Sivu 4/5

Lähetetty: 17.11.2010 15:03
Kirjoittaja Zeb
Yleensä juon laihaa peruspresidenttiä perusmoccamasterilla valmistettuna reilulla maidolla ilman sokeria. Tykkään kyllä erikoiskahveista, kuten lattesta, mutten niin paljoa että viitsisin kotona alkaa hifistellä. Niinjuu, ja kaakaokahvi on hyvää, kelpaa vaikka automaatista.

Lähetetty: 17.11.2010 15:16
Kirjoittaja Ylermi Ylihankala
Kotimaiset oluetkin (siis nää peruslaakerit) maistuvat kohtuu samoilta. Yritän kokea huonommuutta, etten tunnista niitä, mutta en osaa. Pidän mm. Karhun mausta sekä Lapparista. Eilen join kolme pulloa Karhua. Joskus juon Prismasta saatavia ulkolaisia vaihtelun vuoksi.

Ja pressa ja kultis maistuvat suussani samalta. En oikein pidä keskieurooppalaistyylisestä vaffemmasta kahvista, vaan kotimainen peruskahvi on mielestä parasta kahvia.

Lähetetty: 17.11.2010 15:20
Kirjoittaja Vesper
Baristakoulutuksen saaneena ja useita kertoja mm. paahtimoilla vierailleena mua vähän ehkä harmittaa etten juo kahvia.

Lähetetty: 17.11.2010 15:20
Kirjoittaja sivustahuutaja
Zeb kirjoitti:Yleensä juon laihaa peruspresidenttiä perusmoccamasterilla valmistettuna reilulla maidolla ilman sokeria. Tykkään kyllä erikoiskahveista, kuten lattesta, mutten niin paljoa että viitsisin kotona alkaa hifistellä.
Vaihda nyt ihan alkuun edes peruspresidentti presidentin tummaan paahtoon. Sitten lämmität sopivan määrän maitoa mikrossa, niin olet itse asiassa ottanut aika harppauksen erikoiskahvien suuntaan. Aikaa ja vaivaa tuo vaatii lähes täsmälleen sen mitä normikahvinkin valmistaminen.

Itse väsäsin aikoinaan maitokahvin suodatinkeittimellä tehtyyn pauligin parisienneen. Tuokin lopputulos oli parempi kuin monista kahviloista saatava automaattilatte tai jopa parempi kuin jotkut kahviloiden koneella vääntämät lattet.

Lähetetty: 17.11.2010 15:21
Kirjoittaja sivustahuutaja
Vesper kirjoitti:Baristakoulutuksen saaneena ja useita kertoja mm. paahtimoilla vierailleena mua vähän ehkä harmittaa etten juo kahvia.
Minua taas harmittaa, että en pidä teestä tämän enempää. Teessä tuntuu kuitenkin olevan vielä enemmän vaihtoehtoja kuin kahvissa.

Lähetetty: 17.11.2010 15:23
Kirjoittaja Zeb
sivustahuutaja kirjoitti:Vaihda nyt ihan alkuun edes peruspresidentti presidentin tummaan paahtoon. Sitten lämmität sopivan määrän maitoa mikrossa, niin olet itse asiassa ottanut aika harppauksen erikoiskahvien suuntaan. Aikaa ja vaivaa tuo vaatii lähes täsmälleen sen mitä normikahvinkin valmistaminen.
No testataanpa sitten kun tuli näin selkeä ohjeistuskin! :)

Lähetetty: 17.11.2010 15:28
Kirjoittaja Vesper
sivustahuutaja kirjoitti:Minua taas harmittaa, että en pidä teestä tämän enempää. Teessä tuntuu kuitenkin olevan vielä enemmän vaihtoehtoja kuin kahvissa.
Jep. Harmi vaan että niissä parhaimmissakin kahviloissa on yleensä tarjolla pelkkää earl greytä ja ehkä hifistelynä jotain haudutettua teetä. Wuhuu!

Lähetetty: 17.11.2010 15:36
Kirjoittaja sivustahuutaja
Vesper kirjoitti:Jep. Harmi vaan että niissä parhaimmissakin kahviloissa on yleensä tarjolla pelkkää earl greytä ja ehkä hifistelynä jotain haudutettua teetä. Wuhuu!
Tuo 'haudutettu tee' pistää aina hymyilyttämään silloin kun kyse on jostain tuntikausia seisoneesta pannusta. Mikä siinä mättää, että kahvilaksi itseään kutsuva ei pysty hankkimaan tusinaa sorttia laatuteetä ja vaikka vain teepalloja, jos kerran pienet mukaan annettavat pressopannut olivat liian hankalia.

Lähetetty: 17.11.2010 15:38
Kirjoittaja masa
sivustahuutaja kirjoitti: Joku kahvinjuoja saattaa toki käyttää jotain erikoisvettä, joten mainitkaa ihmeessä, jos vetenne on jotain 10 000 vuotta vanhaa jäätikkökamaa.
Turggusessa asuessani keittelin duunissa aina kahvit vesiautomaattien "lähdevedestä." Varsinkin keväiseen aikaan kraanasta valuva vesi haisi kuin viemäri, joten ei se ainakaan kahvin makua parantanut.

Lähetetty: 17.11.2010 15:41
Kirjoittaja Lilo
sivustahuutaja kirjoitti: Mikä siinä mättää, että kahvilaksi itseään kutsuva ei pysty hankkimaan tusinaa sorttia laatuteetä ja vaikka vain teepalloja, jos kerran pienet mukaan annettavat pressopannut olivat liian hankalia.
Samaan syssyyn voin ihmetellä, että kahvilaksi itseään kutsuva paikka ei osaa usein tarjota sitä kunnollista kahviakaan. Mm. Robert'sissa on pari kertaa ollut niin palaneen makuista lattea, että on jäänyt juomatta.

Lähetetty: 17.11.2010 15:43
Kirjoittaja exPertti
sivustahuutaja kirjoitti:
Vesper kirjoitti:Jep. Harmi vaan että niissä parhaimmissakin kahviloissa on yleensä tarjolla pelkkää earl greytä ja ehkä hifistelynä jotain haudutettua teetä. Wuhuu!
Tuo 'haudutettu tee' pistää aina hymyilyttämään silloin kun kyse on jostain tuntikausia seisoneesta pannusta. Mikä siinä mättää, että kahvilaksi itseään kutsuva ei pysty hankkimaan tusinaa sorttia laatuteetä ja vaikka vain teepalloja, jos kerran pienet mukaan annettavat pressopannut olivat liian hankalia.
Tuosta tuli mieleen, että saimme viime jouluna lahjaksi jonkin suomalaisen teenpakkaajan joulusekoituksen teetä. Ostin ihan teepallon sitä varten ja join sitten pikku hiljaa yksin koko paketillisen. Oli muuten taivaallisesti maustettua.

Muuten kun teen juonti rajoittuu jonkus earl greyn/keltaisen liptonin satunnaiseen kulutukseen niin jäi mieleen positiivisena kokemuksena.

Lähetetty: 17.11.2010 15:44
Kirjoittaja exPertti

Lähetetty: 17.11.2010 15:46
Kirjoittaja Vesper
sivustahuutaja kirjoitti:Tuo 'haudutettu tee' pistää aina hymyilyttämään silloin kun kyse on jostain tuntikausia seisoneesta pannusta. Mikä siinä mättää, että kahvilaksi itseään kutsuva ei pysty hankkimaan tusinaa sorttia laatuteetä ja vaikka vain teepalloja, jos kerran pienet mukaan annettavat pressopannut olivat liian hankalia.
No mutta, onhan se hautunut tosi pitkään!

Teetä löytyy aika taivaallisiakin lajikkeita, joskin saatuani esim. tullilaboratorion faktaa vihreän teen sisältämistä torjunta-aineista, olen karsinut teenkin kulutusta raskaalla kädellä.

Ja siis noista "hienoista kahviloista"... Niissä on usein käytössä joku kahvakone, mutta kahvan varressa joku täysin kouluttamaton ja makuaistiton pissaliisa. Kahvihan voikin tällä yhdistelmällä olla mitä tahansa hyvä ja kuran väliltä, kun taas hyvin säädetyt ja pestyt/hoidetut automaatit tekee hyvää ja tasalaatuista kahvia.

Lähetetty: 17.11.2010 15:55
Kirjoittaja sivustahuutaja
Lilo kirjoitti:Samaan syssyyn voin ihmetellä, että kahvilaksi itseään kutsuva paikka ei osaa usein tarjota sitä kunnollista kahviakaan. Mm. Robert'sissa on pari kertaa ollut niin palaneen makuista lattea, että on jäänyt juomatta.
Roberts on aika kehno paikka. Joskus asemalta on ihan pakko napata latte mukaan ja silloin täytyy aina muistaa huhuilla neidille, että ethän nyt keitä sitä maitoa!.

Tulisi Starbucks ja tappaisi pois nämä kotimaiset sählääjät. Ne muutamat hyvät kahvilat kyllä pärjäisivät Starbucksin rinnallakin.

Lähetetty: 17.11.2010 19:39
Kirjoittaja Stadinarska
TIETENKIN Kahvinvärinen kommenttini:

En arvannutkaan laittaessani tätä kahvikyselyä, että kahviasia on näin monitahoinen, ts. on erilaisia mielipiteitä kahviin ja erikoiskahveihin liittyen noin paljon ja varsinkin mielipiteitä.

Mutta vallan mielenkiintoisia ajatuksia ja vaatimuksia. Se on hyvä juttu ettei enää olla sota-ajalla, jolloin oli hienoa jos ylipäänsä sai mustasta pörssistä tai Amerikanpostina kahviputua!

Minä itseasiassa tykkään Nespressosta. On sellaine kasettikapseli, jossa kahvi ja sitten vesi tulee suoraan. Oma keittimensä.
Mutta sitten olen toivottoman vanhanaikainen normaalin kahvin suhteen: eli vaaleapaahto ja JuhlaMokka-tyyppinen on ok. Ja maitokermaa ja hyvää seuraa. Ei, mutta keitänkin kahveet ja menen katsomaan San Marinon häviötä! Toivoo SA

Lähetetty: 17.11.2010 20:33
Kirjoittaja Haemaeraemies
Manaaja kirjoitti:
Haemaeraemies kirjoitti:Suodatinkahvin ongelma on myös veden liian pitkä kosketus kahvin kanssa, eli ns. yliuuttaminen.
Siinähän se vesi vasta lilluukin kiinni siinä kahvissa pieniä iäisyyksiä.
Kyllä, mutta jauhatus on erillainen. Se vaikuttaa siihen miten pitkään neste voi muhia purujen kanssa.

Lähetetty: 18.11.2010 19:26
Kirjoittaja pikkuprinssi
Jos keitän kahvin itse, sen pitää ehdottomasti olla tummapaahtoista, esimerkiksi Franskrostia tai Parisienia. Juon sen yleensä suodatinkahvina. Pressopannujakin kaapista löytyy. Ei maitoa, ei sokeria. Viikonloppuisin saatan keittää tuplavahvuisena ja nauttia maitokahvia 1:1 -sekoitussuhteella. Mikään ei kuitenkaan voita hyvää espressoa, mutta sitä tulee juotua harvoin. Ei jaksa säätää mutteripannun kanssa.

Töissä juon Juhlamokkaa.

Lähetetty: 18.11.2010 23:33
Kirjoittaja Stadinarska
pikkuprinssi kirjoitti:Jos keitän kahvin itse, sen pitää ehdottomasti olla tummapaahtoista, esimerkiksi Franskrostia tai Parisienia. Juon sen yleensä suodatinkahvina. Pressopannujakin kaapista löytyy. Ei maitoa, ei sokeria. Viikonloppuisin saatan keittää tuplavahvuisena ja nauttia maitokahvia 1:1 -sekoitussuhteella. Mikään ei kuitenkaan voita hyvää espressoa, mutta sitä tulee juotua harvoin. Ei jaksa säätää mutteripannun kanssa.

Töissä juon Juhlamokkaa.
Niin, aikamoisista tasovaatimuksistasi huolimatta pystyt juomaan työympäristössä JuhlaMokkaa! Mielenkiintoinen tutkimuskohde oikeastaan!

Sama on minullakin periaatteessa kun kotona teen tuoretta kahvia ja jotenkin töissä tyytyy jarrusumppiinkin!

Tuntuu johtavan se kohta että kahvi otetaan maidolla ilman sokeria tai sitten maidolla sokerin kanssa, molemmilla seitsemän ääntä!

Lähetetty: 18.11.2010 23:41
Kirjoittaja Haemaeraemies
pikkuprinssi kirjoitti: Ei jaksa säätää mutteripannun kanssa..
Tätä olen seurannut omalla kohdallani. Nyt kun mutterointia on takana hyvä tovi, ja tuntee oman hellan, niin rutiinini hipoo täydellisyyttä. Aikaa seuraavaan kuluu noin 6 - 7 minuuttia, en ole sekuntikellon kanssa mitannut.

Hellat päälle, maitolevy 4 ja kahvilevy 6 (asteikko sii 1-6), saman tien maito kattilaan lämpenemään ja mutterin huuhteluun. Vedet sisuksiin, suodatin paikoilleen, kahvit suodattimeen ja tiivistys, mutteri kiinni ja hellalle. Siinä kun ne valmistuvat niin pesen 0.5l kahvimukini ja jätän sen lämpenemään. Tässä vaiheessa maidon voi nostaa pois hellalta ja ihan juuri kahvi kiehuukin. Nostan sen pöydälle tasoittumaan siksi aikaa kun tyhjennän mukini lämmitysvedestä ja täytän maidolla, sitten kahvit perään ja ripaus sokeria.

Siitä on minun aamuni tehty. Ja nautin tuosta rutiinista :)

Lähetetty: 19.11.2010 0:29
Kirjoittaja sivustahuutaja
^ Komps komps

Tosin tuota kupin lämmittämistä en ymmärrä, koska kaadat sinne kuitenkin lämpimän maidon ja kahvin? Kahvinkinkin unohdit jauhaa...

Lähetetty: 19.11.2010 7:40
Kirjoittaja Haemaeraemies
sivustahuutaja kirjoitti:^ Komps komps

Tosin tuota kupin lämmittämistä en ymmärrä, koska kaadat sinne kuitenkin lämpimän maidon ja kahvin? Kahvinkinkin unohdit jauhaa...
Kupin lämmitän sen takia, että käytän tollasta kaameen kokoista maljaa joka on aika paksua lasia. Kun se ottaa vähä pohjalämpöä, pysyy kahvi sitten pidempään lämpinänä.

Ja se tapahtuu jotenkin rutiininia sen tiskaamisen ohessa. En jauha itse vielä kahveja, se on sitten seuraava askel.

Lähetetty: 19.11.2010 7:46
Kirjoittaja pikkuprinssi
Stadinarska kirjoitti:
pikkuprinssi kirjoitti:Jos keitän kahvin itse, sen pitää ehdottomasti olla tummapaahtoista, esimerkiksi Franskrostia tai Parisienia. Juon sen yleensä suodatinkahvina. Pressopannujakin kaapista löytyy. Ei maitoa, ei sokeria. Viikonloppuisin saatan keittää tuplavahvuisena ja nauttia maitokahvia 1:1 -sekoitussuhteella. Mikään ei kuitenkaan voita hyvää espressoa, mutta sitä tulee juotua harvoin. Ei jaksa säätää mutteripannun kanssa.

Töissä juon Juhlamokkaa.
Niin, aikamoisista tasovaatimuksistasi huolimatta pystyt juomaan työympäristössä JuhlaMokkaa! Mielenkiintoinen tutkimuskohde oikeastaan!
Automaattikahvissa menee raja. :) Juhla Mokka kyllä menee, kunhan se on tuoretta ja työnantajan sponsoroimaa.

Lähetetty: 19.11.2010 11:17
Kirjoittaja Homeboy65
Harri Holkeri esiintyi äskettäin TV:ssä (Mansikkapaikka) mutta ei juonut kahvia.
Sen sijaan taisi syödä mansikoita. 8)

Lähetetty: 23.11.2010 13:32
Kirjoittaja Stadinarska
Hei! :)

Tuossa gallupissa on nyt tasapeli sen suhteen otetaanko kahvi maidolla vai maidolla ja sokerilla?

Jos vielä on vastaamatta niin voit ratkaista "voittajan".

Muutoin kiitän kaikille tosi mielenkiintoisista vastauksista. Sain itse paljon oppia kuinka voi kahvista tai muista saada enemmän nautintoa! Kiitos!
Ja luulen, että muutkin sai tästä aika paljon! :idea: sa

Lähetetty: 03.12.2010 8:11
Kirjoittaja Stadinarska
Eilen sitten kävi niinniin ninni tosi harvi naisesti, että piti juoda kahvia ilman maitoa tai kermaa kun vastapuoli niin kehui kahviaan ja kehotti maistamaan.
Sanoin että hyvää. Inhosin itseäni koska se oli valkoinen sellainen.
Kahvi sensijaan oli mustaa.
Ja musta on musta liian mustaa-