Re: Mitä joulupöydässä tänä(kin) vuonna?
Lähetetty: 21.12.2012 14:21
Joulun perinteinen kysymys, onko maksalaatikko jouluruoka. Waimon mielestä ei. Mun mielestä on. Siispä minä syön maksalaatikkoa!
Kitinää elämästä, ihmisistä ja kaikesta muusta tärkeästä
https://beta.kitina.net/
NuoriDaavid kirjoitti:Joulun perinteinen kysymys, onko maksalaatikko jouluruoka.
Härmä - Kauhava akselilla makaroonilaatikko ilman lihaa on jouluruokaa.Suvinen kirjoitti: makaronilaatikkoa ja porkkanalettuja joulupöytään?
Ei. Maksalaatikko ei ole ruoka. En syö. Koskaan.NuoriDaavid kirjoitti:Joulun perinteinen kysymys, onko maksalaatikko jouluruoka.
Suvinen kirjoitti:Mikään ruoka mitä löytyy kaupan kylmäaltaasta ympäri vuoden ei ole jouluruoka!!!! Saahan sitä toki jouluna syödä, mutta ei kai pelkkä "laatikko"- jälkiliite tee ruuasta jouluruokaa. Häpeä! Mitä seuraavaksi, makaronilaatikkoa ja porkkanalettuja joulupöytään?NuoriDaavid kirjoitti:Joulun perinteinen kysymys, onko maksalaatikko jouluruoka. Waimon mielestä ei. Mun mielestä on. Siispä minä syön maksalaatikkoa!
Suvinen kirjoitti:Tosin vaihtaisin nimen, ei makaronilaatikko ilman lihaa ole makaronilaatikkoa ensinkään!
No mutta sehän nimenomaan on makaronilaatikkoaSuvinen kirjoitti:ei makaronilaatikko ilman lihaa ole makaronilaatikkoa ensinkään!
Mun Kymenlaaksoon viittaavissa sukujuurissani esiintyy myös tämä perversio valmistaa lihatonta makaronilaatikkoa lisukkeeksi aterialle. Mielellään sellaisista suorista, ontoista ehkä 5 cm pitkistä aika kapeista pastaputkista, mitä lie ovat nimeltään (enkä kyllä kaupassakaan ole aikoihin nähnyt, näinköhän ovat kadonneet Kekkosslovakian myötä tarjonnasta). Mutta tämä ei kyllä kai ole jouluruoka, vaan sellainen toisinaan tehtävä lisäke. Vaikea tosin sanoa, kun mainitulla maailmankolkalla myös näitä perinteisempiä joululaatikoita tehdään toisinaan muutenkin talviaikaan.Suvinen kirjoitti:Joo, mutta syödäänkö samaista, lihatonta lootaa muulloin? Jos ei, niin saa Jouluruoka- leiman mun virastostani.masa kirjoitti:Härmä - Kauhava akselilla makaroonilaatikko ilman lihaa on jouluruokaa.Suvinen kirjoitti: makaronilaatikkoa ja porkkanalettuja joulupöytään?
Wikipedian mukaan:urpiainen kirjoitti:Sinänsä kyllä kiinnostaisi tietää, että kuinka pitkä perinne mikään makaroniruoka voi Suomessa oiekasti olla (ja samoin vaikkapa riisipuuro jouluna tai karjalanpiirakassa).
Vagabondo kirjoitti:Wikipedian mukaan:urpiainen kirjoitti:Sinänsä kyllä kiinnostaisi tietää, että kuinka pitkä perinne mikään makaroniruoka voi Suomessa oiekasti olla (ja samoin vaikkapa riisipuuro jouluna tai karjalanpiirakassa).
Riisiä on tuotu Suomeen jo 1600-luvulla. Silloin siihen oli varaa vain rikkailla säätyläisillä. Vielä 1800-luvulla riisipuuro oli harvinaista juhlaruokaa. 1800-luvun aikana riisiä saatiin jo maaseutukauppoihin ja vähitellen siis myös tavallisten kansalaisten ulottuville.
ja
Suomessa makaronia on syöty jo 1800-luvulla, mutta mahdollisesti jo kauemminkin[1]. Vielä 1970-luvun alussa Suomessa oli kahta makaronilajia: kaarevaa sarvimakaronia ja suoraa, hiukan pitempää putkimakaronia, jota käytettiin etenkin hämäläisen makaronilaatikon (ilman lihaa) valmistamiseen. Tavallista sarvimakaronia käytetään esimerkiksi laatikoissa, paistoksissa, padoissa, keitoissa ja sellaisenaan kastikkeen kanssa.
Oletettavasti muistelit tuota putkiloa, etkä tarkoittanut penne pastaa.
Kysymys on puhtaasti aikaperspektiivistä.urpiainen kirjoitti:Kuulostavat suomalaisilta perinteiltä. Historiattomuus on kohtalomme.
Suvisen ansiokkaasti vaalimasta makaronilaatikko-ortodoksiasta tuleekin sitten mieleen, että televisiossa pyörivässä Knorrin fond "du chef" -mainoksessa esiintyvä kokkihahmo näyttää rakentavan liha-makaronilaatikon siten, että makaronit ja liha muodostavat erilliset kerrostumansa laatikkoon. Mitä harhaoppia! Makaronit ja ruskistettu jauheliha (+ sipulit ja mausteet) sekoitetaan ensin keskenään ja sitten kaadetaan paistoastiaan. Ei mitään apartheidia ainesosien välille.Suvinen kirjoitti:ole makaronilaatikkoa ensinkään!
Paljon mahdollista, mutta mielestäni viittaus riisipuuron asemaan harvinaisena juhlaruokana antaisi viitteitä, että nimenomaan joulupuurona se olisi hieman vanhempi perinne. Jos muistan kouluhistorian oikein, niin joulu oli nimenomaan se juhla kun pöytään laitettiin parasta mitä talosta löytyy.urpiainen kirjoitti:Voisiko tuon perusteella rakentaa sellaisen valistuneen arvauksen, että riisipuuro (karajalanpiirakassa ja muutenkin) sekä makaroniruoat ovat levinneet noin 1800-1900-lukujen vaihteessa ja vakiintuneet perinneruoiksi joskus ennen suurta isänmaallista sotaa? Kuulostavat suomalaisilta perinteiltä. Historiattomuus on kohtalomme.
Päinvastoin! Kerroksellisuus tekee makaronilaatikosta makaronilaatikon eikä mitään mössöä.urpiainen kirjoitti:Suvisen ansiokkaasti vaalimasta makaronilaatikko-ortodoksiasta tuleekin sitten mieleen, että televisiossa pyörivässä Knorrin fond "du chef" -mainoksessa esiintyvä kokkihahmo näyttää rakentavan liha-makaronilaatikon siten, että makaronit ja liha muodostavat erilliset kerrostumansa laatikkoon. Mitä harhaoppia! Makaronit ja ruskistettu jauheliha (+ sipulit ja mausteet) sekoitetaan ensin keskenään ja sitten kaadetaan paistoastiaan. Ei mitään apartheidia ainesosien välille.Suvinen kirjoitti:ole makaronilaatikkoa ensinkään!
So Hard kirjoitti:Päinvastoin! Kerroksellisuus tekee makaronilaatikosta makaronilaatikon eikä mitään mössöä.urpiainen kirjoitti:Suvisen ansiokkaasti vaalimasta makaronilaatikko-ortodoksiasta tuleekin sitten mieleen, että televisiossa pyörivässä Knorrin fond "du chef" -mainoksessa esiintyvä kokkihahmo näyttää rakentavan liha-makaronilaatikon siten, että makaronit ja liha muodostavat erilliset kerrostumansa laatikkoon. Mitä harhaoppia! Makaronit ja ruskistettu jauheliha (+ sipulit ja mausteet) sekoitetaan ensin keskenään ja sitten kaadetaan paistoastiaan. Ei mitään apartheidia ainesosien välille.Suvinen kirjoitti:ole makaronilaatikkoa ensinkään!
Ei.urpiainen kirjoitti: Laatikon olemukseen kuuluu elimellisesti nimenomaan mössöys.
Sun ja Tixin laatikoiden pitäisi hakeutua terapiaan! Ne eivät selvästi tunne itseään koettaessaan kieltää oman olemuksensa. Itseään häpeävä tai peräti vihaava laatikko on kauhistus! Niiden pitäisi liittyä laatikoiden vapautusrintamaan ja emansipoitua olemaan ylpeitä omasta mössöydestään sen sijaan, että koettavat peitellä omaa olemustaan.Kiukkutipu kirjoitti:Ei.urpiainen kirjoitti: Laatikon olemukseen kuuluu elimellisesti nimenomaan mössöys.
Mössöt eivät ole syötäväksi kelpaavia asioita.
Niin! Munamaitoon -- saati sitten makaroneihin -- on aika heikkoa laittaa juuri muuta kuin suolaa; mausteet vain nousevat munamaidossakin pinnalle. Näyttäähän semmonen kerrosmakaroniloota hienommalta, mutta kyllä se perinteisen suomalaisen peltomiehen suuhunkauhomisen kanssa asuu makutasapainollisessa paradoksissa. Mausteet juntataan pääosin kiinni siihen jauheliha-sipulimoskaan, joka sitten kauhotaan puoliraakojen makaronien kanssa sekaisin, ennen kuin lyödään munamaito ja optionaalinen korppujauho päälle ja koko paska uuniin. Täällä mitään itävaltalaisten piiperrysversioita kattella!urpiainen kirjoitti:suomalaistyyppisessä lihamakaronilaatikossa se maku tulee melkein pelkästään siitä (toivottavasti hyvin maustetusta) lihaosuudesta, jolloin se pelkkä makaronikerros olisi väistämättä aika tylsä ja valju.