Lähetetty: 21.01.2010 13:47
^ PetriFB:n opetuslapsi!
Kitinää elämästä, ihmisistä ja kaikesta muusta tärkeästä
https://beta.kitina.net/
Miten olisi ihan vaan enempi tai vähempi vapaat markkinat?huima kirjoitti: Mutta kuinka muuttaa miljardien kulutustottumukset, muuten kuin kieltämällä tai rajoittamalla lihan tuotantoa. Se on isompi ja hankalampi kysymys.
Miksi sitten nostit yhdeksi epäkohdaksi liikalihavuuden eläinrasvojen yhteydessä? Sinähän tässä kokoajan koomailet, emmekä me muut.Suvinen kirjoitti:Mistähän luulet eläinrasvan tulevan, puistako?elco kirjoitti:Onko eläinrasva ja liha jotenkin sama asia?Suvinen kirjoitti: Edelleen, eläinrasvan syöntikö se on ihmisen terveemmäksi ja elinvoimaisemmaksi tehnyt? Lääkäri-Davenkin luulisi tietävän jotain verisuonten tukkeutumisesta, liikalihavuudesta ynnä muista nykypäivän elintasosairauksista.
Millä tavalla mielestäsi eläinrasva lihottaa enemmän kuin kasvirasva?
En ymmärtänyt, että tässä pitää alkaa ihan perustason asioista aikuisille ihmisille kertomaan. Toki kasvirasva lihottaa ihan yhdenlailla kuin eläinrasvakin, yleensä eläirasva vain on pääosin "kovaa" rasvaa eli sitä verisuonet tukkivaa, epäterveellistä rasvaa (pl. kalan rasva). Tietoa saa ihan itse hakea lisää jos kiinnostus tähän uuteen ja ihmeelliseen asiaan yhtäkkiä heräsi.
Nimenomaan. Ja ajaa V8:lla niin että lieskat lentää pakoputkista. En ole koskaan käsittänyt tätä ennalta murehtimista missä ihmiset ovat aivan virtuooseja. Yritetään keinotekoisesti rajoittaa kaikkea epänautittavuuksiin asti, ja todellisuudessa samalla tietyllä tavalla jopa rajoitetaan kehitystä. Kehitystä, jonka pakko tulisi sanelemaan paljon tyylikkäämmin.huima kirjoitti:Ja sitten tulee elcomainen kysymys, että jos uhkana on että liha kielletään ja/tai se kallistuu merkittävästi, niin eikö nyt ole paras hetki sitten mässäillä viimeiset vuodet ihan törkeästi?
Maailman ravintotuotanto ei tietenkään voi ruokkia ääretöntä populaatiota, vaan jossain raja tulee joka tapauksessa vastaan.huima kirjoitti:Suvinen on oikeassa siinä, että maailman ravintotuotanto on resurssien kulutuksen suhteen hankalassa tilanteessa, kun populaatio kasvaa ja vaurastuu. Punaisen lihan tuottamiseksi käytetään erittäin paljon luonnonresursseja, joilla tuotettaisiin enemmän kasvipohjaista ravintoa.
Mutta kuinka muuttaa miljardien kulutustottumukset, muuten kuin kieltämällä tai rajoittamalla lihan tuotantoa. Se on isompi ja hankalampi kysymys.
Ja sitten tulee elcomainen kysymys, että jos uhkana on että liha kielletään ja/tai se kallistuu merkittävästi, niin eikö nyt ole paras hetki sitten mässäillä viimeiset vuodet ihan törkeästi?
On tää nyt kyllä vähän perseestä, jos ihmiset vielä tänä päivänä kuvittelevat, että rasvojen kovuus on automaattinen indikaattori rasvan terveyshaitoista.NuoriD kirjoitti:Eläinrasvat sisältävät enemmän kovia rasvoja, jotka lisäävät valtimokovettumatautia.
Suosittelen kyllä sulle mitä suurimmissa määrin ihan samaa. Sun asiantuntevuus rasvojen suhteen kun tuntuu jääneen jonnekin viime vuosituhannelle.Suvinen kirjoitti:Toki kasvirasva lihottaa ihan yhdenlailla kuin eläinrasvakin, yleensä eläirasva vain on pääosin "kovaa" rasvaa eli sitä verisuonet tukkivaa, epäterveellistä rasvaa (pl. kalan rasva). Tietoa saa ihan itse hakea lisää jos kiinnostus tähän uuteen ja ihmeelliseen asiaan yhtäkkiä heräsi.
Terveysnäkökulmasta kyllä. Liberaalina olen kuitenkin sitä mieltä, että ihmisellä on vapaus syödä niin epäterveellisesti kuin itse haluaa ja rahat riittävät.Suvinen kirjoitti:
Jo aikaisemmin kirjoitin, että hyvin vähäinen lihan määrä riittää turvaamaan ihmisen lihasta tarvitsemien vitamiinien saannin. Koko ajan olen ollut sen asian puolella, että yletöntä lihansyöntiä tulisi rajoittaa.
Pääsääntöisesti voidaan sanoa, että kasvisrasvat ovat eläinrasvoja terveellisempiä. Varmasti joka sääntöön on olemassa poikkeus.Manaaja kirjoitti:On tää nyt kyllä vähän perseestä, jos ihmiset vielä tänä päivänä kuvittelevat, että rasvojen kovuus on automaattinen indikaattori rasvan terveyshaitoista.NuoriD kirjoitti:Eläinrasvat sisältävät enemmän kovia rasvoja, jotka lisäävät valtimokovettumatautia.
Esimerkiksi kookosrasva on kovaa. Se ei silti ole epäterveellistä. Pähkinöidenkin rasva on pääosin kovaa, eikä sen katsota olevan kovinkaan epäterveellistä. Sen sijaan monet juoksevat öljyt härskiintyvät helposti kropassa ja vaikuttavat LDL-kolestrolin määrään paljon rankemmin kuin monet eläinperäiset kovat rasvat.
Kova rasva = pahaa
Pehmeä rasva = hyvää
== FAIL
Arvon mediakriitikko. Vaikka suolsittekin näin ylitsevuotavan älykästä proosaa meihin Toisiin lukijoihin nähden, voi keskiverroilla kognitiivisilla kyvyillä varustettu ihminen huomata, että ymmärsin kyllä huippulaadukkaan sarkasminne. Sillä kuten voitte vastauksestani lukea, minähän nimenomaan alleviivasin että mitenkä se teidän kelkka nyt näin kääntyikin, ettei voitukaan hyvin. En voisi sanoa niin, jos olettaisin ettei yllälainatussa lauseessanne olisi ollut sarkasmia, eikö totta?Suvinen kirjoitti:Mutuvenkoilua my ass. Ensimmäinen lainaus oli toki sarkasmia, jos et ymmätänyt. Tarkoituksena siis ilmaista, että eläinrasvan tunkeminen kehoon ei tee nuoreksi, terveeksi ja kauniiksi. Anteeksi jos asetin sanani niin että ymmärsit väärin.Manaaja kirjoitti:Ai ei voitukaan hyvin? Päätätkö jo mitä mieltä olet, jotta mun olisi helpompi olla eri mieltä. Eikös ne muuten eläinperäisestä ravinnosta pääosin kalaa syöneet kivikaudella, joiden rasvojen koostumus pitäisi ymmärtääkseni olla ihmisille aika tavalla optimaalista terveysvaikutusten suhteen.Suvinen kirjoitti: Jep, eläinrasvan kehoon tunkeminen tekee nuoreksi, terveeksi ja kauniiksi.
Aika mielenkiintoista mutuvenkoilua enivei.
Vitamiinien sijaan lihasta saadaan myös rasvahappoja ja hivenaineita, joita elimistö ei itse pysty valmistamaan, ja joita ei juuri kasviperäisestä ravinnosta saa. Liikunnallisen ihmisen kannalta nämä ovat ensiarvoisen tärkeitä. On totta, että ihmiset syövät tänä päivänä keskimäärin enemmän lihaa kun olisi tarve heidän liikunnallisuuteensa nähden. Mutta sitä asiaa ei korjata sillä että viedään liha pois, vaan sillä että motivoidaan ihmisiä liikkumaan. Ihmiset liikkuvat liian vähän, eikä niin että ihmiset syövät liikaa lihaa.Jo aikaisemmin kirjoitin, että hyvin vähäinen lihan määrä riittää turvaamaan ihmisen lihasta tarvitsemien vitamiinien saannin. Koko ajan olen ollut sen asian puolella, että yletöntä lihansyöntiä tulisi rajoittaa. Nykyinen jokapäiväisen lihan kulutus on ihmisen historiassa uusi juttu, enkä usko (tämä osa on mutua, huom) että kaikkia tämän päivän kulutuksen terveysvaikutuksia on vielä nähty tai tiedostettu.
Tietyssä mielessä ilmaan nousee kysymys, että mitä ovat vapauden todelliset kustannukset ja kuka tai ketkä ne kustannukset maksavat, kun huomioidaan transaktion ulkopuoliset tekijät. Miten lopulliset kustannukset saataisiin siirrettyä näkyviksi, niin että kuluttajat ja markkinat toimisivat oikein.NuoriD kirjoitti:Viinakorttihan suomessa oli käytössä kai johonkin 70-luvulle saakka.
Tuo päättelyketju nyt voidaan yhteisymmärryksessä haudata, koska länsimaalainen ruokavalio sisältää lihaa enemmän kuin olisi terveellistä.Suvinen kirjoitti:Kärjistetysti varmaan näin voisi sanoa. Mutta saanko vielä muistuttaa, että alunperin vastasin SikaMikan väitteeseen, jonka mukaan nykyinen lihantuotanto on oikeutettua, koska ihminen tarvitsee lihaa (nykyisiä määriä?). Tämän mukaanhan olisi vain moraalisesti oikein, että se vinkuintiaanikin saisi saman määrän lihaa, pärjätäkseen elämässä siis. Eikö?NuoriD kirjoitti: Jos vinkuintiaanilla ei ole varaa syödä lihaa yhtä usein kuin länsimaalaisella, niin sehän on vain hänen etunsa. Viittaa kasvispainotteisen ruokavalion terveysvaikutuksiin, joista tekstiä yllä.
No tietysti esim. terveydenhoito voitaisiin laittaa vakuutuspohjaiseksi ja vak. yhtiöt sitten hinnoittelisivat jokaisen vakuutushinnan elintapojen mukaan.huima kirjoitti:Tietyssä mielessä ilmaan nousee kysymys, että mitä ovat vapauden todelliset kustannukset ja kuka tai ketkä ne kustannukset maksavat, kun huomioidaan transaktion ulkopuoliset tekijät. Miten lopulliset kustannukset saataisiin siirrettyä näkyviksi, niin että kuluttajat ja markkinat toimisivat oikein.NuoriD kirjoitti:Viinakorttihan suomessa oli käytössä kai johonkin 70-luvulle saakka.
Väärin. Mitäs jos unohettais ne vinksahtaneet ravintosuositukset ja katseltais vähän laatikon ulkopuolelle? Enemmän rasvaa (kyllä, myös eläinrasva käy), enemmän proteiinia, vähemmän ja parempia hiilareita.Suvinen kirjoitti:Mistähän luulet eläinrasvan tulevan, puistako?elco kirjoitti:Onko eläinrasva ja liha jotenkin sama asia?Suvinen kirjoitti: Edelleen, eläinrasvan syöntikö se on ihmisen terveemmäksi ja elinvoimaisemmaksi tehnyt? Lääkäri-Davenkin luulisi tietävän jotain verisuonten tukkeutumisesta, liikalihavuudesta ynnä muista nykypäivän elintasosairauksista.
Millä tavalla mielestäsi eläinrasva lihottaa enemmän kuin kasvirasva?
En ymmärtänyt, että tässä pitää alkaa ihan perustason asioista aikuisille ihmisille kertomaan. Toki kasvirasva lihottaa ihan yhdenlailla kuin eläinrasvakin, yleensä eläirasva vain on pääosin "kovaa" rasvaa eli sitä verisuonet tukkivaa, epäterveellistä rasvaa (pl. kalan rasva). Tietoa saa ihan itse hakea lisää jos kiinnostus tähän uuteen ja ihmeelliseen asiaan yhtäkkiä heräsi.
En mä mistään määristä ole puhunut. Melkein minkä tahansa (ruoka-)aineen voi korvata jollain muulla, mutta kyllähän liha on kätevin ja sekasyöjä-ihmiselle luontaisin tapa hankkia ne välttämättömät ravintoaineet joita lihasta saa. En mä ketään kehoita syömään lihaa enemmän kuin on terveellistä eikä mua myöskään haittaa jos joku haluaa elää pelkällä kasvisruoalla. Mua haittaisi jos lihan hinta nousisi tolkuttomasti.Suvinen kirjoitti: Mutta saanko vielä muistuttaa, että alunperin vastasin SikaMikan väitteeseen, jonka mukaan nykyinen lihantuotanto on oikeutettua, koska ihminen tarvitsee lihaa (nykyisiä määriä?).
En minä ainakaan ole estelemässä. Sen kun menee ja ostaa sitä lihaa niin paljon kuin napa vetää. Se kun on ainakin toistaiseksi melko huokeatakin.Suvinen kirjoitti: Tämän mukaanhan olisi vain moraalisesti oikein, että se vinkuintiaanikin saisi saman määrän lihaa, pärjätäkseen elämässä siis. Eikö?
Vähenisikö?NuoriD kirjoitti:Jos sinä lopettaisit lihansyönnin, niin uskoakseni lihantuotantoon tuotettavan lihan määrä vähenisi.Homeboy65 kirjoitti:
Jos minun lihansyönnilläni olisi jotain, edes jotain käytännön merkitystä, voisin lopettaa sen.
Toki tietysti tuo hukkuu sinne kohinaan, mutta pääsääntöisestihän tuottajat eivät halua tuottaa enempää lihaa, kuin menee kaupaksi. Kauppakaan ei halua ostaa enempää lihaa hyllyyn, kuin menee kaupaksi. Älä petä itseäsi.
Tää sankari on kyllä röpöttänyt sen ennestäänkin vajaan kapasiteettinsa pakkasen puolelle.Homeboy65 kirjoitti: Missä todellisuudessa sinä oikein elät??
Miksi sä edes osallistut tähän(kään) keskusteluun? Ainiin, ethän sä osallistukaan.Homeboy65 kirjoitti:SikaMika norattu, edelleen.
Nettihän on siitä hauska paikka, että jokaiselle ajateltavissa olevalle mielipiteelle varmasti löytyy tukea jostain.Suvinen kirjoitti: Valheellisesti? En lähtisi kuitenkaan unohtamaan iät ajat tutkittuja ja opetettuja ravintosuosituksia noin suoralta kädeltä. Jotain ohjenuoraahan sitä on seurattava, ja mielummin uskon lääkäreiden ja muiden asiantuntijoiden asettamiin suosituksiin niin kauan kunnes ne kumotaan. Blogikirjoituksia en pitäisi kaikista luotettavimpana tiedonlähteenä, vaikkakin linkkaamasi blogin kirjoittaja onkin aiheeseen todella paneutunut.
Kyllähän sä ymmärrät, että jokainen roskiin menevä jauhelihapaketti on kauppiaan kukkarosta pois. Jos lähikauppias on tähän asti heittänyt yhden paketin päivässä roskiin ja määrä nouseekin kahteen, niin kyllä hän pian vähentää tukkuliikkeeseen menevää tilausta yhdellä.Homeboy65 kirjoitti:Vähenisikö?NuoriD kirjoitti:Jos sinä lopettaisit lihansyönnin, niin uskoakseni lihantuotantoon tuotettavan lihan määrä vähenisi.Homeboy65 kirjoitti:
Jos minun lihansyönnilläni olisi jotain, edes jotain käytännön merkitystä, voisin lopettaa sen.
Toki tietysti tuo hukkuu sinne kohinaan, mutta pääsääntöisestihän tuottajat eivät halua tuottaa enempää lihaa, kuin menee kaupaksi. Kauppakaan ei halua ostaa enempää lihaa hyllyyn, kuin menee kaupaksi. Älä petä itseäsi.
Kyllä se liha kaupaksi menee viimeistään Viimeinen myyntipäivä vähenee-alennusmyynnissä. Ja markkinoita löytyy ulkomailtakin. Kyllähän kaupat heittävät kaupaksi käymätöntä ruokaa menemään muutenkin pilvin pimein.
Missä todellisuudessa sinä oikein elät??
Merkittäköön se nyt keskustelupöytäkirjaan, kun kerran saa oikein ilmaiseksi päteä, että minäkin periaatteessa kannatan maailmanrauhaa, kasvissyöntiä, nälänhädän laukkauttamista, köyhyyden lopettamista, tautien kitkemistä, vapaata seksiä, rauhoitettuja hylkeitä, vapaata seksiä rauhoitettujen hylkeiden kanssa sekä yleistä tuskan, kärsimyksen ja kivun poistamista maailmasta.Homeboy65 kirjoitti:Kyllähän minä periaatteessa kannatan luonnonsuojeluakin...