Löysin tilastotietoa siitä, kuinka ravintoloiden savuttomaksi muuttaminen vaikuttaisi ravintolamääriin:
---
Hengitysliitto otti kantaa tupakointiin ravintoloissa
15.11.2004
Hengitysliitto Heli pitää tärkeänä, että työntekijöiden ja asiakkaiden terveyden suojelemiseksi tupakointi ravintoloissa kielletään. Paras vaihtoehto tupakansavulle altistumisen vähentämiseksi tai estämiseksi on täydellinen tupakointikielto kaikissa ravintoloissa. Se on myös ravintoloille halvin vaihtoehto. Liiton toivomuksena on, että asiassa edetään mahdollisimman ripeästi.
Hengitysliitto Helin lausunto Sosiaali- ja terveysministeriön selvityshenkilön raportista "Ravintoloita koskevan tupakkalain toteutuminen Suomessa"
Selvityshenkilön raportti on perusteellinen ja ravintolatupakointia monesta eri näkökulmasta valottava. Hän on raporttia laatiessaan ottanut huomioon asiantuntijoiden ja eri tahojen edustajien mielipiteitä.
Ravintoloita koskevan tupakkalain uudistus tuli voimaan 1.3.2000. Lain tarkoituksena on suojella ravintoloiden asiakkaita ja työntekijöitä ympäristön tupakansavulta. Lakiuudistuksen viimeinen siirtymäaika päättyi 1.7.2003, johon mennessä tupakkalain edellyttämät korjaustoimet oli saatettava ravintoloissa päätökseen. Lain mukaan tällä hetkellä tupakoijille varattava tila saa olla enintään 50 % asiakkaille varatusta tilasta.
Nykyinen laki ei toimi ravintoloissa
Tupakkalain keskeisenä tavoitteena on ollut suojella työntekijöiden terveyttä. Vuonna 1995 toteutettu tupakkalain uudistus vähensi tuntuvasti työntekijöiden altistumista ympäristön tupakansavulle. Käytännössä tänä päivänä suurin osa työpaikoista on savuttomia, mutta ongelmallisiksi ovat osoittautuneet pienet työpaikat ja erityisesti ravintolat.
Ravintoloissa tupakansavulle altistuminen on selvästi suurempaa kuin muualla eivätkä siellä suuretkaan savupitoisuudet ole mitenkään harvinaisia. Vaikka ravintoloita koskeva tupakkalain uudistus toi vuonna 2000 tupakansavun syöpävaaralliseksi aineeksi, Työterveyslaitoksen tutkimustulokset osoittavat yksiselitteisesti, ettei ravintoloiden savuttomuus toteudu nykyisellä lainsäädännöllä.
Tutkimukset ovat osoittaneet, että tupakansavun määrä ja nikotiinipitoisuus putosivat heti lain voimaantulon jälkeen, mutta ovat jälleen lähteneet nousuun.
Tämä viittaa siihen, että lakia ja rajoituksia ei enää ravintoloissa noudateta ja tupakointirajoituksia on poistettu tai vähennetty. Säädöksiä ei ole pystytty toimeenpanemaan eikä valvomaan. Ravintolatyöntekijöiden työsuojelu ei toteudu.
Selvityshenkilön raportin mukaan ravintoloissa 31 % työntekijöistä altistuu tupakansavulle päivittäin yli neljä tuntia.
Muiden maiden tupakkalait
Selvityshenkilö on raportissaan käsitellyt ansiokkaasti eri maiden ravintolatupakoinnin tilannetta. Näistä käy ilmi, että monissa Euroopan maissa ollaan parhaillaan suunnittelemassa lakeja, joilla kielletään ravintolatupakointi.
Näissä maissa on katsottu, että tupakoinnin totaalikielto on tehokkain ja halvin ratkaisu tupakansavun altistumisen estämisessä ja työntekijöiden sekä asiakkaiden terveyden suojelemisessa tupakansavulta altistumiselta.
Norjasta ja Irlannista, joissa tupakoinnin totaalikielto on tullut käyttöön tänä vuonna on saatu pelkästään positiivisia viestejä.
Työnantajille tärkeä tieto on se, että ravintola-asiakkaat eivät ole vähentyneet.
Suomen tupakkapolitiikka on vuosia ollut yksi maailman edistyksellisimmistä ja se on kansainvälisestikin arvostettua. Suomi on mukauttanut lainsäädäntöään sitä mukaa, kun uutta tieteellistä tietoa tupakansavun ja tupakoinnin vaarallisuudesta on saatu.
Ellei ravintolatupakointia kielletä, työntekijöiden työsuojelu laiminlyödään ja he altistuvat jatkuvasti tupakansavulle ja sen aiheuttamille terveyshaitoille. Vaarana on, että Suomi jää jälkeen kansainvälisestä tupakkalainsäädännön kehityksestä.
Suomalaisten asenteet positiivisia tupakointikieltoihin
Ravintolatyönantajat ovat vastustaneet tupakointikieltojen laajentamista vedoten asiakkaiden määrän vähenemiseen ja siitä johtuvaan ravintoloiden toiminnan lopettamiseen ja ravintolatyöntekijöiden työttömyyteen. Kuitenkin ravintolatupakointikiellon hyväksyneissä maissa kokemukset ovat olleet päinvastaisia.
Hengitysliitto Heli, Suomen ASH, Suomen Sydänliitto ja Suomen Syöpäyhdistys teettivät viime kuussa tutkimuksen suomalaisten ravintolassa käyntien muutoksista, jos tupakointikielto tulisi voimaan.
Tutkimus osoitti, että 66 % vastaajista katsoi, ettei ravintoloiden tai baarien muuttuminen täysin savuttomiksi vaikuttaisi lainkaan heidän käyntimääriinsä. Lisäksi 20 % vastaajista uskoi käyvänsä ravintoloissa tai baareissa useammin. Vain 12 % uskoi vähentävänsä käyntejään.
Tutkimukseen haastateltiin 999 15 – 79-vuotiasta henkilöä 96 paikkakunnalla.
Täydellinen tupakointikielto ravintoloihin
Hengitysliitto Heli pitää tärkeänä, että työntekijöiden ja asiakkaiden terveyden suojelemiseksi tupakointi ravintoloissa kielletään. Paras vaihtoehto tupakansavulle altistumisen vähentämiseksi tai estämiseksi on täydellinen tupakointikielto kaikissa ravintoloissa. Se on myös ravintoloille halvin vaihtoehto. Liiton toivomuksena on, että asiassa edetään mahdollisimman ripeästi.
Hengitysliitto Heli ry
Pertti Paakkinen, toiminnanjohtaja
Riitta Muotka, järjestöjohtaja
----
lähde:
http://www.hengitysliitto.fi/ajankohtai ... asp?id=309