Sivu 4/6
Lähetetty: 10.01.2009 8:23
Kirjoittaja Duck
annepa kirjoitti:Duck kirjoitti:neitsytkookosöljyrant
Sitä voi käyttää myös ihonhoidossa, auringossapalamisen ehkäisyssä (no liittyy edelliseen) ja dödönä.
Jep. Mineraaliöljy (esmes Johnsonin hajustamaton vauvaöljy, apteekista saatava Ceridal tai Ikean Skydd -puuhuonekalujen käsittelyyn tarkoitettu 100% mineraaliöljy jolla on elintarvikeluokitus, ts sillä voi käsitellä myös leikkuulaudat, muttei kuitenkaan sovellu nautittavaksi tai paistamiseen) on kuitenkin kosteusvoiteena suunnilleen yhtä hyvää ja huomattavasti edullisempaa.

Netsytkookosöljyllä on kuitenkin hieman vähemmän sivuvaikutuksia, ja se on Luonnollisempaa™ mikä varmaan vetoaakin kosmetiikkamainoksia katsoneihin.
Vive la utilitarisme.
Lähetetty: 10.01.2009 10:34
Kirjoittaja Duck
Frederik Krueger kirjoitti:En tiedä tulenko elämään tällä tavoin yhtään kauempaa
Merkitystä voi olla silläkin kuinka suuri osa näistä elinvuosista on vetreitä ja laadukkaita. Sitä voi elää 80-vuotiaaksi joko virkeänä aivoveritulppaan asti, tai sitten dementoituneena tai raihnaisena ne viimeiset 10 vuotta. Tai sitten kupsahtaa viimeisenä työpäivänään ennen eläkettä sydänkohtaukseen, takana onnellinen 16-vuotiaasta alkanut viina-tupakka-ralliautoilu-ristiinnussimisputki. Viimeksi mainittua elämäntapaa ainakin verovirasto suosittelee, kunhan ristiinnussiminen ei johda raskauteen, mikä tietäisi lapsilisämenoja valtiolle. Ja taudeiltakin kannattaa suojautua ettei tule sairaskulumenoja.
Lähetetty: 11.01.2009 20:05
Kirjoittaja Monsieur Manala
Duck kirjoitti:Tuolla "Mitä teillä tänään syödään?" -ketjussa hehkuttelinkin jo neitsytkookosöljyä. Hehkutellaanpa sitten täälläkin. Siinäpä hyvää ja terveellistä täysin umpityydyttynyttä rasvaa.
Missäs vaiheessa täysin umpityydyttyneestä rasvasta sitten on tullut niin erikoisterveellistä että sitä kannattaisi hirveään kilohintaan tunkea ruokaansa lisukkeeksi muidenkin kuin hörhökusettajamyyjien mielestä, joiden mukaan se auttaa myös hiivaan, kuppaan ja kaikkiin kansantauteihin?
En itse osaa nähdä mitään syytä käyttää kookosrasvaa jotain muutamaa traditionaalista erikoisruokalajia lukuunottamatta, sillä se ei ole yhtään sen terveellisempä kuin kaupan halvin rypsiöljykään, ja maistuu - kuten sanoit - lähinnä kynttilöiltä.
Lähetetty: 11.01.2009 20:09
Kirjoittaja Madonna
Monsieur Manala kirjoitti:
En itse osaa nähdä mitään syytä käyttää kookosrasvaa jotain muutamaa traditionaalista erikoisruokalajia lukuunottamatta
ja raskausaikana mahan rasvaamiseen !
Joko tuosta kookosrasvasta tai sitten jostain muusta syystä .. ei arven arpea !!
Vaan taitais sopia muutkin rasvat evt

Lähetetty: 11.01.2009 20:47
Kirjoittaja saira
Monsieur Manala kirjoitti:
En itse osaa nähdä mitään syytä käyttää kookosrasvaa jotain muutamaa traditionaalista erikoisruokalajia lukuunottamatta, sillä se ei ole yhtään sen terveellisempä kuin kaupan halvin rypsiöljykään, ja maistuu - kuten sanoit - lähinnä kynttilöiltä.
Elä herjaa! Siitä saa niiiiin hyvää kookosriisiä! Jossain elämäni vaiheessa olisin elänyt vain sillä ja vaniljajogurtilla...
Lähetetty: 11.01.2009 21:41
Kirjoittaja nowaysis
Kookosrasva on yksi harvoista ellei ainoa kasvikunnan KOVA rasva, ja rypsiöljy taas on pehmeä. Viimeisten tutkimusten mukaan rypsi hakkaa oliiviöljyn perusöljynä kuus-nolla.
Tässä komppaan kyllä Manalaa ja ihmettelen miksi käyttää kovaa, kaukaa tuotua sekä kallista rasvaa halvan, terveellisen ja kotimaisen sijaan. Makua voi hakea sitten vaikka niistä mausteista

Lähetetty: 11.01.2009 21:54
Kirjoittaja Vesper
Mulle ainakin terkkari sanoi, ettei pidä käyttää kookosrasvaa, koska se on pahapahapaha ja tukkii verisuonet. Oon kuitenkin joskus kapinallinen ja käytän kookosmaitoa. Älkää kertoko terkkarille!!
Lähetetty: 11.01.2009 21:57
Kirjoittaja nowaysis
Kyl mäkin käytän curreissa, mut noin perukäytössä no

Kiva kun oot back!

Lähetetty: 11.01.2009 22:10
Kirjoittaja saira
No joo, terveellisyydestä en puhu mitään, mutta se maku jasmiiniriisin kanssa varsinkin...
Lähetetty: 11.01.2009 22:50
Kirjoittaja nowaysis
Täytyypä kokeilla joskus

Lähetetty: 11.01.2009 23:28
Kirjoittaja saira
5 dl vettä
2,5 dl riisiä (mielellään jasmiini tai basmatikin ok)
2 tl suolaa
3-4 dl kookoskermaa
lisää suolaa
(jauhettua valkopippuria)
Keitä riisi kypsäksi suolalla maustetussa vedessä, anna vetäytyä.
Lisää kookoskerma, riisistä tulee löysän puuron kaltaista. Maista. Lisää suolaa tarpeen mukaan. Tämä vaatii runsaasti tavallista enemmän suolaa, jotta maku ei ole riisipuuromainen, vaan kookos tulee vahvasti esiin. Keitä hiljalleen, kunnes kookoskerma on imeytynyt riisiin.
Aseta tarjolle laakealle vadille, taputtele riisi keoksi. Sopii sellaisenaan liha- ja kasvisruokien lisukkeeksi. Jokin tulinen kastike sopii myös erittäin hyvin.
Vaihtoehtona makea kookosriisi 1:
Lisää keitinveteen suola, mutta kookoskermaa lisätessä hiukkasen sokeria (maun mukaan). Keitä hiljalleen, kunnes kookoskerma on imeytynyt riisiin täysin. Levitä tasaiselle alustalle, esim. uunipellille, taputtele tiiviiksi noin 1-1,5 sentin paksuiseksi levyksi, anna jäähtyä, leikkaa sopivan kokoisiksi kekseiksi.
Vaihtoehtona makea kookosriisi 2:
Jos riisiä jää (vaikka suolaista), voi siihen lisätä esim. mansikkahilloa ja nam, EPV:n friisirutti on valmis.
Lähetetty: 11.01.2009 23:56
Kirjoittaja Vesper
^ Miksköhän tossa reseptissä ensin keitetään riisi kypsäksi ja sitten uudeleen kookoksen kanssa? Eikös sen vois keittää suoraan kookosmaidossa? Tai edes osittain? Hmm.....
Lähetetty: 12.01.2009 0:10
Kirjoittaja saira
^Riisipuurossahan riisiä keitetään ensin vedessä ennen maidon lisäämistä. Tästä tulee hieman puuromainen riisi. Itse lisään kookosmaidon siinä vaiheessa, kun riisi on suunnilleen puoliksi kypsää.
Lähetetty: 12.01.2009 8:49
Kirjoittaja Duck
Monsieur Manala kirjoitti:
nowaysis kirjoitti:Tässä komppaan kyllä Manalaa
Vesper kirjoitti:terkkari sanoi, ettei pidä käyttää kookosrasvaa, koska se on pahapahapaha ja tukkii verisuonet
Too Long; Don't Read
Tuolta napattu esimerkki: kovat rasvat eivät tuki verisuonia, vaan ovat tärkeä soluseinämien rakennusaine. Suonitukoksista otetut näytteet ovat sisältäneet 26% tyydyttyneitä rasvoja, ja loput tyydyttymättömiä, josta yli puolet monityydyttymättömiä "hyviä" rasvoja.
Korkea kolesteroli ei ole syy, vaan oire. Keho itse kontrolloi veren kolesterolin määrää enemmän kuin ruokavalio.
Mutta niitä ruokakaupan neljän euron kookosrasvapalikoita ei toki kannatakaan käyttää, ne ovat tehdaskäsiteltyjä joten niihin on tullut pahapahapahoja transrasvoja jotka kertyvät naisilla vyötärölle, eivätkä tisseihin ja perseeseen jonne ne kuuluvat. Mutta eivät kaikki transrasvatkaan ole pahapahapahoja.
CLA (ainakin sen tietyt isomeerit) on hyvähyvähyvää transrasvaa.
Lähetetty: 12.01.2009 13:58
Kirjoittaja annepa
saira kirjoitti:Monsieur Manala kirjoitti:
En itse osaa nähdä mitään syytä käyttää kookosrasvaa jotain muutamaa traditionaalista erikoisruokalajia lukuunottamatta, sillä se ei ole yhtään sen terveellisempä kuin kaupan halvin rypsiöljykään, ja maistuu - kuten sanoit - lähinnä kynttilöiltä.
Elä herjaa! Siitä saa niiiiin hyvää kookosriisiä! Jossain elämäni vaiheessa olisin elänyt vain sillä ja vaniljajogurtilla...
Siis puhuksie nyt kookosöljystä vai kookosmaidosta? Manala puhuu rasvasta (kai) ja sun reseptissä oli maitoa. Ite en ole kookosrasvalla mitään paistellu joten en tiä miten se maku tulee paistamisen jälkeen.
Ohan siinä maidossakin kookosrasvaa mut tuo neitsytkookosöljy on käsittääkseni se terveyshörhöily ainakin ulkoisesti ja sitä voi käyttää myös paistamiseen.
Kookos on kyllä NomNom.
Lähetetty: 12.01.2009 14:09
Kirjoittaja saira
^Kookosmaidosta, mut juurikin sen sisältämän rasvan takia. Koska kookosmaitoa ei voi käyttää ilman sitä rasvaa...
Eikös kookosrasvaa/-öljyä ainakin joskus käytetty munkkien teossa? Vaikkakaan sitä ei nykyään taida paljon niissä resepteissä ollakaan.
Edit:
Löysimpä reseptin.
Lisäksi riisisuklaassa yms. makeisissa kookosrasvaa tunnuttiin käyttävän. Siis kiinteässä muodossa.
Lähetetty: 13.01.2009 2:44
Kirjoittaja Monsieur Manala
Duck kirjoitti:Tuolta napattu esimerkki: kovat rasvat eivät tuki verisuonia, vaan ovat tärkeä soluseinämien rakennusaine. Suonitukoksista otetut näytteet ovat sisältäneet 26% tyydyttyneitä rasvoja, ja loput tyydyttymättömiä, josta yli puolet monityydyttymättömiä "hyviä" rasvoja.
Joo, mutta tyydyttymättömät rasvat vaativat ymmärtääkseni sitä tyydyttynyttä rasvaa kiinnittyäkseen. Siis että toimivat vähän samaan tapaan kuin margariinissa, kuten sanoit, tärkeinä rakennusaineina. Tyydyttymättömät rasvat yksinään eivät moisia tukoksia ymmärtääkseni pysty järjestämään. Koviakin rasvoja tarvitaan, se on ihan totta, ja niiden haitallisuutta terveydelle on demonisoitu varmasti enemmän kuin olisi tarpeen, mutta saamme kyllä kovia rasvoja yli tarpeidemme ja yli suosituksienkin ihan jo perusruokavaliostakin ilman niiden tarkoituksellista lisäämistä ruokaan.
Tältä pohjalta on vaikea ymmärtää esimerkiksi rypsi- tai edes oliiviöljynkään vaihtamista kookosrasvaan. Näissä rasva- ja öljyjutuissa tuntuu kummasti olevan markkinoijilla aina vähän omat lehmät ojassa, ja tunnutaan puhuvan läpiä päähän positiivisista terveysvaikutuksista muutamaan solubiologiseen faktaan tms. takertuen, unohtaen ne kaikki negatiiviset puolet. 90-luvullahan alettiin oikein tosissaan tuomaan oliiviöljyä suomalaisten öljyjen tilalle, ja iskostettiin hirveällä pitkäikä-kampanjoinnilla miten oliiviöljy on oikein superterveellistä verrattuna normaaleihin ruokaöljyihin, ja suuri osa elää varmaan vieläkin tässä uskossa. Todellisuudessahan esim. kaikista paras rasvahappokoostumus taisi olla rApsiöljyssä ja heti perään rypsiöljyssä, eikä hivenaineissakaan muistaakseni tarvinnut hävetä oliiviöljyyn nähden. Sekä rapsia että rypsiä viljellään meillä. Siksi se on myös huomattavan terveellistä ekologisesti katsottuna.
Lähetetty: 13.01.2009 10:32
Kirjoittaja annepa
Monsieur Manala kirjoitti:Koviakin rasvoja tarvitaan, se on ihan totta, ja niiden haitallisuutta terveydelle on demonisoitu varmasti enemmän kuin olisi tarpeen, mutta saamme kyllä kovia rasvoja yli tarpeidemme ja yli suosituksienkin ihan jo perusruokavaliostakin ilman niiden tarkoituksellista lisäämistä ruokaan.
Sivuilla, joilla kaupataan neitsytkookosöljyä, kerrotaan kaikista hienoista neitsytkookosöljyn ominaisuuksista ja väitetään että hyvää rasvaa se on. On siellä hienosti selitettynä ne asiat, mutta uskottavuutta syö kaksi asiaa; kielioppi on päin persettä ja nämä on tosiaan kauppasivut. Voihan ne asiat olla totta mutta en oikeen usko noihin sivustoihin. Pitää tutkia asiaa, josko ois jotain tieteellistä tutkimusta saatavana asiasta.
Monsieur Manala kirjoitti:Todellisuudessahan esim. kaikista paras rasvahappokoostumus taisi olla rApsiöljyssä ja heti perään rypsiöljyssä, eikä hivenaineissakaan muistaakseni tarvinnut hävetä oliiviöljyyn nähden. Sekä rapsia että rypsiä viljellään meillä. Siksi se on myös huomattavan terveellistä ekologisesti katsottuna.
Rypsiä mullaki on kaapissa.
Mites maku? Mie en erota maussa eroja, mutta mie käytänkin tosi vähän esim salaateissa (suihkutan päälle). Jotku sanoo että oliiviöljy on hejän mielestä paremman makusta. Mulle ei oo niin väliä mut mieluummin tota rypsiä tosiaan koska se on läheltä.
Lähetetty: 13.01.2009 11:07
Kirjoittaja Monsieur Manala
annepa kirjoitti:Mites maku? Mie en erota maussa eroja, mutta mie käytänkin tosi vähän esim salaateissa (suihkutan päälle). Jotku sanoo että oliiviöljy on hejän mielestä paremman makusta.
Vähän riippuu siitä että paljon öljyä on tottunut käyttämään ja mihin sitä käyttää. Joissain jutuissa toi oliiviöljyn ominaismaku voi tulla liikaakin läpi negatiivisena piirteenä. Kyllä mä yleensä paistan mm. salaattikanat oliiviöljyssä makujuttujen vuoksi sekä vaalean nahattoman kalan. Yleensä kyllä käytän niin vähän öljyä itse paistamisessa (pyyhkäisen vain öljyyn kostutetun talouspaperin pannun pinnalta mikäli suurempi määrä öljyä ei ole ehdottomasti tarpeen) ja maustan einekseni sen verran tuhdisti, että on maun kannalta samantekevää mitä öljyä käyttää.
Rypsi ja rapsi ovat siten perusöljyinä ehdottomasti paras diili jos hinta ja terveysvaikutukset otetaan huomioon.
Lähetetty: 13.01.2009 11:11
Kirjoittaja annepa
Monsieur Manala kirjoitti:Rypsi ja rapsi ovat siten perusöljyinä ehdottomasti paras diili jos hinta ja terveysvaikutukset otetaan huomioon.
Ja ekologisuus eli kuljetushommat.
Lähetetty: 13.01.2009 11:18
Kirjoittaja Duck
annepa kirjoitti:Pitää tutkia asiaa, josko ois jotain tieteellistä tutkimusta saatavana asiasta.
No siellä on se artikkeli johon linkkasin, jossa on "muutama solubiologinen fakta", ja kauhea määrä lähdeviittauksia. Voi olla aika iso työ lähteä kaivamaan niitä lähteitä esille. Siksi minäkään ihan just nyt en jaksa lähteä rakentamaan vasta-argumenttia tässä keskustelussa esitetyille argumenteille. Artikkelissa kuitenkin annettiin ymmärtää että liiat tyydyttymättömät rasvat heikentävät soluseinämiä, ja koska ne ovat herkkiä hapettumaan/härskiintymään kehossa, se aiheuttaa oksidatiivista stressiä.
Aion nyt ainakin ottaa tämän kookosöljyn paistokäyttöön. Kookosöljy ei käryä eikä räisky, paistotulos oli kaunis eikä ruoka tarttunut, ja sain pannun pestyä puhtaaksi tosi helposti. Mitään tahmakerrosta ei syntynyt ympäröiville pinnoille. Rypsiöljystä minulla on taas juuri tällaisia huonoja kokemuksia. Se kärtsää ja räiskyy, ja peittää kaiken ympäriltä tahmaiseen polymeroituneeseen rasvakerrokseen, ja pannun pintaan tulee tahmea kerros johon paistettava takertuu kiinni. Vähän herää epäilys että tyydyttymättömissä rasvossa tapahtuu korkeissa lämpötiloissa epäterveellisiä muutoksia. Eli rypsiöljy sopii mielestäni kastikkeisiin muttei paistamiseen.
Monsieur Manala kirjoitti:saamme kyllä kovia rasvoja yli tarpeidemme ja yli suosituksienkin ihan jo perusruokavaliostakin ilman niiden tarkoituksellista lisäämistä ruokaan.
Täsmentäisin ettemme välttämättä saa tarpeeksi niitä hyviä kovia rasvoja, vaan lähinnä liikaa elintarviketeollisuudessa laajalti käytettyjä hydrogenoituja rasvoja.
Lähetetty: 13.01.2009 11:24
Kirjoittaja Onslow
Monsieur Manala kirjoitti:Kyllä mä yleensä paistan oliiviöljyssä makujuttujen vaalean nahattoman kalan. ja maustan einekseni sen verran tuhdisti, että on maun kannalta samantekevää mitä öljyä käyttää.
Siis maustat vaalean kalankin tuhdisti? Kuhan, siian ja ahvenen?
Lähetetty: 13.01.2009 12:55
Kirjoittaja annepa
Duck kirjoitti:annepa kirjoitti:Pitää tutkia asiaa, josko ois jotain tieteellistä tutkimusta saatavana asiasta.
No siellä on se artikkeli johon linkkasin,
Äh no ei kaikkea voi muistaa.
Monsieur Manala kirjoitti:saamme kyllä kovia rasvoja yli tarpeidemme ja yli suosituksienkin ihan jo perusruokavaliostakin ilman niiden tarkoituksellista lisäämistä ruokaan.
Täsmentäisin ettemme välttämättä saa tarpeeksi niitä hyviä kovia rasvoja, vaan lähinnä liikaa elintarviketeollisuudessa laajalti käytettyjä hydrogenoituja rasvoja.[/quote]
Kookossivulla sanotaan:
kookosravinto.com kirjoitti:Ravinnon sisältämä kova rasva voi vaikuttaa edullisesti joihinkin sydän- ja verisuonitautien riskitekijöihin. FM Saska Tuomasjukan väitöstutkimuksessa todettiin, että veren rasvapitoisuus aterian jälkeen on merkittävästi matalampi silloin, kun aterian rasva on tyydyttynyttä. Aterian jälkeen verestä mitattu runsas rasvapitoisuus on äskettäin todettu tärkeäksi sydän- ja verisuonitautien riskitekijäksi.
Saska Tuomasjukka kuulostaa epäluotettavalta nimenä ja lisäksi väitös on tehty Turussa. No voi sitä silti siteerata.
Lähetetty: 13.01.2009 13:45
Kirjoittaja Onslow
annepa kirjoitti:[
Saska Tuomasjukka kuulostaa epäluotettavalta nimenä
Oli pakko tarkistaa.
http://vihreatehdokkaat.fi/saska.tuomasjukka/
Kaamea nimi on kaverille kyl sattunut.
Lähetetty: 13.01.2009 14:39
Kirjoittaja Monsieur Manala
Duck kirjoitti:Monsieur Manala kirjoitti:saamme kyllä kovia rasvoja yli tarpeidemme ja yli suosituksienkin ihan jo perusruokavaliostakin ilman niiden tarkoituksellista lisäämistä ruokaan.
Täsmentäisin ettemme välttämättä saa tarpeeksi niitä hyviä kovia rasvoja, vaan lähinnä liikaa elintarviketeollisuudessa laajalti käytettyjä hydrogenoituja rasvoja.
Lihatuotteiden tyydyttynyt rasva ei ole hydrogenoitua, ja niitä saamme varsinkin naudanliharuoista aivan riittävästi.
Onslow kirjoitti:Monsieur Manala kirjoitti:Kyllä mä yleensä paistan oliiviöljyssä makujuttujen vaalean nahattoman kalan. ja maustan einekseni sen verran tuhdisti, että on maun kannalta samantekevää mitä öljyä käyttää.
Siis maustat vaalean kalankin tuhdisti? Kuhan, siian ja ahvenen?
No vaaleasta nahattomasta kalasta tulee useimmiten käytettyä jotain bulkkiturskaa silloin harvoin kun sitä tulee itse valmistettua, joka ei laadultaan ole mitään kovin ylvästä ja jalustalle nostettavaa. Sellaisen hukutan ihan mieluusti mausteisiin. Mitä noihin mainitsemiisi kaloihin tulee, niin eipä noita käytännössä koskaan tule itse tehtyä, kun en itsekään kalasta ja olen muutenkin korkeasti allerginen ruotoisille kalalajeille. Siikaa nyt tulee silloin tällöin syötyä joko valmiiksi savustettuna tai graavattuna, ja lienee sanomattakin selvää, ettei niitä lisämausteta.