 4 euron seutuvilla. Kerta viikkoon tahdilla parisataa menee jo vuodessa, joten jos oma laitteisto vähentää kahvilakäyntejä, niin se maksaa itsensä aikanaan takaisin.

Halpoja myllyjä kannattaa varoa. Harmittaa tuo oma (joku 60€) tekele ja paha myllykuume taas päällä, kun tuolla ei vaan saa tarpeeksi hienoa jauhatusta. Olen ollut ymmärtävinäni, että hyvä mylly + halpa espressokeitin olisi parempi vaihtoehto kuin hyvä keitin+huono mylly. Mulla nyt molemmat on edullisesta päästä. Keitin ei ihan halvin mahdollinen vaihtoehto, mutta yhteensä vähän yli 300€ joskus 8v sitten.
Joskus sokea kanakin löytää jyvän. :)

Vaikea sanoa, nyt yksi hinnat alkaen jauhava keitin taitaa olla tulossa aleen ja se olisi muuten samanlainen kuin yllä kuvatta. Paitsi, että kahvi tulisi pavuista eikä kapseleista. Olisihan se tavallaan selkeämpi. Ko. keitintä toisaalta ei ole pelkästään kehuttu. Katsotaan nyt. Kyseessä on siis Saecon Xsmall.

Hörpin juuri pitkää Jura-kahvia tuplana. Hämmästyttävää miten ihan peruspavuistakin samantien jauhettu ja tehty kahvi on noin hyvää.

Toisaalta tietty parikymppiä jo pelkästä maidonvaahdottajasta ja vedenkeittimestä olisi sekin aika halpa hinta ja kapseli-innostus hiipuu.

Ehkäpä tietty voin käyttää tuon parikymppiä ja tilata dolce gustooni muutaman laatikon jotakin uutta makua.

Re: Kahvikeskustelua

Lähetetty: 17.03.2014 9:24
Kirjoittaja Ylermi Ylihankala
Krupsin automaattini maidonvaahdotin toimii miten sattuu. Välillä maito vaahdottuu ja välillä ei. En keksi muuta syytä kuin kuumailman puhallustehon vaihtelut. Mutta mistä sitten tämä voi johtua? Koneen puhdistuksesta tämän ei pitäisi olla kiinni.

Re: Kahvikeskustelua

Lähetetty: 18.03.2014 10:52
Kirjoittaja huima
Halvahko mylly voi olla hyvä.

http://www.verkkokauppa.com/fi/product/ ... kahvimylly

Hario jäi nyt paikoilleen odottamaan nysväyshetkiä.

Toi Wilfan mylly ja Aeropress on vienyt nyt tarpeen täysautomaattisen hirmun hankkimiseen. Good enough settiä saa itse valitsemillaan pavuilla. Nice!

Re: Kahvikeskustelua

Lähetetty: 18.03.2014 11:05
Kirjoittaja Ylermi Ylihankala
Olen tässä kokeillut vajaata kymmentä eri papua + muutama markettipapu. Paahtoasteella on selvästi isoin merkitys. Olen tykästynyt tummaan 5/5:een, mutta vaimon pyynnöstä ostin viimeksi 400g 3/5 Keffaa. En voi sanoa pitäväni. En ole tamperelaisiassa kahviloissa vielä törmännyt tätä vaaleampiin papulajikkeisiin, tuntuukin, että saatavilla ei ole yleensä kuin kahta tumminta sorttia.

Re: Kahvikeskustelua

Lähetetty: 18.03.2014 11:11
Kirjoittaja Bluntly
Ainakin tämän paskapuljun automaatteihin tungetaan 1/5 papuja ja kauheaa kustahan tuo tulos on.

Suosittelen painumaan Pirkkalan verkkikseen ja ottamaan muutaman Kaffan papusäkin mukaan.

Re: Kahvikeskustelua

Lähetetty: 18.03.2014 11:14
Kirjoittaja Vagabondo
huima kirjoitti:Halvahko mylly voi olla hyvä.
Nopeesti arvosteluja lukemalla vaikuttaa aika vastaavalta kuin oma myllyni. Suunnilleen saman hintainenkin.

"Tekee erinomaista pannukarkeutta ja hyvää suodatinkarkeutta. Aeropressitkin varmasti tulevat erinomaisesti. Espressojauheen karkeus on samansuuntainen kuin kaupan espressojauheissakin, eli halvemmissa paineistetun kahvan (tai suodattimen) espressokoneissa tämä mylly toimii ja tekee hyvää jauhetta, mutta laadukkaimpiin paineistamattomiin kahvoihin täytyy valitettavasti hommata erillinen tosi kallis espressomylly."

Samansuuntaista mielipidettä myös ristretton palstalla: http://www.ristretto.fi/foorumi/index.php?topic=3309.0

Omakohtaisten kokemusten perusteella en hankkisi edes paineistetulla kahvalla varustettuun espressokoneeseen. Muihin kahvilaatuihin ilmeisesti toimiva.

EDIT: tietenkin edullinenkin mylly on parempi kuin ei myllyä :D

Re: Kahvikeskustelua

Lähetetty: 18.03.2014 11:27
Kirjoittaja exPertti
^ "ristretto.fi"

Uittu miten pimeitä keskusteluja kahvien aitoudesta. :O

Re: Kahvikeskustelua

Lähetetty: 22.03.2014 19:21
Kirjoittaja exPertti
Maistettua: Lavazza kahveja:

Appasionata varmasti parhaan makuinen espresso, mitä ikinä olen juonut. Tietty en ole mikään kahvisieppo, joten...

Cafe crema lungo dolcemente. Aika kermainen, hieman pitempi.

Tierra! Intenso, hurjan vahva mutta ei kitkerä. Jollakin tapaa miellyttävä.

Re: Kahvikeskustelua

Lähetetty: 22.03.2014 21:15
Kirjoittaja McJanne
exPertti kirjoitti:Appasionata varmasti parhaan makuinen espresso, mitä ikinä olen juonut. Tietty en ole mikään kahvisieppo, joten...
nimi ainakin viittaa siihen, että tuotteen valmistamisessa on käytetty hevosen nk. paskaa.

Re: Kahvikeskustelua

Lähetetty: 22.03.2014 22:22
Kirjoittaja exPertti
^ ehkä kirjaimellinen juuri tarkastamani kirjoitusasu appasionatamente parantaisi asiaa? :)

Re: Kahvikeskustelua

Lähetetty: 24.03.2014 8:41
Kirjoittaja exPertti
Jeah, maidon vaahdotusta kokeiltu. Vaahtoaa aika reippaasti. Käytin rasvatonta, liekö väliä?

Re: Kahvikeskustelua

Lähetetty: 24.03.2014 10:04
Kirjoittaja Vagabondo
exPertti kirjoitti:Käytin rasvatonta, liekö väliä?
Jos maulla ei ole merkitystä, niin ei kai tuolla niin suurta väliä.

Re: Kahvikeskustelua

Lähetetty: 24.03.2014 11:37
Kirjoittaja exPertti
Vagabondo kirjoitti:
exPertti kirjoitti:Käytin rasvatonta, liekö väliä?
Jos maulla ei ole merkitystä, niin ei kai tuolla niin suurta väliä.
Tokihan maulla on merkitystä, mutta ei niinkään rasvan maulla.

Re: Kahvikeskustelua

Lähetetty: 24.03.2014 13:40
Kirjoittaja exPertti
Tämä uusi kahvihifistelyni on maksanut minulle tähän mennessä 41e (sisältää 48 kahvikapselia). Huomioni Lavazzan kapseleista on, että niissä näkyy olevan oikeaa kahvinpurua sisällä.

Re: Kahvikeskustelua

Lähetetty: 24.03.2014 14:36
Kirjoittaja Vagabondo
exPertti kirjoitti:
Vagabondo kirjoitti:
exPertti kirjoitti:Käytin rasvatonta, liekö väliä?
Jos maulla ei ole merkitystä, niin ei kai tuolla niin suurta väliä.
Tokihan maulla on merkitystä, mutta ei niinkään rasvan maulla.
Miten tän nyt tulkitsis... Rasvan määrähän nyt kuitenkin on aika voimakkaasti maidon makuun vaikuttava tekijä. Muutenhan tuo on aika blended juomaa, näin whiskytermeillä ilmaistuna. Aika harvalla on mahdollisuuksia single cow -hifistelyyn maidon suhteen. No hyla-maidot on vähän perusversioita makeampia.

Se nyt on sitten ihan makuasia mikä rasvaprosentti maistuu parhaalle. Syöhän jotkut veteenkeitettyä kaurapuuroakin. En ole huomannut vaahdottamisen suhteen mitään eroa eri maitolaatujen välillä, mutta en ole kyllä vuosiin koittanut vaahdottaa rasvatonta maitoa, joten todistukseni pohjalta ei voi vaahdotettavuuseron mahdollisuutta kokonaan pois sulkea :roll:

Re: Kahvikeskustelua

Lähetetty: 24.03.2014 14:54
Kirjoittaja exPertti
^ Ok. En muista miltä rasvainen maito maistuu. :)

Lähinnä siis tuota vaahdottumisen eroa mietin, kun ohjeen mukaan tuli aivan liian paljon vaahtoa. Varmaan 1/2 ohjeen määrästä olisi riittänyt hyvin vaahtoon.

Nyt oikeastaan tuntuu, että "kotikahvilani" tuli pikkupanostuksella kuntoon. Dolce Gusto keittelee pitkät mustat kahvit ihan ok. Espressot ja maitovaahdot saa tehtyä tuolla toisella.

Ainut pulma on, että en meinannut saada moccamasterin juhlamokkaa alas viikonloppuna Lavazzan espressokokeilujen jälkeen. Ihan hirveän makuista.

Re: Kahvikeskustelua

Lähetetty: 24.03.2014 15:07
Kirjoittaja Vesper
Eikös rasvattomasta maidosta tule lähinnä väri, ei makua.

Re: Kahvikeskustelua

Lähetetty: 24.03.2014 15:09
Kirjoittaja Vagabondo
exPertti kirjoitti:^ Ok. En muista miltä rasvainen maito maistuu. :)

Lähinnä siis tuota vaahdottumisen eroa mietin, kun ohjeen mukaan tuli aivan liian paljon vaahtoa. Varmaan 1/2 ohjeen määrästä olisi riittänyt hyvin vaahtoon.

Ainut pulma on, että en meinannut saada moccamasterin juhlamokkaa alas viikonloppuna Lavazzan espressokokeilujen jälkeen. Ihan hirveän makuista.
Rasvainen maito maistuu täyteläiseltä. Rasvaton on siihen verrattuna paljon ohuempaa ja vetisemmän makuista.

Maitovaahtoa pitää vaahdottamisen jälkeen hieman ravistamalla ja pöytään koputtelemalla sekoittaa, jotta liian isot kuplat saa rikottua ja vaahdosta mahdollisimman tasalaatuista. Capuccinoon tulee noin 1dl maitoa. Latte 1,5dl. Käytettävän kupin koko tosin saattaa asettaa omia reunaehtoja maidon määrälle :D

Siitä se lähtee, kun antaa pirulle pikkusormen, niin rahan kululle ei näy loppua.

Re: Kahvikeskustelua

Lähetetty: 24.03.2014 15:19
Kirjoittaja Vesper
Vagabondo kirjoitti:Maitovaahtoa pitää vaahdottamisen jälkeen hieman ravistamalla ja pöytään koputtelemalla sekoittaa, jotta liian isot kuplat saa rikottua ja vaahdosta mahdollisimman tasalaatuista. Capuccinoon tulee noin 1dl maitoa. Latte 1,5dl. Käytettävän kupin koko tosin saattaa asettaa omia reunaehtoja maidon määrälle
Ja jos ollaan tarkkoja, Latteen ei tule maitovaahtoa, ainoastaan höyrytettyä (tai no, höyryn avulla kuumennettua) maitoa. Cappuccinoon tulee maito ja maitovaahto. Tarkkana nyt!

Re: Kahvikeskustelua

Lähetetty: 24.03.2014 15:22
Kirjoittaja Ylermi Ylihankala
Ei kai se määrä vaan suhde. Jokainenhan, jopa jäbä, voi duunata niin ison tai pienen kapparin tai laten kuin haluaa.

Re: Kahvikeskustelua

Lähetetty: 24.03.2014 15:45
Kirjoittaja exPertti
Vesper kirjoitti:
Vagabondo kirjoitti:Maitovaahtoa pitää vaahdottamisen jälkeen hieman ravistamalla ja pöytään koputtelemalla sekoittaa, jotta liian isot kuplat saa rikottua ja vaahdosta mahdollisimman tasalaatuista. Capuccinoon tulee noin 1dl maitoa. Latte 1,5dl. Käytettävän kupin koko tosin saattaa asettaa omia reunaehtoja maidon määrälle
Ja jos ollaan tarkkoja, Latteen ei tule maitovaahtoa, ainoastaan höyrytettyä (tai no, höyryn avulla kuumennettua) maitoa. Cappuccinoon tulee maito ja maitovaahto. Tarkkana nyt!
Näin Lavazzan "näin teet italialaista kahvia" guideni tiesi kanssa kertoa. :)

Re: Kahvikeskustelua

Lähetetty: 24.03.2014 15:53
Kirjoittaja Vesper
[quote="exPertti"Näin Lavazzan "näin teet italialaista kahvia" guideni tiesi kanssa kertoa. :)[/quote]
Jatkossa kannattaa kysyä suoraan Kitinästä.

Re: Kahvikeskustelua

Lähetetty: 24.03.2014 16:12
Kirjoittaja Vagabondo
Vesper kirjoitti:Ja jos ollaan tarkkoja, Latteen ei tule maitovaahtoa, ainoastaan höyrytettyä (tai no, höyryn avulla kuumennettua) maitoa. Cappuccinoon tulee maito ja maitovaahto. Tarkkana nyt!
Joo ja Roomassa olivat sitä mieltä, ettei moista juomaa kuin cafelatte ole edes olemassa sivistyneessä maailmassa, vaan on amerikkalaista hapatusta.

Mä en kyllä normaalisti jaksa olla tarkkana, koska sisäisen juutalaisen mielestä maidon tuhlaaminen on väärin, joten jos ei ole capuccinoa mihin ohjata vaahto, niin latte saa kelvata vaahdon kera.