Keskiviikko meni jo?
Virallisten ravintosuositusten mukaan täysjyväruisleipää suositellaan kyytipojaksi kaikille aterioille palanen-pari. Pätee niin sohvaperunoille kuin kunto- ja huippu-urheilijoillekin. Yksittäisen ruoka-aineen GI:llä ei ole niin suurta väliä aterian yhteydessä, kokonaisuus ratkaisee. Sulla on joko kokonaisuus (niin kuin selvästi onkin) perseellään jatai kärsit jostain (aineenvaihdunta?)taudista. Suosittelen käyntiä lääkärillä.Manaaja kirjoitti: Ruisleivänkin GI ja GK ei ole mitään kovin mukavaa katseltavaa. Ihan vihoviimeistä sontaa muista terveysvaikutuksistaan huolimatta, vaikka oliskin kuitua kyydissä.
- Pulkannaru
- Kitisijä
- Viestit: 4792
- Liittynyt: 28.07.2008 22:31
- Paikkakunta: Jäässä
Viralliset viljapainotteiset ravintosuositukset -> kakkostyypin diabeteksen räjähdysmäinen kasvu.SikaMika kirjoitti:Virallisten ravintosuositusten mukaan täysjyväruisleipää suositellaan...
Onhan ne kuidut siinä monille hyväksi, jos toleranssit imeytyviä hiilareita kohtaan on kunnossa. Jos ei terveellisyyspuolen kuitu- ja hivenainepitoisuuksia oteta huomioon, mössöksi jauhetun rukiin glykeeminen vaste insuliiniin ei ole juuri kummoisempi ja terveellisempi kuin vehnäpullallakaan.
- Pulkannaru
- Kitisijä
- Viestit: 4792
- Liittynyt: 28.07.2008 22:31
- Paikkakunta: Jäässä
Kiitän flunssaa päikkärien tarpeesta. Pitää kuitenkin hakata työkonetta kolmisen tuntia illan mittaan. Ilman päikkäreitä samaan työmäärään menee aikaa enemmän kuin päikkärit vie (tietty + se 3h).bliss kirjoitti:^, ^^ - merkillisiä aikoja teillä mennä nukkumaan
Sonni, porsas sekä apina.
-
Rauno Räsänen:
Olen perehtynyt melkein kaikkiin asioihin ja ymmärrän niitä, jos vain haluan. Ainoastaan omat tekoni, tunteeni ja naisen logiikka ovat jääneet minulle mysteereiksi.
-
Rauno Räsänen:
Olen perehtynyt melkein kaikkiin asioihin ja ymmärrän niitä, jos vain haluan. Ainoastaan omat tekoni, tunteeni ja naisen logiikka ovat jääneet minulle mysteereiksi.
Meinaat, että valtaosa diabeetikoista olisi tosiaan syönyt ravintosuositusten mukaisesti?Manaaja kirjoitti: Viralliset viljapainotteiset ravintosuositukset -> kakkostyypin diabeteksen räjähdysmäinen kasvu.
Puhuin täysjyväleivästä, eli kuidut ja hivenaineet otetaan huomioon. Samaiset kuidut sitovat ruoka-ainesta vatsalaukussa hidastaen hiilareiden imeytymistä->pitävät kylläisenä pidempään. Sama vaikutus on myös rasvalla, joten välttämättömät rasvat kannattaa myöskin vetää naamaansa ruokailujen yhteydessä. Molemmissa tapauksissa pelkkä tuijottelu kaloripitoisuuksiin tai GI-arvoihin ei anna oikeata kuvaa terveysvaikutuksistaan.Manaaja kirjoitti: Onhan ne kuidut siinä monille hyväksi, jos toleranssit imeytyviä hiilareita kohtaan on kunnossa. Jos ei terveellisyyspuolen kuitu- ja hivenainepitoisuuksia oteta huomioon, mössöksi jauhetun rukiin glykeeminen vaste insuliiniin ei ole juuri kummoisempi ja terveellisempi kuin vehnäpullallakaan.
Tarkoitukseni ei ole dissata uusiutunutta vaisua vappua, mutta tästäkin taas näkee, miten (melkein) kaikki on muuttunut. Aikoinaan Vaisu vappu perustettiin tylsien sinkkujen tylsiksi bileiksi, mutta nyt niistä tulee sitten ehkä jotain ihan muuta. Siis kaikki on muuttunut, paitsi että mä oon edelleen sinkku.prosessi kirjoitti: Jos vaisu aatto kiinnostaa, meille saa tulla ja ottaa lapsenkin mukaan.
-
- Kitisijä
- Viestit: 9426
- Liittynyt: 22.09.2008 13:03
Onhan se ihan fakta että vilja/tärkkelyspohjaisia prosessoituja ruoka-aineita on kauppojen hyllyt nykyään täynnä ihan eri tavalla kuin 70-luvulla. Myös kakkostyypin diabeteksen ja hiilihydraattien välinen suhde on aika hyvin selvillä.SikaMika kirjoitti:Meinaat, että valtaosa diabeetikoista olisi tosiaan syönyt ravintosuositusten mukaisesti?Manaaja kirjoitti:Viralliset viljapainotteiset ravintosuositukset -> kakkostyypin diabeteksen räjähdysmäinen kasvu.
Täysjyvästä puhuin toki minäkin. Olet varmaan vilkaissut keskiverron "kuituleivän" kuitupitoisuuksia? Ne liikkuvat siellä muutamien prosenttien luokissa. Niillä ei kovin kamalia määriä tärkkelyksen imeytymistä sidota. Puhtaan, käsittelemättömän täysjyväviljan kuitupitoisuus liikkuu siellä kymmenen prosentin pinnassa. Pelkkää raakaa tärkkelystä on sen sijaan käytännössä aina yli puolet. Ja moni vielä sekoittaa täysjyväviljan ja kokojyväviljan toisiinsa, vaikka ainoastaan kokojyväviljan kuitu vaikuttaa merkittävästi tärkkelyksen imeytymiseen. Silloin jyvän tärkkelystä sisältävä ydin imeytyy hitaasti ja epätäydellisesti kuitukuoren läpi. Sen sijaan täysjyväviljassahan kaikki masinoidaan tuhannen pillun mössöjauhoksi, ja homma on glykeemiseltä vasteelta ja imeytymisnopeudelta valitettavasti ihan toinen. Silloin ruuansulatuskanavassa vellova tärkkelys on enemmän tai vähemmän täysin vapaata riistaa.SikaMika kirjoitti:Puhuin täysjyväleivästä, eli kuidut ja hivenaineet otetaan huomioon. Samaiset kuidut sitovat ruoka-ainesta vatsalaukussa hidastaen hiilareiden imeytymistä->pitävät kylläisenä pidempään. Sama vaikutus on myös rasvalla, joten välttämättömät rasvat kannattaa myöskin vetää naamaansa ruokailujen yhteydessä. Molemmissa tapauksissa pelkkä tuijottelu kaloripitoisuuksiin tai GI-arvoihin ei anna oikeata kuvaa terveysvaikutuksistaan.Manaaja kirjoitti:Onhan ne kuidut siinä monille hyväksi, jos toleranssit imeytyviä hiilareita kohtaan on kunnossa. Jos ei terveellisyyspuolen kuitu- ja hivenainepitoisuuksia oteta huomioon, mössöksi jauhetun rukiin glykeeminen vaste insuliiniin ei ole juuri kummoisempi ja terveellisempi kuin vehnäpullallakaan.
PetriFb-mäinen copypaste. Boldaus allekiroilleen:Manaaja kirjoitti:Viralliset viljapainotteiset ravintosuositukset -> kakkostyypin diabeteksen räjähdysmäinen kasvu.SikaMika kirjoitti:Virallisten ravintosuositusten mukaan täysjyväruisleipää suositellaan...
.
Aikakauskirja DuodecimRavitsemussuositusten linjauksilla torjutaan metabolinen oireyhtymä
Aikakauskirja Duodecim
2008;124(3):223
Yhdysvaltalaisia ravitsemussuosituksia (The 2005 Dietary Guidelines for Americans) noudattaneilla metabolinen oireyhtymä todettiin verraten harvinaiseksi tutkimuksessa, johon osallistui 3177 henkilöä Framinghamin tutkimuksen jälkeläisten kohortista (Fogli-Cawley JJ ym. Am J Clin Nutr 2007;86:1193).
Suosituksista valittiin 20 yksityiskohtaa, joiden noudattamista arvioitiin. Puolet niistä koski ruokaryhmiä: viisi kasvisryhmää, hedelmät, viljatuotteet, liha, maitovalmisteet ja lisätty sokeri ottaen huomioon arvioitu energian tarve ja kulutus. Toinen puoli koski terveellisiä valintoja: kokojyvävalmisteiden osuus, kuidun saanti, natriumin ja alkoholin käyttö sekä viisi kohtaa rasvojen laadusta (esim. maidon ja lihan laatu sekä tyydyttyneen rasvan osuus). Lopuksi laskettiin summaindeksi DGAI kuvastamaan suositusten noudattamista.
Metabolinen oireyhtymä määritettiin vyötärönympäryksen, verenglukoosin paastoarvon, triglyseridien ja HDL-kolesterolin pitoisuuksien sekä systolisen ja diastolisen verenpaineen perusteella. Nämä osatekijät korreloivat kääntäen DGAI-arvoon HDL-kolesterolia lukuun ottamatta. Metabolisen oireyhtymän riski oli pienentynyt (riskisuhde 0,61) alle 55-vuotiailla DGAI:n ylimmässä kvintiilissä mutta ei yli 55-vuotiailla (1,09).
Ravitsemussuositukset eivät miellytä kaikkia, ja niitä arvostellaan usein siitä, etteivät ne perustu kokonaisuudessaan tutkimusnäyttöön. Nyt tehty poikkileikkaustutkimus antaa ymmärtää, että kansalliset ohjeet ovat hyödyllisiä, jos niiden vaikutus onnistutaan ulottamaan yksilötasolle. Tulokset tuovat mieleen suomalaisen diabeteksenehkäisytutkimuksen, jossa useilla samanaikaisilla, ravitsemussuositusten suuntaisilla elintapojen muutoksilla onnistuttiin estämään tai lykkäämään diabeteksen ilmaantuminen riskiyksilöillä (Lindström ym. Lancet 2006;368:1673). Yhdysvalloissa viiden vuoden välein ja Suomessa kahdeksan vuoden välein uusittavat ravitsemussuositukset vastaavat pitkälle toisiaan, joten samanlaisen tehon uskoisi olevan osoitettavissa meilläkin. Varmasti asiat olivat huonommin niillä, jotka vain keskittyivät vaatimaan suositusten muuttamista mieleisikseen.
Eli, JOS noudattaa ravintosuosituksia, metabolisen oireyhtymän ja diabeteksen riski pienenee verrattuna keskivertopopulaan.
Tämä ei ole mitään Havukka-ahon ajattelijan fundeerausta, vaan tutkittu tosiasia.
Dataa nykyisten suositusten hyvästä tehosta, jos niitä vain noudatetaan. Tulokset mm. yllä viitatusta, maailman arvostettuimpiin lääketieteelliseen lehtiin kuuluvassa Lancetissa julkaistusta suomalaistutkimuksesta:
http://www.ktl.fi/ate/doc/4/MPelto.pdf
Noudattamalla nykysuosituksia (dia 8), (suositusten toteutuminen (dia 10) ), saatiin 58%:n alenema diabetesriskissä, (dia 11).
Eli kyllä tutkittu tosiasia on, että JOS noudattaa nykyisiä ravintosuosituksia yhdessä liikuntasuositusten kanssa, diabeteksen riski vähenee verrattuna normaalipopulaatioon.
Kakkostyypin diabeteksen lisääntyminen ei siis johdu suosituksista, vaan siitä, että niitä ei noudateta.
Vaikka laittaisin minkälaisen A Heikkilä hatun päähäni, niin kyllä käytännössä, oikeilla potilailla tehdyt tutkimukset näyttävän nykymuotoisten suositusten tehoavan JOS niitä noudatetaan.
On siis aivan huuhaata syyttää nykyisiä ravintosuosituksia diabeteksen lisääntymisestä. Jos porukka ei noudata suosituksia ja sairastuu, ei se ole suositusten vika.
http://www.ktl.fi/ate/doc/4/MPelto.pdf
Noudattamalla nykysuosituksia (dia 8), (suositusten toteutuminen (dia 10) ), saatiin 58%:n alenema diabetesriskissä, (dia 11).
Eli kyllä tutkittu tosiasia on, että JOS noudattaa nykyisiä ravintosuosituksia yhdessä liikuntasuositusten kanssa, diabeteksen riski vähenee verrattuna normaalipopulaatioon.
Kakkostyypin diabeteksen lisääntyminen ei siis johdu suosituksista, vaan siitä, että niitä ei noudateta.
Vaikka laittaisin minkälaisen A Heikkilä hatun päähäni, niin kyllä käytännössä, oikeilla potilailla tehdyt tutkimukset näyttävän nykymuotoisten suositusten tehoavan JOS niitä noudatetaan.
On siis aivan huuhaata syyttää nykyisiä ravintosuosituksia diabeteksen lisääntymisestä. Jos porukka ei noudata suosituksia ja sairastuu, ei se ole suositusten vika.
Viimeksi muokannut NuoriD, 28.04.2010 20:54. Yhteensä muokattu 3 kertaa.
Tottakai, koska normaalipopulaatio syö vielä suosituksia paljon huonommin. Suosituksiakin enemmän vaaleaa prosessoitua viljaa/tärkkelystä/hiilihydraattia yhdessä huonojen rasvojen kanssa.NuoriD kirjoitti:Noudattamalla nykysuosituksia saatiin 58%:n alenema diabetesriskissä, dia 11
Eli kyllä tutkittu tosiasia on, että JOS noudattaa nykyisiä ravintosuosituksia yhdessä liikuntasuositusten kanssa, diabeteksen riski vähenee verrattuna normaalipopulaatioon.